Prejudecati despre feminitate si masculinitate(2)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Ingrid, repet, discriminare nu inseamna ca eu ca femeie a fiu discriminata dar sa ma revolt, sa ma lupt si sa reusesc. discriminare inseamna sa fie preferata alta persoana in locul meu doar din cauza ca e barbat. Nu conteaza daca eu ma lupt, vociferez, dau in judecata. Tu ai intrebat de discriminare Ti-am spus ca exista.

Eu nu sunt reprezentata femeilor discriminate sau nediscriminate. Nu dupa experienta mea prorie dai un verdict de genul acesta, daca exista sau nu discriminare.

Nu stiu de ce ne chinuim atat sa te convingem . :) discriminarea exista, cel putin in Romania. Punct.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Cum nu dupa experienta ta? N-ai zis ca-s preferati barbatii la anumite manevre in locul tau? Nu tu ai precizat ca la voi in an, femeile au primit indicatii ce sa aleaga la specializare?
Uite ce e, ori e alba, ori e neagra. Da-o-ncolo de treaba.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balerrina spune:

Ingrid,

Motivul pentru care te-am intrebat este foarte simplu, pentru ca natura muncii
prestate si nivelul responsabilitatilor dicteaza intr-o masura seminificativa cat te-ai
lovit sau nu de discriminare. O femeie lucrand intr-o pozitie traditional apartinand
femeilor, de exemplu sora medicala, si care nu este intr-o pozitie de autoritate in
care sa lucreze cu foarte multi barbati, si nu intr-un domeniu care traditional
le-a apartinut barbatilor, se va lovi de discriminare mai putin ca nu are cine sa o
discrimineze si de ce

Discriminarea in ziua de azi in SUA este mult mai subtila decat ceea ce poate
crezi tu. Adica nu o sa iti spuna nimeni, nu ai luat slujba ca esti femeie, ca e
ilegal (e ilegal pentru ca au fost femei care au promovat legislatie de tipul
asta). Insa nu te vor invita la interviu pe motive mai mult sau mai putin inventate.
Am vazut cu ochii meu astfel de lucruri fiind parte din multe comisii de angajare.

O femeie nu poate asa cum zici tu sa faca ce vrea si toate caile is sunt deschise azi,
este pana la un anumit nivel, la care sa nu deranjeze, adica sa stea in locul
ei, sa nu se uite prea sus, iar in pozitiile care implica putere sunt foarte putine.
Putere nu neaparat politica, ci de decizie. Ca sa iti dau cateva exemple:
- profesori in universitati, procentele sunt marginea de sus 14%, dar pe masura
ce ne uitam la gradele de mai sus, raman in jut de 10 %.
- parteneri in firmele de avocatura
- chirugia, mai ales neurochirurgie, acum cativa ani am citit o carte de o tipa
tinerica (deci lucrurile era recente nu acum 100 de ani) care era prima femeie
admisa in programul de neurochirurgie de la Northwestern. Asta nu inseamna
ca femeile nu aplicasera pana atunci.
- management positions, real ones, adica pozitii in care sa ai putere de decizie.
- de CEOs la 500 companies, le numaram pe degete.

S-a facut progres enorm, dar mai e mult de lucru.

Ai intrebat de ce nu iau mai mule femei Nobel. Cercetarea implica ani
multi de scoala si access la resurse. Ca cineva sa ia azi Nobelul, faci
socoteala cand trebuie sa fi inceput scoala. Pana nu foarte de mult femeile
nici macar nu erau acceptate la doctorat, nefiind acceptat la doctorat pe
criteriu ca esti femeie, iti blocheaza orice drum pentru o cariera in cercetare,
adica poti sa fi tehnician, sa lucrezi in laborator, etc, dar nu esti persoana
principala, nu ai decizia, responsabilitatea si vizibilitatea care sa te duca
spre o cariera in cercetare, nu mai spun Nobel.
Nu mai spun ca cele acceptate la doctorat se confruntau cu o discriminare
flagranta care era foarte descurajatoare.
Daca ai fi citit link-ul pe care l-am descris, doamna respectiva, care a luat
Nobel Prize pentru medicina, descria experienta ei cum a ajuns ea unde a ajuns.
Si povestea cum cand a ajuns la doctorat, era singura femeie din 400 de indivizi,
si factorii de decizie ziceau ca au acceptat-o pentru ca rezultatele ei erau exceptionale.
Cu toate astea, a luat A- intr-un curs, adica nota 9 si sa nu iti inchipui ca restul
baietilor din clasa au luat toti A, ei bine, profesorul ei a facut comentariul ca
"asta demonstreaza ca femeile nu sunt bune la munca de laborator".
Este descurajator si partinitor.

