Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 9
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
Noi am prins destule din epoca de aur,ca sa ne fi placut copilaria, si totusi sa nu ramanem cu un gust amar de tot. Am prins cozi la lapte si cartele pentru paine si ulei, imi amintesc si acum de terifiantele pane de curent de la 6-7 dimineata, cand ramaneam acasa singura cu sora-mea, pana sa ajunga bunica la noi, ce facea pe baby-sitterul cu ea, cat mama era la serviciu... mai tin minte si-acum cum era sa iti pierzi inelul de la cravata si sa fii mustrat in fata clasei pentru asta sau ca nu ai cusut pe camasa numarul matricol, ori durerea de brate de la festivitati, cand tineam drapelul nemiscata zeci de minute( yeah, am fost stegara...). Astea sunt amintiri si-atat.
Mai sunt amintiri care ma revolta acum si a caror morala mi-o insusesc azi. Zicea Noica despre un cuvant din limba romana care ii repugna, verbul a te descurca .Romanul a fost invatat sa se descurce, a fost lectia cea mai amara din vremea aceea. Sa simulezi ca totul e bine, cand de fapt nu e, sa pari multumit cand tarabele si tejghelele sunt goale, pentru ca tu te bazezi pe o cunostinta si o pila cu care merge procurarea pe sub mana sau pe dupa tejghea a unor produse vitale, sa adulezi stapanirea oricand si la orice ora si sa participi la manifestatii cu stegulete si recitat in cor a unor slogane idioate, cu un zambet tamp pe chip, cand pe dupa usi numai injuraruri ai adresa Tovarasului si Primei-Doamne... A fost rau, dar ne-am descurcat noi, le-am supravietuit, cu politica pupincuristului si a cameleonului, de voie- de nevoie.
Pacat de poporul roman, ca i-a fost sortit sa treaca printr-asa un regim! Regret ca evenimentele din decembrie '89 nu au avut loc cu 'jde ani mai devreme.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
Pe mine ma surprinde nostalgia unora fata de comunism... O fi avut si parti bune, dar erau atat de putine cand le comparam cu cele negative! Ma intreb daca ne-ar (mai) placea oare sa traim intr-un stat care practica teroarea si tortura fata de cetateni, din orice fel de motive, dar mai ales politice, un stat in care proprietatea privata nu exista, un stat in care cetatenii erau desconsiderati si drepturile lor inexistente, un stat in care mancarea se dadea pe cartela si nu aveai voie sa cumperi anumite alimente din orase in care nu erai rezident (!!), un stat in care femeile erau tratate drept masini de reproducere fortata, un stat in care nu aveai libertatea de a te stabili unde voiai sau de a calatori unde doreai, un stat in care erai pedepsit pentru rudele tale, un stat in care fiecare vecin putea fi un turnator la Securitate, un stat in care citeai si vedeai numai ce era aprobat de regim, un stat in care fiecare iarna era o catastrofa, pentru ca inghetai in casa (mi se pare uimitor ca oamenii au mai facut totusi copii in anii 80, cu toate ca si eu sunt un copil al acelor ani...), un stat-partid unic in care se organizau alegeri "democratice", in care se practica un cult desantat al megalomaniei si al absurdului, un stat in care copiii erau "dresati" sa alerge la cozi cand aflau ca "s-a bagat" ceva, orice, un stat in care oamenii se luau la bataie la aceleasi cozi pentru banane sau unt sau altele, un stat in care tot ce nu mergea bine, nu dadea bine, nu "convenea" era bagat sub pres, un stat in care fiecare "intreprindere" isi avea politrucul ei, secretarul de partid, care taia si spanzura... si as putea continua mult timp asa.
Oare cei care au avut persoane dragi la Canal, sau detinute la Gherla, la Pitesti, la Jilava, ce parere au?
Eu am prins foarte putin din comunism, dar am citit despre el, si am petrecut multe nopti discutand cu parintii mei despre acele vremuri. Ei sunt amandoi marcati (in sens negativ) de experienta comunista, si nu si-ar dori sub nicio forma s-o repete. Parintii mei vad foarte bine hibele "democratiei" de astazi, sunt nemultumiti de ceea ce se intampla, insa nu si-ar pune vreo clipa problema ca "inainte era mai bine". Ei cred ca inainte era mult mai rau, chiar daca nici acum nu-i foarte bine... Si la fel cred si eu.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
P.S.: eu am avut o copilarie fericita, pentru ca am stat la bunici, la tara, si am prins doar putin comunismul, dar asta nu ma face deloc sa privesc regimul cu mai multa "clementa"...
Cat despre faptul ca atunci oamenii erau mai buni, puteai merge singur nu-stiu-unde desi erai copil, se citea mai mult etc., cred ca astea-s asa, un fel de mituri si legende. Atunci nu auzeai povesti horror nu pentru ca nu existau, ci pentru ca erau ascunse, ca nu "dadeau bine" (nu ca acum, cand avem "Stirile de la ora 5"). Iar oamenii erau ca si acum, unii mai buni, altii mai rai, chiar nu cred ca putem generaliza. Pe vremea aceea, unii si-au turnat rudele, prietenii, vecinii, iar acestia din urma au infundat puscariile. De citit probabil ca se citea mai mult, pentru ca nu existau prea multe alternative... insa nu cred ca e cazul sa ne revoltam impotriva generatiilor actuale, fiecare generatie e diferita de cele anterioare, asta nu inseamna ca atunci era mai bine si acum mai rau.
In schimb, sunt de acord ca pe vremea aceea era mai multa siguranta, dintr-un anumit punct de vedere, cel... rutier, sa zicem. Erau mult mai putine masini, deci sansele de accident erau infinit mai mici.
Una peste alta, eu sunt bucuroasa ca a avut loc aceasta schimbare, nu mi-as fi dorit sa traiesc in comunism, si, la cum evoluau lucrurile, cine stie, poate ne transformam si noi intr-o Coree de Nord europeana, ca tot il admira atat de mult Ceausescu pe "presedintele etern", Kim Ir Sen...
P.P.S.: in continuare mi se pare straniu faptul ca unii nu vad diferente mari intre un regim totalitar si unul democratic, chiar si atunci cand cel din urma e atat de imperfect sau "original" cum este al nostru.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia P.P.S.: in continuare mi se pare straniu faptul ca unii nu vad diferente mari intre un regim totalitar si unul democratic, chiar si atunci cand cel din urma e atat de imperfect sau "original" cum este al nostru. |
E o mare diferenta. Insa un stat democratic atat de imperfect tinde sa basculeze intre mafie si dictatura... . Ori variantele acestea numa democratice nu-s. Cine a zis de Noica si de " a te descurca"
![](japonez.gif)
Un stat care-si omoara cetatenii la Canal sau aiurea nu merita regretat nici o clipa, dar nici un stat precum e .ro acum nu merita sa mori ca sa-l creezi. Ultima oara am fost in.ro acum un an si a trebuit sa stau cu cineva grav bolnav in spital pana persoana a fost transportabila. L-am trait pe a te " descurca" si oricat m-as spala, parca s-o lipit de mine murdaria "descurcatului". Din punctul meu de vedere .ro de acum este o palma data peste visele mele de adolescenta. Si ale parintilor mei.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
aschiutza spune:
Asa democratie ca acum in Romania, nu stiu cite tari isi doresc. Daca ar fii democratia din Franta sau Olanda, as mai intelege .
Salcia, miturile alea eu le-am trait pe pielea mea. Eram sufiecient de mare (14 ani) ca sa judec si gradul de civilizatie, si gradul de siguranta si gradul de cultura al unora. Iar povestiri horror auzeai prin telefonul fara fir foarte repede si bineinteles inflorite, incepind cu sectele si masina neagra. In fata politiei era un afisier unde erau puse poze cu cei care au incalcat legea plus motivul arestarii.
SI eu nu ma revolt impotriva generatiilor actuale. Cind mi-am facut bagajele si am plecat nu am stiut ca era pe viatza, dar acum mi-ar fii greu sa ma acomodez la loc, eu am evoluat, cei din tara au evoluat. Dar fiecare tara mai are si soarta pe care si-o face cu mina ei! SI aici nu ma refer la stat, ca statul e un cuvint mult prea abstract si abuzat cind vrem sa nu ne vedem responsabilitatea fata de ceilalti.
Cit despre descurcatul, daca am putea noi sa-i intrebam pe cei din secolul 18 sau 19... Descurcatul a devenit deja o gena de mult prea multe generatii ca sa mai scapam asa usor de ea.
Ce ne-a invatat comunistul foate prost e sa asteptam de la stat sa sara in ajutor la orice. Vrem democratie, dar cu substrat comunism. De cite ori nu auzim discutiile "statul nu face, nu drege". STam si ne lamentam, ne plingem de mila, ne vedem victime si asteptam de la altii sa rezolve problemele tarii. Citi nu se pling de politicieni dar nici macar nu au incercat o initiativa politica? Exemplele pot continua, dar in orice caz, eu asta vad ca urmare a mentalitatii construite pe vremea comunismului de a fii (mai corect de a te vedea) neputincios si sa astepti de la altii. Generatia revolutiei a incercat in decembrie 89, a mai incercat citiva ani (dar pina si Piatza Universitatii a fost stricata pt mine de manipularea exercitata - am avut un unchi care a cistigat frumos la strigat lozinci- ). Treptat , treptat, generatia revolutiei a capatat un gust amar, a cedat plecind prin afara sau conformindu-se, mai incearca din cind in cind ceva sau a fost corupta la rindul ei.
Noi, generatia urmatoare, am fost o generatie de cinici observind experienta generatiei din-aintea noastra. Am peferat sa tuguim din buze si sa sprijinim peretii si am actionat din ce in ce mai putin politic.
Eu l-am urit pe vremuri pe Brucan cind a zis ca vom avea nevoie de 20 de ani sa ne recuperam, dar zau ca a fost dragut si optimist .
Sper ca generatia copiilor nostri sa faca alegeri mai bune decit noi. Eu voi incerca sa imi educ copilul sa fie activ social si politic. Sa ia atitudine, sa inteleag ce e bun la democratie si ce e rau (chit ca suntem in Germania, nici o democratie nu e perfecta si cetatenii trebuie sa ramina intideauna vigilenti).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Abia generatiile viitoare vor putea judeca obiectiv vremurile si, mai ales, oamenii care le-au trait. Abia ele vor putea disocia aspectele comunismului, ale dictaturii, ale birocratiei, ale societatii, ale contextului samd. Deocamdata majoritatea celor care-au trait perioada precum si fii acestora, puternic marcati de relatarile subiective ale parintilor, pun toate aspectele intr-un sac unic etichetat Ceausescu, sau dictatura, sau comunism. |
Nu sunt de acord ca ar putea judeca mai bine cei care nu au trait vremurile din doua motive.
1. Cine nu a trait nu poate aprecia presiunile la care a fost supus individul in periada respectiva, nici varietatea si nici intensitatea lor. Din cauza asta istoria trebuie tinuta vie sa nu se repete erorile trecutului. Nu vezi ca exista tendinta sa se conserve practici anterioare lui '89 ca: elogiu "liderului genial" care repeta la scara mai timida cultul personalitatii, sau "raportarea masurilor luate" ca echivalentul rezolvarii problemei, s.a.m.d (as putea sa dau multe alte exemple).
2. Fiecare judeca dupa etalonul valoric al vremurilor pe care le traieste.
Ceea ce pentru noi este normal pentru urmasi s-ar putea sa fie de neimginat.
Urmasii vor judeca dupa alte repere viata noastra si a inaintasilor si o vor evalua cu totul diferit.
