Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? (2)
Raspunsuri - Pagina 8
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ilinca_M_p_/Ilinca_M_p_.jpg)
Ilinca_M. spune:
Freedelia, am mai citit explicatia asta si nu ma multumeste deloc. Chiar la comentariile la filmulet scria cineva ca a fost un caz ca o batrana ajutata l-a dat in judecata pe cel care a ajutat-o si a primit despagubiri si blabla. Hai, ma, de la un caz absurd sa fie asa de precauti chinezii? Si justitia acolo e chiar asa tampita incat ia in seama acuzatii fara temei? Atunci chiar ca e...puncte-puncte natia aia!!
Nu stiu daca ati vazut filmuletul (actiunea surprinsa de camere de supraveghere, nimeni n-avea habar ca e filmat) si imi cer scuze ca dau detalii dar:
- fetita aia mititica lasata nesupraveghiata in ceva piata sau ce era a fost lovita din plin de o camioneta care a trecut peste ea. Soferul a oprit cateva secunde, a dat inapoi (!!!!) si a trecut inca o data peste ea!!!
- fetita a ramas acolo (in viatza!!!) si au trecut toti pe langa ea uitandu-se ca la un caine raios;
- lasata acolo sa zaca ce credeti ca se mai intampla? Mai vine o masina si-i trece peste picioruse!! Nu opreste nici aia, desigur! Fetita ramane in viata, se vede cum se misca, se zbate
Si dupa toate astea vine o femeie de 1 m care abia poate tari copila de 2 ani si cauta parintii fetei.
Si noi sa credem ca de-aia nu s-a oprit nimeni din cauza "antecedentelor" cu dat in judecata??? Cine i-ar fi acuzat, fetita de 2 ani??? Dar era totul in public, se puteau uni sa mearga de martori unul pentru altul!!! Cum poti gandi atat de meschin:"hopa, un copil zdrobit...nu ma apropiu, c-o sa fiu acuzat ca eu am calcat-o!"(cu ce? cu tenisii chinezesti?! ca aia toti erau perpedes si era clar ca e calcata de masina!!)
Bun, nu pune mana, de teama; dar sa nu suni la politie?!! la salvare??? sa nu cauti parintii copilului? Nuuuu creeed!
Eu nu cred ca acei zombies s-au gandit la eventuale repercusiuni,pur si simplu s-au uitat ca la ceva banal, pur si simplu se vedea ca n-au compasiune in ei...cum au putut ajunge in halul asta?!
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Katya spune:
Pt cine mai vrea sa citeasca despre chinezi, eu va recomand cartile americancei Pearl Buck (premiul Nobel prin 38) care a trait in China vreo jumatate de secol (parintii ei erau misionari acolo) si pt ea practic chineza a fost prima limba, a iubit poporul chinez, o sa gasiti in cartile ei(numeroase) multe despre cultura si istoria lor( despre nastere, casatorie, sotii, concubine, educatia copiilor, cultul stramosilor, al soacrei/socrilor,despre inmormintare, zeitati, foamete, orez, opium, razboaie interne,revolutii, imparateasa Orihidee etc).Din pacate am citit in aceste carti si despre barbarisme precum cele evocate de Freedelia sau vazute pe net, de la sfaramat capul unui nou nascut doar pt ca era fata, despre bandajarea picioarelor(pt ca fetele sa aiba picior mic....), despre orgloiu
, superstitii, despre scuipat in propria casa unde oricum se dormea laolalta cu animale (e locul sa precizez ca de fapt majoritatea personaajelor sint tarani), in fine, eu zic ca va vor placea cartile. E o lectura f agreabila.
Despre chinezi am mai citit si-n Cronin-Cheile imparatiei- si la fel reiese si de acolo oportunismul lor.
Cit despre asemanarea lor cu romanii, eu am gasit-o doar intr-un punct: si romanii te lasa balta pe tine, roman, daca-n preajma apare un strain.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui manumanu Ca sa stii ca sunt "de duzina", ar trebui intai sa fi citit macar 2 pagini din vreuna din ele...
mamica de Anastasia si Radu, 23 noiembrie 2008 |
ILINCA subscriu .
Chiar sunt fascinante cartile lui, asa reusim sa cunoastem oarecum civilizatii cu totul diferite de ale noastre.
Dar se poate ca multi au vazut doar vreun film tampit facut dupa "Shogun" si au ramas cu impresia aia ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Pt cine mai vrea sa citeasca despre chinezi, eu va recomand cartile americancei Pearl Buck (premiul Nobel prin 38) care a trait in China vreo jumatate de secol (parintii ei erau misionari acolo) si pt ea practic chineza a fost prima limba, a iubit poporul chinez, o sa gasiti in cartile ei(numeroase) multe despre cultura si istoria lor( despre nastere, casatorie, sotii, concubine, educatia copiilor, cultul stramosilor, al soacrei ![]() Despre chinezi am mai citit si-n Cronin-Cheile imparatiei- si la fel reiese si de acolo oportunismul chinezilor. Cit despre asemanarea lor cu romanii, eu am gasit-o doar intr-un punct: si romanii te lasa balta pe tine, roman, daca-n preajma apare un strain ![]() |
Nu stii,sunt traduse si in romana?
Edit - le-am gasit deja,mersi de recomadare
![](pupic.gif)
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
freedelia spune:
Ilinca, repet, nu au fost cateva cazuri, ci ENORM de multe, astfel incat nimeni nu se apropie. Si da, sunt lipsiti de compasiune, nu esti din familia lor, nu existi, asta e o chestie confuciana, iti pasa de familia ta si apoi, mai putin, de prieteni. Restul nu te intereseaza. Aceasta credinta se vede in absolut orice aspect al vietii lor -- in cum conduc (taxiurile opresc pe banda din mijloc daca le face cineva semn, nu trag langa bordura, nu le pasa de cei din spatele lor care nu mai pot trece, doar un exemplu), in felul cum vorbesc unii cu altii, in felul cum fac afaceri, in lipsa totala de etica profesionala si, din pacate, in ceea ce ai vazut tu in filmulet. NU pun mana, cel mult se opresc sa priveasca de la distanta. Nu suna la politie, pentru ca apoi sunt chemati ca martori (numarul apare automat cand suni, stiu cine a sunat).
Pot fi acuzati nu ca au ranit-o ei, ci ca au micat-o si i-au produs moartea sau cine stie ce problema grava.
Asta stiu pentru chiar in urma cu cateva luni a fost un reportaj la tv si a starnit mare valva printre straini si multi au intrebat prieteni chinezi si apoi au scris aici pe forumul de expati. Asta cu acuzatiile si cu "the good samaritan" care ajunge vinovat si plateste sume grele au fost o mare sursa de venituri mari in China si acum autoritatile incearca sa remedieze problema, dar inca nu e safe...
Dar, chiar si fara aceste riscuri, lor ORICUM nu le pasa. IN general, de copii le pasa mai mult, dar tot nu ca in alte tari (nu stiu cum e in Romania) unde oamenii isi pun viata in pericol ca sa salveze un copil...
Eu tin minte acum 6 ani si ceva, cand eram gravida cu Jodie, era vara, cumplit de cald si mi s-a facut rau. NU am cazut, dar plangeam si era clar ca imi e rau. Se uita lumea lung la mine dar nu a intrebat unul nimic. Pana la urma m-a vazut un politist si a venit sa ma intrebe si am ajuns sa merg acasa cu duba, mi-au cumparat parca si sticla de cola rece...
Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
freedelia spune:
Ilinca, repet, nu au fost cateva cazuri, ci ENORM de multe, astfel incat nimeni nu se apropie. Si da, sunt lipsiti de compasiune, nu esti din familia lor, nu existi, asta e o chestie confuciana, iti pasa de familia ta si apoi, mai putin, de prieteni. Restul nu te intereseaza. Aceasta credinta se vede in absolut orice aspect al vietii lor -- in cum conduc (taxiurile opresc pe banda din mijloc daca le face cineva semn, nu trag langa bordura, nu le pasa de cei din spatele lor care nu mai pot trece, doar un exemplu), in felul cum vorbesc unii cu altii, in felul cum fac afaceri, in lipsa totala de etica profesionala si, din pacate, in ceea ce ai vazut tu in filmulet. NU pun mana, cel mult se opresc sa priveasca de la distanta. Nu suna la politie, pentru ca apoi sunt chemati ca martori (numarul apare automat cand suni, stiu cine a sunat).
Pot fi acuzati nu ca au ranit-o ei, ci ca au micat-o si i-au produs moartea sau cine stie ce problema grava.
Asta stiu pentru chiar in urma cu cateva luni a fost un reportaj la tv si a starnit mare valva printre straini si multi au intrebat prieteni chinezi si apoi au scris aici pe forumul de expati. Asta cu acuzatiile si cu "the good samaritan" care ajunge vinovat si plateste sume grele au fost o mare sursa de venituri mari in China si acum autoritatile incearca sa remedieze problema, dar inca nu e safe...
Dar, chiar si fara aceste riscuri, lor ORICUM nu le pasa. IN general, de copii le pasa mai mult, dar tot nu ca in alte tari (nu stiu cum e in Romania) unde oamenii isi pun viata in pericol ca sa salveze un copil...
Eu tin minte acum 6 ani si ceva, cand eram gravida cu Jodie, era vara, cumplit de cald si mi s-a facut rau. NU am cazut, dar plangeam si era clar ca imi e rau. Se uita lumea lung la mine dar nu a intrebat unul nimic. Pana la urma m-a vazut un politist si a venit sa ma intrebe si am ajuns sa merg acasa cu duba, mi-au cumparat parca si sticla de cola rece...
Delia, 9+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Amonar/Amonar.jpg)
Amonar spune:
China este 'hot, hot, hot' in randurile studentilor din Olanda. Daca ajungi sa faci un stagiu in China si il pui pe CV da enorm de biiiineee si ai prioritatea altor solicitanti pe piata de munca. Cei care studiaza limba chineza in particular si isi pun la mentiunea 'limbi straine' si chineza, sigur sunt vedete. Mai nou am citit in revistele de specialitate de management ca studentii straini incep sa fie selectati cat mai sever pt ca studentii chinezi au ajuns la aceleasi performante considerate inainte 'superioare'. Managerii occidentali inca sunt cautati dar sunt si ei 'copiati' din ce in ce mai mult.
Eram intr-un magazin si vorbeam olandeza cu niste colegi si la un moment dat am fost abordati de o mama cu fica ei, olandeze. Tatal ei fusese pozitionat ca expat pt un an iar ea si-a intrerupt un an de scoala (era la liceu) pt a veni cu familia in China. Pur si simplu pt a invata lb. chineza. Si am intrebat-o care sunt planurile ei pe viitor. Mi-a raspuns ca intentioneaza sa faca studii superioare in turism si anul acela era 'doar' un pas bine planificat in cariera ei.
Nu mai vorbesc de neamtul de 29 de ani, colegul meu de avion pt 10 ore, profesor de lb germana la o universitate in China care nu se mai poate acomoda in Germania (unde e nasol, dupa vorbele lui)
Deci, China, aveti grija ce judecati ca s-ar putea sa judecati gresit...
freedelia spune:
Capcaune -- te inseli, eu cand am zis IGNORE, asa ramane. NU ma bag in taratze... Am raportat doar la moderator.
POZE
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Glicina/Glicina.jpg)
Glicina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul freedelia versus eumada! ![]() Un meci de categoria supergrea! ![]() |
Capcaunule, ce-ti mai place sa agiti spiritele! Cu tehnica si maiestrie, se simte experienta...