Viata in Romania(2)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Bird70 aranjeaza citarile ca a iesit o varza.

Nici un sistem de sanatate nu-i uman sau eficace si nimeni nu vrea sa fie taiat de pe lista. Un sistem performant taie si el de pe lista asta-i tot ce aveam de zis.

Citat:

Eu ma refer la banii pe care STATUL ii investeste in sanatate. Pentru ce spui tu asigurarile ar trebui sa platesca asta.
Fara sa par rea, dar inteleg ca asigurarea sa platesca pentru ingrijirea unui copil de 500g care cel mai probabil va avea mari probleme de sanatate toata viata si probabil va avea nevoie de ingrijire permanenta pentru restul vietii. Nu mi se pare normal ca STATUL sa cheltuie bani pentru cativa indivizi si sa ignore pe altii.

Nu esti rea, pur si simplu decizi cine are dreptul la viata. Decizi unde se opreste cercetarea si incercarea. Altadata se oprea cand femeile aveau nevoie de C-section. Afirmatiile tale cum ca-i mai bine sa ucizi putini ca sa poti oferi asigurare unora care prefera sa-si dea banii pe obiecte imi fac greata. Statul in opinia mea trebuie sa te ajute cand esti disperat, cand nu poti sa faci fata singur: o boala incurabila sau de lunga durata, un copil prematur, un handicap sunt necazuri pe care nu le poti acoperi si ramane in "business" nici ca bolnav, nici ca o companie. Nici o companie de asigurari nu poate sa se ocupe doar de cazurile acestea. Din fericire sunt insa rare statistic vorbind si de aceea daca punem toti umarul din solidaritate e ok.

Repet daca asistenta sociala spune ca nu putea plati, platesc cu drag pentru oricine. Pentru cine nu vrea sa-si ia asigurare desi isi permite sau vrea sa-si economiseasca banii ca sa-si ia o masina noua, sa mearga la resto, etc. ... sunt bucururoasa ca-n US nu trebuie sa platesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Bird70,

Ceea ce Iulianm si AB_AC incearca sa explice este ca sistemul este total diferit si mult
mai complex decat pare din afara. Si de multe ori ajungi sa il intelegi si apreciezi
pentru ca din pacate ai avut niste situatii extreme ca AB_AC de exemplu. Sau pentru
ca esti curios si vrei sa fi informat.

America nu este perfecta si sistemul american nu este perfect, insa are calitati de necontestat si sunt multe de invatat de la el.

Taxele sunt impartite diferit, Exista taxe federale, statale si locale. Serviciile de educatie de stat, politie, se fac la nivel statal si local. Asigurarea medicala este oferita de angajator, Daca ai serviciu f bun, vei palti putin si asiguarea va fi buna, Pensia: exista social security care este o pensie minima si la care contribui tu, insa este un procent mic, Angajatarul it da procente din salariu, in plus poti si tu sa economisesti (bani netaxabilii).

La nivel federal banii colectati se folosesc pentru medicare.medicaid care sunt asigurarile pentru peste 65, cercetare de toate felurile, rata la datoriile existente, si mai sunt fonduri discretionare din care sunt suportate tot felul de programe in general sociale, si sa nu uit social security care e un fel de pensie insa mica si pentru care ti se opreste o suma din salariu.

Din banii federali nu se dau bani la spitale, etc, Una din diferentele mari in USA este ca fiecare stat are autonomie sa faca ce vrea cu banii pe care ii colecteaza de la taxele statale, De exemplu statul MA are un program de sanatate foarte bun, CA are tot felul e programe sociale pe care alte state nu le au. Sunt state care au sistem de pensii de stat pentru lucratorii la stat (nu cei federali, si pentru acestia exista alte programe). In aproape toate statele exista 1-2 universitati publice foarte bune la care nu costa o avere ca sa mergi si unde primesti educatie de prima mana.

Ceea ce insa este special este ca in america scara la care se rezolva aceste probleme este foarte mare in comparatie cu ce se intampla in Europa. De exemple am un prieten care locuieste in Danemarca si au tot felul de servicii. Danemarca are in jur de 6 milioane de locuitori, in compartie Chicago are vreo 3 milioane, fara suburbii. Cu suburbii are aproape 10 milioane de locuitori. Avem tot felul de facilitati si servicii, insa taxele sunt mai ridicate.

Adevarul este undeva la jumatate, in sensul ca da, super super bogati ar tb poate sa plateasca ceva mai multe taxe, insa multe sisteme din tarile europene au inceput sa colapseze din cauza ca structura populatiei s-a schimbat si sistemul de pensii si asigurari sociale nu mai poate fi sustinut. Pe scurt prea putini muncesc ca sa ii tina pe multi. Vezi toate cazurile recente din tarile europene, pana si Franta a trebuit sa schimbe varsta de pensionare.

Nu intamplator statele americane care au cele mai mari datorii au sisteme de pensii de stat pe care nu le mai pot sustine, IL fiind unul din aceste state.

Nu cunosc sistemul australian insa tind sa cred ca nu este atat de perfect pe cat pare, pe masura ce intelegi mai bine un sistem si complexitatile lui, ii vezi nu numai avantajele dar si limitarile.

Problema distributiei "bunastarii" si a responsabilitatii statului in asigurarea acestor servicii este una din marile probleme cu care se confrunta azi Europa si SUA si nici unul din sisteme este perfect. Matematic este simplu, prea putine taxe pentru o populatie din ce mai numeroasa care nu muneste. Este interesant de vazut ce se va intampla.

Eu as vedea o discutie productiva in care lumea sa descrie cum este la ei, ce la place, ce nu le place, fara insa judecati pripite bazate pe informatii incomplete.

-- balerina

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC

Bird70 aranjeaza citarile ca a iesit o varza.

Nici un sistem de sanatate nu-i uman sau eficace si nimeni nu vrea sa fie taiat de pe lista. Un sistem performant taie si el de pe lista asta-i tot ce aveam de zis.

Citat:

Eu ma refer la banii pe care STATUL ii investeste in sanatate. Pentru ce spui tu asigurarile ar trebui sa platesca asta.
Fara sa par rea, dar inteleg ca asigurarea sa platesca pentru ingrijirea unui copil de 500g care cel mai probabil va avea mari probleme de sanatate toata viata si probabil va avea nevoie de ingrijire permanenta pentru restul vietii. Nu mi se pare normal ca STATUL sa cheltuie bani pentru cativa indivizi si sa ignore pe altii.

Nu esti rea, pur si simplu decizi cine are dreptul la viata. Decizi unde se opreste cercetarea si incercarea. Altadata se oprea cand femeile aveau nevoie de C-section. Afirmatiile tale cum ca-i mai bine sa ucizi putini ca sa poti oferi asigurare unora care prefera sa-si dea banii pe obiecte imi fac greata. Statul in opinia mea trebuie sa te ajute cand esti disperat, cand nu poti sa faci fata singur: o boala incurabila sau de lunga durata, un copil prematur, un handicap sunt necazuri pe care nu le poti acoperi si ramane in "business" nici ca bolnav, nici ca o companie. Nici o companie de asigurari nu poate sa se ocupe doar de cazurile acestea. Din fericire sunt insa rare statistic vorbind si de aceea daca punem toti umarul din solidaritate e ok.

Repet daca asistenta sociala spune ca nu putea plati, platesc cu drag pentru oricine. Pentru cine nu vrea sa-si ia asigurare desi isi permite sau vrea sa-si economiseasca banii ca sa-si ia o masina noua, sa mearga la resto, etc. ... sunt bucururoasa ca-n US nu trebuie sa platesc.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui AB_AC
De exemplu banii aceia s-au dus in salvarea copiilor prematuri sub 500 de grame.

Si parintii nu primesc o factura?

Ba da. Raman indatorati cu cat decide asistenta ca pot duce. Sa zicem ca bb ar costa 1 milion pentru a iesi din spital dupa 4 luni. Cu o asigurare medie care ar plati 300k pentru acel copil, parintii instaririti vor plati 500-600K si statul 100-200k. Daca parintii nu-s instariti raportul se poate inversa, dar adesea si spitalul investeste, pentru ca un copil care supravietuieste sanatos este rezultatul unor ani de munca si cercetare si va ajuta si alti copii sa supravietuiasca in viitor.

Si parintii isi asuma acel copil pe viata pentru ca majoritatea asiguratorilor au o limita de 1 milion per persoana. Si daca sunt instariti nu va beneficia decat dupa moartea parintilor de Medicare/Medicaid.

Ballerina multumesc pentru raspunsul echilibrat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
, insa multe sisteme din tarile europene au inceput sa colapseze din cauza ca structura populatiei s-a schimbat si sistemul de pensii si asigurari sociale nu mai poate fi sustinut. Pe scurt prea putini muncesc ca sa ii tina pe multi. Vezi toate cazurile recente din tarile europene, pana si Franta a trebuit sa schimbe varsta de pensionare.

iar propaganda:) Nu intra nimeni in "colaps" deocamdata (din pacate pentru unii din cate se vede, deja m-am obisnuit sa vad in fiecare dimineata forumul plin de prohoduri ce i se canta europei:) iar criza din sistemul financiar are cu totul alte cauze decat pensiile si ajutoarele sociale (chiar daca guvernantii incearca acum sa scoata banii de acolo ca sa plateasca datoriile facute de altii).
Inceputul ei s-a datorat tocmai unui sistem financiar monstruos care si-a uitat menirea intiala, aceea de a sustine economia si care nu se mai ocupa de investitii ci cu speculatii si inselatorii (vinde cu o mana mere stricate si pariaza cu cealalta ca o sa putrezeasca pana a doua zi). Dealtfel datoriile cele mai mari nu sunt in cele mai "sociale" tari, vezi tarile nordice, ci in cele in care frauda fiscala si coruptia sunt o regula si care in plus au mai si fost "ajutate" de banci sa-si mascheze conturile si sa se indatoreze peste limita.

Citat:
tu angajezi in regula pe Y sa faca job-ul. Si el vine cu echipa lui in care multi nu-s legali. Tu l-ai platit integral si legal, el nu o va face. Totusi foarte multi oameni sunt foarte atenti si verifica si echipa. De exemplu cineva care are doar GC si ar angaja ilegali risca sa zboare cu ei cu tot.

In majoritatea cazurilor cand platesti un serviciu "la negru" ti se cer bani cash, macar o parte din ei, nu ti se da factura, iar pretul e de obicei mai mic decat pretul pietei (exceptie taxiurile "la negru" de la aeroport in Bucuresti care iti cer chiar mai mult decat pretul pietei:) E aproape imposibil sa nu-ti dai seama.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamitzica spune:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=168985&REPLY_ID=7173382

Imi dai voie sa spun ca sotul tau "claim" de la taxe vreo 8 mii de lei canadieni pe an tocmai fiindca nu ai venit deci ceva tot capeti de la statul canadian.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Citat:
tu angajezi in regula pe Y sa faca job-ul. Si el vine cu echipa lui in care multi nu-s legali. Tu l-ai platit integral si legal, el nu o va face. Totusi foarte multi oameni sunt foarte atenti si verifica si echipa. De exemplu cineva care are doar GC si ar angaja ilegali risca sa zboare cu ei cu tot.

In majoritatea cazurilor cand platesti un serviciu "la negru" ti se cer bani cash, macar o parte din ei, nu ti se da factura, iar pretul e de obicei mai mic decat pretul pietei (exceptie taxiurile "la negru" de la aeroport in Bucuresti care iti cer chiar mai mult decat pretul pietei:) E aproape imposibil sa nu-ti dai seama.

Cum adica pret mai mic decat al pietii? Pai daca vrei orice de la contractori chemi 4 sau 5 si alegi pretul care-ti convine dpdv raport calitate-pret. Ce-i aceea pretul pietii:))? In US nu exista tarif fix pentru montatul unei tevi. Nu s-a ocupat statul de asta. Unii sunt mai calificati, fac jobul mai curat, altii mai putin.
Intotdeauna am chemat mai multi si decis apoi. Am precizat de fiecare data ce vrem si nu ni s-a propus nimic ilegal. Si bine am facut. Anul trecut ne-a lunecat un contractor pe gheata care s-a facut in timpul zilei, desi dadusem zapada dimineata. Si s-a lovit mai zdravan. Daca nu era insured pe timpul muncii era vai de noi. Si asa a costat ceva platitul statului lui acasa, macar spitalul nu a picat pe noi. Asta-i al doilea motiv pentru care lumea e responsabila.Ca angajator e treaba ta sa le asiguri conditii corecte.

Iar la taxiuri e afisat ce si cum.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamitzica

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=168985&REPLY_ID=7173382

Imi dai voie sa spun ca sotul tau "claim" de la taxe vreo 8 mii de lei canadieni pe an tocmai fiindca nu ai venit deci ceva tot capeti de la statul canadian.

Mamitzica, tu cu cine vorbesti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

A bagat cineva de seama ca subiectul asta se numeste "Viata in Romania" ?

E nostim si interesant ca pana la urma am avut o comparatie intre sistemele sociale din diversele parti ale lumii. Multumim !

Dana & Amelia (21.06.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana

A bagat cineva de seama ca subiectul asta se numeste "Viata in Romania" ?

E nostim si interesant ca pana la urma am avut o comparatie intre sistemele sociale din diversele parti ale lumii. Multumim !

Dana & Amelia (21.06.2011)

Pai e despre viata in Romania. La modul "ce n-are Romania".

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip
Am probleme in rest cu cei care isi muta averile in Monaco ca sa nu plateasca taxe. Sau cu cei in Ro care fura din banii de la EU sau din diverse alocatii.

Adica ai probleme cu cei care nu platesc taxe dar nu ai probleme cu cei care primesc pe gratis, pe viata, bani din banii platitorilor de taxe ?
Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip
Sau cu marile companii care isi muta fabricile in Asia si exploateaza oameni pe care ii pltesc cu 1 dolar pe zi pe cind ei au cistiguri uriase.

Asta este o prejudecata vecina cu aceea cum ca in America mori pe strada ... companiile mari se muta in Asia pentru ca costul vietii este mai ieftin acolo. Oamenii de acolo nu sunt exploatati deloc, din contra - au conditii foarte bune de munca, mult mai bune decate cele din fabricile lor, au salarii mai mari, companiile astea mari vin cu politici de resurse umane care le ofera beneficii mai mari si mai variate decat intr-o companie locala ...

Mergi la inceput