Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 23
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Glicina/Glicina.jpg)
Glicina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Eu nu am participat niciodata la activitati patriotice si nici nu am muncit sambata si duminica. Pur si simplu nu am vrut. Nu s-au produs repercursiuni de niciun fel asupra mea. De fapt, ba da; nu am fost membra UTC sau de partid. ![]() Intr-adevar, oamenii sunt diferiti si percep diferit aceleasi intamplari. allinta |
Allinta, eu am participat la activitati patriotice. In oraselul meu erau obligatorii. Mi-amintesc de camioanele care descarcau in curtea scolii niste containere cu spanac, mi se pareau atat de mari. Ori eram eu prea mica, eram totusi in clasa I. Si toata scoala era obligata sa lase balta orele de curs, eram scosi in curtea scolii si curatam spanac, elevi si profesori. Imi amintesc de duminicile in care eram obligati sa strangem gunoaiele dintre blocuri. De o sarbatoare de Pasti pe care am petrecut-o astfel. Mai tarziu, la liceu, eram scosi din clase si trimisi la sapa, pe camp. In uniforme. Terminam de sapat cate-un rand luuuuung si ne-ntorceam la liceu. Imi mai amintesc si orele de PTAP, obligatorii si ele. De asemenea imi amintesc, da, cu f multa amaraciune, cum ne era recompensata stradania la invatatura, rezultatele la olimpiade: eram facuti UTC-isti :((( Iti dau cuvantul meu de onoare ca pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau sau nu asa o 'recompensa' sau daca am chef sau nu "de lungi si plictisitoare sedinte propagandistice". Orice abatere era penalizata. Scaderea notei la purtare nu era deloc o onoare. Eu apartin unei generatii care-a prins atat munca fortata (ca nu era patriotica), caloriferele inghetate, teama ca mi-ar fi putut scapa vreun banc interpretabil in prezenta vreunui vecin despre care se stia ca-i turnator. Apartin unei generatii de femei insultate de controlul ginecologic impus.
Poate ca celor care n-au trait toate acestea le e mai usor sa uite...
Da, suntem diferiti, slava Domnului! Insa nu cred ca am perceput diferit aceleasi intamplari, pt simplul fapt ca nu am trait aceleasi intamplari! Poate si pt ca unii 's-au descurcat' pur si simplu... ei stiu cu ce pret... Sau, poate, in alte orase a fost altfel. Copil fiind stiam ca la Sibiu e totul altfel.
Va rog eu sa nu-mi rastalmaciti cuvintele! Sa incercam sa ramanem, totusi, politicosi. Asa diferiti cum suntem
![](floare.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alizee/Alizee.jpg)
Alizee spune:
Glicina, eu nici la controale ginecologice impuse nu am fost.
Dar asta nu inseamna ca orizontul meu era mai larg decat al altora. Acum, numai cine nu vrea nu are macar strictul necesar. Ma refer la alimente, haine, comfort casnic. Cu conditia sa aiba locuinta asigurata. Inainte de '89, faceau frigul in blocurile comuniste oricat de multi bani ar fi avut locatarii.
Desi, din cate am auzit, si in vremurile astea, se opreste curentul periodic in cartierele marginase.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mik/Mik.jpg)
Mik spune:
citat din mesajul lui allinta Glicina, eu nici la controale ginecologice impuse nu am fost. Dar asta nu inseamna ca orizontul meu era mai larg decat al altora. Acum, numai cine nu vrea nu are macar strictul necesar. Ma refer la alimente, haine, comfort casnic. Cu conditia sa aiba locuinta asigurata. Inainte de '89, faceau frigul in blocurile comuniste oricat de multi bani ar fi avut locatarii. Desi, din cate am auzit, si in vremurile astea, se opreste curentul periodic in cartierele marginase. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
Am cunoscut si asta. O umilinta in plus. Fara control din asta medicul scolar erfuza sa te consulte.
Plus cel de la vizita medicala de la armata.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Mik/Mik.jpg)
Mik spune:
Ruxij, buflea are dreptul sa creada ce vrea si cum vrea despre acele vremuri. Si toti ceilalti la fel.
Insa ar fi fost, poate, un regim mai omenesc daca toata lumea ar fi inteles ce se intimpla si membrii de partid nu se anjajau pentru trei blide de linte.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Eu aveam 16 ani la Revolutie si nu, nu credeam in comunism. Privind retrospectiv, ma intreb daca am crezut vreodata. Faceam ce mi se cerea, am fost soim, pionier si utecist si nici o clipa n-am avut probleme de constiinta sa recit versuri patriotice. Integrasem limbajul de lemn si mi se parea foarte simplu, mult mai simplu decit daca ar fi trebuit sa spun cu adevarat ceea ce credeam. In clasa a X-a tin minte ca am luat un 10 la CSP pt ca am debitat cu aplomb ceea ce auzisem cu o seara inainte la Europa Libera…schimbasem doar sensul !
Ruxij, am facut primele 2 clase de liceu la MF4, Magurele, si urmatoarele 2 la Balcescu. E drept ca a venit si Revolutia, dar diferenta era foarte mare. La Magurele ne scoteau toamna la practica agricola la sortat cartofi, la Balcescu asa ceva nu se pomenise. Era un alt amestec social, un alt aer, alte idei si posibilitati, financiare si nu numai.
![](images/user_woman.png)
anya spune:
Nu stiu cum o fi fost in alte zone, dar eu am prins in Bucuresti liceul si primii ani de facultate inainte de 89. Nu m-a trimis nimeni la nici-un control gineco si totusi aveam medic scolar sau controlul general pt armata. In liceu era frig, dar ne razbunam si noi - aruncam pungi cu apa in capul securistilor care pazeau traseul. Evident ca iesea scandal, au vrut sa ne bata geamurile in cuie... La defilari nu am fost - dispaream din Bucuresti in august si gata. La curatat diverse chestii (gen ceapa stricata, cartofi) ne duceau in Chitila la niste depozite si pe langa munca era si distractie- ce batai cu ceapa imputita trageam . In facultate ne-au dus la Tichilesti, langa Braila, la depanusat porumb. Era frig, in noiembrie, stateam in niste baraci si trebuia sa ne spalam intr-un jgheab de tabla, afara (nu existau dusuri) si o singura buda de tara. Dupa o saptamana am fugit cu totii si nu eram decat vre-o 150. A iesit ceva scandal dar nici-o repercusiune.
Nu-mi doresc revenirea unor astfel de vremuri dar nu pot sa neg ca, desi era greu, noi ne distram. Chefuri ca atunci, cu un casetofon amarat si o sticla de cine mai stie ce...n-au mai fost dupa. Greutatile ne faceau mult mai uniti.
Orizontul nostru era clar restrans. Pe de o parte nu existau publice informatii iar pe de alta parintii nu-mi spuneau nimic, de frica ca in avantul tineretii sa nu fac vre-o prostie. Sper ca oamenii sa fi invatat gustul libertatii si sa nu mai doreasca revenirea unor astfel de vremuri.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Cei care locuiau in zone in care nu se lua curentul si aveau caldura, ori erau ei insisi membrii sus-pusi in Partid, ori au avut privilegiul de a sta in zona unde stateau acestia. Stiu si eu colegi de ai mei care locuiau asa si aveau mereu curent si caldura...in timp ce eu invatam la lumanare si dardaiam cu paltonul pe mine...
Cei care nu au facut practica agricola a fost din aceleasi motive: au fost la scoli unde erau multi copii de nomenclaturisti...la noi in scoala ei erau scutiti, nu veneau la muncile agricole.
Insa e foarte urat sa vii aici si sa pui la indoiala ca ceea ce majoritatea a trait, defapt sunt exagerari si inventii...foarte urat.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Glicina/Glicina.jpg)
Glicina spune:
Mihaela, ai un brat de de la mine, le meriti :)
Am incercat sa nu prezint lucrurile exact asa cum le-am simtit, mi-am spus ca si pt altii e la fel de dureros ca si pt mine, am incercat sa nu mai trezesc amintirile sumbre...
Oameni buni, stiti voi ca astazi, in 2011, exista voci care sustin sus si tare ca n-au existat camerele de gazare? Voi credeti ca istoria chiar nu se repeta deloc?
Da, mascarada a fost in '89, mascarada e si acum!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
citat din mesajul lui Amonar Monica70, ai trezit emotia de repulsie din anii liceului amintind de porcaria aia de economie politica ![]() |
Stai ca aia pentru treapta a doua era manualul din clasa a zecea CSP-ul (Cunostinte social-politice) si era oarecum mai "domestic" decat "Economia politica" manualul de clasa a unsprazecea ,cel pentru bac si admitere.Mai ales ca eu l-am prins asortat si cu "iubirea" lui andacos
![](icon_smile_big.gif)
![](bang.gif)
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![](images/user_woman.png)
anya spune:
Eu am facut electrotehnica si am dat treapta din mate si romana, iar la bac in plus - fizica.
Locuiam intr-o casa veche, cu sobe pe gaz. Iarna nu era presiune la gaze si puneam lemne peste arzator ca sa incalzim o camera...in care ne inghesuiam cu totii.