Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui Androix
De departe cel mai umilitor lucru dupa mine era faptul ca nu se gasea nici VATA Un pachet de vata era lux.

In URSS nesansele erau egal distribuite intre sexe. Acolo HARTIA IGIENICA nu se gasea deloc. Lumea se stergea la fund cu Brejnev, apoi cu Gorbi. Adica cu Pravda.


Nici in Bucuresti nu se gasea hartie igienica.Tot la ziare apelam si noi sau la hartie pt ambalat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki


Aschiuta, cainii maidanezi au aparut pe vremea lui Ceausescu. El a dat ordine sa se demoleze multe case si sa se construiasca blocuri.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
http://www.dropshots.com/maraki6
mami cu Angelo ( 29 Dec. 2005 )



Uff mai, la mine in oras au aparut dupa revolutie, fiecare bloc are haita lui, ziua in amiaza mare se bat haitele pe strazi sau ii vezi gonind printre tarabe in piatza sau imprastiind gunoiul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Of, maraki ...
Nici cu 4 nu merge.
Nicaieri in celebrul decret nu apare vreo cota de copii.
Cat priveste hartia igienica, te contrazic. Se gasea. Mai greu, dar se gasea.
Cu vata insa, da, erau probleme mari. Se gasea foarte rar, se statea la cozi mari cand venea si oricum era o vata infecta, cu ataraie prin ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Capcaune pe vremea revolutiei aveam deja doi copii. Aveau dreptul la chiuretaje cele care aveau deja 4 copii indiferent de varsta iar cele care nu implinise 45 de ani, erau obligate sa duca sarcina pana la capat. Nu te contrazice ca asa a fost. Hartie igienica se gasea rar, nu te duceai la magazin si gaseai cand aveai nevoie. Daca se termina rezerva, apelai la Informatia sau Scanteia. Cu vata eu am fost norocoasa, vecina mea era asistenta la maternitatea Giulesti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki

Am cautat si pe undeva ai dreptate, era vorba de 4 copii in decret.


Decretul 770.

Pe 1 octombrie 1966, Ceausescu a dat decretul 770, prin care interzicea tuturor femeilor sa intrerupa sarcinile, cu citeva exceptii: daca sarcina punea in pericol viata femeii, daca unul dintre parinti suferea de o boala transmisibila ereditar sau daca mama prezenta invaliditati grave, daca femeia avea peste 45 de ani sau nascuse deja patru copii si daca sarcina era urmarea unui viol sau incest.

In plus, femeile care munceau erau supuse regulat unor controale ginecologice, iar medicii din intreprindere ajungeau sa faca si 60 de examinari intr-o zi, pentru ca salariul lor era conditionat de "indeplinirea cotei stabilite de stat", potrivit studiului psihologului Baban.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki
Aveau dreptul la chiuretaje cele care aveau deja 4 copii indiferent de varsta iar cele care nu implinise 45 de ani, erau obligate sa duca sarcina pana la capat.

Pai vezi. De aici si pana la ceea ce ai postat initial e cale lunga. Nu era nicio femeie obligata sa faca 5 (sau 4) copii.
Si sa lasam comunismul deoparte. Sunt DEMOCRATII OCCIDENTALE DEZVOLTATE unde avortul este ilegal, permis doar in conditii foarte stricte (aproape aceleasi ca in decretul '67!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Tot din amintirile mele din epoca de aur...noi eram familia cu rude in strainatate.fratii mamei au plecat in'45 dupa razboi in lumea larga. Mama e nascuta in'51 nu si-a cunoscut fratii pana in '90.
Drept care nu a avut dreptul sa fie membru de partid, sa plece din tara nici macar in URSS, m-au ales comandant de unitate in scoala si a venit dl de la partid si a pus pe altcineva ca nu aveam origine sanatoasa, in 88 nu am avut dreptul sa ma duc la balcaniada in cehoslovacia din cauza rudelor si tot asa.

Aveam si lapte si hartie igienica si portocale si banane pt ca mama lucra in comertul socialist plus ca in provincie lucrurile au stat ceva mai bine.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui ela_04

Probabil ca acum eram vanzatoare in bucur obor cu 3-4 copii dupa mine si un barbat care ma mai ciomagea, asa din cand in cand.
Plafonata, plictisita de viata, uitandu-ma la telenovele.
Mereu in aceste zile in care rememoreaza revolutia ma gandesc la asta.



Ce legatura are una cu cealalta?
Barbatii care ciomageau atunci, ciomagesc si acum.
Tatal meu nu a ciomagit-o niciodata pe mama mea, iar mama, desi a trait 40 de ani in regim comunist, a facut o facultate, a avut un serviciu bun si are o cultura deosebita.

Dimpotriva, in timpurile de acum nu se pune accent pe aceste lucruri. Atunci se citea, acum lumea se uita la porcarii gen "Acces direct", "Happy Hour" &co.
Eu, la 10 ani, citeam La rascruce de vanturi, la 13 ani citeam Shogun si lista poate continua. Ce crezi ca citesc copii de 10 ani, de acum?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Asa e, sunt de fapt 22 de ani ...
Eu nu stiu ce anume a fost atunci, o Revolutie sau o mascarada ... ce stiu exact este ca a fost o Schimbare.
Eram studenta atunci. Acele zile mi-au schimbat destinul ... probabil ca daca nu cadea acel regim, eram acum o inginera plictisita de viata ce impleteste pulovere la biroul plin de fum si bea cafea cu zat de la ibric, cumpara vata pe sub mana, schimba butelia pe pile si calatoreste anual pana la Saturn sau Mamaia...

Daca oamenii citesc mai putin ca atunci, nu e vina Schimbarii, carti sunt si acum, librariile zac pline de ele ... daca prieteniile nu mai sunt asa de durabile ca atunci ... e doar vina oamenilor, daca societatea s-a umplut de buticuri si buticarese, e iar vina celor care le calca stabilimentul ...daca visele nu mai par asa de indraznete si inalte ca atunci e de vina plafonul pe care ni-l impunem tot noi ...
Eu vin dintr-o familie modesta, nu am avut pasapoarte, nu am calatorit in afara tarii inainte ... probabil asa eram si acum. Cel mai mare dar pe care l-am primit in acele zile a fost posibilitatea de a bate lumea in lung si lat.

Port acelor zile, acelor momente ... o recunostinta profunda. Schimbarea a adus mult bine in viata mea. Si mi-a facut cerul sufletului mult mai larg.

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Ca sa nu mai zic, ca nu vad ce e rau in a fi vanzator. e o meserie ca toate celelalte. Sau doar unele meserii sunt demne de a fi respectate?

Daca o persoana nu are 2 facultati, masterat si doctorat pe CV, nu inseamna ca e o persoana de calitate proasta.

Sunt multi oameni fara facultate si cu mai multe carti citite decat altii care se dau scoliti.

Si mai sunt oameni simpli, fara cultura, dar oameni buni, curati.
In extrema cealalta sunt oameni scoliti si cu bata dupa usa, pregatita pentru nevasta si copii.

Calitatea de a fi om nu are legatura cu regimul comunist sau democratic.

Mergi la inceput