Azi discriminare fragranta este la salariu. Aici nu se poate sa nu accepti adevarul.
Numerele nu mint, pe exact aceleasi pozitii si responsabilitati femeile sunt platite
mai putin, in medie la fiecare dolar pe care il ia un barbat, o femeia ia in jur de 80c.
In medie, adica nu toate femeile sunt under-paid. Sa-ti dau niste exemple concrete,
acum vreo 16 ani un grup de 10 profesoare de la MIT s-au plans de discriminare si
decanul a zis ca vrea dovezi. Si ele fiind oameni de stiinta s-au apucat si au masurat
tot ce au gasit :) salarii, dimensunea birourilor, resurse alocate, etc. Si numerele au
aratat ca era adevarat.

Foarte recent, o prietena de-a mea foarte capabila, a tot fost promovata in
ultimii ani, a citit un articol intr=o revista care spunea ca femeile nu sunt platite la
fel ca barbatii, si ca si tine, nici ea nu credea ca e discriminata, Apoi s-a uitat sa vada
barbatii pe aceasi pozitie cu ea in aceiasti institutie cat erau platiti. Era o instituie de stat,
si salariile sunt publice. Ea era singura femeie pe acel tip de pozitie si era platita cu
O TREIME mai putin decat ceilalti. S-a plans si ca urmare i s-a rectificat salariul.

Ca sa sumarizez, discriminarea in US este subtila, nu este pe fata, si se manifesta
pentru pozitii care inseamna ceva, sunt prestigioase si implica putere de decizie.
Asta nu inseamna ca femeile nu reusesc, insa ca sa reuseasca trebuie sa fie un pic
superwoman, she can not be just average.

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Balerrina, daca m-as fi plans eu de discriminare, as fi avut un motiv sa scriu unde si cand si cu cine am lucrat. Nu ma plang, deci nu vad de ce as da date despre viata mea.
Am avut si am responsabilitati destule, nu e cazul aici sa le analizam. Nici alte responsabilitati, evident. Dar daca faci valuri ca esti discriminat in SUA, apoi explica-te, ca as putea intelege ca Ocebine n-o duce chiar asa de bine in constructii. N-am de unde sa stiu daca nu spune in ceconsta problemele avute. Macar Xio a spus ca nu e lasata sa faca anumite proceduri.
Iar daca vorbim doar asa ca sa ingrosam statistica...

Xio, ca esti din Timisoara, spune daca ti-ai ales specializarea vruta si daca esti multumita. Daca raspunzi da, inseamna ca discriminarea cel putin nu a functionat la tine.
Daca esti discriminata in rezidentiat, ai doua variante: sa astepti pana iti vine randul la proceduri; sa vorbesti cu medicul tau care te are in rezidenta si sa-i spui ca nu-ti convine una si alta.
Dar stai calma Xio, nu cred ca vei termina rezidentiatul fara sa faci tot ce trebuie facut. Doar nu scoate medicina romana medici incapabili si nestiutori. Stii ca am dreptate...ca altfel, ar fi grav.

Ca sa sintetizez, eu am idei fixe, nu vad discriminare acolo unde nu e (ce chestie?), refuz realitatea, refuz sa cred ca femeile azi nu au posibilitatea sa faca ce vor si cum vor, America este patria discriminarii, nu te lasa pe santier, femeile sunt tributare unui mod de viata patriarhal din care vor sa iasa din rasputeri, dand din maini si picioare dar nu reusesc, barbatii, aceste fiinte perfide ne pun piedici in fiecare zi (la propriu) sa nu accedem in functii inalte si lista ar putea continua.

Marie Curie a avut creier, hotararea si determinarea sa patrunda peste tot. Un om mic se impedica de orice, un om puternic nu. Azi nu mai exista domeniu rezervat exclusiv barbatilor. Poate doar in mina, dar cred ca sunt si unele feministe care ar umbla cu vagonetul doar sa lupte pentru cumplita discriminare a mineritului.

Citat:
Ba pardon, nu eu te-am facut ignoranta. Nu imi pasa mie responsabilitatea, faptul ca persisiti in starea asta, desi ai la indemina n posibilitati de a o schimba, este exclusiv vina ta. Ai acces la Internet, ti s-a explicat in fel si chip, ti s-au adus argumente, ti s-au adus relatari bazate pe experiente personale, ti s-au adus studii de specialitate. E exclusiv vina ta pt toata neinformarea de care dai dovada, si e vina ta ca persisti in greseli, desi ti s-au indicat care sint si ti s-au dat solutii.

