Prejudecati despre feminitate si masculinitate(3)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Si niste date.

Potrivit statisticilor actuale, populatia activa a Romaniei este
in jur de 10-11 milioane, dintre care, cam 51% sunt femei.

Sondaje relativ la violenta familiala impotriva femeilor (care stim din start ca sunt
under-reported) adica in realitate numarul este mai mare, arata in jur de 900 mii
de astfel de incidente. Daca facem socoteala iese ca in jur de 20% din femei sunt implicate
ca victime in astfel de incidente, adica 1 femeie din 5 (spre deosebire de 1
femeie din 6 in SUA care nici ei nu stau prea bine).

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui balerrina

Ingrid,

Incerc sa inteleg opinia ta.

Mi se pare mie ca tu esti de parere ca ori cariera ori familie, si ca te deranjeaza ca
femeile care aleg cariera se plang.

Sa inteleg ca femeile care aleg famila nu se plang si ca de fapt asta e problema?

Hai sa pun o alta intrebare, pentru femeile care stau acasa. V-ati simiti vreodata
discriminate pe criteriul ca sunteti femei?

Mie mi se pare ca violenta fizica impotriva femeilor si hartuirea sexuala (care sunt
amandoua forme ale discriminarii) nu prea au legatura cu faptul ca femeile stau
acasa sau au cariera. Voua cum vi se pare?

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S
Raman la concluzia mea: vrei cariera, te focusezi pe asta. Asa cum fac si barbatii.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

Citat:

Adela, tu te-ai impiedicat de ceva: femeilor le sunt permise liberele in orice situatie implicand copiii...pentru ca sunt mame. De fapt, erai cat pe aici sa ajungi la concluzia mea, profund discriminatorie pentru barbati.

nu m-am impiedecat, chiar asa voiam sa zic ... da' nu mi-a iesit intocmai ... da' probabil nu te asteptai la asa o opinie din parte-mi poate nu cu aceleasi cuvinte, nu cred ca as fi folosit profund discriminatoriu (dupa cum zisei, avem cu totii prejudecati) :) si ai crezut ca m-am impiedecat. uite, balerrina a inteles! ea probabil nu are idei preconcepute despre opiniile mele :)

Ok, daca asa vroiai sa zici.
Uite, pe mine, desi lucrez si stiu ce inseamna si orele suplimentare, m-ar deranja foarte tare sa aud ca sotul nu poate veni acasa ca are de lucru, in schimb colegei sale cu acelasi statut i se permite. Pentru ca e mama si are...serbare sau copilul e racit. Sotul meu e mai fraier sau cum, el n-are copil? Poate si al meu e racit si-l cere pe tati.
Atat am avut de zis.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Ballerina, femeile care aleg cariera nu se plang, pentru ca nu au timpul disponibil s-o faca. Sunt femei puternice, hotarate, stiu de la inceput in ce se baga.
Se plang indecisele, cele care vor si in caruta si pe jos.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui LadyJ
Citat:
citat din mesajul lui iulianm
Citat:
citat din mesajul lui LadyJ
Balerina, cred ca problema discriminarii femeilor tine , azi, de atitudini neoficiale. Eu nu cunosc personal vreo lege care sa nu protejeze femeia doar pentru ca e femeie.
--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

In tarilor cu legi clare in materie de discriminare, da. Problema principala este cind aceste atitudini neoficiale, si discutii duse in spatele usilor inchise, influenteaza deciziile oficiale, cum ar fi o angajare ori o promovare.

Sunt de acord. Dar la cate procente ar trebui sa se ridice actele astea, ca sa concluzionam ca in cutare tara femeile sunt discriminate?

Si oare, factorul care impiedica angajarea sau promovarea unei femei, este strict : ´´esti femeie,ai o pereche de sani deci nu ai ce cauta in pozitia asta´´ ? Sau putem discuta despre un cumul de factori? Cum ar fi competitia si incercarea de a o reduce?

--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

Nu stiu cite procente trebuie sa se ridice, LadyJ, faptul ca vorbim de atitudini neoficiale si discutii in spatele usilor inchise, complica datele problemei. Sint mai greu de dovedit, cineva care a participat la discutiile respective trebuie sa fie de acord cu depunerea marturiei in instanta, etc.

Vorbim de un cumul de factori interconectati, da.

Pentru cine e interesat si are timp, articolul asta trateaza "peisajul actual"

http://dspace.mit.edu/bitstream/handle/1721.1/55933/CPL_WP_05_02_HeilmanWelle.pdf

Exista un articol mai vechi al lui Ellen R. Auster, "Behind Closed Doors: Sex Bias at Professional and Managerial Level", publicat in Employees Responsibilities and Rights Journal, Vol.1, No.2, 1988.

Si in particular, la explicatiile aduse de Balerrina: http://historymatters.gmu.edu/d/6462/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Ingrid,
Sunt de acord cu tine ca daca intr-adevar sotului tau nu i se da voie sa faca
ceva si colegei lui i se da pe motiv ca are copil este discriminare, mai ales
ca in acest cazu sunt convinsa ca si femeile care nu au copii sau care sunt
mai in varsta si au copii mari si ele sunt discriminate la fel ca sotul tau.
In SUA eu nu am auzit de astfel de practici tocmai pentru
ca legea cand e vorba de copii le da acelasi drept.

Relativ la al doilea comentariu al tau, nu sunt de acord.

Pentru ca faptul ca un numar de femei au venit aici pe site sa descrie
experientele lor nu mi se pare ca s-au plans. Mi se pare ca au prezentat
o situatie care exista. Eu nu am auzi pe nici una sa zica, ca nu a ajuns
sa isi obtina ce a vrut din cauza ca a fost discriminata.

Si nu le consider indecise. Mi se pare ca dimpotriva au aratat ca inteleg
situatia in toata complexitatea ei si si-au asumat ce au ales.

Tocmai pentru ca au obtinut ce si-au dorit intelegand complexitatea situatiei
si-au exprimat opinia.

In acelasi timp, nu neg ca sunt tot felul de femei si sunt convinsa ca unele
profita, dar asta se intampla nu ca sunt femei , profitori si extremisti
exista peste tot.

Editez ca sa mai adaug ceva.
in SUA de exemplu, desi legile dau acelasi drept la ingrijirea familiei,
si la barbati si la femei, femeile de fapt folosesc acest drept mult mai
putin decat barbatii (raportul de la MIT de exemplu discuta in detaliu
acest aspect). Motivul este foarte simplu, desi legea le da voi la amandoi,
femeile sunt percepute foarte negativ daca il folosesc. Asa ca s-a ajuns
la situatia paradoxala in care desi legea exista, barbatii o invoca mai des
decat femeile. Din nou, asta in SUA, nu in alte tari.

-- balerrina

Citat:

Ballerina, femeile care aleg cariera nu se plang, pentru ca nu au timpul disponibil s-o faca. Sunt femei puternice, hotarate, stiu de la inceput in ce se baga.
Se plang indecisele, cele care vor si in caruta si pe jos.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Adela, tu te-ai impiedicat de ceva: femeilor le sunt permise liberele in orice situatie implicand copiii...pentru ca sunt mame. De fapt, erai cat pe aici sa ajungi la concluzia mea, profund discriminatorie pentru barbati.

nu m-am impiedecat, chiar asa voiam sa zic ... da' nu mi-a iesit intocmai ... da' probabil nu te asteptai la asa o opinie din parte-mi poate nu cu aceleasi cuvinte, nu cred ca as fi folosit profund discriminatoriu (dupa cum zisei, avem cu totii prejudecati) :) si ai crezut ca m-am impiedecat. uite, balerrina a inteles! ea probabil nu are idei preconcepute despre opiniile mele :)

Uite, pe mine, desi lucrez si stiu ce inseamna si orele suplimentare, m-ar deranja foarte tare sa aud ca sotul nu poate veni acasa ca are de lucru, in schimb colegei sale cu acelasi statut i se permite. Pentru ca e mama si are...serbare sau copilul e racit. Sotul meu e mai fraier sau cum, el n-are copil? Poate si al meu e racit si-l cere pe tati.
Atat am avut de zis.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Daca prin acelasi statut, inseamna ca respectiva colega are un "stay-at-home" dad si ea pleaca in timp ce sotul tau sta (iar tu esti "stay-at-home" mom), atunci poate fi discriminare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Mi se pare ca dupa n+1 pagini se invarte totul in cerc. S-a stabilit de acum un capitol ca:
1. Situatia discriminarii femeii se imbunatateste continuu si am ajuns departe comparativ, nu doar cu 1700, ci si cu 1970, 1980 sau 2001.
2. Mai sunt destule de imbunatatit in continuare
3. Dincolo de discriminare directa si fatisa este vorba de schimbarea de mentalitati in societate in sensul modului in care este privita femeia in general ca si contributie la societate.
4. Mentatlitatile nu sunt exclusiv ale barbatilor, ci si ale femeilor in egala masura.

