Craciunul crestin sau comercial

Raspunsuri - Pagina 21

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

Citesc la topicul asta si bag seama ca toti crestinii practicanti aplica principiul "daca nu esti cu noi esti contra noastra".
Si ma mir;credeam ca ideea crestinismului era de bunatate si deschidere si intelegere nu de a da peste bot celor care nu gindesc ca tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

@mamitzica: si eu credeam la fel.

dar am o rugaminte, poti sa-mi spui si mie cum afli care-s crestinii practicanti, si care nu? e vreunul din icon-urile astea de sub nume?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Xenia, oi trai eu in alta Suedie decat prietenii tai? In cea in care traiesc eu, nu am auzit/citit de groteasca sarbatoare de care spui tu. Sankta Lucia moderna, instituita dupa 1800 e o sarbatoare a luminii, a frumusetii sufletesti si a milostiveniei. Asta a dus Lucia in legenda despre ea saracilor aflati in inchisori. Asta e si ceea ce sarbatoresc credinciosii suedezi, nu pe Lucia ceafaradeochi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

dar am o rugaminte, poti sa-mi spui si mie cum afli care-s crestinii practicanti, si care nu? e vreunul din icon-urile astea de sub nume?

Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits.

Dai un google .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Xenia, oi trai eu in alta Suedie decat prietenii tai? In cea in care traiesc eu, nu am auzit/citit de groteasca sarbatoare de care spui tu. Sankta Lucia moderna, instituita dupa 1800 e o sarbatoare a luminii, a frumusetii sufletesti si a milostiveniei. Asta a dus Lucia in legenda despre ea saracilor aflati in inchisori. Asta e si ceea ce sarbatoresc credinciosii suedezi, nu pe Lucia ceafaradeochi.

pur si simplu...

Hobby

calator de profesie

nu stiu ce sa-ti spun mihaela, imi displace sa fac presupuneri despre ceilalti.

insa inteleg ca tu ai emigrat in su. eu am o prietena care canta in cor de st. lucia cand avea 17 ani, si-am redat opinia ei. acum, ca adult ateu din denominatia pastafariana, considera ca obiceiul e la fel de grotesc ca mielul de paste (ca sa lasam deoparte soricul altora).

eu oricum prefer sushi

Mergi la inceput

despre ce obicei vorbesti Xenia?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Doruletz, iar vbim de zeii apusi? Da-i incolo de Odin si Baba Dochia, zi si de Iisus ceva, chiar de El n-ai nimic de zis? Intelege cineva in zilele noastre prin Craciun celebrarea vreunui zeu disparut sau se intelege nasterea lui Iisus Hristos? A contestat cineva ca sarbatoarea are origini pagine si Mos Craciun stramosi pagini? N-a contestat. Asta-i Craciunul: nasterea Domnului, acompaniata sau nu (ca am vazut ca-n Mexic si Spania nu e mos, sint regii cei care aduc daruri)de Mos Craciun si alti slujitori ca renii sau d-na Mos Craciun. Dar aceasta din urma nu e decit jumatatea sarbatorii, traditia din jurul ei, partea perisabila, pasagera din care, odata trecuta sarbatoarea, nu mai ramine nimic. In timp ce cine sarbatoreste Craciunul intreg, ramine si cu Viul, Eternul, Neperisabilul si Permanentul.

Nu vad unde-i pb ca unii sarbatoresc Craciunul total si altii Craciunul partial. Deranjeaza denumirea de 'Craciun pe jumatate'?Dar n-are de ce, doar n-aveti nevoie de validarea cuiva ca sa sarbatoriti ce vreti.

Mihaela-s, eu ma iau in serios si ca credincios si si ca ateu daca as fi ateu, prin urmare, sarbatoresc sau nu sarbatoresc. Traditiile, oricit de frumoase ar fi, nu-s obligata sa le mentin daca nu-s de acord cu ele sau nu mi se potrivesc. Asa ca orice as primi de la parinti sau neam, intii analizez daca mentin sau resping(caci din din 'radacinile' mele si din 'trecutul' meu pot face parte si educatia cu bataia, o iau si pe aia sau nu?) Iar faptul ca o sarbatoare e frumoasa nu e un argument suficient pt a fi sarbatorita, chiar daca am copii. Probabil ca si alte religii gasesc ca-i frumos la crestini, cu mos si brad, asta nu inseamna ca o adopta si ei pt copiii lor.

Mamitzica, unde vezi tu ceva rau in ce-au zis cei putini la nr care-s din tabara 'Craciun complet'? Eu vad ca ceilalti, cu traditionalul/comercialul sint mai suparati si aproape furiosi.

Hai s-o mai lasam si pe altadata,ne-om mai intilni si pe la oua rosii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

dilema oului si a gainii e doar pt copiii de la gradinita, multi am trecut de faza asta, stim cine a fost primul:)

Prima, probabil c-ai vrut sa spui

ba am zis corect: "primul" a fost cocosul, dupa aceea Dzeu a facut gaina dintr-una din coastele lui:)

Mergi la inceput

Katya nu ai inteles dar nu-i bai. Ce a trebuit sa reiasa din acest subiect, a reiesit...Eu ma retrag, nu mai am nimic de spus la acest subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

katya, am spus si despre nasterea lui Isus si radacinile crestine ale culturii europene in care toti am crescut si care au un loc important in traditiile care ne-au definit identitatea. Dar am mai explicat si ca pentru cei nu sunt credinciosi, nu originea si zeii din spatele traditiilor sunt determinante ci oamenii de langa noi si cei care au fost inaintea noastra. Pentru tine asta e partea "neinteresanta" si "perisabila" e strict opinia ta pe care o respect dar pe care nu accept sa o impui ca adevar universal valabil.
Nu a spus nimeni aici ca nu exista o parte crestina importanta a sarbatorii ci doar ca nu esti obligat sa o consideri altceva decat o legenda ca sa poti sarbatori. Ti-am dat de exemplu martisorul ca sa-ti demonstrez ca poti sa pretuiesti un simbol al locului unde te-ai nascut fara sa fie nevoie sa iei drept adevar legenda din spatele lui.

Nu s-a suparat nimeni si serbeaza tot fiecare cum vrea (ca doar au trecut vremurile inchizitiei:) doar ca ar fi fost "crestineste" sa nu se arunce cu noroi in modul cum sarbatoreste celalalt o traditie, sa-l calificam drept penibil, comunist, ipocrit, marxist, intalnirile lui cu familia sa fie dispretuite ca fiind "fara semnificatie", sa fie trimis la maturat si la citit presa, doar pentru ca nu merge si la biserica, asta e tot.

Mergi la inceput