Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 7
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/DarkBendis/DarkBendis.jpg)
DarkBendis spune:
Ela, pai ce era de colea " pe atunci" sa fii vanzatoare? Vanzatoarele erau foarte respectate, "curtate", apreciate... ca doar cine avea acces la produsele din magazin cand venea marfa si puteau "pune deoparte" pentru "lumea de rand"? Un litru in plus de ulei la ratie, paine proaspata, cateva cutii de pateu, cascavalul sau salamul de calitate, o pereche de pantofi de piele, un pachet de vata , un exemplar din "Shogun" sau dintr-o alta carte cautata, o lada cu Pepsi, un kil de portocale de Craciun, o cutie cu ciocolate chinezesti, un deodorant, un creion automat, cativa listri de benzina in plus...lista poate continua pana la infinit. Azi te bucuri ca-l cunosti si esti in relatii bune cu primarul, domnul doctor Cutarica, invatatoarea cea atat de apreciata de la scoala x, avocatul xulescu etc "pe atunci" erai fericit cand erai in relatii bune cu macelarul, gestionara de la Alimentara, tanti de la Aprozar, doamna de la librarie, sau ca al tau copil sta in banca impreuna cu fata gestionarei de la "Magazin de confectii", care atunci cand primeste treninguri "cauciucate" poate sa puna unul deoparte sa cumperi pentru fetita ta, ca pe rafturi nu [prea] ajungeau.
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ela_04 spune:
Da, alex_andra am spus ca ajungeam vanzatoare pt ca asta visa mama mea ca e cel mai bun lucru pt mine. In viziunea ei de atunci asta reprezenta suprematia aveai de mancare si nu stateai la cozi.
Insa nu asta era si ceea ce imi doream eu...
Nici o meserie nu e rusinoasa daca o faci bine.
Eu am crescut intr-o cutie de chibrit, pe Oltenitei intr-un bloc de securisti, procurori si ofiteri care mai de care.
Nu prea era intelectualitate multa pe acolo. Dar eram singurul copil ne ciomagit asta si poate pt ca maica-mea divortase.
Eram... uit-o si pe aia...se vede ca e dintr-o familie destramata!
Mama n-a divortat de fericita ce era... in fine
Fiecare am trait experiente de viata personale diferite. De aici si opiniile diferite.
Mama daca nu a fost intelectuala...statea la cozi de dimineata pt lapte, iaurt, unt etc...
Asta e experienta mea de viata legata de comunism. Nu am ce sa regret...
Copii nostri pot merge azi in clinici private, cazurile grave operate...asa greoi si birocratic...in clinici din Viena sau Italia.
Speranta noastra in mai bine exista!
Atunci parca totul era cenusiu...si lipsit de speranta
iar regretul nostrul de astazi imi pare ca o palma peste obrazul celor care si-au dat viata ca noi sa avem caldura si apa in cutiile alea de chibrit si o viata mai buna.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ela_04 Da, alex_andra am spus ca ajungeam vanzatoare pt ca asta visa mama mea ca e cel mai bun lucru pt mine. In viziunea ei de atunci asta reprezenta suprematia ![]() Insa nu asta era si ceea ce imi doream eu... Nici o meserie nu e rusinoasa daca o faci bine. |
Cunosc o profesoara de matematica, care si-a dat ambii baieti la Autovehicule Rutiere, pentru ca s-a gandit ca vor ajunge intr-un service auto si pe langa bani vor avea si "stimulentul" soferului.
Spunea ea ca "fiecare familie are masina si are nevoie de un mecanic auto".
Cele mai cautate meserii erau cele in care se prestau servicii pentru populatie, medicina, alimentatie publica, ciobanii si benzinarii erau instariti, sefii de sala de la restaurante etc ..
Salarile erau relativ egale si atunci diferenta o faceau veniturile extra-salariale.
Era si un banc:
Intreaba invatatoarea pe elevi:
- "Ionel ce sunt parintii tai? Aprozaristi. Bravo clasa apaluda
- Costel parintii tai ce sunt? Medici. Felicitari clasa apaluda si mai tare.