Cat despre favoruri facute la locul de munca, este vorba de stil de management bun sau prost. In general companiile serioase au reguli constante si nu fac exceptii. Un angajat are X zile de concediu si Y zile personale. Dc. copilul este bolnav, atat femeia cu copil mic, cat si barbatul cu sau fara copii sau femeia fara copii sau cu copii mari au aceleasi numar de zile libere pe care si le pot sau nu lua. Nu cred ca e locul nevestei sa judece cand si in ce fel si pentru ce da seful liber si cui. Aceste perceptii vor fi rezolvate atunci cand femeia nu va mai fi vazuta ca prima de servici cu bolile copilului...deci cand se vor schimba mentalitatile.

Pentru femei de cariera, e mai bine pt imagine sa nu mentionezi niciodata probleme cu copilul. Copilul meu nu s-a imbolnavit mai niciodata si nu au fost niciodata probleme cu el de vreun fel:)) Abia acum, cand am ajuns la un anumit nivel care imi da siguranta, ma simt mai libera sa imi aduc copilul in discutie, pentru ca nu mai pot fi data afara niciodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Ingrid, nu e chiar asa. Nu am auzit niciodata ca unei femei sa i se dea voie sa plece mai devreme "pe motiv de serbare" punct. Dar am auzit de compensari. Stau azi mai mult, plec maine mai devreme fiindca are copilul serbare. Si am auzit si de tati care faceau acelasi lucru. Bineinteles, era important ca tatal respectiv sa isi doreasca sa participe la serbare - si cam aici e cheia.

Si tot din statutul meu de mama cu copii si probleme, am plecat si mai devreme si fara sa mai fac vreo recuperare pentru simplul fapt ca mi s-a facut lehamite de pauza de tigara a fumatorilor, barbati si/ sau femei, necontorizata niciodata. 10 minute la ora pe ceas.

Asa incat nu are sens sa particularizam discutia la cazul unei sarmane mame care nu are pe altcineva care sa ii prea din responsabilitati. Daca tatal ar fi responsabil in aceasta arie, ar cere el voie sa plece mai repede... sau ar face alternativ.

Dar acestea sunt situatii din Ro. Aici in capitalismul feroce nu prea merge. Si sunt de acord cu ruxij, pana la un anumit nivel nu cred ca ai voie sa ai probleme cu copilul :). Acasa, am facut cariera si cu copii bolnavi si bona lipsa si lucrand de acasa si lucrand cu copiii la birou, si luncrand noaptea ca sa pot sta cu ei ziua... si mai ales facand echipa cu sotul meu care a stat si el acasa in concediu paternal cand am avut eu nevoie sa ma concentraz asupra carierei. Si in mod logic echipele mele au avut aceeasi posibilitate. Dar, repet, Romania e la ani lumina fata de continentul american, se pare

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Citat:

Citat:

Citat:

Atat am avut de zis.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Daca prin acelasi statut, inseamna ca respectiva colega are un "stay-at-home" dad si ea pleaca in timp ce sotul tau sta (iar tu esti "stay-at-home" mom), atunci poate fi discriminare.

"The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes

N-am auzit nicaieri o scuza mai aberanta. Tie, cand ai aplicat pentru o slujba, ti s-au solicitat date personale, ai draga cu cine lasa copilul, vai, dar cate zile libere doresti? Spune, ca le trecem in contractul de angajare.
Foarte bune sunt drepturile angajatilor in SUA.
Permite-mi sa nu-mi convina ca femeia respectiva e favorizata fata de sotul meu, indiferent daca are sau nu cu cine-l lasa pe copil. Si eu cand lucrez suplimentar caut sa vad cu cine-l las si pe ele nu le intereseaza de mine nici cat negru sub unghie. Punct.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Agai, nu-s inventii. Se intampla. Eu cunosc cazul asta din hipermarket, dar mai am si altele, unde la fel, nu se compenseaza.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput