Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Bingo, cait

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Succint:
Inainte de '89 ne era frica sa-njuram presedintele, dar nu ne era frica sa lasam copiii sa mearga singuri la scoala.
Dupa '89 ne este frica sa lasam copiii sa mearga singuri la scoala, dar nu ne este frica sa-njuram presedintele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Pai mai capcaune, asta am zis si eu, cu mai multe vorbe ca deh, asa-s femeile

Si-a reiesit ca-s cu creieru' spalat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Inainte de 89 nu erau atatea masini inmatriculate ca azi.
Si apoi frica de politie te facea sa fi de 15 ori mai atent. Nu iti permiteai riscul sa urci baut la volan etc
Si nu te grabeai sa depasesti pe nimeni.
...asa ca mergeai singur la scoala, care oricum era cea mai apropiata de casa pt ca acolo te repartiza.
Si de injurat ...de ce sa injuram... nu tot noi i-am ales...
si neprezentarea la vot e un acord tacit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

ela, nu e vorba doar de masini. Ci de siguranta ca nu-ti ia nimeni copilul si ti-l ademeneste prin vreo scara de bloc cu o bucatica de ciocolata.

NU aveam 8 ani cand m-am ratacit in Bucuresti, ca am luat tramvaiul gresit.
Si cand mi-am dat seama am inceput sa plang si din vorba in vorba, oamenii m-au ajutat, mi-au dat fise de telefon, am sunat la mama si am schimbat locul de intalnire. In masina am stat langa sofer si el mi-a spus unde sa cobor.

Era livida cand ne-am regasit. Atunci toti oamenii erau saritori. SI acum sunt, dar nu toti au aceleasi motive. Unele sunt sinistre.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Laura25
Sa ridice mana sus care din voi acu 22 de ani avea PC de exemplu. Si faptul ca nu il aveati nu avea nimic de a face cu comunismul.

Culmea e ca Romania chiar se chinuia sa tina pasul cu dezvoltarea mondiala a IT-ului! Prin '86 pierdeam nopti intregi programand in BASIC si jucand apoi jocuri pe AMIC (primul calculator personal romanesc, ce se gasea de asamblat pentru hobbyisti!). Dar il invidiam pe colegul de camera pentru ca avea un Sinclair Spectrum!
Amandoi "am reusit" performanta de a termina neinregimentati in partid, desi toti din jurul nostru ne-au presat ani la rand. Eu eram atat de preocupat de BASIC, Borland TurboC, Freud, Eliade si paranormal, incat nu-mi mai ramanea timp pentru activitatea utecista. Pentru lipsa careia eram periodic tras de urechi, caci nu dadea bine ca intre varfurile unei promotii sa se strecoare vreun bob de neghina.

La cateva luni dupa caderea lui Ceausescu se inventa WWW ... O fi vreo legatura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexia_21 spune:

daca as putea face un exercitiu de imaginatie, mie una nu mi-ar fi fost mai bine. nu cred in ideea de comunism, iar daca nu pica regimul nici nu aveam posibilitatea de a emigra legal.
nu pot uita grija lunara ca nu gaseai vata. mai umilitor de atat nu cred ca poate fi altceva.


edit: in urma citirii a catorva mesaje realizez de fapt ca lipsa vatei a fost de fapt rezultatul actiunii celor care o aveau la vanzare: o puneau sub tejgea pentru familie, relatii, pile si ...sa fie acolo.
eu, o simpla muritoare aveam nevoie doar de noroc sau de pile.
voi realizati cine a trait fara griji pe acele vremuri? si nu ma refer doar la vata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Sunt de acord ca acum sunt mai multi nebuni pe strada si oamenii mai putin saritori.
A disparut sentimentul egalitatii dintre oameni.
Si a aparut cel al individualismului pe care capitalismul pune accent. Era de asteptat o astfel de reactie in randul societatii...
zic si eu...
iar nebuni au fost si pe vremurile alea sunt si vor fi mereu. da nu era nici o televiziune sa sara repede pt rating...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Abia generatiile viitoare vor putea judeca obiectiv vremurile si, mai ales, oamenii care le-au trait. Abia ele vor putea disocia aspectele comunismului, ale dictaturii, ale birocratiei, ale societatii, ale contextului samd. Deocamdata majoritatea celor care-au trait perioada precum si fii acestora, puternic marcati de relatarile subiective ale parintilor, pun toate aspectele intr-un sac unic etichetat Ceausescu, sau dictatura, sau comunism.

Istoria este foarte nuantata, cu multe bune si multe rele, si mult mai multe avand cate putin din fiecare, bune si rele deopotriva. A privi printr-un filtru alb/negru sau color denatureaza evident tabloul.

Dincolo de etichetarile transante, atat ale propagandei comuniste, cat si a celei occidentale, societatea romaneasca a acelor ani a fost plina de viata, foarte complexa, in unele privinte mai buna decat societatea capitalista, in alte privinte mai proasta. Bilantul este in defavoarea societatii de dinainte de '89, dar asta nu inseamna ca trebuie sa respingem aspectele ei pozitive.

Cand vom avea taria de a trece peste prejudecatile si animozitatile personale, vom putea incerca o intelegere mai obiectiva a acesteia. Trebuie sa acceptam trecutul nostru, atat cu cele rele cat si cu cele bune. Numai asa putem invata din el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura_m spune:

Lipsa vatei pe mine nu m-a marcat in comunism, mama era (si este inca, deocamdata nu s-a pensionat) asistenta medicala, dar ce m-a marcat erau bananele verzi. Si acum cand merg la cumparaturi si vad banane verzi imi aduc aminte cand stateam la cozi interminabile si cumparam banane si portocale, bananele erau verzi si le infasuram in ziare si le puneam pe sifonier sa se mai coaca si noi copii fiind eram nerabdatori sa le mancam, ce le mai pazeam in fiecare zi ne uitam sa vedem in ce stadiu se afla apoi le savuram cu satisfactie de parca era ultima data cand mancam asa ceva.

Mergi la inceput