Ne rugam pt VICTORIA - M&M mai-iunie 2008 (207)
Raspunsuri - Pagina 3
cleo78 spune:
mara isi copie doar numele, Scrie M bine si A-ul. Am mai scris in fata ei, nu a fost interesata, nu am insistat. Apoi a descoperit suprapusul foilor, si copie pe foaia de deasupra.
Singurul lucru la care incerc sa o imping de la spate mai mult decat e ea curioasa e socializatul si iesitul afara - pt miscare. Consider la ea deja e supra-surescitata de schimbari, nu vreau sa fortez lucrurile - ce mie nu imi place... nu vreau sa fac copilului. Am avut o copiarie cu pretentii care mi se pareau prea mari de la mine, si am pierdut cea mai frumoasa perioada.
Eu si verisoara mea ne-am scris de la 3 ani juma (vara mea si-a marcat teritoriul prin cateva colturi ale casei mamaiei, gen fundul sertarului intors invers, dosul noptierei etc), fara sa se ocupe nimeni de noi (bunicii chiar munceau, nu reuseau nici sa ne spele ca lumea, dar ce bine era ...). Si ce folos? Asa ca, eu consider ca cel mai important acum la ei e joaca, si mai ales jucariile improvizate. Eu incerc sa dau de capat la o jucarie crosetata...poa imi iese
In plus, profit de fiecare moment sa ne alintam, giugiulim. Vreau sa ma bucur de fiecare moment de puritate, simplitate, fericire, seninatate. O sa vina si intrebari indirecte .
Edit: Alina, iti scriu si aici la multi multi ani! sa fii sanatoasa, si fericita si implinita.
alina_anto spune:
Va multumesc inca o data fetelor!!!
Am avut o zi minunata, si inca nu s-a terminat. Acum a venit Doru cu un tortulet frumos frumos si asteptam cativa apropiati.
Va pup
Alina 38+cu Filip-Andrei si mamica fericita de ScortzisoaraSara-Maria (09.05.2008)
AMR 3 ZILE!!!
Simonix spune:
Daca e vorba de cartulii... j'adore :d
Dana - eu deocamdata am numai in FR... mai am unele in RO, dar putine. Eu nu citesc inca de pe ele - povestesc. Citesc pt mine ca io habar nu aveam care e treaba cu planetele, de ex, si apoi da-i si lupta cu cupilul, ii povestesc. Deci chiar daca sunt in FR, pt Odo nu conteste. Si cam astea sunt genurile de carti care sunt utile pt ei, toate pt copii intre 3 si 6 ani:
- Carti "documentaires" (Nathan - Dokedoc si Kididoc), Gallimard (Les premières découvertes)
- Questions/réponses - la Gallimard (gen: de ce au nevoie plantele sa creasca mari, de ce au pasarile aripi)
- Imageries (nu stiu sa traduc - carti cu poze grupate pe cate o tema: de ex, Imagini din padure, Imagini despre posta :D - si iti arat tot ce se face la posta, cum pleaca scrisorile, pe unde trec). In FR sunt cele de la Fleurus
Noi am inceput cand el era mic, cu imageriile astia, sunt si pt copii intre 1 si 3 ani - imagini din casa, de ex, ca astea erau cele mai accesibile. Apoi despre corp, apoi despre scoala etc Eu asa l-am pregatit de multe ori pt anumite situatii gen: inceputul scolii - carte despre scoala, stie perfect ce va face, care e rutina, cum il las acolo si apoi il iau seara. Sau la spital, sau la aeroport. Pentru fiecare situatie mai shuie iau cate o carte, chiar si cand am plecat in vacanta am luat. Sunt carti bune si pt invatatul limbilor straineze.
Imageriile astia sunt tot pe varste - cele pt 1-3 ani erau mai mici, cartonate, cu imagini mai mari si clare. Apoi sunt alea de 3-6 ani si mai sunt si de la 6 la 9 ani, complexe deja.
Asa si-a descoperit el pasiunea pentru vuclani - stiti cat de frumoasa e cartea despre vuclani si cum se suprapun paginile, aratandu-i cum se formeaza lava si cum explodeaza vulcanul si care sunt consecintele...
De asemenea, ce mai avem noi - carti magnetice gen: cavalerii, piratii. Sau din alea cu ferestre si gauri - am o carte despre castele si cavaleri, initial ai donjonul intreg, dar poti da niste ferestre la o parte si dedesubt vezi ce e in interiorul turnului. Asa intelege cum traiau oamenii pe vremea aia, e o poveste. Deja am inceput sa ii introduc notiuni de istorie :D la modul: demult, cand tu nu erai inca, si nimeni dintre cei pe care ii stii, pe vremuri etc erau niste oameni care traiau in pesteri - stii, nu aveau casutze ca noi, nu invatasera sa construiasca. Oamenii mereu trebuie sa invete, ei nu stiu lucrurile asa, imediat, invata prin incercari. Si da-i si povesteste-i. El e cu gura cascata efectiv, daca mai am si o carte cu poze langa - e teroare, nu mai scap de el.
Astea sunt pe FR, dar asa ceva exista evident si in RO. La bucuresti am avut o carte de la Teora despre planete - pentru copii mai mari, era a unui alt baietel. Si am imprumutat-o de la el. Deci numai cu nasul in ea statea, desi informatia de acolo era foarte complexa, nu m-a lasat pana nu l-am pus la curent cu ideea de galaxie, de meteoriti etc - sa nu credeti ca a uitat. A plans cand am dat cartea aia inapoi ...
