Craciunul crestin sau comercial

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Ihim, acum a aparut si faza cu prozelitismul. :)))

Meniul ti l-ai ales singura,Xio, nu iti var eu pe gat nimic, credeam ca scopul discutiei era rumegarea unor chestii, nu inghitirea lor pe nemestecate.

Din partea mea, ai parte de toleranta pe care o doresti. Din pacate, toleranta nu implica si unitate, ci doar acceptare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Julia, din nou, daca ai lasa ironia la o parte ai arata ca tu chiar ai inteles Biblia si aplici invatamintele de acolo.
Cu atitudinea asta esti mai rau decat un ateu.
vorbele sunt goale, actiunile conteaza. cam ca si la preotii aceia care faceau sex cu diversi baieti care se prostituau, ca la maica stareta cu copiii ei . de vorbit putem vorbi cu totii, cand ramane sa punem in practica, atunci e mai greu.
Tu nu imi poti demonstra mie ca ce e scris in Biblie este adevarat.
Eu nu iti pot demonstra tie ca exista ceva divin la care unii ii spunem Dumnezeu, altii Allah, unii credem ca exista Iisus, altii nu.
Prin urmare, singurul lucru pe care il poti face este sa iti vezi de credinta ta si sa te implineasca pe tine. Eu imi vad de a mea, Laura de a ei, ca nimeni nu poate demonstra ca are dreptate.
Unii cred in viata de dupa moarte, altii nu, unii cred in reincarnare, altii nu samd.
Ideea este sa nu apari tu sa faci pe marele judecator si sa stabilesti cine e credincios si cine nu e. Evident nici eu nu pot face asta, nici papa, nici Einstein.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Julia, si eu am observat ca oamenii nu citesc ce spui, ei au in minte un portret standard al credinciosului ( a se citi habotnic), portret plin de prejudecati , plin ochi, numai clisee , ce zice unul , zic toti. Pe linga asta, pe linga portret, mai au si niste idei la moda, ca de ex fabricarea, crearea, inventarea unui Dumnezeu personal , mai difuz sau mai clar conturat, nu conteaza, important e ce crede eul, omul, nu ce e deja (de regula merg la sigur cu 'Dumnezeu e iubire si toleranta', dar am mai auzit si 'Dumnezeu e familia mea', etc) Am mai zis undeva, cind vezi discrepanta intre lipsa de cultura religioasa si aroganta cu care-si afiseaza ideile, se poate intimpla, cum mi se intimpla mie, sa-ti crape obrazul de rusinea lor (vezi discutii despre Biblie, biserica etc).Si ce mi se pare inadmisibil in atitudinea lor e ca tie nu-ti dau voie sa vorbesti cu pasiune despre credinta ta, o numesc in acest caz virulenta, intoleranta, habotnicie, adica e musai ca tu sa taci sau sa vorbesti in barba, ca au auzit ei un cuvint, smerenie se cheama, asa stiu ei din portretul ala standard, ca un crestin tb sa fie prost, dar n-au nimic cu tine daca vb cu pasiune depre orice altceva. Asa cum ei insisi isi dau voie sa vorbeasca cu pasiune despre ce-si fabrica ei in materie de sarbatori religioase si dumnezei personali. Cum zic ei , asa e bine, pt ca traim intr-o lume in care eul conteaza, numai eul, scopul e iubirea de sine, nu prea mai incape vreun dumnezeu aici, a le aminti asta inseamna a-i indispune, a-i enerva, asa ca e mai prudent,pt un credincios, sa taca. Acesta nu e un forum pt toata lumea, nu e loc pt toti, asta e.

Mihaela-S, mi se pare cidat sa vb de virulenta cind la sb cu Comunismul mai ca nu te-ai suparat pe unii, la fel Xio, tocmai tu sa nu intelegi ce inseamna a-ti sustine punctul de vedere?Pai ia sa-ti zic acuma ca eu am aflat ca se poate naste prin ureche si ca o sa-ncerc si eu, ce-ai zice?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Julia, abia azi am citit subiectul asta, pentru ca banuiam ca e ceva reloaded. Intamplator postarea mea a venit dupa a ta, dar nu am facut referire la o postare anume. E doar "vina" ta ca ai luat-o personal.

Nu intamplator am scris "o parte din cei credinciosi".

Mergi la inceput

Katya, sper ca nu vorbesti serios Eu am impresia ca tu nu citesti ce am scris eu pt. Julia, altfel nu-mi explic mesajul tau parca tras la xerox.
Eu i-am spus Juliei ca EU ii respect ei crezul, EU nu ii spun daca in ce crede ea e bine sau nu, daca a existat Aavram sau si altele. Doar ca eu aleg sa nu cred in aceleasi lucruri. E foarte simplu.
Si eu aleg sa nu ii spun ei sau tie sau oricui, ca acea credinta de care vb este o tampenie, o amputatie sau altele. E alegerea voastra, nu-mi puteti demonstra ca e asa cum sustineti, eu nu va pot demonstra ca e asa cum sustin, pt. mine toti suntem egali indiferent in ce credem, suntem toti pe aceeasi treapta.
Julia in schimb vad ca ma ia cu ironiile doar din cauza ca nu cred in ce crede ea.
Tu poti sta linistita, nu trebuie sa-ti crape nimic de jena, ar fi su culmea Nu esti responsabila pt. cum gatesc, cum ma imbrac sau cum ma rog, si, din nou, incearca sa nu mai etichetezi tu credintele altora, ca nu da bine, mai ales dpa ce ai scris.
E chiar ironic daca privesti putinsituatia in ansamblu.
Tu spui ca ti-e rusine de ce scriem eu, LauraNicole si altii, dar in acelasi timp te plangi ca noi va privim cu alti ochi
Dupa cum s-a vazut la acest topic, nu va privim cu alti ochi, vrem doar sa nu auzim invataminte si pareri de rau, ca noua ne este bine asa cum suntem.

Referitor la nasterea pe ureche, cred ca iti dai seama ca e ca si cum ai cumpara bujiile cu clatitele cu gem, nu?
Reeligia, dragostea, nu ai cum sa le demonstrezi. demonstreaza-mi ca exista Dumnezeu, sau ca Iisus e fiul Lui.
Eu iti demonstrez ca nu poti naste prin ureche. E vorba de stiinta vs credinta, nici nu stiu cum te-ai putut gandi la un asemenea argument

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Katya, eu ma refeream la virulenta unora dintre credinciosi. Nu vad ce legatura are asta cu subiectul cu comunistii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Xio,nu m-am referit absolut deloc la tine sau la Laura, chiar am vb la modul general, pt ca s-a nimerit ca toata luna asta 'sa combat' aceste teme si pe la alte subiecte si asa am ajuns la niste concluzii.Sint observatiile mele, eronate sau corecte, rezultate din aceste discutii.

Si am uitat de ieri sa-ti raspund ca nu Coracora a 'deschis cearta', poti sa te uiti in urma, ea n-a facut decit sa corecteze o afirmatie si sa invite la o privire si denumire corecta a unei realitati, fara cosmetizari si ascunzisuri pe dupa piersic, nu a cerut o discutie despre atei si credinciosi, aici s-a ajuns tocmai pt ca s-au suparat ne-sau putin sau moderat-credinciosii pe 'habotnici'.

Din pct meu de vedere, nu mai e nimic de zis, dar nimic, in afara de a-si lua fiecare seama la ce spune cind urmeaza sa spuna, pt ca intolerantii nu sint intotdeauna si numai credinciosii.Mai vedeti-va si pe voi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Xio, nu sunt ironica, nici pana in cea mai minuscula litera scrisa in discutia de fata. As prefera sa discutam strict pe seama ideilor scrise, fara a contura in cuvinte sentimentele cu care ti se pare ca scriu conlocutorii. Ideile suporta a fi luate, rostologite, maltratate, remodelate, fara a se plange de dureri sau sentimente ranite.Daca in final am ajunge impreuna la aceeasi idee, ambele parti ar fi castigate. Tot aduci vorba de ironia mesajelor mele si de iubirea care ar trebui sa transpire dintre randurile mesajelor crestinilor. Hai sa lasam la o parte afectele, a fi crestin/credincios nu e totuna cu catelusii aceia cu arc in gat, care se puneau in masinile Dacia pe vremuri...asa docili dadeau din capete, la orice miscare si scuturatura ,'da-da,da-da' si cu privirea bleguta si plina de aceeptare...

Nu ma deranjeaza ca nu crezi in Biblie, ca negi pe Iisus si crestinismul ori orice alta religie, insa ma deranjeaza ca imi impui un mod de a reactiona, ca si crestin, ca sa-ti fiu tie pe plac sau ca sa-mi spui tu apoi ca, da, sunt o buna crestina, in timp ce tu, paradoxal, nu cunosti sau nu crezi in ceea ce astepti sa ma defineasca pe mine ca persoana spirituala. Crestinismul nu se limiteaza numai la intorsul obrazului, de dragul aproapelui.

Katya, !

Mihaela_s, am inteles acum, a fost o confuzie din partea mea!

"I'd rather walk in the dark with God
Than go alone in the light;
I'd rather walk by faith with Him
Than go alone by sight."

Mergi la inceput

Katya, pai daca eu sunt intoleranta, si tocmai tu imi spui asta, zau ca nu stiu daca iti dai seama despre ce vorbim

Julia, eu nu iti spun cum sa reactonezi, iti spun ca asa cum reactionezi tu acum este un afront adus credintei mele. Este foarte simplu.
Daca eu prefer merele, tu, iubitoare de pere, poti sa te miri si sa te intrebi cum naiba mananc mere, dar daca vii la mine si-mi spui ca e o jignire adusa fructelor si ca mva, cum amputez eu ideea de mancat, atunci este agresivitate.
Ori eu nu inteleg, daca eu nu am nimic si nu spun ceva despre credinta ta, de ce te simti tu nevoita sa vii si sa-mi spui ca nu fac bine, ca-mi bat joc de ideea de credinta si ca eu de fapt nu cred in nimic, ba chiar ca merg la biserica doar ca sa ma simt eu bine?
Te-am intrebat care e parerea ta sau daca fac bine sau rau?
Nu, ti-am spus doar ca trebuie sa ai mai multa toleranta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citind dezbaterea voastra am inceput sa caut pe internet (traiasca cultura google:); pina la urma e ca-n glumele cu evrei, si tu ai dreptate, si tu ai dreptate.
dintre multe explicatii si variante cea mai plauzibila mi se pare asta:
Sarbatoarea a existat inainte de crestinism in ritul roman (Saturnalele), germanic (Cultul mortilor) si celtic (solstitiul de vara). Unele surse specifica 25 decembrie ca zi de nastere a unui zeu iranian, Mithra.

Crestinii au adoptat Craciunul pe 25 decembrie ca sarbatoare a nasterii lui Isus in 354, de catre Papa Liber, epoca in care biserica crestina instaura un calendar crestin (iulian)pentru a inlocui sarbatorile pagine pe care primii crestini le tineau inca, alaturi de cele crestine. (Calendarul gregorian fixeaza Craciunul pe 7 ianuarie)
Dezbaterea etimologica legata de numele sarbatorii inca exista, intre varianta celtica: noio (nou)+hel (soare) si cea latina: natalis/nastere/noel (craciun)

Inteleg ca peste sarbatoarea pagina, crestinii au suprapus sarbatoarea crestina si i-au transformat sensul profan (era o sarbatoare a sacrificiilor de vieti) intr-un sens crestin, al pacii si iubirii.

Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput