Dintre sute de catarge ...

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
deci nu l-as lua de reper.

sigur, nu ma indoiesc

iar marius-ul acelui forum i-a hahait online opinia lui despre cultura si eruditia lui ALS, nu?

Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits.

nu stiu, poti sa citesti si singura: http://www.terorista.ro/

ce te face sa crezi ca nu am citit... inca de atunci?

New York Times a gazduit mai multe asemenea 'experimente' in timp
in multe dintre ele, oameni cu o cultura medie si-au enuntat cu stranie auto-suficienta opiniile critice la adresa unor intelectuali de calitate exceptionala (dupa orice norma academica valida)

asa ca... un pic de introspectie n-ar strica!

Aceeasi stranie autosuficienta transpare din toate postarile tale, este de prost-gust sa judeci un poet ca Eminescu dintr-o perspectiva limitata si corecta politic. Consider ca exemplul lui ALS ar fi trebuit sa-ti dea de gandit, insa n-ai priceput nimic din logica elementara cu care te lauzi pe fiecare subiect din acest forum.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Trebuie sa citesti.Doar atat.Mai intai opera,apoi criticile,apoi sa tragi singur concluziile.Apoi sa analizezi critica facuta si de altii..si aici ma refer,la marii critici literari,care izbutesc sa treaca aparente,care analizeaza in detaliu....dar trebuie sa vrei.Si mai trebuie sa fii dispus sa-ti deschizi mintea.
Recomand Istoria literaturii romane a lui Calinescu.
Include aproape toti marii scriitori si poeti ai Romaniei.

Zicea cineva de Tristan Tzara....e mai usor ca Bacovia,nu atat de bolnav,la figurat,dar nu se apropie nici pe departe de Eminescu.

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

sa mai incercam o data... zau ca-mi vine sa-l citez pe eminescu si sa spun ca unele doamne au fusta lunga, minte scurta...

vorbim despre "Eminescu - simbol national', nu despre dactile si hexametri

daca-i pe-asa, pot spune ca el n-a scris niciodata in vers skaldic, ceea ce-i un minus pt mine... si nici un haiku, un alt minus

nu, vorbim despre a conferi INTREGII OPERE EMINESCIENE o valoare nationala

INCLUSIV jurnalisticii lui RASISTE, XENOFOBE, ANTI-SEMITE

asta-i alegerea NOASTRA, nu a lui!

'supra-omul' si arianismul derivate de nazisti din filozofii germani ai secolului XIX au dus la genocid

cand, azi, nemtii il comemoreaza pe Nietzsche, se simt obligati sa se delimiteze de toate aspectele extremiste ale operei lui

e datoria lor, a contemporanilor nostri

avem aceeasi datorie in ce-l priveste pe Eminescu, daca e sa fie 'simbol national'

iar in ce priveste actualitatea criticii sociale... Caragiale este si mai actual, si mai potrivit, si mai explicit

numa' ca n-o sa-l luam drept simbol national, mai intai pt ca ne pune o oglinda nemiloasa in fata, apoi pt ca-i... 'grecotei cu nas subtire', nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Mda, pai tot el a zis ca pe romani ii caracterizeaza lipsa de masura.

Eu am o nedumerire, nu referitor la romani, ca doar nu generalizam, suntem oameni civilizati, ci la oameni in general.

De ce nu putem admira sau iubi pe cineva acceptandu-i si minusurile? Inteleg ca nevoia de mitizare e o trasatura a regimurilor totalitare si ca generatia noastra inca mai suporta consecintele. Dar ne putem opri o secunda, sa ne gandim putin si sa zicem: bun, omul asta a scris si bune, si rele. Nici macar geniul nu e mereu egal cu sine, nu e mereu la nivelul propriilor momente de varf creativ. Putem accepta asta fara sa ne sifonam si sa simtim nevoia sa il aparam pe Eminescu (in cazul asta) hiperbolizand si ducand la paroxism aprecierea pentru creatia lui?

Mie mi se par copilaresti incercarile de a-l "apara" pe Eminescu. S-a spus aici ca a fost un om caruia i-a placut viata, ca asta i-a adus sfarsitul (o afirmatie ridicola si de o micime frecvent intalnita- de parca numai o categorie sociala lua sifilis pe vremea aia), ca geniului i se scuza orice, etc. Oda, oda, osanale... Oare cand trece apucatura asta festivista si extrem-admirationista? (simt nevoia sa inventez cuvinte, imi cer scuze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Zicea cineva de Tristan Tzara....e mai usor ca Bacovia,nu atat de bolnav,la figurat,dar nu se apropie nici pe departe de Eminescu.

opiniile literare ale unui 'plastograf patentat' valoareaza mai putin decat un bandaj folosit, luat de pe picioarele mesei din mijlocul camerei...

si... oamenii cu educatie literara adevarata mai stiu un adevar foarte simplu:

nu exista 'cel mai' atunci cand compari genii literare

beaudelaire nu e 'mai mare' decat hugo, sau invers

deci arghezi nu e mai mare decat eminescu, sau invers

s.a.m.d.

