Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Probabil ca acum eram vanzatoare in bucur obor cu 3-4 copii dupa mine si un barbat care ma mai ciomagea, asa din cand in cand.
Plafonata, plictisita de viata, uitandu-ma la telenovele.
Mereu in aceste zile in care rememoreaza revolutia ma gandesc la asta.

Probabil ca singurele mele calatorii erau pana la piata sau la mare.
Aveam o casa si un servici?! Asta e o gluma buna.
Casa si servici am si acum. Cine vrea sa munceasca se gaseste.
Cine vrea casa iar sa munceasca.
Aveam pe atunci 12 ani. Revolutia a picat oarecum la fix. La 18 ani deja realizasem ca daca nu vreau sa stau toata viata cu mama trebuie sa muncesc. Daca vreau masina trebuie sa muncesc. Indiferent ce vreau totul avea acelasi numitor comun. Munca.
Ador libertatea de a ma exprima, minunatele carti la care nu aveam acces, libertatea de calatorii fie in Franta fie in China, de a alege ceea ce mie imi place si de a lupta pt ceea ce imi doresc, realizand ca se poate indeplini orice...e numai o chestie de vointa.
Le multumesc celor care au facut posibila aceasta schimbare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Ela, pe vremea aceea majoritatea lumii citea si nu cunosc o casa la oras care sa nu fii avut carti. Mie mi-i se pare ca tocmai, din-potriva, oamenii erau mai putini plafonati si mai citit ca acum. La Tv nu erau telenovelele de azi, e drept, erau numai 3 ore TV pe zi, dar cind dadeau un serial strain, era un serial bun. Imi aduc aminte vag de o gramada de seriale istorice sau despre viata lui Beethoven, a lui Verdi. Va mai amintiti de serialul Norii negri? SI piesele de teatru? Si teleenciclopedia? Si filmele documentare ale lui Custeau?

Acu exista o patura restrinsa mai citita si cultivata, care a profitat de deschidere, si majoritatea, care fie nu au nici bani, nici timp, fie nu mai au interes sa isi dezvolte capacitatea de gindire.

Nu imi lipsesc frigul etern, inghetatul bocna in clasele de scoala, luatul curentului in miez de iarna, intunericul de pe strazi cind ieseam de la scoala, flacaruia de la aragaz cu care nu puteai sa faci prajituri (asta daca aveai zahar si unt), cozile la orice, inclusiv la vata.

Imi lipsesc siguranta pe strada (eu mergeam la gradinita singura, si erau citeva sute de metri), faptul ca oamenii se comportau mai respectuos, parca se ajutau mai mult. Ah, si lipsa ciinilor strazii.

Eu m-as fii adaptat in orice sistem. Dar pt ai mei parinti a fost o lovitura. Stresul si nesiguranta de dupa revolutie le-a luat cheful de viatza incet,incet si le-a dat un gust amar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki
Se daduse decret ca femeile pana la 45 de ani,sant obligate sa faca ccc copii pana la 5. Asta doar in cazul in care ramaneai insarcinata.

Asta-i banc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Ela, sunt de acord cu libertatea de exprimare la care nu aveam dreptul atunci, si avem acum.
Insa de ce spui tu ca daca nu venea revolutia, erai vanzatoare in Obor, casatorita cu unul de te mai batea din cand in cand? Ce legatura are chestia asta cu regimul?

Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Capcaune, nu este banc.Intreaba si vei vedea.
Aschiuta, cainii maidanezi au aparut pe vremea lui Ceausescu. El a dat ordine sa se demoleze multe case si sa se construiasca blocuri. Cei care au stat la curte, si-au abandonat cainii si asa au ajuns pe strada. Noi in Drumul Taberei aveam o haita de caini la bloc, preferatul copiilor era unul negru cu steluta in frunte pe care il chema Rex si o fetita maidaneza tot cu steluta in frunte. Imi aduc aminte ca le dadeam toata carnea din mancare ( atunci cand era cu carne )
Telenovele nu erau la tv. Toata lumea citea, carti se gaseau si inca foarte bune. Cel putin, parintii mei au tot ce este mai bun in biblioteci, la mine veneau prietenele si imprumutau carti.Eu mancam cu cartea in fatza, stateam in cada cu cartea in mana pana se racea apa, ma culcam si ma trezeam cu cartea langa pat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Nu imi lipsesc frigul etern, inghetatul bocna in clasele de scoala, luatul curentului in miez de iarna, intunericul de pe strazi cind ieseam de la scoala, flacaruia de la aragaz cu care nu puteai sa faci prajituri (asta daca aveai zahar si unt), cozile la orice, inclusiv la vata.



