Studiu: mamele de vina pentru sexismul baietilor
Raspunsuri - Pagina 2
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/arturicii/arturicii.jpg)
arturicii spune:
Dar sunt atatea familii in care sunt atat fetite cat si baieti; practic jucariile sunt ale tuturor si fiecare e liber sa aleaga cu ce se joaca.
E drept ca acolo de ex.unde primul nascut e baiat, fetita care urmeaza se va juca in prima parte cu ce are baietelul.
Intrati insa in colectivitate ei descopera "tabara" baietilor respectiv "tabara" fetitelor cu tot ce presupune asta, de la haine la jocuri si jucarii.
Cat despre haine, ma straduiesc sa ii imbrac colorat atat pe baieti cat si pe cea mica. La baieti mai e cum mai e insa cand intri la raionul de haine de fetite, atata roz/mov si sclipici vad ca-mi vine sa iau cale-ntoarsa spre raionul de baieti. Si ma refer la magazinele de masa nu la branduri.
Noi suntem mari fani LEGO si am trecut aproape prin toate fazele lui. Ei doar au incercat sa dezvolte nisa pentru fetite. Intr-adevar, la nivel de Primo/Duplo/City au folosit culorile de baza. Insa cand iti indrepti ochii catre Star wars/Alien Conquest/Bionicle/etc predomina...negrul.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
cipcipcip spune:
Cred ca mamele sint de vina ptr sexism in aceeasi masura ca societatea, colectivul etc. Cit despre haine sau culori, mi se par lucruri minore. Mai rau e cind copiii sint educati ca anumite comportamente, sarcini sau roluri sint masculine/feminine. Adica o fetita nu e incurajata de ex sa fie curajoasa, sa se catere in copaci, sa alerge, etc ptr ca e fetita. Sau nu are voie sa se murdareasca sau trebuie sa fie frumoasa pentru ca e fetita . Sau un baietel ca nu ar trebui sa plinga, sa fie sensibil, sau "bleg". Sau cind creste mai mare, ca el nu trebuie sa stie sa spele, sa faca de mincare etc , ca astea sint treburi "de femei".
Eu am doi copii, cite unul de fiecare, si ii educ ca pe niste copii, adica se poarta in conformitate cu temperamentul lor, vor invata sa faca de toate, sa schimbe un bec, sa repare o bicicleta, dar sa faca si de mincare, sa-si spele hainele, sa se joace cu ce jucarii doresc. Eu asa consider ca este sanatos si normal
Dar l-am auzit pe barbatu-meu intr-o zii spunandu-i fetitei sa nu-si mai roada unghiile ca o sa aiba unghii urate si cind o sa fie mare n-o sa-i placa nici unui baiat. Sa mor si nu altceva. Dar asta este, eu macar fac tot posibilul
Simonna spune:
Eu am o fata si un baiat. Ma uit la ei si constat ca nu poti sa-i bagi in sabloane, dar exista un bagaj genetic in mod evident. Ca poti lucra cu el, ca poti sa fortezi lucruri, da, dar genetic copilul ala e o fetita sau un baietel. Punct.
Fiecare din copiii mei are apucaturi tipice pentru sexul caruia ii apartine, apucaturi care lipsesc cu desavirsire la celalalt. Iar eu "lucrez" cu ceea ce au ei.
Daca Atomix ar fi vrut sa coase rochite - a vazut procesul de productie suficient - sau sa gateasca - si asta a vazut si vede - asta ii ofeream. Daca Addie ar fi facut o pasiune pentru robotii sau masinutele lui Atomix, si sint peste tot in casa, sa mor daca mai cumparam fie si un singur bebel chel cu cap de plastic.
Ei doi pina si pe canapea se trintesc diferit! Unul aterizeaza unde apuca, picioarele ii ramin pe unde ii ramin, si mai sare de citeva ori ca o minge, poate-poate mai primeste ceva adrenalina! Celalalt se arunca prudent, mai mult se unduieste, zici ca si canapeaua se inmoaie ca sa aterizeze el placut, isi aduna inca din timpul sariturii minute si picioruse, aterizeaza parca gata picior peste picior, elegant, chiar discret, as zice.
Ghiciti voi care copil e baiatul si care e fata! Si jur ca el e dragut si empatic si ca ea iti sparge capul de vijelioasa ce e daca nu te feresti la timp! Dar asa s-au nascut, fetita si baiat, o au in plasma :)
Iar eu, cum spuneam, construiesc cu ce are fiecare si vreau sa fie fericiti.
Simonna
Cipcipcip, eu ii spun lui Atomix ca n-o sa-l placa fetele ca-si maninca unghiile... :)) Mie asta nu-mi intra in sfera sexismului, ce sa-i spun, ca n-o sa-l placa "societatea"? Prietenii? Pai de societate i se rupe lui si pe prieteni stie si el ca nu-i intereseaza :))
mirela.d spune:
Eu am doi baieti. Eu le-am luat si papusi si fier de calcat si aspirator de jucarie. Recunosc ca cele mai multe jucarii sunt "de baietei" dar daca au cerut ceva "de fetite", le-am luat. Totodata, i-am luat cu mine la bucatarie cand gatesc. Le-am facut sortulete identice cu ale mele. Unul dintre ei chiar este pasionat de bucatarie si se pricepe desi este mitittel (5 ani si jumatate).
Dar si eu cred ca nu neapart mamele sunt de vina ci societatea. In reclame, filme, peste tot se prezinta femeia la bucatarie, la masina de spalat, etc. Ce credeti ca retin copiii din acestea?
Plus, cand i-am luat copilului fierul de calcat, o colega de serviciu care nu avea copii m-a intrebat daca nu mi-e teama ca transform copilul in homosexual. Am ramas perplexa. I-am explicat ca nu vad de ce unele lucruri cad in sarcina femeilor (la mine acasa si tata si fratele meu si-au calcat hainele) plus ca indiferent de alegerile pe care le va face copilul meu, el va fi tot copilul meu.
Deci, parerea mea este ca nu mamele sunt de vina ci intreaga societate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
histamina spune:
exista sabloane,intr-adevar.
ai mei m-au educat spartan si mi-a prins bine,insa mi-a fost destul de dificil sa ma integrez. intotdeauna m-am inteles mult mai bine cu barbatii decat cu femeile.
cat despre strumf.pot eu sa ii cumpar o tona de pausi,de ce vreti voi, tot patentul surubelnita si masina sunt pasiunile lui.s-a nascut mascul si se vedea asta si cand respira.
cum vede o fetita simte nevoia sa se impuna,sa o impresioneze,ferea daca sunt si alti contracandidati.e ca leul in savana.
Deborah77 spune:
Eu cred ca voi exagerati, si exagerarile nu duc niciodata la nimic bun. Exista diferenta intre baieti / fetite si intre barbati / femei, si nu numai de invelis. De ce sa nu-i crestem potrivit rolului fiecaruia in societate? Si nu ma refer la familiile in care femeia este vazuta ca un fel de sclav pe plantatie iar baiatul invata ca alt rol pentru el decat frecatul mentei la tv sau calculator nu exista. Eu nu m-as simti confortabil sa-mi vad baiatul schimband rochite la papusi, sau pieptanandu-le....nici cand mi-a cerut prima data sa-i fac si lui unghiile cu oja ca ma vazuse pe mine. Imi place, de ex, ca sotul meu sa fie ingrijit, bine imbracat, si sa miroasa bine, dar nu mi-ar place sa se duca la salon sa-si faca manichiura. De ce spuneti voi ca un baiat este educat sexist doar pentru ca este incurajat sa fie baiat? Doar nu-l educ sa dispretuiasca fetitele, ci sa fie constient de diferente, in sensul bun al cuvantului. Si ii plac, ohoo, acum la 5 ani inca se recupereaza dupa un amor neimplinit :). Nu-mi plac cliseele traditionale, dar si opusele lor exagerate tind sa devina tot clisee. Ca bebelus, avea carutz rosu, geaca rosie, tot se vedea cat colo dupa moaca ca este baiat. Credeti ca ar fi fost mai corect politic sa-i fi luat roz, sau macar lila? Primul sport la care l-am dat a fost dansul....4 luni de chin pt el. Pana i s-a facut lui tacsu mila de el si a preluat problema, cu fotbal si Karate. Rezultatul: copil multumit. Niciodata in 5 ani nu s-a jucat cu vreo jucarie de plus, si nu pt ca nu a avut...nu le-a atins si pace, am acum 2 cosuri de-alea de la Ikea pline ochi in pod, trebuie sa organizez ceva sa le donez vreunui copil mai in nevoie. De fapt, ce inseamna sexism din punctul vostru de vedere?
ralcat spune:
Deborah, nu e vorba ca nu sunt lasati copiii sa evolueze in modul lor natural, e vorba si de modelele care li se prezinta "natural" ca si comportamentul "natural" al parintilor fata de copiii familiei.