(si pt edificare, va sugerez un limerick de-al lui keats )

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Mda, pai tot el a zis ca pe romani ii caracterizeaza lipsa de masura.

Eu am o nedumerire, nu referitor la romani, ca doar nu generalizam, suntem oameni civilizati, ci la oameni in general.

De ce nu putem admira sau iubi pe cineva acceptandu-i si minusurile? Inteleg ca nevoia de mitizare e o trasatura a regimurilor totalitare si ca generatia noastra inca mai suporta consecintele. Dar ne putem opri o secunda, sa ne gandim putin si sa zicem: bun, omul asta a scris si bune, si rele. Nici macar geniul nu e mereu egal cu sine, nu e mereu la nivelul propriilor momente de varf creativ. Putem accepta asta fara sa ne sifonam si sa simtim nevoia sa il aparam pe Eminescu (in cazul asta) hiperbolizand si ducand la paroxism aprecierea pentru creatia lui?

Mie mi se par copilaresti incercarile de a-l "apara" pe Eminescu. S-a spus aici ca a fost un om caruia i-a placut viata, ca asta i-a adus sfarsitul (o afirmatie ridicola si de o micime frecvent intalnita- de parca numai o categorie sociala lua sifilis pe vremea aia), ca geniului i se scuza orice, etc. ? (simt nevoia sa inventez cuvinte, imi cer scuze)

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

Tocmai, ca nu am citit aici despre mitul eminescian. Fiecare dintre noi si-a spus opinia vizavi de poet. Eu am recunoscut minusurile omului Eminescu sau minusurile omului Sadoveanu. Dar nu-i scade valoarea literara! Culmea. La ce imi foloseste acum sa critic acerb un om mort demult pentru niste pareri care nu concorda cu ale mele? Ca se inspira unii si altii din opera lui, ii critic pe aceia. Dar pe el, mai ales cand a fost o valoare, o mare valoare si sincer, nu dau o ceapa degerata pe comentariile acide ale unor persoane ce n-au scris macar o poezie care sa se ridice la nivelul lui, nu am de ce. Iau nota de atitudinea rasista, sunt mahnita, nu-mi convine, dar trec mai departe, ca in fond, daca am purica oamenii de geniu, sigur ca am gasi la fiecare ceva de criticat, insa suspectez ca poate o facem si din nevoia de a-i cobori la nivelul nostru...aham, vezi, nici nu-i asa de grozav, uite ce "prost/nebun/inconstient" este.

"Oda, oda, osanale... Oare cand trece apucatura asta festivista si extrem-admirationista"

Nu draga, e mai corect sa-l injuram. Haide: huooo Eminescu, jeg murdar si incorect politic!
Am luat nota de observatiile cu osanale, am cercetat prin topic si zau daca am gasit una macar.
Daca spun ca pentru mine ramane "cel mai bun", nu e oda conducatorului mult-iubit.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Ingrid, nu cred ca e vorba despre a critica un om mort. Eu nu asta am inteles din mesajele Xeniei si ale Tantei Z.

E vorba despre reactia noastra azi. Tanti se intreba de unde avantul asta pro Eminescu, avant care ascunde sub pres minusurile si cotloanele intunecate a ceea ce a fost Eminescu.
De aceia se intreba de ce nu se poate accepta national, poftim, ca Eminescu, printre toate bune pe care le-a avut de oferit literaturii, a fost un xenofob si s-a manifestat inclusiv prin operele sale plin de ura la adresa altor origini.

Ar trebui sa invatam de la nemti. Noi nu ne prelucram mental istoria, noi o inghitim pe nemestecate. Nemtii in schimb pomenesc extrem de des si la ore de maxima audienta, si-n scrieri de maxima importanta despre ceea ce a fost Germania sub nazisti, despre teroarea pe care nazistii au sustinut-o, despre crimele lor.
Sub motoul ´´cunoasteti-va istoria´´- ca acele crime sa nu se mai intample! Ei isi asuma, da, un cuvant de maxima importanta, isi asuma trecutul.Vorbesc despre el.
Noi nu ni-l asumam, ca ce-i rau ascundem sub pres si compensam cu laude exagerate, fix cum zice Tanti Z.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Draga Ingrid, ai un mod foarte interesant de a interpreta ce se scrie. Si foarte agresiv. Nici macar nu observi ca nu a zis nimeni huo, nu a injurat nimeni. De ce simti nevoia sa introduci nota asta vulgara in discutie? Bine, agresivitatea ta nu e o noutate. Faptul ca iti e tolerata spune multe despre... Ce rost are sa continuu?