De departe cel mai umilitor lucru dupa mine era faptul ca nu se gasea nici VATA Un pachet de vata era lux.

Apropo de caini, Aschiutza, cum crezi ca au aparut cainii vagabonzi?

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki
Capcaune, nu este banc.

Tu de unde stii? Din auzite. Ai o sursa credibila? Sunt curios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix
De departe cel mai umilitor lucru dupa mine era faptul ca nu se gasea nici VATA Un pachet de vata era lux.

In URSS nesansele erau egal distribuite intre sexe. Acolo HARTIA IGIENICA nu se gasea deloc. Lumea se stergea la fund cu Brejnev, apoi cu Gorbi. Adica cu Pravda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Aveam aproape 11 ani la revolutie. Eu, copil fiind, nu sufeream datorita regimului. Statul la diverse cozi(cascaval, oua, carne, lapte, pepsi, etc) era o joaca pentru noi, copii.

La 8 ani ma duceam singura la scoala de pian, departe de casa, cateva statii de tramvai, plus mers pe jos.
La socala mergeam singura, cu traversat de strada.
Nu-mi lipsea educatie, nu-mi lipsea mancare, nu-mi lipseau jucarii, pentru ca toate acestea existau. Librariile erau pline de carti si jucarii. (cati copii mai citesc acum?)
Da, nu erau fisher price, chicco, sau mai stiu eu ce mari branduri, dar erau.
Parintii mei, absolventi de Politehnica aveau un serviciu bun si o casa la care plateau rate, dar de bun simt, nu preturile care se vehiculau acum 3 ani.

Au fost si lucruri bune, privite cu ochii de copil.

Poate ca daca as fi trait ce a trait Marina (cu colegul), poate as fi vazut altfel lucrurile.

Sunt constienta ca au fost multe lucruri rele, dar noi, copii, nu le simteam, nu le stiam.

Da, acum e libertate de miscare, de expresie, pot sa ma plimb prin lume, teoretic, adica, degeaba e plin de cascaval, daca nu am bani sa-l cumpar:)
Atunci venea rar, dar toata lumea cumpara, ca avea cu ce.

Acum e liberate pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care fac rau.


Eu nu as avea curajul sa-mi las fata de cativa ani sa iasa singura afara, asa cum faceau ai mei.
Nu as avea curajul sa o las sa mearga singura la scoala, la 6 ani si jumatate, cum faceam eu.

Sunt lucruri bune, sunt lucruri rele....sunt multe de spus si e subiectiv, fiecare priveste din ceea ce i s-a intamplat lui.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Am cautat si pe undeva ai dreptate, era vorba de 4 copii in decret.


Decretul 770.

Pe 1 octombrie 1966, Ceausescu a dat decretul 770, prin care interzicea tuturor femeilor sa intrerupa sarcinile, cu citeva exceptii: daca sarcina punea in pericol viata femeii, daca unul dintre parinti suferea de o boala transmisibila ereditar sau daca mama prezenta invaliditati grave, daca femeia avea peste 45 de ani sau nascuse deja patru copii si daca sarcina era urmarea unui viol sau incest.

In plus, femeile care munceau erau supuse regulat unor controale ginecologice, iar medicii din intreprindere ajungeau sa faca si 60 de examinari intr-o zi, pentru ca salariul lor era conditionat de "indeplinirea cotei stabilite de stat", potrivit studiului psihologului Baban.


Mergi la inceput