Viata in Romania(2)
Raspunsuri - Pagina 20
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
buflea, eu nu am lucrat in Asia dar am vazut emisiuni la televizor cum sunt exploatati acolo muncitorii. Si cum lucreaza copii de la 10-12 ani sa coase hainele pe care noi le purtam. Cele de la H&M de ex.
Si am lucrat in Ro la fabrici de textile, pentru vest europeni care gasisera mana de lucru si locatii ieftine in Ro, inainte de UE, caci mai apoi au plecat spre Asia. Sa iti povestesc cum se lucra? Comparativ cu Germania?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/balerrina/balerrina.jpg)
balerrina spune:
Conditiile de munca clar nu sunt cele din vest. Si este probabil adevarat ca poate
faptul ca au o sluja e mai bine decat a nu avea a slujba. Apropos, la aceste
fapte se dedau multe companii, de prin toate tarile, chiar si tarile nordice,
stiu cazuri concrete.
Sunt si companii care sunt mai responasabile decat altele, nu multe.
Problema e ce facem noi ca asta sa se schimbe. Cate/cati dintre voi nu
cumpara produse pentru ca vin din astfel de companii? Azi, aproape toata
imbracamintea de exemplu e facuta in Asia, cea care nu este preturile sunt
mult mai mari. Nu mai spun de produse electronice unde degeaba scrie
pe el ca e facut in US or European Union ca toate componentele sunt facute
in Asia. Degaeaba discutam cum sunt exploatati si pe urma ne ducem toti
lsi cumparam exact aceste produse incurajand acest comportament ne-etic.
Deci, intrebarea mea este, daca nu sunteti de acord cu aceste practici ale
companiilor care exploateaza munca ieftina din Asia, ce faceti personal
si concret ca sa stopati aceste practici?
-- balerina
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s buflea, eu nu am lucrat in Asia dar am vazut emisiuni la televizor cum sunt exploatati acolo muncitorii. Si cum lucreaza copii de la 10-12 ani sa coase hainele pe care noi le purtam. Cele de la H&M de ex. Si am lucrat in Ro la fabrici de textile, pentru vest europeni care gasisera mana de lucru si locatii ieftine in Ro, inainte de UE, caci mai apoi au plecat spre Asia. Sa iti povestesc cum se lucra? Comparativ cu Germania? pur si simplu... Hobby calator de profesie |
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Dar e o alegere personala, nu poti invinovatesti mamele care stau acasa cu copiii pentru ca tu ALEGI un job in care nu ai timp sa petreci cu copilul si te simti fugarita. Eu inteleg de ce mergi la lucru dar nu toata lumea are acelasi interes pentru job. Daca eu prefer sa lucrez 12 ore/zi, 7 zile/sapt nu pot sa ma apuc sa-i critic pe cei care lucreaza 8 ore, 5 zile/sapt ca eu nu am timp sa petrec cu copilul. Mai ales daca am optiunea sa fac si eu ce fac ei. |
Cred ca in continuare iti scapa esenta acestei discutii ... fiecare e liber sa aleaga ce doreste PE BANII LUI. Statul acasa cu copilul pe ajutor sociale este incorect, pentru ca este stat acasa pe munca altora. Altii aleg (din diverse motive) sa plece la serviciu si sa plateasca ajutoarele de care se foloseste mama casnica ca sa-si creasca copilul.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea ... companiile mari se muta in Asia pentru ca costul vietii este mai ieftin acolo. |
Costurile companiei adica.
Marile companii muta gramada in tari foarte sarace nu pentru ca le e mila de oamenii aia, ci pentru castig mai mare. Pretul n-am observat sa scada cand pe eticheta scrie ´´made in China´´.
Doruletz, taxiurile de la aeroportul H. Coanda nu-s la negru, ca primesti bon si circuli cu ceas. Au tarife mult mai mari decat alte companii, dar sunt afisate pe usa.
La negru inseamna sa transporti persoane cu ceasul oprit si sa nu dai bon, iar banii sa ii bagi in buzunar.
Se fac desigur alte magarii, cum ar fi ´´programarea´´ aparatului de taxat astfel incat sa o ia inainte ca un cronometru, sau sa sara la alta suma, mult mai mare, cand da soferul intr-o groapa.
![](alcool.gif)
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui doruletz gmmm, eu am spus ca prefer ajutorul centralizat pentru ca statul e garantul echidistantei si a faptului ca cei care au nevoie de ajutor il vor primi cu aceeasi masura si nu in functie de culoare, de religie sau de comunitatea din care fac parte si nu pt ca altfel nu ar fi posibil (ba chiar am zis ca sunt sisteme diferite in alte parti). |
Statul este "garantul" prin simpla reputatie istorica. Cine iti garanteaza tie ca aceasta reputatie nu o sa se schimbe exact cand vei avea si tu nevoie de fonduri ? ... in Romania, care foloseste acelasi sistem, statul este "hotzul" care fura banii.
Atata timp cat componentele unui sistem administrativ functioneaza bine intr-o tara si mai putin bine in alta, inseamna ca cel putin teoretic, sistemul acela sacrtzie.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui balerrina Deci, intrebarea mea este, daca nu sunteti de acord cu aceste practici ale companiilor care exploateaza munca ieftina din Asia, ce faceti personal si concret ca sa stopati aceste practici? -- balerina |
Personal, nu pot face decat sa nu mai cumpar.
