Dintre sute de catarge ...

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Vin tirziu la sezatoare si imi cer scuze daca repet ce s-a mai spus, dar nu am timp sa citesc toate paginile din urma.

Eumada, te superi ca vacarul pe sat. Eu nu cred ca ai priceput. Nimeni, cel putin pe ultimele 3 pagini pe care le-am citit nu a spus ca Eminescu Nu a fost un mare talent literar. S-a spus doar ca nu e "cel mai". Si sunt de acord. Eminescu are un Stil propriu lui, o anumita filosofie, gindire si structura lingvistica. Cum il poti compara cu Barbu, spre eXemplu? Poti nega ca Barbu este un mare poet? Daca da, inseamna ca nu il intelegi, ceea ce e posibil. Dar cum ii poti compara? E ca si cum ai compara Un pepene cu un ananas.

Critica de arta in general e un proces al dracului de subiectiv. Mie nu imi place ananasul. Si nu suport nici culoarea verde. Ca sa nu mai vorbim de artificialitatea de pozeur a lui Bacovia. Dar poate tie iti plac. De gustibus. E aberant sa ma supar pe tine.

Eu nu inteleg insa de ce se discuta moralitatea lui ca om. Ce importanta are? Citi mari artisti usi de biserica (,) cunoastem? ... Ma scuzati, trebuie musay sa ma joc Memory acum, revin ca am ceva de spus referitor la arta si opinii politice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Citat:
vorbim despre "Eminescu - simbol national', nu despre dactile si hexametri

daca-i pe-asa, pot spune ca el n-a scris niciodata in vers skaldic, ceea ce-i un minus pt mine... si nici un haiku, un alt minus

Daca-i national, n-avea cum sa scrie haiku sau sa fie un skald. Iarasi logica asta...

adica... versul iambic, trochaic, dactilic sunt o inventie "nationala"?

???
??????
???????

ce ti-e si cu logica (pardon, cultura) asta

cum adica eminescu "sa fie un skald"?

stii ce, mergi si citeste de undeva ce inseamna vers aliterativ, ce inseamna vers skaldic, si dupa aceea opineaza

Citat:

Citat:
nu, vorbim despre a conferi INTREGII OPERE EMINESCIENE o valoare nationala

INCLUSIV jurnalisticii lui RASISTE, XENOFOBE, ANTI-SEMITE

asta-i alegerea NOASTRA, nu a lui!

E alegerea TA.

NU, e datoria oricui declara ca eminescu este un reprezentant al 'spiritului national'

mai precis, in lipsa acestei dezavuari, rezulta ca nu repudiezi rasismul si xenofobia autorului. alegerea ta, dar asta inseamna ca sustii un punct de vedere rasist si xenofob. e simplu!

Citat:

Subiectul a inceput frumos, cu o comemorare a celui mai mare poet roman. Activitatea lui jurnalistica nu facea obiectul discutiilor de fata.
Cand vorbim de opera eminesciana, se vizeaza in principal aspectele literare, poezii si proza.

frumosul e in ochiul privitoarei
mie imi displace aprobarea tacita a extremismului
how about you?

ce anume din opera comemoratului DECID EU sa discut este exclusiv alegerea mea

exprimarea asta de limba de lemn/newspeak "cand vorbim... se vizeaza" implica CENZURA

exact de aceasta cenzura/dictatura a opiniei 'majoritare', regurgitata an de an intr-un perpetuu simulacru de comemorare, trebuie sa ne ferim

nu "se vizeaza" nimic

fiecare dintre noi poate discuta orice doreste legat de activitatea literara, jurnalistica, politica, publicistica a comemoratului. ba, din constiinta nationala, eu cred ca de fapt TREBUIE discutate aspectele 'incomode'

pt ca, stii ce? sute de mii de evrei si tigani au fost exeterminati in ro. acum vreo juma' de secol, iar miscarea politica care milita in acest sens l-a considerat pe eminescu o inspiratie, TOCMAI din cauza acelor texte extremiste

noi acum trebuie sa ne recitam suav una alteia 'dorinta', 'oda in metru antic' si 'lacul', si sa ignoram restul?

