Craciunul crestin sau comercial

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO



Julia, eu nu iti spun cum sa reactonezi


In afara de faptul ca nu imi citesti mesajele ( in orice caz, daca le citesti, e clar ca nu intelegi ce vreau sa spun), te mai si contrazici.Nu trebuie decat sa-ti recitesti ultimele postari, ca sa vezi ca citatul de mai sus e absurd in sine.

Happy New Year!
M-am dus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ana Stroe are dreptate. Iata un fragment de aici

"In cadrul religiilor care sarbatoresc Craciunul, dupa calendarul iulian, adica la 25 decembrie, se inscriu bisericile ortodoxe, iar dupa calendarul gregorian (stil vechi), la 6 ianuarie, bisericile romano-catolice si protestante. In timp, au existat mai multe variante in privinta fixarii acestei date. Inca din secolul al III-lea, crestinismul oriental se pronuntase in favoarea zilei de 6 ianuarie, Clement al Alexandriei propusese data de 18 noiembrie, iar din timpul Imparatului Aurelian, s-a convenit asupra datei de 25 decembrie, din preajma solstitiului de iarna, corespunzatoare sarbatorii precrestine “Sol Invictus (“Soarele Neinfrant”), neexistand niciun text crestin care sa precizeze exact data nasterii lui Iisus. La celti, sarbatoarea crestina s-a suprapus peste cea pagana a celebrarii zeului Gargan, un urias bun si generos, care aducea cadouri si impodobea un arbore, in aceasta perioada a anului, a solstitiului de iarna, pentru a intampina un nou ciclu al naturii. La vikingi, corespundea sarbatorii dedicate zeului Odin, zeul suprem al nordicilor. In secolul al X-lea, in Norvegia, regele Hakon a hotarat sarbatorirea Craciunului odata cu “Sarbatoarea mijlocului iernii” (Midtvintersblot). Singurii care au ramas consecventi, fara a modifica data sarbatorii, in functie de calendare sau alte criterii, au fost credinciosii apartinand Bisericii Apostolice armene (6 ianuarie). Perceptia Craciunului si ca o sarbatoare celebrata, mai ales, in cadrul familiei, a fost influentata major de Biserica romano-catolica, in calendarul careia, prima duminica de dupa 25 decembrie este sarbatoarea “Sfintei Familii”. La Roma, Papa Liberiu, in anul 354, a stabilit ca sarbatoarea Nasterii lui Isus sa fie la 25 decembrie."

Eu am fost in Cairo anul trecut in 7 ianuarie si am vizitat cartierul coptilor, am vizitat bisericile copte. Tinerii dupa slujba se stropeau ca si cum se stropeste la noi in Ardeal in ziua de Paste, cu parfum si deodorante. Mie mi-a placut tare mult sa vad o alta fata a Craciunului, pe care nu o stiam. Bisericile erau impodobite cu brazi cu podoabe ca la noi, ghirlande. Nu stiu daca in bisericile ortodoxe de la noi sau in cele catolice se pun brazi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Da, Julia, daca citezi doar atat e absurd, daca citesti si continuarea nu este.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

La ce s-a ajuns discutia si tocmai de la cele care s-ar presupune sa fie deschise la minte si la inima!

----------------------------------------------
mama de Alexa,mandria ochilor si sufletului meu, 23mai1997 si Sandra ingeras frumos 4septembrie2004/august2007

O palma sau urlat la copil nu inseamna educatie!Inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC ! NU EXISTA MOTIVATIE SI NICI SCUZA! Aceeasi intoleranta pentru abuzul de orice fel.

PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT PE CEI CARE AU ATATA NEVOIE AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiy spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s



Pentru noi, familie de atei, Craciunul e un motiv de sarbatoare a iernii,



Am luat un citat aleatoriu, fara nici o legatura cu semnatarul mesajului.

DEX
CR#258;CIÚN, cr#259;ciunuri, s.n. S#259;rb#259;toare cre#351;tin#259; care celebreaz#259;, la 25 decembrie, na#351;terea lui Cristos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiy spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamiy

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s



Pentru noi, familie de atei, Craciunul e un motiv de sarbatoare a iernii,



Am luat un citat aleatoriu, fara nici o legatura cu semnatarul mesajului.

DEX
CR#258;CIÚN, cr#259;ciunuri, s.n. S#259;rb#259;toare cre#351;tin#259; care celebreaz#259;, la 25 decembrie, na#351;terea lui Cristos



Craciun: sarbatoare crestina care celebreaza la 25 decembrie nasterea lui Cristos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Da, tocmai asta era ideea topicului: cati mai sarbatoresc nasterea Lui Iisus si cati sarbatoresc doar Mos Craciunul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiy spune:

Io is crestin ortodoxa si ncicodata n-am avut 'spiritul' craciunului in mine... poate ca n-a fost nimeni sa ma indrume... acum incerc sa descopar aceste sentimente. Si da, acum totul este comercial. Chiar si in interiorul bisericii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Ce-mi place mie cand se bat credinciosii cu caramida in piept mai ales cand nu au habar de unde provine sarbatoarea respectiva, uite aici e la indemana pentru toata lumea, dar mai greu cu cititul presupun decat cu ventilatul pe forum:

http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas

Aceasta sarbatoare provine din multe alte sarbatori pagane, ca doar asa puteau prinde oamenii mai bine in "noua credinta" lasandu-i cumva sa sarbatoreasca in continuare, dar bagandu-le o noua poveste/legenda.

Oricum sunt absolut sigura ca mai toti asa-zisii crestini atarna globuri in pom si nu am auzit nici cea mai simpla explicatie referitoare la legatura cu pruncul Isus nascut pe 25 decembrie si ceva brazi, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

apropo de citit, saskia tu ce spui nou pe linga ce-a spus mihaela_s sau eu? ca linkuri cu wiki poate oricine pune. in schimb esti sigura ca mai toti crestinii bla-bla, cita certitudine, vorba aia, pe ce te bazezi?

Nu se bat crestinii cu caramida in piept, ei au dat un sens extraordinar sarbatorii pagine: sarbatoarea Nasterii pruncului sfint; ce e mai important intr-o familie decit nasterea unui copil? si mai ales ca vorbim de copilul Isus.

Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput