Prejudecati despre feminitate si masculinitate(3)
Raspunsuri - Pagina 18
Alizee spune:
Rufus : si io de al tau.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Tin sa subliniez cateva lucruri si sa pun cateva intrebari. In bisericile ortodoxe femeile NU stau in spate. Barbatii si femeile stau de-a dreapta si de-a stanga altarului. Ce descrii tu mai sus ESTE valabil in traditia iudaica. In sinagogi, femeile stau, intr-adevar in spatele barbatilor. |
Nu pot sa generalizez pentru ca multe traditii au fost imprimate de catre preoti si difera de la o localitate la alta, dar cunostc sigur situatia dintr-o localitate unde biserica ortodoxa este separate pe la jumatare si barbatii stau in jumatatea, iar fata si femeile in jumataeta din spate. Am intrebat pe cineva de 85 de ani daca intotdeauna a fost asa si mi-a confirmat. In alte biserici ortodoxe din zona s-au preluat obiceiuri de la catolici.
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Daca iei citatele pe care le-ai dat mot a mot, nu este de mirare ca ajungi la concluzii simpliste. De ce nu cauti in Geneza, blestemul asupra lui Adam? Din acel pasaj (in care crede nu doar ortodoxul) ai sa vezi ca nici barbatul nu este departe. Daca interpretarea ta e corecta, de ce la casatorie barbatului ii este cerut sa-si IUBEASCA femeia? Poti cere cuiva sa isi uneasca viata cu un vierme si sa si iubeasca? |
Da spune sa-l iubeasca dar in acelasi timp spune ca "barbatul este capul" familiei.
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Mi-e teama sa citesc din textul tau cum ca egalitatea intre barbati si femei in comunism era un punct forte. Si ca 'emamciparea' tovarasei Elena era o chestie nemaipomenita. Intrebare: cine avea responsabilitatea casei, copiilor in comunism? Barbatul? Sau femeia care venea de la fabrica istovita? Se respecta oare vreo traditie 'ortodoxa'? |
Comunismul propovaduia ateismul, dar egalitatea intre femei si barbati, intre majoritari si minoritari, intre muncitori si intelectuali era politica de partid si de stat. Asta-i adevarul.
Pot sa-ti spun ca erau multi muncitori cu salarii mai mari decat inginerii cu mai putin de 10 ani vechime.
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Cum este privita femeia la evreii religiosi? Dar la musulmani? Dar in traditiile asiatice? Dar in sistemul de caste al Indiilor? Toti cei de mai sus sunt influentati de traditia ortodoxa? Sau altceva trebuie sa fie la mijloc? Parerea mea este ca infinit de multe culturi (independente de crestinism) au discriminat si discrimineaza femeia. Din orientul mijlociu si pana la marginea asiei, femeile au fost privite ca fiinte inferioare. Din antichitatea greaca si pana astazi in unele locuri, femeia nu a avut acces acolo unde aveau barbatii. Cum iti explici discriminarea in alte culturi si/sau religii? Amintesc ca practicantii crestini (catolici si ortodocsi) ii dedica rugaciuni impresionante unei femei. In crestinism gasesti femeia 'prin excelenta', Imparateasa cerurilor. Pai cum ajunge un ortodox sa se inchine unei Femei, daca ea este considerata din capul locului un 'animal'? Cum se explica admiratia fata de martire si mucenite, fata de sfinte? Ca doar au fost femei? |
Eu am facut o paralele intre cateva biserici crestine mai importante.
Daca extindem comparatia la alte religii se confirma ce spuneam despre influenta religiei asupra nivelului de civilizatie si de dezvoltare. Ca cu cat religia a fost mai inchistata in dogme cu atat civilizatia a ramas mai inapoiata.
Arabii, indienii, musulmanii nu au o religie emancipata, si se vede si in nivelul lor cultural.
Care au emigrat in occident au avut realizari personale pentru ca societatea le-a oferit sanse de afirmare, dar societatea occidentala este construita pe valori crestine.
Maria_1 spune:
Deceneus, ok. Am inteles. In orice caz, subiectul mi se pare ofertant si mi s-ar parea interesante niste concluzii mai bine definite.
Ce deduc pana acum, este ca religia (cu toate ca ar propune niste modele) nu este cauza discriminarii in zilele noastre. Cel putin nu reiese asta din exemplele date de fetele care au scris aici. Cine face diferente discriminatorii nu o face in numele unei credinte religioase sau al unui 'reflex' religios inconstient.
Pe de alta parte, cauzele mi se par confuze si greu de definit. In ambele directii. Este clar ca multe femei au 'un cui' impotriva barbatilor si invers. Inclin sa cred ca in majoritatea cazurilor e vorba de 'ce au apucat' unii si altii. Anumitor oameni li se par 'firesti' niste lucruri pt ca asa au auzit de mici, asta au vazut in jurul lor si asta crede majoritatea. Cu alte cuvinte - prejudecata, obisnuinta si educatia.
Daca de copila vad in familie ca mama face toata treaba si tata bea bere la tv, percep asta ca fiind normal. Daca parintii ma 'feresc' de treburile casnice si fac totul in locul meu, percep asta ca pe ceva normal. Daca mi se spune in familie si la scoala sa imi aleg o meserie pt femei, asta mi se pare normal. Daca vad ca majoritatea colegilor si prietenilor au o parere despre ceva, o voi avea si eu, fara sa imi dau seama.
Multi oameni tind sa ia lucrurile asa cum li se dau. Multe femei cred ca barbatii sunt puturosi si nu stiu sa faca o ciorba. Chiar daca exista niste exceptii, ele sunt greu de inteles si acceptat. Pt ca nu sunt conforme cu experienta si cunostintele unora dintre noi.
O femeie chirurg se intalneste mai rar. Pt cei din domeniu, constituie exceptii. Sunt greu de inteles si acceptat. Ele contrazic obisnuinta si perceptia 'normalitatii' unor indivizi.
Cred ca sunt doua mari vinovate: modelele vii si educatia.
Modelele, pt ca tindem sa imitam ceea ce vedem ca fac ceilalti. Educatia, pt ca trebuie sa invatam cum sa ne raportam la lume. Mai rar intervin alte cauze.
Degeaba un baiat invata la scoala despre egalitatea dintre sexe, daca se duce acasa si vede ca mama roboteste si tata se uita la fotbal. Degeaba aude de concepte inalte, daca ceea ce vede in jur este altfel. Degeaba aude despre exceptii, daca nu stie sa le inteleaga si sa le accepte.
Barbatul care crede ca femeia trebuie sa stea la cratita si sa castige mai putini bani ca el, crede asa, pt ca asta a vazut acasa, de mic copil.
Ma gandesc ca medicii(studenti/profesori) care cred ca femeia nu e buna de chirurgie, cred asta pt ca nu sunt pregatiti sa intalneasca exceptii, pt ca asta crede majoritatea si pt ca isi pun in joc orgoliul propriu si iau intentiile colegelor ca pe niste provocari personale.
Maria_1 spune:
Deceneus, revin cu niste 'corecturi'. Daca ma insel, te rog sa ma corectezi. Am cautat citatele pe care le ai dat in mesajul de mai devreme si am sesizat ca sunt incomplete. Iata variantele pe care le-am gasit:
Sf. Ioan Gura de Aur:
"Nu este nimeni pe pamant asemanator cu femeia cea rea de gura si nici o fiara nu este intocmai cu femeia cea inselatoare."
Cuvintele lui Solomon:
"Mai bine este a vietui cu leul impreuna, sau cu sarpele in pustie, decat a trai cu femeia cea rea de gura si certareata."
Sf. Ieronim se referea la calugari (pt care femeia poate fi un 'animal periculos'). Nu se referea la femeie in general si nici la cuplurile casatorite.
Bun, acum, referitor la primele doua citate complete...ramane ca barbatii sa isi dea cu parerea si sa le ia drept adevarate sau nu. Eu n-as putea decat sa presupun cat de rea si neplacuta este o femeie certareata la casa omului. Dar atentie. In ambele este vorba despre convietuire si despre casatorie. Nu e vorba despre o atitudine ostila impotriva femeilor in general si nici in particular. Este o atentionare, un avertisment pt barbatii tineri, naivi si fara experienta.
Nicidecum o viziune asupra femeii in general. Femeia certareata poate fi mai rau decat o fiara salbatica. Pentru barbatul ei. Nu pentru pt ca e femeie, ci pt ca 'e rea de gura' sau 'inselatoare' (adica parsiva, duplicitara sau adultera)
salcia spune:
Pe mine ma amuza oarecum ideea ca ortodoxia ar promova un rol egal intre femei si barbati... Sau hai sa nu spun egal, ca vad ca deja e prea controversat termenul, ci echitabil. Iata un test simplu care dupa parerea mea raspunde intr-o mare masura la problema asta (test care se poate aplica si altor religii): exista femei preoti? Dincolo de alte discutii, de sfinte, mucenite, fecioara Maria etc., din raspunsul la intrebare se poate vedea pana unde merge respectul fata de femeie si daca e egal cu cel fata de barbat.
Cat despre rugaciuni impresionante adresate unei femei, la fel de bine si in traditia laica medievala, de exemplu, se adresau cantece si preamariri femeii, frumusetii si delicatetii ei (sic), cavalerii isi alegeau cate o femeie careia ii inchinau "faptele de vitejie" etc. Ceea ce nu inseamna ca la modul concret femeile beneficiau de cine stie ce drepturi sau respect deosebit.
Cu asta in schimb sunt de acord: "infinit de multe culturi (independente de crestinism) au discriminat si discrimineaza femeia. Din orientul mijlociu si pana la marginea asiei, femeile au fost privite ca fiinte inferioare. Din antichitatea greaca si pana astazi in unele locuri, femeia nu a avut acces acolo unde aveau barbatii".
Cat despre comunism, teoretic promova egalitatea, inclusiv intre femei si barbati. Practic, ceea ce a facut comunismul a fost sa creasca forta de munca, incluzand si femeile. Femeile au castigat deci dreptul de a munci cot la cot cu barbatii, de a avea un loc de munca, pe langa toate treburile casnice de care se ocupau in continuare. Deci da, la serviciu femeile munceau ca si barbatii, in timp ce acasa munceau doar ele (in marea majoritate a cazurilor, asa cum se intampla si astazi). Si tot legat de felul in care erau privite femeile in comunism, sa nu uitam de politica privind natalitatea...
Maria_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui salcia Cu asta in schimb sunt de acord: "infinit de multe culturi (independente de crestinism) au discriminat si discrimineaza femeia. Din orientul mijlociu si pana la marginea asiei, femeile au fost privite ca fiinte inferioare. Din antichitatea greaca si pana astazi in unele locuri, femeia nu a avut acces acolo unde aveau barbatii". Cat despre comunism, teoretic promova egalitatea, inclusiv intre femei si barbati. Practic, ceea ce a facut comunismul a fost sa creasca forta de munca, incluzand si femeile. Femeile au castigat deci dreptul de a munci cot la cot cu barbatii, de a avea un loc de munca, pe langa toate treburile casnice de care se ocupau in continuare. Deci da, la serviciu femeile munceau ca si barbatii, in timp ce acasa munceau doar ele (in marea majoritate a cazurilor, asa cum se intampla si astazi). Si tot legat de felul in care erau privite femeile in comunism, sa nu uitam de politica privind natalitatea... |
Din moment ce comunismul considera indivizii egali (!!!), implicit femeia si barbatul.......si le oferea tuturor sansa sa munceasca, sa aiba o locuinta, etc. . . nu se intelege DE CE ff emeia dupa 8 ore de munca trebuia sa intre la bucatareala si la sters geamuri.
Si daca mostenirea comunista ar fi atat de 'tare' in privinta asta, cum se explica ca sunt sute si mii de barbati (SIGUR) care bucataresc si fac piata cot la cot cu nevestele lor?
Exista familii in care barbatul si femeia muncesc cot la cot. Ambii au job-uri, ambii fac piata, sterg praful, amesteca in ciorba si pun rufele la spalat. Ambii se ingrijesc de copii. Exista exemple (cum zice Rufus) in care barbatul nu sparge seminte si bea bere la halba in timp ce nevasta-sa sterge podelele.
Ajung la concluzia ca tot modelele si educatia sunt responsabile pentru diferentele uriase de comportament si mentalitate.
Poate gresesc, spuneti-mi voi daca credeti ca e altfel. Eu cred ca un copil care isi vede tatal muncind si trebaluind prin casa, un copil care este pus la treaba de mic (nu abuzat!!!) si nu este rasfatat excesiv. . . invata sa fie ALTFEL. Cred ca e greu ca din doi parinti muncitori, seriosi si plini de respect unul fata de celalalt, care stiu sa isi responsabilizeze copilul inca de mic. . . sa creasca un copil puturos, care nu stie sa faca un ceai si care ii dispretuieste pe cei din jur (femei sau barbati) si se crede buricul pamantului.
Dar, mai departe, anturajul si societatea. . . pot avea la un moment dat un rol decisiv (nociv).
Deceneus spune:
Citat: |
citata Maria_1 Aici pot sa te contrazic nitel. Ca vestul e mai emancipat (in anumite privinte) decat rasaritul, este foarte adevrat. Cultura ortodoxa, insa, nu prea isi face simtita prezenta. Cel putin la nivel legislativ. Mentalitatile noastre (alea cu femeia la cratita - si implicit, putinul respect de care se bucura femeia) tine mai mult de ''reflexul" traditional (pe alocuri comunist) care a fost acelasi la infinit de multe culturi. Pana nu demult, chiar si vestul emancipat, discrimina femeia si o trata la fel ca oricare alta societate patriarhala. .. Ajung la concluzia ca tot modelele si educatia sunt responsabile pentru diferentele uriase de comportament si mentalitate. |
Modelele si educatia au la baza valorile sociale, care-si au izvorul in traditie si traditia in religie.
Pana si legile au izvoarele in cutume si traditii, iar cutumele si traditile s-au propagat si au fost cultivate de religii prin intermediul bisericilor.
De ce la crestini barbatul are o singura femeia si la mulsulmani poate avea cate-i capabil sa intretina? Pentru ca legea a reglementat cutuma si norma religioasa.
Este un exemplu de influenta a religie asupra socialului si a legislatiei.
In legatura cu activitatile casnice din familie. Ele nu au inceput cu comunismul, dateaza din epoci mult mai vechi.
Comunismul nu a interveni sa reglementeze atributiile in cadrul familiei, dar in ultimii ani intentiona sa-i faca pe toti sa mance la cantina, si daca preluau si modelul chinezesc sau corean, cu uniforma, scapau femeia si de facut mancare si de spalat haine. Bine ca n-au reusit.
rall spune:
Citat: |
citat din mesajul lui saskia Noroc ca am baieti si nu le pasa daca poarta tricourile sifonate. |
(Nici mie nu imi pasa.)
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui rall
(Nici mie nu imi pasa.) |
Si sotia mea umbla cu o pereche de blugi si doua trei tricouri pana s-a maritat, dupa care a avut alte pretentii.
rall spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Si sotia mea umbla cu o pereche de blugi si doua trei tricouri pana s-a maritat, dupa care a avut alte pretentii. |
Insinuezi ca n-am pretentii de tricou ne-sifonat pentru ca (presupui ca) n-am sot?
Sau era un exemplu personal scos din context?