Raed Arafat a demisionat. Cum comentati?

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Mie mi-e clar, Marius, si nu pun la indoiala eficacitatea fundatiei si nici modul in care s-au cheltuit banii. Arafat e un nume si a dat dovada de profesionalism, e clar pentru toata lumea.

Problema insa este faptul ca sistemul sanitar din Ro nu inseamna doar smurd si fundatia smurd. Sistemul inseamna mult mai mult si este, din pacate, in coma. Nu mai merge. E nevoie de schimbare.
Nu inteleg de ce toata lumea se opreste acum la fundatia smurd si la Arafat. Sunt alte atatea probleme!
Schimbarile ar putea face sa apara si alti ´´arafat´´ , adica oameni care isi doresc sa se implice si sa faca lucrurile sa mearga. Nu cere nimeni implicare pro bono, fiecare are ceva de castigat, unii faima, altii bani. Asa, si? Nu asta trebuie sa ne intereseze pe noi, ci faptul ca suntem pe punctul de a dezvolta un sistem care sa functioneze integral, nu pe bucatele care prin grandoarea lor sa ascunda sub pres gunoiul ramas.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

In cazul asta, cred ca transparenta auditului fundatiei ar fi crucial pentru a demonstra ca Basescu zice prostii sau nu.

Concluziile auditului sunt deja publice, le gasesti pe site-ul fundatiei.
De fapt e mai mult de un audit iar Arafat a declarat ca face publice si detaliile auditurilor daca se doreste si orice alte informatii legate de operatiunile financiare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Din pacate, si nu numai aici pe forum, dezbaterea publica s-a oprit la Arafat.
Adica la medicina de urgenta. Am mai spus, avem mare nevoie de oameni ca Arafat, dar daca legea asta (sau alta...) a sanatatii se impiedica in istericale pro-contra Arafat, cu conotatiile politice de care mi se face greata, cu Basesti si USL-asi,eu unul nu vreau sa mai aud pe cineva ca nu-i convine cum e tratat in spitale.

Marius, daca este obiectiva afirmatia ca se distruge smurd, ar trebui disecata. Este un loc si un moment propice.
Dupa cate iti dai seama, smurd a picat in centrul unei dispute care depaseste interesul pentru binele omului. Ok, persoane ca histamina, direct ajutate de smurd si Arafat, n-au cum sa creada altceva decat ce spune Arafat; dar pe mine, in afara de faptul ca l-am admirat si il admir pe acel om, nu pun botul la orice afirmatie a lui, daca nu mi-o demonstreaza.
Afirmatia este grava si el a facut-o in cunostiinta de cauza; este adevarat sau nu? Cica se specifica in lege: unde? Oamenii strang semnaturi...contra ce? Protesteaza...contra ce?
Adica, strict in faza asta, Arafat apare ca un guru...eu zic ca-i chiar jignitor pentru personalitatea lui sa fie urmat in transa de oameni, doar pentru vorbe fara acoperire. Nu stiu daca-s fara acoperire...de ce nu ne demonstreaza?

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Din acest punct de vedere te inteleg. La nivel global de sistem clar trebuie facute modificari. Insa ideea este sa concepi modificari acolo unde chiar trebuie modificate nu asa in bloc la gramada in spirit de turma de oi. Si de aceea sunt adeptul schimbarilor fundamentate, verificate, aplicatii pilot decai nu doar hai sa dam inainte si apoi vedem noi ce va fi.
Mai trebuie inteles un lucru fundamental as spune eu. Serviciile de urgenta (si aici intra tot ce inseamna urgenta, SMURD este doar un segment) trebuie sa se caracterizeze prin lipsa de interes comercial, prin structura stabila, ierarhizata, cu centre de comanda bine definite, prin parghii de executie bine definite, fara drept de interpretare. Situatiile de urgenta ca si la noi Butonul de panica - are alte reguli decat cel comune. Cand este o urgenta nu ma exista altceva, nu exista aprobari, nu exista ne mai gandim, nu exista mai vedem, nu exista decat un singur cuvant:
"actiune"

urmat de un alt cuvant;

"rezultat"

si terminat cu punct.

Unde punct trebuie sa insemne intr-un procent cat mai mare succes si pentru asta este nevoie de oameni care sa stie sa lucreze in acest sistem sunt oameni specifici, cu mentalitate specifica si functioneaza dupa ordine clare si dupa mult exercitiu.
Nu intamplator atatea vieti au fost salvate. In fond asta este cheia. Viata. Cum spunea cineva, un copil, sau un om mort este 100% mort. Restul.... nu mai conteaza.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Mie mi-e clar, Marius, si nu pun la indoiala eficacitatea fundatiei si nici modul in care s-au cheltuit banii. Arafat e un nume si a dat dovada de profesionalism, e clar pentru toata lumea.

Problema insa este faptul ca sistemul sanitar din Ro nu inseamna doar smurd si fundatia smurd. Sistemul inseamna mult mai mult si este, din pacate, in coma. Nu mai merge. E nevoie de schimbare.
Nu inteleg de ce toata lumea se opreste acum la fundatia smurd si la Arafat. Sunt alte atatea probleme!
Schimbarile ar putea face sa apara si alti ´´arafat´´ , adica oameni care isi doresc sa se implice si sa faca lucrurile sa mearga. Nu cere nimeni implicare pro bono, fiecare are ceva de castigat, unii faima, altii bani. Asa, si? Nu asta trebuie sa ne intereseze pe noi, ci faptul ca suntem pe punctul de a dezvolta un sistem care sa functioneze integral, nu pe bucatele care prin grandoarea lor sa ascunda sub pres gunoiul ramas.

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

exact!

singurul punct de vedere care are sens este cel global, considerand intregul sistem. chiar si daca te reduci la medicina de urgenta, tot e nevoie de-o perspectiva globala. ori, deja la nivelul asta, sistemul nu este functional si trebuie reformat/modernizat

acum, inca mor oameni cu zile pt ca transferurile intre diferite sali de urgenta depinde de cum se inteleg doctorii intre ei (in unele locuri). nu este urmat un protocol dupa eficienta maxima, ci e subiectiv, ceea ce nu-i acceptabil in medicina moderna. iar resursele serviciilor sunt folosite la fel, fara sharing (de info mai intai), adica neglijent. daca suni la 911 in US, vin 3 servicii diferite... si toti 3 au competente minime de prim ajutor, iar informatia ajunge la spital inainte sa ajungi tu pe targa

Mergi la inceput

Ok am sa-ti dau un exemplu.
Eu sunt "Marius International Health Solution" si ma ocup doar de servicii de urgenta. Nu doar SMURD ci tot UPU&co. Am in spate un fond de miscare de 800 mld USD. Costurile anuale pt piata din Romania sunt sa zicem 0.5 mld USD/an. Eu arunc pe piata dschisa de lege un cost triplu adica 1.5 mld USD/an Desigur am pierdere dar la bugetul meu este nesemnificativ. Prin intrarea mea "fur" resursele umane de la concurenta acordandu-le salariu triplu. Pe scurt cu pierderea de rigoare imi demontez concurenta (inclusv SMURD dar si tot ce inseamna UPU) intr-un an/doi. Apoi eu dictez piata pentru ca nu mai exista nimeni. Eiii acum joci dupa cum vreau eu regulile le stabilesc eu, tu nu mai ai acum ca nu mai ai cu ce.
A fost un exemplu rapid de preluare a unui segment determinant de piata perfect valabil in functie de legislatia statului de pe acea piata.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Trebuie sa fiu de acord cu Rufus referitor la mentiunea ´´gurului urmat de turma´´. Nu stiu din ce motive, medicul Arafat e prins in hora asta mioritica adica hora in care toti striga si nici nu au habar ce striga.

Acum lumea e isterizata ca se desfiinteaza smurd. Pe buna dreptate ca e isterizata, iar cei care isi tot dau cu parerea oficial, prin intermediul media, intretin isteria.

Sa vina presedintele, ministrul,Arafat, profesorul nu stiu care si sa zica raspicat, in cuvinte simple, ce si cum! Sa inteleaga tot omul, si ala isterizat si ala ne-isterizat.

Marius, da, ai dreptate, dar pentru a exista eficienta intr-un sistem atat de mare, e nevoie de mai multi oameni buni. Oamenii buni, profesionistii, trebuie lasati sa se vada.
Eu am un nume de profesionist, Arafat. Sunt convinsa ca mai exista si altii, care pe de-o parte din cauza sistemului in colaps si pe de alta parte din cauza altor inconveniente, nu au reusit sa faca inca ceea ce ar vrea si ar putea face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Eu sunt "Marius International Health Solution" si ma ocup doar de servicii de urgenta. Nu doar SMURD ci tot UPU&co. Am in spate un fond de miscare de 800 mld USD. Costurile anuale pt piata din Romania sunt sa zicem 0.5 mld USD/an. Eu arunc pe piata dschisa de lege un cost triplu adica 1.5 mld USD/an Desigur am pierdere dar la bugetul meu este nesemnificativ. Prin intrarea mea "fur" resursele umane de la concurenta acordandu-le salariu triplu. Pe scurt cu pierderea de rigoare imi demontez concurenta (inclusv SMURD dar si tot ce inseamna UPU) intr-un an/doi. Apoi eu dictez piata pentru ca nu mai exista nimeni. Eiii acum joci dupa cum vreau eu regulile le stabilesc eu, tu nu mai ai acum ca nu mai ai cu ce.
A fost un exemplu rapid de preluare a unui segment determinant de piata perfect valabil in functie de legislatia statului de pe acea piata.

exemplul nu are nicio relevanta daca ai legislatie moderna pt serviciile medicale

nu functioneaza dupa regulile pietei, pt ca acopera servicii esentiale pt populatie. "dictarea pietei" e permisa la vanzatorii de tigari sau de DVD-uri, insa toate companiile private care asigura servicii "esentiale" (urgentele sunt exemplul tipic, mai sunt si alte sectoare) au restrictii legislative ("regulations"). cel putin, asa-i in lumea civilizata

iar in situatii extreme, statul isi aroga dreptul de-a prelua orice business privat din asemenea sectoare, in interes public. asta se aplica si la banci, energie, comunicatii, in US

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

iata o perspectiva din interiorul sistemului: un prieten din Iasi, tanar ginecolog de succes (foarte competent dupa toate masurile), merge pe 40 de ani, e foarte pasionat, n-are familie si face multe garzi la urgente. dupa mai bine de 10 ani in sistem, e convins ca sistemul e in colaps si nu poate functiona fara un sistem privat in completare

(in opinia lui, parte din problema e si incompetenta rampanta a generatiilor mai tinere- el a tarminat in '96)

poate ca suna rece, dar indiferent de situatia critica care a determinat reactia lui Arafat, realitatea este ca sistemul nu e functional, la nivel global. iar genul asta de decizii pot fi amanate ani de zile, cat timp iti permiti deficit bugetar, insa in contextul actual, se fac restructurari peste tot. in ro. intregul sistem medical trebuia restructurat acum vreo 15 ani, daca nu si mai devreme

ca pe langa toate sunt reglari de conturi politice si basescu "trage de la sold", asta e evident si nu surprinde pe nimeni care priveste in perspectiva alegerilor. come on!

(XIO, atunci cand ai sa stii cate ceva despre ce vorbim noi aici, mai mult decat ce-ai vazut tu in targ la tine intr-o zi cu soare, am sa te consider partener posibil de discutie. pana atunci, poate mai studiezi cate ceva, si mai lasa din auto-suficienta asta 'juna'. avea petre tutea o vorba despre optimism...)

Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits.

Esti medic? In Romania? Ca vad ca si dumneata discuti lucruri de care n-ai habar si uite ca eu nu te pun sa faci facultatea de medicina si sa profesezi ca sa dai din taste. :) Tine de ce ti-am scris la topicul celalalt ;)
A trebuit sa-ti spuna prietenul asta competent ca e sistemul in colaps? Nu zau!
da, normal ca e in colaps atunci cand in spitale nu se gaseste nimic, cand spitalele nu au bani sa supravietuiasca de pe o zi pe alta si cand lucrezi cu aparatura din 1800 toamna.

Problema celor care organizeaza sistemul este ca nu ii duce mintea putin mai mult. Degeaba adopta modelul nemtesc sau american sau rusesc, din moment ce noi nu avem resursele lor.
Arafat e zero pe langa banii pe care ii scot multi din miscarile astea, multi am fost naivi cand am crezut ca bietul om chiar va schimba ceva.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

Citat:
citat din mesajul lui marius

exemplul nu are nicio relevanta daca ai legislatie moderna pt serviciile medicale

nu functioneaza dupa regulile pietei, pt ca acopera servicii esentiale pt populatie. "dictarea pietei" e permisa la vanzatorii de tigari sau de DVD-uri, insa toate companiile private care asigura servicii "esentiale" (urgentele sunt exemplul tipic, mai sunt si alte sectoare) au restrictii legislative ("regulations"). cel putin, asa-i in lumea civilizata

iar in situatii extreme, statul isi aroga dreptul de-a prelua orice business privat din asemenea sectoare, in interes public. asta se aplica si la banci, energie, comunicatii, in US

Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits.

Buna dimineata - tocmai aici este discutia despre lege. So.. are relevanta al naibii...

Mergi la inceput