Sugestie pentru un Partidul al Neincrezatorilor!
Sistemul politic actual este conceput dupa o filozofie orientala a reprezentarii, sprijinita pe ideea ca "i-am ales sa ia decizii, n-avem ce le face", "sa-i lasam sa lucreze pentru ca ei stiu mai bine ce au de facut". Politicienii pe de alta parte se conduc dupa principiul, "am fost alesi pentru ca suntem cei mai buni, asa ca nu avem nevoie de sfaturile nimanui", sau dupa expresia "ciocul mic, ca noi suntem la putere".
Majoritatea romanilor, dupa ce clasa politica a profitat de increderea lor, nu mai au incredere in politicieni si nu se prezinta la vot, facand ca puterea sa fie lipsita de legitimitate. Pentru ca Parlamentul sa fie legitim, ar fi util ca si cei care nu au incredere sa participe la alegeri, cu un partid propriu sau cu mai multe, functionand dupa alte principii.
In democratie idea de partid a fost gandita dupa filozofia participarii, pentru a da posibilitatea cetatenilor sa participe nemijlocit la viata politica. Partidul la origini a fost un "incubator" de solutii la problemele sociale, solutii rezultate in urma dezbaterilor, si in subsidiar o desemnare a reprezentantilor care sa promoveze solutile si sa le puna in aplicare.
Ideea de partid a fost pervertita si rolul redus la alegerea reprezentantilor, iar prin campania de imagine costurile au devenit accesibile numai marelui capital, de unde si capitalismul a devenit salbatic. In general prejudecatile amintite sunt sustinute chiar de politicieni sau de oamenii loiali lor. Ca sa inlature pe cetateni de la viata politica au creeat in partide o stare de tensiune, repulsie, frustare, au promovat o imagine mizerabila despre politicieni. Politicienii spun prin intermediul media, "nu va implicati in politica pentru ca politica-i o mizerie, dar noua ne convine sa fim in mizeria pe care am creeat-o".
Ar fi utila reforma politicii, transforamarea ei din "mizeriea" accesibila celor cu bani si in care valoarea suprema este loialitatea, intr-un mediu al elitelor, accesibil celor respectabili si capabili in care valoarea suprema este moralitatea.
Cum se poate face transformare? Schimband filozofia!
Prin aparitia unui partid al neincrezatorilor in politicieni, sub deviza "n-am incredere in alesi"!
Prima consecinta a principiului ar fi: cine n-are incredere se implica activ in viata politica, pentru a pretinde sa fie consultat si informat. Unul din principiile de baza ar fi "nici o decizie importanta fara consultarea celor care o suporta".
A doua consecinta: persoanele care nu au incredere in alesi, nu pot alege persoane care sa ia decizii in numele lor. Filozofia alegerii reprezentantilor este in contradictie cu neincrederea in alesi.
Corolar: Cine considera ca politica reprezinta alegerea de persoane care sa-i reprezinte, nu poate sa invoce neincrederea in alesi, si nu poate fi membru al partidului.
Implicarea are ca obiect "incubarea" de solutilor la problemele social-economice prin intermediul dezbaterilor, si alegerea solutilor celor mai bune din mai multe variante. In partide membrii partidelor dazbat si la final adopta programele prin vot.
Cetatenii mandateaza reprezentantii partidelor, sa puna in aplicare programele alese prin vot, deci electoratul voteaza programe propuse de partidele politice, cetatenii nu aleg persoane care sa-i reprezinte. Alesul este legitim daca actioneaza in spiritul programului pentru care a fost mandatat, si isi pierde legitimitatea daca sustine alte masuri. Alesul care isi pierde legitimitatea trebuie sa-si piarda mandatul.
Ce efecte ar avea o asemenea abordare:
Decizile nu mai pot fi luate de persoane, arbitrar si in interesul unor potentati ai puterii, pentru ca ele sunt validate de membrii partidelor. Eficienta investitionala ar creste odata cu reducerea coruptiei si performantele economice si nivelul de trai ar fi mai bune.
Cine sa faca un asemenea partid?
Toti sau majoritatea cetatenilor care nu mai au incredere in politicieni, dar care nu si-au pierdut speranta ca se mai poate face ceva. Cei care mai cauta "luminta de la capatul tunelului".
Idea inspirata de un mesaj postat de Xenia2006 la subiectul "Arafat a demisionat! Cum comentati?"
Citat: |
Xenia2006 asa cum spune ladyJ, romanul se plange de toti si toate. dar in acelasi timp n-are incredere in alt roman, si incearca sa-i fenteze pe toti. nesinceritatea si duplicitatea din societate (pe strada, in presa, pe forum) ating cote sinistre. vorbim politica dar votam altfel decat vorbim, criticam spaga dar o perpetuam, ne plangem de abuzarea sistemului (sanatate, educatie, transport) dar participam la abuz, cel putin prin indolenta si lipsa de reactie asta nu-i o societate, nu-i o natiune, e un grup de oameni care se displac reciproc, care n-au incredere in ceilalti, si care se preocupa inainte de toate cum sa-l pacaleasca pe cel de-alaturi. asta e grupul ideal pt cei care vor puterea, pt ca SINGURUL avantaj pe care-l al oamenii de rand este coeziunea, reactia solidara, rezistenta prin unitate. ori, asta e exact OPUSUL realitatii din societatea romaneasca. |
Daca romanii sunt caracterizati de neincredere, atunci sa concepem un sistem politic, care sa functioneze "grefat" pe o astfel de societate.
Raspunsuri
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Este o contradictie logica in termeni: un partid al neincrezatorilor in partide. |
Este o neincredere in reprezentanti, nu in cadru organizatoric in ideea de partid.
Sigur ca oamenii sunt tentati sa puna semnul egalitatii intre reprezentanti si partidele actuale, dar eu am descris o alta forma de functionare a partidelor deci este altceva.
.
Citat: |
citat din mesajul lui Xenia2006 partidul asta va face alianta cu Partidul Celor Care Nu Voteaza? Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits. |
Cine nu voteaza nu vrea sa fie cetatean. Se complace cu statutul de locuitor.
marius spune:
Interesanta idee, ce putin ideatic. Insa orice partid ar trebui sa aiba o doctrina, o viziune, un drum, un concept social economic...
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Deceneus spune:
Da, de acord ar putea fi mai multe.
- Partidul Neincrezatorilor Liberali
- Partidul Neincrezatorilor Populari
- Partidul Neincrezatorilor Crestin Democrati
- Partidul Neincrezatorilor Socialisti
marius spune:
Pai vezi? De la inceput mergem fara ceva concret. E plin de politicieni de stanga/dreapta care habar nu au ce-i aia macar asa ca idee. In fapt cred ca nici nu i-ar interesa.
I-ar enumerand aceste liniute- reintram pe panta universalitatii politice, adica de toate si nimic.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
viviana spune:
Pai daca titulatura partidului e purtatoare de neincredere, ce incredere ar avea catatenii sa adevere si sa-l voteze?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Xenia2006 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Pai daca titulatura partidului e purtatoare de neincredere, ce incredere ar avea catatenii sa adevere si sa-l voteze? Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
reverse psychology
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Pai daca titulatura partidului e purtatoare de neincredere, ce incredere ar avea catatenii sa adevere si sa-l voteze? Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Daca cetatenii nu au incredere o sa participe sa se convinga ca se iau decizile corecte si ca se vor aplica.
Membrii partidului nu trebuie sa aiba incredere in reprentantii si atunci o sa le monitorizeze activitatea.
Asta-i si ideea. Sa nu aiba incredere si sa ceara dovezi, garantii, transparenta maxima.
Alesii locali sa dezbata cu cetatenii prioriatile investitionale si sa-i informeze despre stadiul lor. Ei sa nu fie alesi care sa hotarasca destinul comunitatii, sa fie doar cei care pun in aplicare ce a decis comunitatea.
Partidele actuale functioneaza pe baza incredererii, si au gasit cetateni creduli, care le-au acordat sanse dupa sanse.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Pai vezi? De la inceput mergem fara ceva concret. E plin de politicieni de stanga/dreapta care habar nu au ce-i aia macar asa ca idee. In fapt cred ca nici nu i-ar interesa. I-ar enumerand aceste liniute- reintram pe panta universalitatii politice, adica de toate si nimic. www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Aasa-i normal, sa nu pornesti cu ceva concret si pe care nu esti dispus sa-l modifici, cum a pornit Basescu cu reforma invatamantului sau a sanatatii.
Participarea presupune sa pornesti de la principii si pe ele sa construiesti viitorul.
Cand dai oamenilor posibilitatea sa-si spuna parerea si sa o argumenteze, le dai satisfactii si ii atragi sa participe la actiune.
Politica nu-i ca serviciul. La servici esti platit sa faci ce spune seful, in politica sefii fac ce stabilesc membrii de partid, pentru ca ei platesc, ei sunt actionarii.