Dana, in olandeza eu iau de la targul ala ambulant - am carti foarte frumoase. Si nu stiu pic de olandeza, dar noi "citim" de zor. O sa iti zic de la ce editura sunt.
Buun, astea sunt cartile mai "stiintifice" asa. In rest foartem mult despre emotii, despre sentimente - colectia Dolto, de ex, asta imi vine in minte, dar la fiecare editura gasesti. Sunt si carti cu ^povesti cu un scop anume. Sa inveti copilul sa isi accepte fratele bebelush, de ex
Gata, tac din gura
Simona cu Robert
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti
DanaH spune:
deci (concluzia zilei, asta ca sa tac, vorba lui simonix):
- carti avem si noi, si din cele cu imagini cu lucruri prin casa , pana intr-un an, un an jumate, si din cele la care dai o parte la o parte si descoperi nu stiu ce, si despre corpul uman, si depsre planete/vulcani, si enciclopedii
DAR.... imi dau seama ca toata sunt la alex in camera!!!!!
gata, weekend-ula sta fac miscari prin casa.
targula cela de carte de care zici este si la noi, in rotterdam, saptamana viitare. tocami ma gandeam sa zic pas, ca nu stam prea bine cu finantzele dupa vacantza. dar intai sa vad ce carti mut de la alex din camera la odo :)
vezi tu, cred ca aici este problema; eu nu prea inventez povesti, stick to the text. ce sa fac, matematiciana: 1+1=2 si gata
inais
alina, petrecere frumoasa in continuare!
fug sa imi adun puii de pe la gradinite. si sa ii pupicesc putin, pana vine tati, ca dupa aia nu ma mai baga in seama, sar pe el.
belleane spune:
Cel mai tare e cand se joaca fetele de-a scoala si Ana e profesoara, o intreaba pe Elena cate ceva si da niste raspunsuri de ne tavalim pe jos. La un moment dat faceau adunari cu mii si sute de mii dar niciuna nu stia raspunsul si scoteau niste numere din burta.
Doloress spune:
La multi ani ALina!
Sanatate, bucurii si nastere usoara, mai e asa putin asa ca scot motatele!
Doloress spune:
Al meu copil a fost obligat la prima gradi sa invete literele si cifrele si a ramas cu aversiune fata de asta. Asa ca nu fortez abslout nimic, normal cred ca nici o mama de aici nu face asa ceva. Eu vreau sa aiba o reala placere fata de studiu, sa se dezvolte la potential maxim si sa vina totul din interior.
El acum deseneaza toata ziua, eu il incurajez, orice-ar face, tot felul de abstractiuni sau jocuri cu culorile, nu conteaza, pe toate le pastrez si le pun in bibliorafturi, am vreo 5 pline de-acum. Ii plac toate bricolajele, am facut papusi din pungi de hartie mai nou le am insirate prin toata casa ca ma si sperii de ele noaptea.
Lui nu-i prea plac cartile, niciodata nu i-au placut, abia acum incepe incet incet, timid, sa le descopere. Am mers daunezi la biblioteca si in sfarsit (ca am mai mers de mai multe ori cu el si altceva nu facea decat sa se catere pe mese si pe scaune) a stat cumintel si mi-a adus carti sa i le citesc. Cartea lui preferata a fost una cu printese si cu retete de bucatarie, asa ce degeaba ii cumparam eu cu pirati.
La calculator il cam lasam, la jocuri, el nu prea e cu desenele, v-am zis ca el nu e deloc imaginativ, totul concret. Si joaca jocuri din alea de fizica, de logica, nu cu batai sau altceva, labirinte, jocuri de memorie, chestii pentru varsta lui. Nu inteleg de ce ar fi asa daunatoare, sincer m-a uimit, la unele nici eu nu stiam sa le fac si el a gasit repede raspunsul.
Dar si eu am ramas cu un gust amar la o petrecere, cand toti copii de peste 5 ani erau fiecare cu jocul lui si al meu era tare frustrat ca nu se putea juca cu ei. Imi aduc aminte de petrecerile cand eram eu mica si cand ridicam casa in aer, cand venea mama de 1000 de ori sa ne potoleasca, Acum toti parintii stateau relaxati, nici un zgomot din camera copiilor, caci fiecare era cu nintendo lui. M-am dus la ei si le-am zis sa se joaca unul cu altul si se uitau la mine ca la felul 7. Trist, dar asta e lumea in care traim. Mai tarziu, vor fi fiecare pe FB lui si tot asa. NU pot sa-i condamn atata vreme cat ma uit la mine si vad cat timp ocupa lumea virtuala in viata mea, si in fiecare zi imi propun sa mai tai din timpul petrecut pe net si tot nu reusesc.
Simonix - funny, la mine mi-au zis invers, ca va fi un copil tare constiincios, ca nu va pune niciodata probleme, dar sa il incurajez, sa se joace liber, sa fie mai relaxat, mai neascultator daca se poate spune asa ca el nu prea iese din cuvantul doamnelor. La toate activitatile e primul, dar la joc liber, e cam descumpanit, ies in parc si se plange, ca ii e frig, ca il deranjeaza o eticheta, ca e mizerie si tot asa. Oricum ar fi, tot nu e bine pentru saracii copii.
YLARI spune:
Neatza, ca n-am mai dat demult.
Va pup, o zi frumoasa!
YLARI si EVA alaturi de Desiree si printesa VICTORIA
POZE
Mami de Eva scumpa
bebedoiu
Trombofilie, Gena MTHFR Mutatia C677T genotip heterozigot si A1298C genotip heterozigot