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Istoria este foarte nuantata, cu multe bune si multe rele, si mult mai multe avand cate putin din fiecare, bune si rele deopotriva. A privi printr-un filtru alb/negru sau color denatureaza evident tabloul. Dincolo de etichetarile transante, atat ale propagandei comuniste, cat si a celei occidentale, societatea romaneasca a acelor ani a fost plina de viata, foarte complexa, in unele privinte mai buna decat societatea capitalista, in alte privinte mai proasta. Bilantul este in defavoarea societatii de dinainte de '89, dar asta nu inseamna ca trebuie sa respingem aspectele ei pozitive. Cand vom avea taria de a trece peste prejudecatile si animozitatile personale, vom putea incerca o intelegere mai obiectiva a acesteia. Trebuie sa acceptam trecutul nostru, atat cu cele rele cat si cu cele bune. Numai asa putem invata din el. |
Asta-i corect sunt de acord.
Eu in '89 lucram si mi-am facut un calcul cand imi vine randul la televizor color, si dupa pozitia in lista si ritmul rezolvari cererilor as fi beneficiat de televizor color in 2040, daca nu mai intrau altii in fata, dar cum lista se refacea anual nici in 2040 nu aveam sanse.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia Cat despre faptul ca atunci oamenii erau mai buni, puteai merge singur nu-stiu-unde desi erai copil, se citea mai mult etc., cred ca astea-s asa, un fel de mituri si legende. Atunci nu auzeai povesti horror nu pentru ca nu existau, ci pentru ca erau ascunse, ca nu "dadeau bine" (nu ca acum, cand avem "Stirile de la ora 5"). Iar oamenii erau ca si acum, unii mai buni, altii mai rai, chiar nu cred ca putem generaliza. Pe vremea aceea, unii si-au turnat rudele, prietenii, vecinii, iar acestia din urma au infundat puscariile. De citit probabil ca se citea mai mult, pentru ca nu existau prea multe alternative... insa nu cred ca e cazul sa ne revoltam impotriva generatiilor actuale, fiecare generatie e diferita de cele anterioare, asta nu inseamna ca atunci era mai bine si acum mai rau. In schimb, sunt de acord ca pe vremea aceea era mai multa siguranta, dintr-un anumit punct de vedere, cel... rutier, sa zicem. Erau mult mai putine masini, deci sansele de accident erau infinit mai mici. Una peste alta, eu sunt bucuroasa ca a avut loc aceasta schimbare, nu mi-as fi dorit sa traiesc in comunism, si, la cum evoluau lucrurile, cine stie, poate ne transformam si noi intr-o Coree de Nord europeana, ca tot il admira atat de mult Ceausescu pe "presedintele etern", Kim Ir Sen... P.P.S.: in continuare mi se pare straniu faptul ca unii nu vad diferente mari intre un regim totalitar si unul democratic, chiar si atunci cand cel din urma e atat de imperfect sau "original" cum este al nostru. |
Nu erau mituri, era adevarat ca oamenii erau mai solidari, chiar daca se turnau, o faceau de frica nu din rautate. Atunci erau cei de la putere si ceilalti si da ceilalti traiau o drama, sa infrunte puterea si sa dispara sau sa se supuna. Puterea nu a permis sa se formeze acea masa critica, si acum este la fel.
Imagineaza-ti ca un inginer mergea in strainantate la o conferinta sau la un schimb de experienta. El stia ca cel putin doi din cinci erau turnatori, dar nu stia care. La intoarcele trebuia sa scrie in amanunt ce au facut el si fiecare si ce s-a discutat. Declaratile trebuia sa coincida altfel nu mai prindea o noua plecare, pentru ca ar fi ascuns anumite lucruri si devenea suspect. Daca scria devenea informator. Asa au ajuns multi sa fie informatori, si de aici unii au fost racolati sa o faca si in anturajul in care se invarteau. Daca acceptau erau propulsati in ierarhie, "infiltrati" la varf. Practic cu cat era mai sus in ierarhia profesionala cu atat era ma mare probabilitatea sa fie colaborator.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Androix/Androix.jpg)
Androix spune:
Dar iti dai seama ce neveta spatiala ti-ai fi luat in 2040? Ti-l dadeau cadou la pensionare sau ce?
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza Ce ne-a invatat comunistul foate prost e sa asteptam de la stat sa sara in ajutor la orice. Vrem democratie, dar cu substrat comunism. De cite ori nu auzim discutiile "statul nu face, nu drege". Stam si ne lamentam, ne plingem de mila, ne vedem victime si asteptam de la altii sa rezolve problemele tarii. Citi nu se pling de politicieni dar nici macar nu au incercat o initiativa politica? Exemplele pot continua, dar in orice caz, eu asta vad ca urmare a mentalitatii construite pe vremea comunismului de a fii (mai corect de a te vedea) neputincios si sa astepti de la altii. Generatia revolutiei a incercat in decembrie 89, a mai incercat citiva ani (dar pina si Piatza Universitatii a fost stricata pt mine de manipularea exercitata - am avut un unchi care a cistigat frumos la strigat lozinci- ). Treptat , treptat, generatia revolutiei a capatat un gust amar, a cedat plecind prin afara sau conformindu-se, mai incearca din cind in cind ceva sau a fost corupta la rindul ei. Noi, generatia urmatoare, am fost o generatie de cinici observind experienta generatiei din-aintea noastra. Am peferat sa tuguim din buze si sa sprijinim peretii si am actionat din ce in ce mai putin politic. Eu l-am urit pe vremuri pe Brucan cind a zis ca vom avea nevoie de 20 de ani sa ne recuperam, dar zau ca a fost dragut si optimist ![]() Sper ca generatia copiilor nostri sa faca alegeri mai bune decit noi. Eu voi incerca sa imi educ copilul sa fie activ social si politic. Sa ia atitudine, sa inteleag ce e bun la democratie si ce e rau (chit ca suntem in Germania, nici o democratie nu e perfecta si cetatenii trebuie sa ramina intideauna vigilenti). ------------------ Still looking for pieces of heaven.. |
Statul comunist a fost unul centralizat, si cel de dupa '89 a pastrat centralizarea.
Nu poti sa faci nimic daca nu se schimba sistemul, daca nu se descentralizeaza.
Numarul si salariul politistului din comuna nu poate fi stabilit de consiliul local.
La fel numarul si salarile medicilor sau ale profesorilor.
Ce ai pute face? Sa mearga cetatenii din satul x de langa Cluj sa manifesteze la Bucuresti la minister?
Trebuie descentralizate atributile, si stipulat prin lege ca anumite decizii importante pentru comunitate sa fie validate prin referendum local, si daca oamenii simt ca pot influenta evenimentele se vor implica. Intr-un stat centralizat nu poti schimba lucrurile decat prin revolutii si schimbarea are efect in toata tara.
Schimbarile mici locale presupune descentralizare puternica. Nu are sens sa protestezi in fata primeriei daca primaria nu are atributii in problema respectiva.
Participarea oamenilor trebuie stimulata si antrenata.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Androix![]() ![]() www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! ![]() |
Era pe bani. In ultima perioada si televizoarele alb negru erau tot pe lista, sau pe "sub mana". Am vazut niste televizoare alb negru expuse, dar erau defecte. M-am dus la magazin si am spus ca vreau sa-l cumpar. Mi s-a spus ca e defect. Am spus "nu are importanta il iau defect" si asa am cumparat televizor alb negru, Diamant. De la magazin l-am dus direct la service. Fiind in garantie il reparau gratis.
La fel am procedat cu masina de cusut. La magazin ne-au spus ca e defecta ca aduna atza.
Sotia a spus ca o luam defecta, am dus-o acasa si mergea fara probleme. Era un truc la vanzatoari(e). Ce nu putea fi dosit sau daca le era frica de controlale sa doseasca sub tejghea, spuneau ca sunt defecte.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)