Prejudecati despre feminitate si masculinitate(2)
Raspunsuri - Pagina 16
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
marina, cred ca din acelasi motiv din care nurorile chinuite de soacre ajung la randul lor soacre scarboase: isi scot parleala. pana la urma, lumea e condusa de femei. femeile sunt educatoarele barbatilor si daca ele ar VREA, ar putea sa-i educe in respectul pentru femeie. ar putea schimba lumea intr-o singura generatie. femeile au o putere uluitoare, au toata puterea din lume: sunt mame! ca n-au destui neuroni s-o valorifice - deh, aici putem discuta o gramada, dar are rost? |
Portocalia, nu e vorba despre neuroni, ci despre ce spuneai tu mai devreme, despre miile de ani in care s-a creat un sistem, un model, un pattern, din care e foarte greu sa iesim. Daca mama asa a crescut, sunt sanse mari ca ea sa-si creasca fiica si fiul la fel, and so on. E greu sa rupi cercul.
Si pentru ca se discuta despre femeile sefe, intr-adevar am intalnit si eu multe care corespundeau descrierii facute de Marina. Si sunt de parerea lui Xio, cred ca fac atatea eforturi, atatea sacrificii, calca pe atatea cadavre, incat in tot procesul asta se aduna extrem de multe frustrari si resentimente. Iar cand ai facut atatea eforturi si ai tras cu dintii sa demonstrezi ca meriti sa ajungi acolo, esti foarte implicat emotional, nu prea poti fi detasat si rational, pentru ca asta e viata ta, iei totul personal si ti se pare ca toti au ceva cu tine. In plus isi imagineaza ca trebuie sa fie cat mai "masculine", cat mai "dure", si fac asta printr-o agresivitate exagerata (si trebuie spus ca in multe corporatii se si incurajeaza stilul asta).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
alexia_21 spune:
dupa parerea mea, am ajuns la un moment in care fiecare , indiferent de sex, face ce isi doreste. problema e ca multi nu stiu ce isi doresc si multi se uita in gura altora.
din politica romaneasca mi-a placut foarte mult de mona musca.
salcia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm iulianm, am citit o parte din lik-ul pus de tine. Am ajuns pina pe la pagina 38 (parte interesanta, dar sint lesiata de oboseala, nu mai am puterea de a mai continua). Se dezbate de ce nu sint mai multe femei in stiintele exacte. Insa am impresia ca se considera implicit ca asta ar fi o problema. Or postulatul asta nu e de loc explicat. De ce ar fi o problema ca sint prea putine femei in domeniu? Eu am fost o eleva foarte buna la matematica. Insa in fond domeniul nu m-a atras deloc (matematica, inginerie etc.). Si cert nu din cauza discriminarii. Ai mila de creierul obosit al unei femei muncitoare. Spune-mi ce ti se pare tie esential din articol. |
Pai cred ca nu se pleaca neaparat de la ideea ca e o problema, ci ca avem o situatie care ne intriga, sa zicem, si vrem sa vedem care sunt cauzele. Si daca aceste cauze se leaga de discriminare, atunci da, avem o problema. Situatia e similara cu cea a femeilor in politica, de ex. Sunt domenii care in mod traditional sunt considerate a fi "rezervate" barbatilor, si atunci ideea e sa vedem daca intr-adevar sunt "rezervate" si de ce... Mai ales ca apar voci care spun ca asa e normal, si ca femeile nu sunt in stare, sau nu sunt interesate (!). Si intr-adevar unele femei nu sunt in stare, altele nu sunt interesate, dar nu trebuie generalizat.
Sper ca sunt cat de cat coerenta, e tarziu si e obositor "dialogul surzilor"...
salcia spune:
Eh, si Mona Musca, a fost tare incomoda unora si altora, pana cand au gasit modalitatea de a scapa de ea... E drept ca si ea le-a oferit prilejul, ca sa zic asa, dar e clar ca multi o vroiau "afara" cu orice pret...
E complicat rau de tot cu femeile in politica (nu, Deceneus? :)), indiferent cat ati spune voi ca fiecare face ce vrea. Unii oameni fac ce vor, pana la un punct...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/portocalia/portocalia.jpg)
portocalia spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui salcia
Portocalia, nu e vorba despre neuroni, ci despre ce spuneai tu mai devreme, despre miile de ani in care s-a creat un sistem, un model, un pattern, din care e foarte greu sa iesim. Daca mama asa a crescut, sunt sanse mari ca ea sa-si creasca fiica si fiul la fel, and so on. E greu sa rupi cercul. Si pentru ca se discuta despre femeile sefe, intr-adevar am intalnit si eu multe care corespundeau descrierii facute de Marina. Si sunt de parerea lui Xio, cred ca fac atatea eforturi, atatea sacrificii, calca pe atatea cadavre, incat in tot procesul asta se aduna extrem de multe frustrari si resentimente. Iar cand ai facut atatea eforturi si ai tras cu dintii sa demonstrezi ca meriti sa ajungi acolo, esti foarte implicat emotional, nu prea poti fi detasat si rational, pentru ca asta e viata ta, iei totul personal si ti se pare ca toti au ceva cu tine. In plus isi imagineaza ca trebuie sa fie cat mai "masculine", cat mai "dure", si fac asta printr-o agresivitate exagerata (si trebuie spus ca in multe corporatii se si incurajeaza stilul asta). |
salcia, da, stiu teoria cu patternul. nu am destule cunostinte de psihologie ca sa-mi permit sa discut teoria la nivel stiintific. dar daca tot strigam in gura mare ca suntem discriminate, ar fi bine sa fim atente cum ne educam baietii. pentru ca barbatii de azi, cei care ne discrimineaza pe noi (florile, femeile), sunt fiii soacrelor noastre, cu care tot noi ne razboim la cutite. daca suntem asa competente si inteligente si egalele barbatilor, cum dreaq nu reusim sa ne intelegem cu soacrele? as propune asta ca prim exercitiu pentru eradicarea discriminarii feminine: intelege-te cu soacra si sparge pattern-ul milenar! arata ca poti!
![](icon_smile_big.gif)
salcia spune:
citat din mesajul lui Marina nope asta nu ca multe femei de generatia mamei mele au crescut presetate si cu prejudecati cum discutaram mai sus. Mama mea a avut un job de succes si la batranete a facut si bani ![]() Marina |
Pai Marina, prejudecatile duc la discriminare, ca doar nici la mama ta nu au aparut din senin, ci au venit tot din educatie, din traditie... E exact ce spuneam, daca ea asa a crescut, asa s-a format, nu poate iesi din model. Ba uite ca nu ii convine nici ca tu esti altfel (ca tot zicea Portocalia ca femeile au posibilitatea de a educa... uite educatie). Presetarea astea e o discriminare. Adica femeia, indiferent ca are sau nu job, sa fie nene gospodina. Cum era "sloganul" ala care place oricarei feministe
![](punk.gif)
Si ca tot veni vorba despre femeile care educa, barbatii de ce nu ar educa si ei? In familie, ei nu sunt responsabili de transmiterea unor valori, unor principii, toata responsabilitatea e a femeii? Mie nu mi se pare corect ca atatea responsabilitati sa fie pe umerii femeilor - femeia e responsabila cu educarea barbatului si a copiilor, femeia e responsabila, in cele mai multe cazuri, de binele cuplului si al familiei (ganditi-va cate femei au fost sfatuite aici, pe forum, sa faca tot posibilul pentru reusita cuplului, pentru mentinerea relatiei, pentru intregirea familiei etc.), femeia e responsabila de ingrijirea bolnavilor intr-o familie, cel mai adesea etc. Si asta pe langa job, si in afara faptului ca trebuie sa fie mereu "ca o floare" (ca doar asta se asteapta de la o femeie, nu, doar am auzit si textul cu femeia inselata din vina ei, ca nu a stiut sa fie placuta si sa mentina "flacara" vie...).
Pai in conditiile astea o femeie are nevoie de o zi de 48 ore, cel putin...
salcia spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui portocalia
salcia, da, stiu teoria cu patternul. nu am destule cunostinte de psihologie ca sa-mi permit sa discut teoria la nivel stiintific. dar daca tot strigam in gura mare ca suntem discriminate, ar fi bine sa fim atente cum ne educam baietii. pentru ca barbatii de azi, cei care ne discrimineaza pe noi (florile, femeile), sunt fiii soacrelor noastre, cu care tot noi ne razboim la cutite. daca suntem asa competente si inteligente si egalele barbatilor, cum dreaq nu reusim sa ne intelegem cu soacrele? as propune asta ca prim exercitiu pentru eradicarea discriminarii feminine: intelege-te cu soacra si sparge pattern-ul milenar! arata ca poti! ![]() |
Pai propui tu, dar daca soacra e nemultumita de faptul ca tu nu esti "in pattern", ca nu esti gospodina, ca pui bunatate de baiat la treburi casnice, ca nu-l ingrijesti si nu-l hranesti cum trebuie etc. etc., ce te faci?
![](icon_smile_cool.gif)
Cu baietii nostri putem decide ce facem, cu baietii altora (ai soacrelor
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile.gif)
portocalia spune:
citat din mesajul lui salcia [ Si ca tot veni vorba despre femeile care educa, barbatii de ce nu ar educa si ei? In familie, ei nu sunt responsabili de transmiterea unor valori, unor principii, toata responsabilitatea e a femeii? |
pai barbatii de ce ar avea interes sa-si submineze pozitia? n-au pierdut destul, saracii, lately? in curand nu vor mai fi necesari nici pentru reproducere (asa am auzit), deci sunt pe cale de disparitie.
mi se pare cumva logica (in schema mare a lucrurilor) opozitia barbatilor. nu-i usor sa pierzi milenii de glorie intr-o viata de om, aproape. ehe, unde-i barbatul care mergea la vanatoare si aducea trofeul acasa? acuma e trimis la aspirator si spalat vase, in spiritul egalitatii. daca ai fi barbat, chiar ai lupta pentru noua pozitie?
portocalia spune:
pai nu era ideea ca daca vrei sa spargi patternul, trebuie sa intelegi mecanismul si sa-l fentezi? razboiul etern cu soacra este mecanismul. asa e de milenii. daca vrei sa-l fentezi, trebuie sa incetezi tu razboiul prima, nu? daca tu perpetuezi razboiul, il vei trasmite inconstient si copiilor.
salcia spune:
Si ca sa inchei, a propos de educatie, eu am vazut educatia cu dublu standard tot in familie. Bunica i-a crescut diferit pe tata si pe sora lui. El a fost baiat, mandria familiei, a fost menajat, i s-au iertat multe lucruri, a fost incurajat sa mearga la tot felul de scoli, sa aiba diverse hobby-uri, pe cand matusii mele nu i s-au dat aceleasi sanse. Ea, fiind si mai mare, a muncit din greu in copilarie, si apoi s-a maritat cu un barbat abuziv, de care a divortat. Bunica a fost tare nemultumita ca o face de ras si nu e in stare sa aiba o familie. De altfel bunica a criticat-o mereu pe matusa, nu era o gospodina suficient de buna, nu stia sa-si educe copiii etc.
Cred ca in generatia lor modelul asta era destul de raspandit. Sigur ca existau si exceptii, dar cred ca norma era asta, cu baiatul mandria familiei. Si apoi ne miram de unde apar tot felul de mentalitati si prejudecati... E greu sa ne rupem de traditie, iar ideile feministe sunt de fapt destul de recente.