Craciunul crestin sau comercial

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Julia, in cazul in care te refereai la mine (data viitoare spune d cine vb, ca sa nu stam sa ne purecam mesajele ), eu, ca si Laura, cred in Dumnezeu. In nici un caz in Biblie. Prin urmare, nu sunt ateu.
Ma duc sa ma rog si in biserica ortodoxa, catolica, nu conteaza, eu cred ca exista o putere divina si e aceeasi la toti, indiferet daca Ii spunem Dumnezeu, Allah sau altfel.
Motivul pt. care stiu cateva din Biblie este pt. ca am facut religie cand eram mica.
Surprinzator este ca puteam sa purtam astfel de discutii cu profesorul nostru de religie, si niciodata nu a afisat agresivitatea de aici de pe forum. Tot timpul am purtat discutii in contradictoriu, constructive, calme.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

xio,este o agresivitate pe forum care ma socheaza,avand in vedere scopul pt care suntem logate aici.pur si simplu asta e societatea roamaneasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Nu, Xio, nu ma refeream la tine, nici la altcineva specific.
Mai zic ceva si ma duc, ca se gata anul curand.

Ideea asta pe care ai scris-o, Xio, ca nu esti atee, pentru ca tu crezi in Dumnezeu, imi aduce in minte produsele modificate genetic, care nu mai au seminte. Sunt facute sa fie 'single use', dincolo de folosul imediat nu au alta utilitate, nu dau rod, nici sanatoase tare nu-s. Natura ( ca sa nu spun Dumnezeu, sa fiu acuzata de bigotism ) a conceput fructele intr-un ciclu continuu, sa creasca, sa fie pentru consum, dar si pentru rod, sa duca mai departe soiul.

Tot asa e cu credinta in Dumnezeu.Nu poate fi de unica folosinta, nu e credinta cea facuta doar pentru nevoile personale ale cuiva, ci idee, cel mult. In orice religie si sub orice semn al spiritualitatii, omul este cel care se muleaza crezului, nu viceversa. 'Cred in Dumnezeu, dar nu sunt adeptul unei spiritualitati clar definite' imi suna a religie amputata, de cele mai multe ori in scop egoist. Un Dumnezeu care DOAR imi deserveste propriile nevoi, care imi aduce echilibru psihic prin actul rugaciunii - ce devine simpla terapie, nevoia de a exterioriza temerile interioare si de a le lista in mod pozitiv, verbal sau doar in gand - e o mascota, pentru ca nu poti spune despre el mai mult, fara a interfera cu vreo religie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Xio poate declara linistita ca nu e atee. E ceea ce crede ea. Si are dreptate, e mai degraba agnostica. Crede ca exista "ceva" dar nu in forma descrisa de o anumita religie. Cat despre "seminte" si ea poate sa-si propovaduiasca crezul doar ca are decenta sa nu o faca.
De ce ar trebui sa se roage - poate nu simte nevoia unei astfel de terapii sau nici macar nu o considera terapie. Daca pt tine a te ruga reprezinta "ceva important" pentru ea poate fi "o prostie". Fiecare om are propriile valori, propriile optiuni si nu vad de ce nu ii pot fi respectate?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anya

De ce ar trebui sa se roage - poate nu simte nevoia unei astfel de terapii sau nici macar nu o considera terapie. Daca pt tine a te ruga reprezinta "ceva important" pentru ea poate fi "o prostie".

Ea insasi a spus ca intra in biserici diverse pentru a se ruga, nu am presupus eu asta. Nu te erija in avocatul lui Xio, fara ca macar sa-i citesti declaratiile cu atentie.Nu a fost a mea pledoaria despre rugaciune.

O respect pe Xio, discut despre ceea ce scrie ea, nu despre ea personal.Ideile discutate, chiar combatute, inseamna ca sunt tratate cu lipsa de consideratie? Ma insel. Ignorarea lor inseamna lipsa de respect, nu discutarea pe baza celor scrise.Multumesc pentru mesaj, oricum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

N-o sa inteleg niciodata de ce o parte dintre cei credinciosi sunt atat de virulenti cand vine vorba de religie. Ei, care ar trebui sa fie cei impaciuitori, cei care sa intoarca si obrazul celalalt. Am observat ca uneori cei care sunt atei sunt mai domoli in exprimare si nu vor cu tot dinadinsul sa impuna necredinta celor credinciosi, asa cum cei credinciosi vor sa o impuna celor care nu cred in entitati superioare.

Pentru noi, familie de atei, Craciunul e un motiv de sarbatoare a iernii, asa cum Pastele e sarbatoare a primaverii. Aici in Suedia cca 90 % din populatie este declarata atee. Toti acestia sarbatoresc Craciunul, da, cel comercial. Si toti sarbatoresc Pastele, tot pe cel comercial. Multi nu vopsesc oua pentru ca asta tine de religie dar sarbatoresc Pastele ca o sarbatoare a primaverii. Multi petrec Craciunul in Thailanda, o tara preponderent budhista.

Dar asta nu vad de ce ar fi ceva rusinos, de ce ar fi ceva impotriva lucrurilor, cu ce ii impiedica pe cei credinciosi sa tina sarbatorile din punct de vedere religios. Asa cum eu nu spun unui credincios ca nu are de ce sa creada si sa nu tina sarbatorile religios, asa nu vad de ce un credincios mi-ar spune mie ca trebuie sa cred si sa tin sarbatorile la fel ca el. Pentru mine diversitatea oamenilor e cel mai frumos si mai interesant lucru care exista.

Mergi la inceput

Julia, eu nu cred in Biblie. Religia a fost si inca este un mod de manipulare in masa a populatiei.
Prin urmare, nu cred. Am citit o caret in care erau citate din Biblie, si sub ele explicatia stiintifica, sau pur si simplu argumente care demonteaza scrierile.
daca tu crezi, e alegerea ta si nu incep sa propovaduiesc eu cat de aberante sunt sau nu sunt povestile de acolo.

Daca eu aleg sa cred ca exista sau nu exista Iisus, nu cred ca tu ai de ce sa te bagi in crezul meu. Asta e problema religiilor, ca nu sunt absolut deloc asa cum spun ele ca trebuie sa fie omul.
Daca acei catolici cred in altceva, care e treaba ortodocsilor sau a musulmanilor?
Fiecare crede in ceva, sa inteleg ca in opinia ta celelalte religii sunt "amputate" pt. ca nu iti impartasesc ideile?

Eu intru si ma rog cand simt eu nevoia, ca ma rog ca sa dorm linistita, sa ma laude lumea ca intru in Biserica sau pt. ca am pierdut un pariu, e strict treaba mea.

Nu ma laud cu credinta, nu-mi flutur ideile peste tot, in opinia mea exista ceva acolo sus caruia fiecare ii spune cum vrea, cum se simte mai bine.
Eu nu incerc sa conving pe nimeni de nimic si nici nu ii fac habotnici pe credinciosi.
Am pretentia la acelasi lucru de la ei.

**Fur is for petting***

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

N-o sa inteleg niciodata de ce o parte dintre cei credinciosi sunt atat de virulenti cand vine vorba de religie. Ei, care ar trebui sa fie cei impaciuitori, cei care sa intoarca si obrazul celalalt.

Ceea ce denota ca nici macar nu ai citit ce am scris mai devreme, si totusi te indigneaza virulenta.

Citat:
citat din mesajul lui JuliaSM
Ma amuza, desi ma lasa cu un zambet amar, cum li se imputa crestinilor lipsa de toleranta si neintoarcerea celuilalt obraz. Eu una, ca si crestina, tolerez pe cei care joaca fair, care spun ca sunt atei sau agnostici, ca nu ii intereseaza Biblia si basta. Insa nu pot trece cu vederea joaca de-a crestinismul si pumnii dati prin manusa de catifea, in numele ecumenismului si al armoniei universale, in numele iubirii pe care trebuie sa o manifeste crestinii, no matter what. Si ce e cel mai interesant e ca cei care se autodeclara dezinteresati stiu sa plaseze cuvinte cu talc extrase din crestinism si sa le potriveasca doar atunci cand le convine, ca sa le iasa bine jocul.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Fiecare crede in ceva, sa inteleg ca in opinia ta celelalte religii sunt "amputate" pt. ca nu iti impartasesc ideile?

Nu ma laud cu credinta, nu-mi flutur ideile peste tot, in opinia mea exista ceva acolo sus caruia fiecare ii spune cum vrea, cum se simte mai bine.
Eu nu incerc sa conving pe nimeni de nimic si nici nu ii fac habotnici pe credinciosi.
Am pretentia la acelasi lucru de la ei.

Nu, o religie e amputata atunci cand i se reduc valorile. Crestinismul e nul fara Christos, asa cum o biserica ortodoxa sau catolica e o simpla constructie arhitecturala daca e dezbracata de semnificatia spirituala.

Din nou, zambesc amar cand unui crestin i se imputa virulenta (ho-ho-ho, mai e putin si apar acuzele de prozelitism!) doar pentru ca vorbeste despre lucrurile in care crede, in timp ce ceilalti, atei sau altceva, contesta valorile celor dintai si se plang de lipsa de toleranta mai apoi.

Xio,spui ca nu iti fluturi ideile, insa tocmai asta faci, le prezinti, le aperi si ceri sa iti fie respectate. Nu inteleg care e scopul discutiei, daca nu se poate argumenta pe seama celor spuse de unii sau de altii. Nu cred ca are cineva pretentia sa ii fie acceptate ideile cu statut implicit de axiome.

Mergi la inceput

Julia, ideile mi le flutur doar din cauza ca pe acest topic, cei care cred in altceva au sarit la atac. Nu de placere sau din plictiseala.
Pt. tine credinta inseamna ceva, pt. mine inseamna altceva.
E foarte simplu.
Daca eu nu te fac pe tine in fel si chip pt.ca ai alt crez decat mine, am pretentia ca nici tu sa nu imi spui ca nu cred in Dumnezeu sau ca am o religie "amputata".
Asta au spus si celelalte fete de la inceput, sa nu ne varati pe gat credintele voastre spunand ca ale noastre sunt zero.

**Fur is for petting***

Mergi la inceput