- Gigel dar parintii tai ce sunt? Ai mei sunt ingineri! Copii incep sa rada ha, ha ,ha.
- Profesoara, "copii nu-i frumos sa radeti de familiile necajite".
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ela_04 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui DarkBendis Ela, pai ce era de colea " pe atunci" sa fii vanzatoare? Vanzatoarele erau foarte respectate, "curtate", apreciate... ca doar cine avea acces la produsele din magazin cand venea marfa si puteau "pune deoparte" pentru "lumea de rand"? Un litru in plus de ulei la ratie, paine proaspata, cateva cutii de pateu, cascavalul sau salamul de calitate, o pereche de pantofi de piele, un pachet de vata ![]() Dark Bendis & Hogmanay Baby (31.12.2008) ![]() "I dream of wolves. With them I run." "Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law" |
exacta la asta se gandea si mama cand m-a bagat in liceul ala mai mult taras.
acum nu imi pare rau...am prins niste notiuni foarte sanatoase care s-au inradacinat bine legate de activ si pasiv sau cum sa recunosti un aliment proaspat sau care cantar te fura mai tare
![](icon_smile.gif)
Dar facultatea am facut-o mai tarziu si am schimbat total profilul.
Pt ca asa am vrut eu! Sac! Sa-mi hotarasc singura soarta!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ab5174 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cait Ab5174 nu am inteles semnul intrebarii cand alex_andra a spus cc ca se ducea singura si pe jos la scoala de pian.Pai pe vremea aia mai toti ne duceam singuri la scoala si la alte activitati(pe jos, cu metro,etc). _ www.biomonde.ecosapiens.ro |
Exact, si eu schimbam autobuze, mergeam pe jos.....dar nu vad asta ca un lucru pozitiv ....din contra.
In contextul in care am citit eu parea un lucru de care trebuie sa ne para rau ca nu se mai intimpla.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
alex_andra spune:
Cait, distinsa doamna care face etichetari fara sa aiba o baza, a scos din context fraze de-ale mele, le-a dat un alt sens, ba mai mult de atat, ma "citeaza", bagand de la ea cuvinte proprii.
Logic ca ma gandeam la siguranta pe care mama o avea ca isi poate lasa copilul de 6, 7, 8 ani singur pe strada. Era un lucru bun. Fata de acum, cand nu indraznesc nici s-o las nici 2 secunde fara sa ma uit la ea. Dar nah....
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ab5174 Exact, si eu schimbam autobuze, mergeam pe jos.....dar nu vad asta ca un lucru pozitiv ....din contra. In contextul in care am citit eu parea un lucru de care trebuie sa ne para rau ca nu se mai intimpla. |
dupa parerea mea, orice limitare e de regretat. pe atunci nu le era frica parintilor sa lase copiii singuri cateva strazi. nu trebuie sa ne para rau ca acum ne e frica? eventual trebuie sa ne bucuram ca ceva firesc in copilaria noastra a devenit ceva periculos?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/aura_m/aura_m.jpg)
aura_m spune:
Eu subscriu la ce a zis aschiutza, poate ca si eu ma adaptam regimului si nu mai plecam din tara. Oricum, atunci cand a venit Revolutia, eu aveam 10 ani si fratele avea 9 ani. In anul acela, in septembrie, tocmai imi murise tatal...si apropo de citit, lumea intr-adevar citea cu mult mai mult ca in ziua de azi. Mama avea abonament la biblioteca, pana si bunica care locuia la taza citea, ii placea f mult viata regilor, in special al Romaniei. Acum bunica s-a imbolnavit de cativa ani si nu mai poti sta de vorba asa cu ea, dar inainte daca vroiai sa afli vreo legatura regala, o intrebai pe ea, a citit enorm de multe carti despre curtea regala, in special din Romania. Tin minte ca acasa aveam doua biblioteci...una mare ( cu aproape toata colectia lui Jules Verne, acele carti cartonate de culoare galbuie, ne mai lipses vreo 6 carti mi se pare din colectie), cu multe carti ale sec XX...si biblioteca mica, unde aveam cartile de scoala, care le studiam si trebuia sa le citim, f multe carti le am de pe vremea mamei, sunt ingalbenite paginile dar sunt in conditii bune si acum. Plus TV-ul care era limitat, cinematografele erau pline, ne uitam la teleenciclopedie, 5 minute de desene animate duminica si intr-adevar, lumea era mai simpla, mai respectuoasa, acum este goana dupa bani, prietenii nu-ti mai sunt prieteni, pana si familia s-a schimbat, plus internetul acesta care cateodata ne face si rau, este ca un drog. Chiar ma gandeam asa cum mama facea baclava, o prajitura care nu este traditional romaneasca, inainte nu era internetul sa dai un search pe gugal, aflai reteta de la o prietena, care ea la randul ei stia de la nu-stiu-cine, si asa mai departe. Nevoia de a pleca din tara a venit dupa revolutie,dar vorba lu' mama: Daca nu era Revolutia voi poate mai erati inca aici si aveati libertatea de a calatori ca acum.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/lorelaim/lorelaim.jpg)
lorelaim spune:
Apropo de "revolutie" - nu stiu cat e de adev sau nu... dar am primit mai de mult pe e-mail de la cineva din Ro:
"[...]
Excelenta carte a lui Liviu Valenas "Fabrica de spioni" relateaza pe larg dificultatile unei tentative de vânzare a unui tanc T72 aflat în dotarea armatei R.S.R. Tratativele au continuat si au fost terminate cu succes pentru livrarea a 7 sau 8 tipuri de rachete tactice aer-sol si sol-aer, pe care Nicolae Ceausescu le-a cumparat de la bunul sau prieten Muammar Gaddafi si care ne-au fost livrate pe coasta de Est în schimbul a câtorva zeci de milioane de dolari depusi de C.I.A. într-un cont cifrat la o banca elvetiana.
Ghinionul lui Ceausescu a fost ca ultra-vigilentul G.R.U. l-a fotografiat pe fratele sau Marin Ceausescu, ajuns consilier la Ambasada RSR din Austria , într-un meeting secret cu seful nostru de statie C.I.A. din Viena în vara anului 1987. Atunci a fost pecetluita soarta familiei Ceausescu si a început proiectul de lovitura de stat care nu a avut nimic în comun cu miscarile populare anti-comuniste din Europa Orientala si Centrala în anul 1989.
Sotii Ceausescu si Marin Ceausescu au fot condamnati la moarte de catre G.R.U., cu aprobarea lui Gorbaciov. Una din principalele acuzatii la simulacrul penibil de proces judiciar al sotilor Ceausescu din 23-25 Decembrie 1989 a fost ca au vândut sisteme avansate de armament Statelor Unite, care i-a platit prin intermediul unei bânci elvetiene. Guvernul american a încercat sa salveze viata lui Marin Ceausescu, dar echipa operativa C.I.A. a sosit la ambasada româna din Viena în momentul în care echipa GRU-Spetsnaz care îl spânzurase pe Marin Ceausescu în subsolul ambasadei tocmai parasea cladirea...
Gorbaciov a facut o investitie masiva de bani si resurse umane pentru înlaturarea lui Ceausescu. A început cu reactivarea "fosilelor" spionajului sovietic din generatia lui Brucan, Iliescu si Walter Roman (fost agent NKVD în Spania în 1936 , devenit "profesor de marxism-leninism" la Politehnica din Bucuresti unde am studiat între 1965 si 1970, dupa ce am iesit din închisoare în 1964), precum si a "generatiei tinere" a lui Petre Roman si Gelu Voican-Voiculescu.
[...]"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cait spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ab5174
Exact, si eu schimbam autobuze, mergeam pe jos.....dar nu vad asta ca un lucru pozitiv ....din contra. In contextul in care am citit eu parea un lucru de care trebuie sa ne para rau ca nu se mai intimpla. |
Eu in contextul prezentat de alex_andra am inteles ca ea se referea la faptul ca inainte de `89 parintii aveau curajul sa ne lase singuri in timp ce acum nu-l mai au.Si ca ea regreta acest fapt nu faptul ca mergeam pe jos si ca schimbam autobuze.
www.biomonde.ecosapiens.ro
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)