Si ma enerveaza pretul nesimtit al unor produse, in ciuda faptului ca compania economiseste foarte multi bani lucrand in ASIA.
Asa ca mare economie nu faci daca cumperi produse made in china. Sau chiar daca faci initial, vei afla in scut timp ca produsul e defapt scump pentru calitatea pe care o are.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Balerina, H&M este o firma suedeza! Si aici nu tin deloc cu ei.
Problema ce o ridici tu, mi-am pus-o de multe ori. Dar am intrat intr-un cerc vicios. Nu cumpar, nu am cu ce ma imbraca. Nu am gasit alte etichete pe haine decat made in India, Pakistan, Bangladesh etc. Exact tarile unde am vazut filmarile...era o emisiune data la televiziunea suedeza, despre H&M, nu isi ascund mizeria sub pres...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Da...la Ikea am cumparat vesela made in...Romania!
Iar biblioteca din living e tot made in...Romania! Asta am vazut cand am despachetat-o acasa, nu e de la IKEA ci de la un alt magazin.
Insa sunt sigura ca ccc conditiile de munca nu sunt ca cele de aici. Daca mai sunt fabrici de gen, ca eu nu am vazut...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/balerrina/balerrina.jpg)
balerrina spune:
LadyJ, si eu fac la fel
Insa nu cred ca e suficient. De ce? Pentru ca recunosc ca informatia
pe care o am nu este suficienta, si ca fara reguli si controale mai riguroase nu
se poate. Regulile nu se schimba daca lumea nu cere concret ca ele sa se schimbe.
In primul rand trebuie sa ne informam si sa recunoastem ca aceasta informare
este partiala si un proces continuu. Al doilea pas este sa facem ceva concret
dincolo de a nu cumpara.
Sa-ti dau un exemplu. Sunt foarte multe produse cosmetice, organice, fara conservanti,
etc. Sunt multe companii mici de tipul asta. Ceea ce insa multa lume nu stie este ca multe din aceste companii au incetat de mult a fi "mici", ele au fost cumparate de companii mult mai mari, nu foarte etice, dar nu vei vedea niciaeri nicioadata scris numele lor.
Alt exemplu, aproape tot ce este mancare azi in Europa si US este de fapt facut, ambalat, distibuit de 4 companii, nu cele evidente, de exemplu PEPSI e una dintre ele. Adapteaza produsul bazat pe piata si in conformitate cu regulile existente, insa e aceiasi companie.
Ceea ce pe mine ma surprinde este cat de putina lume in discutiile pe care le-am vazut pana acum este dispusa sa spuna "Nu stiu". Sunt foarte multe comentarii definitive, pe informatie care nu este completa si nici suficienta.
-- balerina
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Personal, nu pot face decat sa nu mai cumpar. Si ma enerveaza pretul nesimtit al unor produse, in ciuda faptului ca compania economiseste foarte multi bani lucrand in ASIA. Asa ca mare economie nu faci daca cumperi produse made in china. Sau chiar daca faci initial, vei afla in scut timp ca produsul e defapt scump pentru calitatea pe care o are. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s buflea, eu nu am lucrat in Asia dar am vazut emisiuni la televizor cum sunt exploatati acolo muncitorii. Si cum lucreaza copii de la 10-12 ani sa coase hainele pe care noi le purtam. Cele de la H&M de ex. Si am lucrat in Ro la fabrici de textile, pentru vest europeni care gasisera mana de lucru si locatii ieftine in Ro, inainte de UE, caci mai apoi au plecat spre Asia. Sa iti povestesc cum se lucra? Comparativ cu Germania? |
Adevarul este la mijloc ca de obicei ...companiile mari, cu politici stricte de resurse umane, nu isi bat joc de angajatii de acolo. Poate le da mai putine beneficii ca in HQ dar inainte de a deschide un office, exista un studiu de piata si prin politicile de HR inceara sa atraga personal local cat mai profesionist, tocmai prin pachete de salarizare si beneficii mai ridicate decat ceea ce ofera piata de munca locala.
Acelasi lucru probabil ca se intampla la IKEA in Romania - poate nu au aceleasi conditii ca cei din Suedia dar au conditii mai bune ca o fabrica de mobila autohtona.
Cele mai mici - probabil ca DA.
Eu am lucrat in doua multinationale care si-au mutat departamente de operatii in China si pachetul de beneficii era similar cu el de aici - a fost BATAIE la aplcatiile pentru joburi.
Sigur ca salariile oferite erau mai mici si pere ansamblu profitul companiei era mai mare - dar tot per ansamblu a fost un castig de ambele parti.
In acest sens iti pot da si xemplul Romanei unde comanii de IT au dezvoltat call-centers si unde conditiile de munca sunt "ca intr-o multinationala".
Sigur ca sunt si abuzuri - ca peste tot, nu numai cei care se munta in China fac abuzuri, ele exista si in companiile locale, au acelasi scop " sa stoarca cat mai multa munca pe bani putini".
Ca nota generala totusi, o multinationala, cand isi deschide birouri in Asia si muta parti din operare acolo, o face pentru ca costul este mai mic, dar nu isi bate joc de angajati.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)