I don't think so

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Poetul national inseamna ce pentru voi? Poetul a carui opera insumeaza o serie de carateristici nationale sau poetul care pune in valoare acele caracteristici ideale ale sufletului romanesc.

Daca luam prima definitie atunci Eminescu isi merita cu brio o nominalizare ca poet national. Si-n bune si-n rele.

Eminescu il simti in poezie si la un prim nivel. Vocabularul e accesibil, dar nimic din genul Arghezi. E ca o paine alba... rumenita, demna sa o manci/citesti in orice combinatie. Daca e vreun cuvant mai putin uzual, adesea e cheia unei explicatii a poeziei. Are eticheta si e usor de identificat.
Elementele vizuale gen natura concorda cu sentimentele si le anticipeaza ca la mai toti romanticii.
Daca mai punem si ca metrica poeziei e adesea cea populara. Apai toate postarile cu il simt, il inteleg, il retin sunt absolut firesti.

Iar unele poeme de atitudine, precum si publicistica atat de criticata pentru accentele ei anti, anti... pai sunt adesea in concordanta cu sentimentele unei natii monoculturale.

Si eu am citit, recitat si "epigonit" in stil eminescian in prima adolescenta. Apoi am descoperit si altceva mai pofund. Nu m-am dezis de prima dragoste, doar ca am pus-o la locul ei printre lecturile facute apoi. Cei mai multi nu au simtit vreo nevoie sa continue. Asa ca da Eminescu e un poet national unindu-ne pe toti...

eu pot sa apreciez ironia fina dintre randurile tale, dar crezi ca pt Ingrid e clar?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Ingrid, nu cred ca e vorba despre a critica un om mort. Eu nu asta am inteles din mesajele Xeniei si ale Tantei Z.

E vorba despre reactia noastra azi. Tanti se intreba de unde avantul asta pro Eminescu, avant care ascunde sub pres minusurile si cotloanele intunecate a ceea ce a fost Eminescu.
De aceia se intreba de ce nu se poate accepta national, poftim, ca Eminescu, printre toate bune pe care le-a avut de oferit literaturii, a fost un xenofob si s-a manifestat inclusiv prin operele sale plin de ura la adresa altor origini.

Omul Eminescu il putem desparti de geniul Eminescu. Omul Eminescu e facut din sange oase, nervi, umori. A avut simpatii si antipatii politice. A urat anumite natii, bulgari, greci, evrei care isi faceau simtita prezenta pe scena politic-administrativa a Romaniei de atunci.
Nu imi inspira simtaminte dragalase. Dar nu ma intereseaza asta. Nu ma afecteaza asta. Eu nu cred in ideile lui si chiar nu ma poate influenta. Tu stii cel mai bine dintre toti ce gandesc despre antisemitism.
Dar geniul nu poate fi contestat.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Pai tocmai ca ar trebui sa te intereseze si asta, deoarece modul categoric cu care se razvlatea impotriva celorlalti nu era doar al omului Eminescu ci si al poetului Eminescu. Cu alte cuvinte, isi dezvaluia nestingherit xenofobia in oprerele sale.

Cum au ajuns multe remarci xenofobe eminescine in vocabularul ´´noului drept´´ de azi? Prin versurile scrise de Eminescu, nu prin faptul ca odata, la o bere, omul eminescu ar fi zis ceva si papparazzi s-au grabit sa noteze.

Stiu ce gandesti tu despre antisemitism, defapt stiu ce ai spus ca gandesti. De aceia nu iti inteleg acum pozitia. Nu ti-a cerut nimeni sa renunti la placerea de a reciti luceafarul, ti s-a cerut sa vezi si ce nu ii face cinste marelui Eminescu. Adica realitatea, nimic mai mult. Care e problema?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexia_21 spune:

eu nu vad nici o ironie in vorbele lui AB_AC.
este doar sincera.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Mey eu is diplomata. Nu-mi iese adesea pe forum, ca-mi consum energia in a-mi impaca cupchii si studentii, dar zau ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

cum adica eminescu "sa fie un skald"?

stii ce, mergi si citeste de undeva ce inseamna vers aliterativ, ce inseamna vers skaldic, si dupa aceea opineaza

Am citit. Mea culpa. Skald inseamna o persoana care se skalda. Si in skaldatoare, ii vine asa, o nebunie si face versuri. Si, cum Eminescu nu prea se skalda (pe timpurile acelea mai greu cu igiena zilnica), sigura ca nu avea cum sa faca versuri skaldice.
Iarasi, cu haiku-ul nu te contrazic. E un tip de versificatie des intalnit in zona moldava. Se spunea: "hai ku mine, fa!" natural ca poetul nostru imediat a preluat acest vers (romanul e nascut poet sa nu uitam) si de acolo provin celebrele chemari, gen: "hai in codrul cu verdeata", aici vedem ca l-a scos pe ku, dar s-a adaptat cum a putut si el.

Citat:

NU, e datoria oricui declara ca eminescu este un reprezentant al 'spiritului national'

mai precis, in lipsa acestei dezavuari, rezulta ca nu repudiezi rasismul si xenofobia autorului. alegerea ta, dar asta inseamna ca sustii un punct de vedere rasist si xenofob. e simplu!

Simplu ca buna-ziua. Ai o logica perfecta, Socrate nu si-ar fi baut cucuta de te-ar fi cunoscut, ar fi plans ca sa ajunga invatacelul tau.

Citat:
frumosul e in ochiul privitoarei
mie imi displace aprobarea tacita a extremismului
how about you?

ce anume din opera comemoratului DECID EU sa discut este exclusiv alegerea mea

exprimarea asta de limba de lemn/newspeak "cand vorbim... se vizeaza" implica CENZURA

exact de aceasta cenzura/dictatura a opiniei 'majoritare', regurgitata an de an intr-un perpetuu simulacru de comemorare, trebuie sa ne ferim

ca sa-ti demonstrez ca nu exista cenzura, nici aici, nici aiurea (chiar cred ca unii printre care te numeri si tu, traiti intr-o lume a voastra, in care contrazicerea ideatica va suna a totalitarism), am sa-ti reproduc spusele-ti elegante: yada-yada, bleah-bleah.

Citat:
pt ca, stii ce? sute de mii de evrei si tigani au fost exeterminati in ro. acum vreo juma' de secol, iar miscarea politica care milita in acest sens l-a considerat pe eminescu o inspiratie, TOCMAI din cauza acelor texte extremiste

noi acum trebuie sa ne recitam suav una alteia 'dorinta', 'oda in metru antic' si 'lacul', si sa ignoram restul?

Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits.

Asa deci? Pana la urma l-ai scos pe Eminescu vinovat de cretinismul une miscari? Wow. Asta-i noua directiva din partea corectilor politic? Aici ai vrut sa ajungi? Pai spune asa, uite ca TantiZ m-a facut agresiva cand am spus huo Eminescu, jeg murdar, si eu eram in perfecta concordanta cu gandirea-ti sublima.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

ingrid , esti exact ca un tigru in jungla lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Ingrid, duci discutia intr-o zona suburbana.
Dar e posibil sa primesti aprobare la mesaj de la cateva persoane importante. Ca doar ai dreptul sa iti exprimi opinia si tu, nu?
Marius, un cartonas, ceva? Sau nu e cazul?

Mergi la inceput

pentru ce cartonas? pentru ceea ce gandeste ingrid?
din jungla nu iesi din cauza unui cartonas , indiferent de culoarea lui, iesi doar daca vrei tu.

Mergi la inceput