Si cred ca cel putin pentru generatiile nascute pana in 1989 si acasa comportamentul a fost diferit. Si am vazut asta in casa socrelei de nenumarate ori, de cate ori eram la ei in vizita si noi si cumnatii, socrela ii zicea sotului "nu, tu stai acolo nu am nevoie de tine, cum sa faci tu asta?" iar pe cumnata-mea o muncea de numa "fa, drege, pune, curata, pune mana si fa". Desi eram in aceeasi masura de musafiri si noi si ei, ea era cea muncita, noi eram "musafirii". Ceea ce mie mi s-a parut mereu incorect.
Despre acum, vad in mod clar diferentele in jocuri, ma enerveaza de mor culorile din gama rozului la tot ce inseamna bucatarele, jucarii care imita uneltele de casa (aspirator, masini de spalat) ... adica e clar mesajul (pentru mine, adica asa inteleg eu) "esti fata, pregateste-te de spalat, calcat, gatit" si eventual invata sa arunci si niste hante pe tine ca asta te asteapta. Ma apuca strechea de tot. Asa cum atunci cand intru in magazin, este destul de clar ca lego-ul e pentru baieti cum e playmobilul pentru fete, cu printese, castele, alea alea ...
Stiu ca sunt diferiti copiii, si ca fiecare prefera sa se joace si conform cu sexul nu doar cu ce incercam noi sa-i ghidam, dar ... este deja exagerata diferentierea care se practica in afara familiei.
Si ca sa fiu si on topic ... sincer cred ca e prea mare creditul acordat mamelor in a creste baieti sexisti. Cred ca suntem usor nedreptatite ... ca principale autoare a acestui comportament.
Si ca sa fiu si off topic, Deborah, daca vrei sa scapi de plusurile care iti ocupa locul iti recomand cu caldura actiunile de la umanitare, ai impusca 2 iepuri, faci loc pentru noi jucarii si aduci enorm de multa bucurie in viata unor copii napastuiti.
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> In sufletul meu
Eu
Deborah77 spune:
Cred ca discutia asta nu prea isi are rostul pentru generatiile actuale. Ca or mai fi familii mai patriarhale pe la tara, nu zic. Dar in mediul nostru urban, unde si mama si tata muncesc, nu cred ca imprimam fortat un model gresit copiilor daca ei vad ca mama face o omleta dimineata si tata repara robinetul de la baie. Si n-o sa fac ever invers doar ca sa-mi invat baiatul egalitatea intre sexe. Si din comoditate, ca sincer mi se pare mai complicata treaba cu robinetul :). In familiile din jurul meu vad cum parintii se ocupa in mod egal de copii, chiar daca sarcinile specifice inca se mai impart in mod "traditional". Lumea s-a schimbat, si se schimba in continuare, dar n-as vrea s-o faca intr-o directie gresita. Nu imi doresc, si cred ca nici voi, ca generatia viitoare sa fie una de androgini.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/roxy/roxy.jpg)
roxy spune:
mda...si la maternitate a fost o faza dupa ce l-am nascut pe Alex ca se terminasera salopetele albastre de pe raft (erau doua rafturi cu salopete roz si albastre ...)si am luat una roz sa-l schimb, ca doar nu era sa-l las murdar si a venit una in visita la vecina de salon si ma intreaba numele copilului , ii spun Alexander (nume de baiat ) si ea de colo vai ce fetita frumoasa...doar ca avea salopeta roz
.
Se pune ca va avea probleme cand va fi mare ?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/J_sp_G/J_sp_G.jpg)
J G spune:
Toate astea intr-o tara in care 99% din fetite sunt infrumusetate din primele zile de viata, primind gauri in urechi :)) Trebuie sa fie frumoase. TREBUIE.
Noi am reusit s-o tinem pe Carla gender blind pana a ajuns la gradinita, acum ne batem cu "aia e de fete", "baietii sunt mai obraznici" etc, etc...
Si pe mine ma deranjeaza impartirea jucariilor pe gen... stiu ca fetele se vor juca cu ponei si baietii cu pistoale, insa ar fi frumos ca jucariile sa fie impreuna. SI ca bucatarioarele si aspiratoarele (desi eu nu inteleg ce jucarii sunt astea) sa nu fie la jucariile de fete. Dar suntem departe, departe...
Insa nu mamele au rolul principal, ci societatea, cred eu. Sa vrei sa cresti copilul natural si nu te lasa lumea din jur.