Studiu: mamele de vina pentru sexismul baietilor

Studiu: mamele de vina pentru sexismul baietilor | Autor: elena57

Link direct la acest mesaj

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/8799526/Mothers-to-blame-for-sexist-children.html

Conform ziarului Telegraph din Marea Britanie, un studiu demonstraza faptul ca mamele sunt de vina pentru comportamentul sexist al copiilor lor. De la sarcinile pe care le dau copiilor, la tipul de cadouri pe care le daruiesc fiecarui copil si pana la rolul pe care mama il joaca in familia respectiva, toate influenteaza comportamentul sexist, in special al baietilor.

Sexismul este de obicei mai pronuntat in randul baietilor decat al fetelor de aceeasi varsta, deoarece acestia sunt mai rasfatati de catre mamele lor si sunt exclusi de la treburile zilnice ale casei.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Pt mine cea mai importanta fraza este: "But Dr Garaigordobil admitted: "We are unable to confirm this relationship is of a cause-effect nature given that our study is not correlational and does not use experimental methodology." "

Studiul exclude marea influenta pe care au ceilalti copii, reclamele de la TV (de cite ori ati vazut un baietel intr-o reclama jucindu-se cu o papusa?).

Tinind cont ca 90% din jucariile pt fetite cu tema printesa / papusi sunt fie roz, fie mov, citi parinti simt nevoia sa le cumpere baietilor asa ceva? Ba chiar exista acum si lego roz ... Fetitele mai des primesc masini de toate culorile sau jucarii din gama considerata pt "baieti". Eu stiu multi parinti care ar evita cu drag sa le cumpere si fetitelor plastic roz, dar uite ca vrei nu vrei, fetitele tale taman asta incep sa isi doreasca, influentate de filme cu Lilyfee sau Barbie sau de jucariile celorlalte fetite. Ba acum exista si niste uritenii de unicorn, bineinteles roz si mov. AStza e ce si-a dorit nepoata mea si bineinteles a primit de la bunici. Acu si baiteleul meu s-a jucat si cu castelul si cu unicornii, dar nu cred ca cineva dintre noi adultii sa simta dorinta sa ii cumpere si lui uritenia aia din propria initiativa...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

salutare
din pacate telegraph are perfecta dreptate, este mare parte vina mamelor pentru acest comportament.
dar mentalitate ca roz e pentru fete si albastru pentru baieti este foarte greu de schimbat, dar nu imposibil.Depinde de fiecare.
Alex al meu, are 4 ani, de 2 ani doarme cu un bebe roz, anu trecut de mos a primit un alt bebe, jucarii pe care la duce la scoala si doarme cu ele la amiaz.Am vazut multe mame contrariate ca al meu pui doarme cu un bebe roz.

Anul acesta de mos va primi o bucatarie intreaga, desi al meu sot zice ca e pentru fete, deee educatia e devina.Sa nu uitam ca marii chefi sunt barbati,asa ca nu se stie niciodata!
Tot soacra era contrariata cand ii cumparam lui Alex papusi barbi, sa tesesm sau sa coasem frumos, si alte jucarii sfecifice fetelor, dupa parerea ei de educatoare.Invat rau copilu, ba din aceasta cazuza ajung multi baieti homosexuali, spunea ea, ca nu au o identitate sexuala proprie!.Inclusiv haine are rosii, o haina de ploaie mov deschis,alta galbena, deci clar depinde de noi parintii .

Cat despre anturaj, este adevarat ca joaca si el un rol oarecare, dar depinde de noi sa il alegem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

da' de ce n-ar fi lego roz? nu poate fi de toate culorile? e absurd ca pana recent a exclus rozul, nu ca acum exista si lego roz.

nah, la mine in familie, fi-mea adora rozul (si masinutele), fi-miu movul (si doarme cu o papusa roz) si nepoata-mea e pe verde exclusiv si excesiv.

de ce n-ar fi lego de toate culorile astea?
de ce rozul ar trebui sa iasa din orice discutie?

adica daca am o fata ar trebui s-o imbrac numa'n verde si albastru (ca sa nu fie sexist).

eu credeam ca lasam fiecare om sa aiba propriile preferinte.

(la un moment dat ai mei se jucau "de-a rapunzel" - rapunzel era bineinteles baiatul - isi pusese niste aripioare roz si niste ghirlande in par. fi-mea era flynn si calul)

revenind on-topic, cred ca concluziile studiului sunt destul de aproape de adevar, DAR concluziile studiului nu se rezuma la ceea ce scrie in titlu (titlul e mult prea sforaitor in comparatie cu concluziile, care ar trebui privite unele prin altele si nu exclusiv din perspectiva asta, pentru ca influenta unilaterarala a mamelor asupra copiilor se manifesta mai ales in mediile sexiste (unde barbatul se exclude / este exclus din educatia copiilor si este aproape lipsit de contact cu ei) - tot o concluzie a studiului)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jasmin012 spune:

Cred ca lucrul asta nu tine neaparat de educatie, cel putin nu in toate cazurile. Noi l-am incurajat pe Lucas sa se joace si cu papusi, are cateva acasa cu care am incercat sa-l ademenesc, dar nu a parut niciodata interesat. Asta e valabil si pentru jucariile de plus.Nu as pregetea sa-i cumpar jocuri gen "tesem frumos" sau "coasem frumos", eu chiar ma uitam dupa asa ceva acum cateva luni, dar am decis sa mai asteptam un pic cu ele.
Cat despre vina parintilor, cred ca vina este impartita. E adevarat, familia are un rol important dar nu hotarator in educatia copiilor privind jucariile: copiii invata si de la alti copii, de la TV, din mediul social. Am incercat sa-i pun lui Lucas niste chilotei cand avea vreo 2 anisori si ceva, pana in 3; erau cu un desen albastru, dar aveau un fel de danteluta. Nu i-am spus nicioadata ca sunt de fetita, dar el nu i-a vrut deloc, ca sunt de fata.
Deunazi se uita la Tv la o reclama la nu stiu ce joc testoasa, un set de colorat, desenat, etc. Eu i-am comentat: uite ce joc frumos, iti place? Iar el mi-a spus ca nu, ca e de fata. Zau daca m-as fi gandit.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corap

da' de ce n-ar fi lego roz? nu poate fi de toate culorile? e absurd ca pana recent a exclus rozul, nu ca acum exista si lego roz.

nah, la mine in familie, fi-mea adora rozul (si masinutele), fi-miu movul (si doarme cu o papusa roz) si nepoata-mea e pe verde exclusiv si excesiv.

de ce n-ar fi lego de toate culorile astea?
de ce rozul ar trebui sa iasa din orice discutie?

adica daca am o fata ar trebui s-o imbrac numa'n verde si albastru (ca sa nu fie sexist).

eu credeam ca lasam fiecare om sa aiba propriile preferinte.

(la un moment dat ai mei se jucau "de-a rapunzel" - rapunzel era bineinteles baiatul - isi pusese niste aripioare roz si niste ghirlande in par. fi-mea era flynn si calul)

revenind on-topic, cred ca concluziile studiului sunt destul de aproape de adevar, DAR concluziile studiului nu se rezuma la ceea ce scrie in titlu (titlul e mult prea sforaitor in comparatie cu concluziile, care ar trebui privite unele prin altele si nu exclusiv din perspectiva asta, pentru ca influenta unilaterarala a mamelor asupra copiilor se manifesta mai ales in mediile sexiste (unde barbatul se exclude / este exclus din educatia copiilor si este aproape lipsit de contact cu ei) - tot o concluzie a studiului)

Lego are de obicei cutii cu toate culorile amestecate, si daca numai aici ar fii amestecat rozul, nu as avea nici o problema, Insa are cutii speciale pline numai cu roz-mov.

Dupa mine culoarea roz, e nu numai o culoare ci si o mentalitate. Daca verde si albastru ar deveni o culoare "atasata" din start si preponderenta unui sex, da, as avea ceva impotriva acestei culori. Bleu-ul, care cica e pt baietei, domina numai la bebelusi capitolul, insa nu si mai tirziu, iar in domeniul jucariilor nu e de vazut decit rar. In timp ce, daca mergi printre culoarele de jucarii, s-ar putea sa nu iti dai seama care sunt chitite pt baietei, dar sigur iti vei da seama care sunt gindite pt fetite. Deci Lego a simtit ca nu e suficient pt fetite, daca nu e si el roz-bombon.

Si dupa cum vezi nu am scris mai sus ca parintii sa nu cumpere roz, nu am dat nimanui in cap, nu am judecat pe cei care o fac- treaba lor! - ci am aratat ca e putina alternativa pentru cei care vor altceva. Este foarte simbolic pt cum te impinge societatea externa sa preiei anuminte roluri. Iar daca ai trai in Germania unde rolul femeii este inca foarte traditional (cred ca una dintre cele mai conservative tari din Europa la acest capitol), poate ai vedea si tu altfel lucrurile.

Iar personal am o problema cu lipsa asta de alternativa. Cum eu nu mi-as decora toata casa roz-bombon, nu m-as imbraca numai in roz si in violet, asa nu am chef ca universul copiilor mei sa fie roz-bombon. Mi-i se pare (opinie personala, subliniez, ca sa nu se mai atace nimeni) ca prezenta armonioasa de culori ar dezvolta un gust estetic si o alta vizualizare a culorilor pt copii.

Problema cu rozul e numai unul dintre aspectele cum societatea te impinge la o diferentiere a sexelor (na, ca acum fiecare scapa cite o jucarie roz si in camera baietilor se intimpla, dar cine a varuit in roz sau are mobila roz special cumparata pt un baietel, sa ridice mina sus!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

rozul a devenit excesiv purtat si de barbati. e mentalitatea ”nu mi-e frica de roz, ce daca port roz, nu sunt gay”. mi-ar placea ca barbatii sa poarte roz pt culoare in sine.

mie nu imi place rozul. doar ala murdar.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui pitzinuca

rozul a devenit excesiv purtat si de barbati. e mentalitatea ”nu mi-e frica de roz, ce daca port roz, nu sunt gay”. mi-ar placea ca barbatii sa poarte roz pt culoare in sine.

mie nu imi place rozul. doar ala murdar.

_

mami de andi si ilinca
_

traduceri si asistenta

"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

Off topic: esti sigura ca aia nu au problema de a nu vedea rozul? Ca asa e sotul meu, unele nuante de roz le vede ca gri, altele inspre rosu s-ar putea sa le vada maro. Movul insa il vede

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

aschiutza, pai atata vreme cat lumea (inclusiv tu) blameaza efectul (abundenta de roz) si trece cu vederea cauzele, segregarea devine normala.

eu mi-am exprimat doar o nedumerire (fiind absolut sexist, dupa parerea mea, sa nu existe lego roz, asa cum tu ti-ai exprimat parerea ca e sexist sa existe lego roz "Ba chiar exista acum si lego roz " este fix exprimarea ta).

in rest, sunt 80% de acord cu opinia ta exprimata in primul post - numai 80% in sensul ca mi se pare ca atribui o valoare exagerata "mijloacelor audio - vizuale de seducere" in detrimentul influentei oamenilor reali care se invart in jurul copiilor nostri (si nu inteleg de ce-ai sarit asa in cel de-al doilea post)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza
Off topic: esti sigura ca aia nu au problema de a nu vedea rozul? Ca asa e sotul meu, unele nuante de roz le vede ca gri, altele inspre rosu s-ar putea sa le vada maro. Movul insa il vede

Se cheama ca e discromat tatal meu vede ca gri unele nuante de mov deschis

Eu i-am luat lui Alex haine de toate culorile (si chiar i-a placut rozul intr-o vreme, mereu aveau dubii la gradinita daca chiar ale lui erau sosetele roz pe care i le dadeam), dar de la un moment dat a venit de la gradinita cu pretentii - ca asta e de fete, cealalta e de fete... pana si pedeapsa suprema pentru un coleg care l-a suparat era sa ii aduca Mos Craciun "o papusa-fata" pana si masinile se impart in masini roz/rosii - de fete, iar restul de baieti

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui corap

aschiutza, pai atata vreme cat lumea (inclusiv tu) blameaza efectul (abundenta de roz) si trece cu vederea cauzele, segregarea devine normala.

Si care ar fii cauzele pe care le trec cu vederea?

Mie segregarea jucariilor mi-i se pare deja o cauza. Pt ca se joaca din start cu roluri diferite. SI aici sunt mai multi baietii atinsi decit fetele, pt ca dupa cum am tras eu concluzia, mai des va primi o fata o jucarie "traditional pt baieti" decit un baiat o jucarie pt fetita. Si aici rozul chiar ca are un rol. Cunosc multi parinti si de fete si de baieti care fac alergie la dominanta ieftina a roz-movului. Asa ca ei nu ar cumpara de la sine acele jucarii (care majoritatea nu arata de bun gust, ci kitsch de numa-numa, de exemplu unicornii sau calutii aia roz cu sclipici locuind intr-un castel mov cu sclipici), daca juniorii nu si le-ar dorii. Cum se intimpla, fetele isi doresc acele jucarii roz, isi doresc sa se imbrace in printese (eu aici vazind pina acum tot rochii predominant roz cu exceptia rochiei de Alba-ca -zapada). In timp ce baietii (influentati de ce vrei tu) is vor dorii altceva iar cei mai multi dintre ei vor indentifica rapid jucariile in roz-mov ca fiind "pt fetite" si de la o anumita virsta le vor respinge. Segregarea asta a jucariilor pe genuri incepe cam de pe la doi ani. Prin joc copilul isi fixeaza deja anumite mentalitati si roluri posibile de luat in viata.

Asta nu e singura cauza, e unul dintre aspecte si faptul ca m-am impiedicat de el (proaspat cautind cadouri pt liota mea de nepoate), nu inseamna ca nu le vad pe celelalte.

Dar in general ideea mea era ca articolul greseste punind vina asa masiv pe umerii mamelor. De exemplu sotul meu, care a invatat sa gateasca ceva acolo cit de cit acasa (mai mult decit mine!) si sa coasa la masina la scoala (eu nu am habar!), tot nu a sarit in sus de bucurie la ideea mea de a da juniorul cindva la dans sau balet, ci s-a uitat cu mare skepsis catre mine (sssh, eu ma gindesc sa il dau si la cor, daca o avea voce frumoasa ).

Mergi la inceput