Poate ar fi bine sa te documentezi putin despre ce inseamna critica de arta. Exista oameni care au o cultura vasta, care sunt in masura sa exprime o opinie avizata despre literatura sau arta, fara ca asta sa aiba legatura cu talentul lor artistic. Altfel spus, nu trebuie sa scrii tu insuti poezii ca sa poti aprecia o poezie.

Cu un lucru sunt de acord: tendinta e sa se coboare nivelul, sa nu se simta jignite diverse persoane si personalitati. Sa fim toleranti. Sa fim buni. Recunoscatori, multumiti. Suficienti. Ca doar suntem destepti.

Mergi la inceput

Citat:

sa mai incercam o data... zau ca-mi vine sa-l citez pe eminescu si sa spun ca unele doamne au fusta lunga, minte scurta...

Delicata ca always.

Citat:
vorbim despre "Eminescu - simbol national', nu despre dactile si hexametri

daca-i pe-asa, pot spune ca el n-a scris niciodata in vers skaldic, ceea ce-i un minus pt mine... si nici un haiku, un alt minus

Daca-i national, n-avea cum sa scrie haiku sau sa fie un skald. Iarasi logica asta...

Citat:
nu, vorbim despre a conferi INTREGII OPERE EMINESCIENE o valoare nationala

INCLUSIV jurnalisticii lui RASISTE, XENOFOBE, ANTI-SEMITE

asta-i alegerea NOASTRA, nu a lui!

E alegerea TA. Subiectul a inceput frumos, cu o comemorare a celui mai mare poet roman. Activitatea lui jurnalistica nu facea obiectul discutiilor de fata.
Cand vorbim de opera eminesciana, se vizeaza in principal aspectele literare, poezii si proza.

Citat:
'supra-omul' si arianismul derivate de nazisti din filozofii germani ai secolului XIX au dus la genocid

cand, azi, nemtii il comemoreaza pe Nietzsche, se simt obligati sa se delimiteze de toate aspectele extremiste ale operei lui

e datoria lor, a contemporanilor nostri

avem aceeasi datorie in ce-l priveste pe Eminescu, daca e sa fie 'simbol national'

Eu nu ma simt datoare cu nimic special, il apreciez si basta, cine se simte dator "sa imbunatateasca" viziunea asupra lui, s-o faca.

Citat:
iar in ce priveste actualitatea criticii sociale... Caragiale este si mai actual, si mai potrivit, si mai explicit

numa' ca n-o sa-l luam drept simbol national, mai intai pt ca ne pune o oglinda nemiloasa in fata, apoi pt ca-i... 'grecotei cu nas subtire', nu?

Ba da, e si el simbol national ca si Eminescu. A descris mirific personaje demagogice. Ceva de speriat.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Draga Ingrid, ai un mod foarte interesant de a interpreta ce se scrie. Si foarte agresiv. Nici macar nu observi ca nu a zis nimeni huo, nu a injurat nimeni. De ce simti nevoia sa introduci nota asta vulgara in discutie? Bine, agresivitatea ta nu e o noutate. Faptul ca iti e tolerata spune multe despre... Ce rost are sa continuu?

regret ca gandesti asa, tu ai vorbit despre totalitarism si osanale. Mai agresiv de atat nu cred ca e.

Citat:
Poate ar fi bine sa te documentezi putin despre ce inseamna critica de arta. Exista oameni care au o cultura vasta, care sunt in masura sa exprime o opinie avizata despre literatura sau arta, fara ca asta sa aiba legatura cu talentul lor artistic. Altfel spus, nu trebuie sa scrii tu insuti poezii ca sa poti aprecia o poezie.

Nu doar sa critici. Un critic literar nu s-ar hazarda sa-l categoriseasca pe Eminescu din doua fraze.

Citat:
Cu un lucru sunt de acord: tendinta e sa se coboare nivelul, sa nu se simta jignite diverse persoane si personalitati. Sa fim toleranti. Sa fim buni. Recunoscatori, multumiti. Suficienti. Ca doar suntem destepti.

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

Nu sa nu se simta jignite diverse persoane. Avem o inclinatie aproape diabolica de a ne calca in picioare orice talent mai mic sau mai mare. Nu cumva sa se ridice un om mai sus de noi.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput