Craciunul crestin sau comercial
Raspunsuri - Pagina 20
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
histamina spune:
daruirea de cadouri de Craciun este clar de origine crestina, imitand gestul celor 3 magi.apoi s-a laicizat gestul.
bradul este insa de esenta strict pagana,ca si renii si mos craciun.
este o suprapunere,daca vreti, insa trebuie sa recunoastem fiecare element in parte, sine ira et studio.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Aam sa vin in completarea Capcaunului si am sa spun ca romanii au ales data de 25 decembrie ca sarbatoare a nasterii Domnului pentru ca aceasta data coincidea cu sarbatoarea Saturnalia - in onoarea zeului Saturn.
Biserica a adoptata data asta pentru a imbina cele 2 culturi si pentru a-i converti pe oameni.
Daca s-a mai spus asta imi cer scuze nu am avut timp sa citesc tot.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
doruletz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Bineinteles ca sarbatoarea are o parte de traditie pe care eu o leg de religie,caci brad si cadouri si Mos au si alti crestini de aiurea, difera doar meniul. Si in gen. romanii tin cam toti traditia, iar f putini si partea de practica spirituala, dar chiar si aceia care tin doar traditia, cred totusi in Iisus Hristos. |
Faptul ca il serbezi pe mos craciun inseamna ca tu crezi in Odin, zeul scandinav din care mosul isi trage originea ? Ca sa oferi un martisor trebuie sa crezi in baba Dochia?
![](icon_smile_big.gif)
Nu exista "jumatate de craciun", exista traditii si obiceiuri care tin de identitatea culturala a unei comunitati umane. Traditiile pe care le mosteneste din familia si locul unde s-a nascut fac parte dintre reperele identitare care construiesc personalitatea unei fiinte umane alaturi de limba, obiceiuri, mancarea traditionala etc.
Cultura europeana e strans legata de crestinism, asta e un fapt pe care nimeni nu-l neaga, sunt pe aci traditii pur crestine sau adoptate sau 100% pagane, asta e mai putin important. Ceea ce voiam sa spun e ca indivizii nascuti intr-o cultura isi pastreaza sentimentul apartenentei la comunitate (si) prin pastrarea traditiilor indiferent de originea lor si fara ca neaparat sa creada in zeii care le-au generat acum nu stiu cate sute de ani. Asa cum nici credinciosii nu cred in existenta lui mos craciun desi il serbeaza.
Nici eu nu sunt de parere ca un credincios trebuie sa renunte la sarmale si la mos craciun doar pentru ca nu scrie in Biblie despre ele, asta fac doar extremistii, dar in acelasi timp e absurd sa ceri unui individ sa renunte la identitatea sa culturala daca nu crede in zeitatile care au fost la un moment dat la originea unor traditii mostenite.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Perfect de acord cu dorluletz, e ceea ce am spus oarecum si eu, dar ea a sintetizat foarte bine si a pus punctul pe i.
Katya, a renunta la a sarbatori Craciunul traditional de care vorbesc eu (asa cum am scris eu am crescut cu acesta, fara nicio conotatie religioasa si asa il transmit mai departe, dar nu imi voi judeca fetele daca ele vor dori sa il sarbatoreasca si la biserica) ar fi ca si cum as renunta la tot ce tine de trecutul meu, de radacinile mele. Nu cred (nu ca nu te cred) ca tu ai putea sa sarbatoresti altfel decat o fac ateii din lumea intreaga, daca ai fi crescut cu aceasta sarbatoare frumoasa a bradului si a lui Mos Craciun...ai avea copii...i-ai priva de bucuria acestei sarbatori? Nu cred ca ai putea sa renunti asa brusc la tot si sa spui: gata, de anul asta nu mai facem brad, mos Craciun nu mai vine, facem curatenie.
Am adoptat de cand ne-am mutat aici si traditii suedeze, ca midsommar (mijlocul verii) sau de Paste (ii spun asa pentru ca asa e sarbatoarea denumita si aici, intr-o tara cu un procent de 85% atei si agnostici) impodobim crengute si pomisorii din fata casei cu pene si globuri de Paste. Nu as putea face asta din urma intr-un we oarecare cum crezi tu, pentru ca totusi traiesc intr-o societate si sarbatoresc cu ei odata, chiar daca nu mergem la biserica si nu sarbatorim nasterea Manuitorului. Iar evenimentul nu ar avea aceeasi insemnatate. La fel cum nu as putea impodobi brad in noiembrie...cum sa vina Mos Craciun in noiembrie?
![](images/user_woman.png)
Xenia2006 spune:
'traditiile si obiceiurile' fara radacina lor istorica pot fi absurde, chiar grotesti. festivalul lui St. Lucia este tot un amestec de obiceiuri precrestine si canon religios; cand te gandesti ca e vorba de o fata care-si scoate ochii ca sa nu fie 'ispitita' de logodnic, si apoi sfarseste pe rug, e greu de inteles ce-i asa de frumos in traditia asta, decat daca te simti crestina.
doruletz spune:
radacinile istorice fac parte din traditii, le stie toata lumea care traieste in cultura respectiva doar ca unii considera legendele drept adevaruri istorice si altii nu, asta e singura diferenta.
Din cate stiu io (de la prietenii suedezi:) Sf lucia e in primul rand sarbatoarea luminii, (lucia = lux= lumina), o traditie f frumoasa si cum nu se poate mai potrivita in iarna nordica intunecata. nu stiam ca cei credinciosi serbeaza si scoaterea ochilor (nu e de mirare atunci ca 85% din populatia suediei sunt ne-religiosi :))
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
"Santa Lucia a fost o tanara crestina, care a trait în Syracuza in secolul al patrulea, intr-o vreme in care persecutiile contra crestinilor erau la ordinea zilei. Se spune ca si-a pierdut vederea in urma persecutiilor, iar de atunci este considerata protectoarea orbilor. Lumanarile tinute de fete, simbolizeaza focul care a refuzat sa curme viata Luciei, atunci cand tanara a fost condamnata la moarte prin ardere. Amintirea sfintei este rememorata în fiecare dimineata a zilei de 13 decembrie, cand cea mai mare fiica din fiecare familie de suedezi ii trezeste pe cei din casa cantand si le serveste prajitura cu sofran. In prezent, Santa Lucia este o sarbatoare a luminii si a veseliei. Este celebrata in Norvegia, Danemarca, Estonia, Finlanda, dar si in Malta, Italia, Croatia si, mai nou, in Statele Unite ale Americii."
De www.n24plus.ro/stiri-social-economic/suedezii-au-sarbatorit-o-pe-sf-lucia-regina-luminii.html" target="_blank">aici.
Sarbatoarea s-a modificat mult de-a lungul anilor, cu un google se pot afla multe .
Xenia2006 spune:
'radacinile fac parte din traditii' e la fel ca logic precum 'oul si gaina', credeam ca vorbim aici despre cum sensible people interpreteaza sau accepta asemenea ... rutine. asa, inteleg ca-i ok sa fie sacrificat porcul cat mai barbar, pentru ca unora le place soricul.
prietenii mei suedezi (care au crescut cu traditia lui St. Lucia) imi spun ca fara contextul crestin este aproape grotesc. pt crestini, lumina e interioara nu exterioara, in timp ce pt atei ramane doar o 'sarbatoare' despre orbi sau 'lumina' unui rug de sacrificiu. asa, ca de ignat cumva
p.s. @mihaela_s: succes la cautarea cu google, internetul asta e mare, e loc pentru toti.
doruletz spune:
dilema oului si a gainii e doar pt copiii de la gradinita, multi am trecut de faza asta, stim cine a fost primul:) La fel si cu traditia, majoritatea stim cine/ce a fost la originea ei dar pentru unii nu asta conteaza, ci cat de importante au fost pentru ei comunitatea si persoanele de la care au mostenit-o sau locurile de unde au preluat-o.
Nu am serbat niciodata St Lucia, am vazut doar poze la altii si nu pareau deloc grotesti, dimpotriva. Nu e nimic grotesc in a oferi martisoare chiar daca nu suntem toti patrunsi de suferinta babei dochia:)
PS scrie in Biblie si despre sorici??
Xenia2006 spune:
citat din mesajul lui doruletz dilema oului si a gainii e doar pt copiii de la gradinita, multi am trecut de faza asta, stim cine a fost primul:) |
Prima, probabil c-ai vrut sa spui
![](icon_smile_cool.gif)
PS scrie in Biblie si despre sorici?? |
nu stiu ce scrie in biblie despre sorici, dar fara indoiala stiu cele care cunosc mai bine adevaratele intelesuri ale craciunului decat credinciosii.
btw, ca tot fu mentionat Socrate p'aici (saracul): stim ceva doar atunci cand stim cat de putin stim. vorbaraia cu pretentii nu l-a ajutat pe Buridan, ce sa mai asteptam de la conationalii lui contemporani
![](icon_smile_cool.gif)