Stii cum vine asta? E vina ta ca nu inghiti ideile noastre feministe. E vina ta ca nu observi cat de oprimate sunt femeile de langa tine si cat de putine femei sunt peste tot si cat de mult lupta ele sa se afirme.
Intr-o tara foarte trista stai de ai ajuns la concluziile astea. Iar daca esti plecata de mult din Romania nu ma mir ca vezi doar cu coltul ochiului unele aspecte si nu in ansamblu.
Sunt societati unde discriminarea e pe fata, acolo sa lupte feministele, nu aici unde ai sansa sa ripostezi, sa dai in judecata si asa mai departe.

Exista discriminare, dar nu apocaliptica. Am ajuns sa ma autocitez. Oricum, ce spun eu, ce cititi voi.

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Ingrid, eu cred ca tu nu ai facut nimic in viata in sens de cariera si ti-e ciuda pe "feministele" care razbat si se plang ca sunt discriminate. Daca nu ar exista ele sa te concureze, te-ai simti si tu mai bine cu propria ratare. Altfel ai fi raspuns la intrebarea balerinei. Dar nu ai cu ce te lauda si punct. Daca ai fi lucrat prin vreo pozitie mai de Doamne Ajuta, ai fi aflat despre discriminarea despre care vorbeste balerina. Dar din bucatarie si cu capul in nisip in rest, nu ai de unde sa afli si nici nu accepti ideea, pt ca te face sa te simti inferioara. Nici vanzatoarele sau secretarele nu sunt discriminate.

Mergi la inceput

Ruxij, vorbesti prostii. De la inceputul discutiei am sustinut sus si tare ca admir femeile de cariera, ca doresc cat mai multe in societate. Sunt pentru ele, nu contra lor. Tu iti imaginezi ca o femeie de cariera sta sa citeasca sutele de pagini ale unei reviste feministe cand ajunge acasa, in loc sa se relaxeze cu familia? Ca ele se plang? Nu, se plang feministele de cariera (adica fac cariera pe baza acestei doctrine) ce au de cheltuit banii pe ONG-urile la care activeaza.

Doar atat: ca femeile nu sunt atrase in majoritatea lor de anumite meserii, de fapt era vorba despre politica. Si iata unde s-a ajuns, la cariera mea.
Injurii la adresa mea.
Pentru ce? Ca nu consider ca in Romania exista discriminare de gradul V? Ca oriunde privesc vad femei peste tot, in toate functiile posibile?

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Cam nesimtit de-a dreptul acest mesaj. Nu-ti plac femeile la bucatarie? Ai bucatareasa de servici? Eu am. Vezi, am timp sa ma ocup de cariera.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Ingrid,

Uita-te la numere ca ele nu mint. Chestia cu femeile nu sunt atrase de politica
este parerea ta personala bazata pe ce? Moromote stia el ce stia.

In multe alte tari europne femeile nu numai ca sunt atrase de politica, dar o si
practica.

Si nu stiu unde vezi tu femeile peste tot, noi vorbim aici de pozitii cu putere de
decizie. Cate femei sunt in parlamentul Romaniei? Cate femei sunt chirugi in Romania?
Cate femei sunt neurochirurchi in Romania sau chirurgi cardiaci? Cate femei sunt
CEO of large companies in Romania? Ca zice ca le vezi peste tot.

Impresia este una, realitatea este alta.

-- balerrina

Citat:

Ruxij, vorbesti prostii. De la inceputul discutiei am sustinut sus si tare ca admir femeile de cariera, ca doresc cat mai multe in societate. Sunt pentru ele, nu contra lor. Tu iti imaginezi ca o femeie de cariera sta sa citeasca sutele de pagini ale unei reviste feministe cand ajunge acasa, in loc sa se relaxeze cu familia? Ca ele se plang? Nu, se plang feministele de cariera (adica fac cariera pe baza acestei doctrine) ce au de cheltuit banii pe ONG-urile la care activeaza.

Doar atat: ca femeile nu sunt atrase in majoritatea lor de anumite meserii, de fapt era vorba despre politica. Si iata unde s-a ajuns, la cariera mea.
Injurii la adresa mea.
Pentru ce? Ca nu consider ca in Romania exista discriminare de gradul V? Ca oriunde privesc vad femei peste tot, in toate functiile posibile?

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

ruxij, mi se pare ca esti mult prea dura.
Mai intit ca nu stii ceea ce face realmente Ingrid.
Si in al doilea rind, a reusi in viata nu inseamna deloc acelasi luru pentru toata lumea.
Pentru mine o femeie care nu are o famile este mai de plins decit femeia care nu face cariera (oricare ar fi sensul cuvintului, easta e alta discutie).

Eu ce constat e ca femeile profita de orice portita ca sa stea acasa cu familia. In Franta, beneficiarii concediului parental sint femeile, intr-o masura absolut covirsitoare.
Cele citeva mame casnice pe care le-am cunoscut nu-mi pareau deloc, dar deloc triste cu soarta lor. Au mai mult timp sa se dedice activitatilor cu copii; sau pur si simplu sa se ocupe de ele, un shopping, o flecareala cu vecinele, un mers la terme, la cosmeticiana sau un curs de flaut.

salcia face aluzie in doua din postarile ei la problema care mie mi se pare cea adevarata.
Si anume ca s-a impus modelul femeii care munceste la exterior, model care s-a suprapus peste modelul femeii gospodine.

Ca de fapt, din cite am putut eu sa vad, de aici se nasc frustarile multor femei.
Nu ca ar vrea ele sa dea cu sapa il locul barbatului.
Ci fiindca amindoi vin de la serviciu si ce se intimpla?
Treburi "de barbat" nu sint de facut in fiecare zi. Dar gatit, spalat, curatenie etc, astea revin zilnic.
De ce nu se impart treburile casnice in mod egal, asta e adevarata intrebare.
Pentru unii raspunsul e simplu: fiindca barbatii sint egoisti, obisnuiti sa fie serviti, se considera superiori si femeia e doar o bona fara salariu.
Asa o fi, insa va mai amintiti intrebarea aceea celebra: dovada?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui balerrina
Pana aici, pana la Marie Curie. Singura femeie care
a luat Nobel-ul de doua ori, saracu' sotul cat o fi stat
noptile sa munceasca ca sa ia ea doua Nobel-uri.
La fel si fi-sa si pe ea o fi ajutat-o cineva. Mai sa fie!

Uite asa un mic exemplu
http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1977/yalow.html

Ceea ce nu spune biografia este
lista cu graduate schools care au respins-o pe motiv ca
nu accepta women graduate students. Am avut ocazia
sa vad una dintre aceste scrisori de rejectie (poveste lunga)

-- balerrina

Barbatii sunt toti acceptati la premiul Nobel? Doar intreb.
Am un cui cu fie-sa, daca vorbesti de Irene Joliot-Curie, pentru ca, daca nu stii, a existat o femeie foarte inteligenta numita Stefania Maracineanu. De la ea a plecat radioactivitatea artificiala si nu de la Irene....Irene a furat continuat cercetarile romancei si s-a ales cu Nobelul, ajutata si de mama ei, care a sfatuit-o prima sa inceapa acest studiu. Doar Stefania lucrase la ea in laborator...
Asta ca o paranteza, ca de vorbit aiurea stim s-o facem, la informare e mai greu.

Ingrid S si Diana

Vauvenargues

De accord cu afirmatia ta cum ca “ca de vorbit aiurea stim s-o facem, la informare e mai greu”. Unii adica, sa nu generalizam.

Grupul condus de Marie Curie facea pionierat in anii 20 in domeniul radioactivitatii artificiale. Contributia Stefaniei Maracineanu este recunoscuta si considerata ca o contributie semnificativa pentru radioactivitatea artificiala. Observatia ei, ca perioada de injumatatire a Po depinde de substratul pe care este depozitat, si ca emisia de radiatii alpha din partea Po modifica parte din atomii Pb, creind izotopi radioactivi, este importanta, fara urma de indoiala. Problema este ca Stefania Maracineanu s-a oprit cu observatiile aici, nu a continuat investigatiile si nu a studiat conceptual de radiatie artificiala in detaliu, nu a construit un model, pe baza caruia sa fie emisa o teorie. Daca ar fi facut-o, observatia ei ar fi reprezentat primul exemplu documentat de radiatie artificiala, si poate premiul Nobel ar fi fost impartit cu ea.

Experimentul Stefaniei Maracineanu (parte din teza ei de doctorat) e primul intr-o serie lunga de investigatii conduse de Frederic si Irene Joliot-Curie, pe o perioada de zece ani, care au dus la formularea modelului theoretic al radioactivitatii artificiale. Cei doi au primit premiul Nobel in 1935, si au recunoscut si amintit rezultatele initiale si contributia Stefaniei Maracineanu, intr-un articol publicat in Neues Wiener Journal, June 5, 1934.

La data despre care povestim, existau doar trei scoli care studiau radioactivitatea: scoala franceza, cea germana si cea engleza. Stefania Maracineanu a cautat suport la scoala germana (Lise Meitner), dar nu a gasit sustinere in acuzatia de frauda impotriva sotilor Joliet.

Mergi la inceput

GMMM,

Ceea ce nu se spune concret dar este important de inteles este urmatorul lucru.

=============
O societate in care femeile nu sunt implicate in procesul legislatic si executiv
este mult mai probabil ca creeze masuri in care necesitatile femeilor (si copiilor)
nu primesc atentie.
============

Legislativ - pentru ca asa se creeza legile care guverneaza societatea.
Executiv - pentru ca asa se aloca banii pe care ii are un stat.

Femeile pe care le-ai vazut tu fericite pe ajutor social si se duc la shopping,
sa gasesc in aceasta situatie pentru ca au fost femei implicate in procesul
legislativ si executiv representand interesele femeilor (si ale copiilor).
Sa nu uitam ca nu mai deevrme de anii 1930 in marea majoritate a tarilor
femeile nu aveau VOIE sa voteze.

Inca o observatie: Nu este intamplator ca multe dintre legile care protejeza
femeile, copii, human rights, au fost initiate si promovate de femei, inclusiv
Declaratia Universala a Dreputurilor Omului.

Asta nu inseamna ca barbatii nu au locul lor in societate, asta nu inseamna ca
toate femeile trebuie sa faca cariera, etc, dar este important de inteles, si mai
ales de recunoscut ca multe dintre avantajele de care noi femeile secolului 21
ne bucuram azi se datoreaza muncii unor femei care au pus interesele societatii
deasupra intereselor lor personale.

Azi de exemplu exista o mare problema in lume cu traficul de persoane,
mai ales copii si fete tinere. Persoanele care aduc atentia asupra acestei
probleme sunt in exclusivitate femei. Este una sa arati ca e o problema,
este alta sa fi intr-o pozitie legislativa sau executiva in care sa poti face
ceva concret pentru aceasta problema. Iar calea femeilor catre astfel de
pozitii azi, nu este asa de neteda pe cat cred unii.

Si inca ceva, cand Ingrid S spune ca pe femei nu le intereseaza politica,
iar tu ai vazut multe femei fericite stand la taclale si shopping pe ajutor
social, nu pot sa nu ma intreb cate dintre aceste femei, copii fiind si
jucandu-se si vrand sa faca ceva diferit si poate mai interesant, o jucarie
mai frumoasa, nu li s-a fi spus de catre parinti sau rude "Lasa-l pe el
ca e baiat", sau "Ei, el e baiat de aia are voie".

-- balerrina

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

ruxij, mi se pare ca esti mult prea dura.
Mai intit ca nu stii ceea ce face realmente Ingrid.
Si in al doilea rind, a reusi in viata nu inseamna deloc acelasi luru pentru toata lumea.
Pentru mine o femeie care nu are o famile este mai de plins decit femeia care nu face cariera (oricare ar fi sensul cuvintului, easta e alta discutie).

Eu ce constat e ca femeile profita de orice portita ca sa stea acasa cu familia. In Franta, beneficiarii concediului parental sint femeile, intr-o masura absolut covirsitoare.
Cele citeva mame casnice pe care le-am cunoscut nu-mi pareau deloc, dar deloc triste cu soarta lor. Au mai mult timp sa se dedice activitatilor cu copii; sau pur si simplu sa se ocupe de ele, un shopping, o flecareala cu vecinele, un mers la terme, la cosmeticiana sau un curs de flaut.

salcia face aluzie in doua din postarile ei la problema care mie mi se pare cea adevarata.
Si anume ca s-a impus modelul femeii care munceste la exterior, model care s-a suprapus peste modelul femeii gospodine.

Ca de fapt, din cite am putut eu sa vad, de aici se nasc frustarile multor femei.
Nu ca ar vrea ele sa dea cu sapa il locul barbatului.
Ci fiindca amindoi vin de la serviciu si ce se intimpla?
Treburi "de barbat" nu sint de facut in fiecare zi. Dar gatit, spalat, curatenie etc, astea revin zilnic.
De ce nu se impart treburile casnice in mod egal, asta e adevarata intrebare.
Pentru unii raspunsul e simplu: fiindca barbatii sint egoisti, obisnuiti sa fie serviti, se considera superiori si femeia e doar o bona fara salariu.
Asa o fi, insa va mai amintiti intrebarea aceea celebra: dovada?

Mergi la inceput