Viata in Romania
Raspunsuri - Pagina 8
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cipcipcip Off topic Buflea, acele servicii sociale de care s-a vorbit sint, sau ar trebui sa fie prezente, in orice societate civilizata. Nu e vorba de a incuraja lenesii, ci de a asigura un trai minim si acelora care nu sint capabili sa munceasca sau nu au de lucru. Somajul este in crestere peste tot si va creste si mai mult datorita globalizarii (majoritatea firmelor producatoare se muta in Asia dupa cum se stie). Ce consideri tu ca ar trebui sa faca oamenii ramasi someri pe termen lung? Sa doarma pe strada sau sa dea in cap? Dar copiii lor? Nu crezi ca e uman si corect ca toti copiii sa aiba un start decent in viata? Eu cred ca majoritatea celor care traiesc pe social sint oameni care ar vrea sa munceasca, dar nu pot din diverse motive. Probabil ca sint si 10% care se folosesc de sistem, dar cred ca o societate civilizata poate sa-i suporte si pe acestia. Nu toti oamenii pot fi puternici, adaptati societatii, capabili sa faca fata unui program de lucru. Unii chiar au afectiuni (psihice, fizice) nediagnosticate. Mai bine sa primeasca si ei un minim decit sa doarma sub poduri sau sa-si creasca copiii in baraci (cum se intimpla in atatea tari din lume). |
Ma lansez cu tine intr-o polemica pe aceasta tema cu speranta ca nu ne intzepenim in extreme. Extreme pentru mine sunt exact cei pe care i-ai amintit - oameni cu probleme / handicapuri care nu pot sau nu mai pot munci. Nimeni nu cred ca este impotriva lor si da, pentru aceasta categorie trebuie sa existe programe sociale si ele exista peste tot in lume.
Mai departe insa nu am toleranta. Ce inseamna aia somaj pe termen lung si de ce cei care muncesc trebuie sa ii intretina pe acestia "pe termen lung" ? In America somajul este 9 luni - 1 an ...suficient spun eu pentru cineva in a gasi de lucru, a face o scoala, a se reorienta in meserie ...etc. Somajul este o asigurare pe perioada in care nu ai serviciu dar ITI CAUTI SA MUNCESTI. Nu conteaza ce, deci explicatii ca inainte am fost inginer si acum gasesc posturi de sofer nu le iau in considerare. Eu, care il sustin pe omul care nu munceste, il sustin sa isi gaseasca ceva de munca, nu sa isi gaseasca jobul vietii lui ...
Daca somajul este suficient, omul incepe si se multumeste cu putin, traieste din cupoane si din banii altora, sub diverse explicatii - ca e prea departe, ca nu-mi convin orele, ca e prost platit - mai bine stau acasa ...etc. Nimeni nu isi doreste aceasta experienta dar daca se intampla, ea trebuie privita ca pe un catalizator in a face ceva si a iesi din ea, ori lipsurile materiale si certitudinea ca banii nemunciti sunt limitati sunt categoric argumente puternice care motiveaza.
XIO spune:
Glicina, eu m-am referit la urgente.
Ca daca ai citit interminabilele discutii de pana acum despre medici, ai vazut ca am mentionat de fiecare data ca exista medici care pretind bani ca sa faca ceva ce in mod normal e gratuit, dar aia ar trebui dati afara din sistemul sanitar.
Nu doresc sa discutam despre acest subiect aici pt. ca stim cu toii unde se ajunge.
Dar ai avea incredere intr-un medic care a scris nu stiu cate carti fara vreo legatura cu medicina si care se ocupa de agricultura fiind premiat pt. asta?
**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916
buflea spune:
citat din mesajul lui Letitia1 Buflea nu numai in Belgia si Australia exista protectie sociala, cred ca oriunde in Europa. Si in UK sint o groaza care traiesc din generatie in generatie pe ajutor social si casa de la consiliu. Chestia asta se cheama Benefit culture. uite si un articol: http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/8052059/Benefits-culture-Six-children-and-675-a-week....html N-o duc fantastic dar o duc mai bine decit daca ar munci amindoi (sa zicem ca e o familie formata din mama, tata si copii) pe un salar minim, conform pregatirii pe care o au. Sau sint mame singure care daca ar fi sa munceasca (desigur iarasi marea majoritate au doar 10 clase) pe un salar conform calificarii ar cistiga mult mai putin decit daca stau acasa si claim benefits. Aucm astia de la putere si care nu mai sint de stinga, vor sa-i intarce, sa indeplineasca anumite conditii si sa fie pe termen limitat acest ajutor, nu ca pina acuma cind cite 2 generatii dintr-o familie nu au muncit in viata lor. |
Imi confirmi exact ce spun, ca programele sociale ii incurajeaza pe paraziti sa ramana paraziti ...cum adica au 10 clase si daca muncesc castiga mai putin decat ajutorul social ? Exemplul perfect ... pai in America TE OBLIGA somajul, in timp ce iti da bani, sa faci cursuri de specializare - sigur nu te specializeaza in "director' - dar o telefonista, o ingrijitoare la spital ... nu stiu, joburi de inceput, si sub amenintarea ca se opreste somajul intr0u an de zile, sa vezi ce pleaca parazitii la munca, sau in fine, treaba lor ce fac, dar eu ca platitor de taxe nu vreau sa-i intretin mai mult de 1 an.
buflea spune:
citat din mesajul lui Lali OK, nu aveti sisteme sociale atat de generoase care sa conduca la temperarea unui anume tip de criminalitate, dar aveti forte de politie mult mai numeroase si mai bine dotate si antrenate pentru acelasi lucru. Care sunt platite tot din banul public. |
Pai ca sa fiu sincera, mi se pare mai eficient sa ai politie valoroasa care sa ii tina sub supraveghere pe paraziti decat sa le ofer casa, masa si o viata decenta si sa-i presar prin toate colturile orasului avand grija sa nu faca gashca.
Deci DA, platesc cu toata inima politzia care sa imi asigure MIE siguranta si linistea vietii de zi cu zi. Ce folos am eu de pe urma somerilor de cursa lunga pe care ii intretin, saracii, ei si familiile lor, sa nu moara de foame ?
Glicina spune:
Xio, cum sa dai afara atatia medici? Pai hai sa impuscam bolnavii direct, sa le scurtam chinul, daca tot nu vor mai fi atatia medici sa-i trateze! Adica acei medici au beneficiat 6 ani de invatamant superior (bun, rau, asta e!) gratuit, apoi urmeaza sa fie dati afara pt ca au pretins/asteptat/reclamat spaga? Unde-i logica? Nu, Xio, nu dati afara ar trebui, ci bagati in puscarie! Nu indraznesc sa spun ca ar trebui sa existe taxe la facultate, taxe care sa-i faca sa simta, SA SIMTA, sa fie responsabili! Daca as vorbi despre taxe mi s-ar spune ca ingradesc egalitatea de sanse si nu asta e ideea.
Sa-ti raspund la ultima intrebare: nu ma intereseaza cate romane sau cate carti de viticultura scrie un medic, atata vreme cat are grija sa fie un medic bun.
La fel cum nu ma intereseaza tricotajele colegei contabile, atata vreme cat la job isi face f bine treaba. O priveste direct si personal ca-si gaseste timp si sa tricoteze. Bine, mie treaba asta mi se trage si de la faptul ca nu mai traiesc in Ro si ca nu mananc nici carne de capra. Deci capra vecinului poa' sa behaie pana ramane fara glas, atata vreme cat nu-i dau eu frunze :) Ba, daca vecinu' pleaca in vacanta si n-are cu cine lasa biata capra, accept sa-i dau si frunze :)
Ce medic si ce carti a scris? Macar sunt faine?
buflea spune:
Eu am mai spus pe la diverse subiecte in legatura cu sistemul medical romanesc ... ii recunosc lacunele dar nu ii atribui vina 100%.
Actul medical in general este SCUMP. Cand spun "act medical" ma refer la pregatirea unui medic bun, aparatura, medicamente si cercetarea in domeniul medical. Toti ne dorim servicii medicale de calitate dar cat se poate de gratis ...ori acest lucru nu este posibil.
In Romania actul medical cu componentele ei se plateste prost de catre sistemul de sanatate si se completeaza de catre pacient - prin aducerea medicamentelor de acasa, prin spaga medicului ...etc. Sistemul este prost pentru ca nu este legiferat si preturile se pot percepe aleator, dar va asigur eu ca orice schimbare in aceasta structura (pe care o sustin) va aduce costuri la fel de mari (ca spaga) din partea contribuabililor.
In America toate acestea se fac pe factura - copilul meu a avut luna trecuta operatie de hernie. Am ajuns la spital la ora 8:30 A.M. si am plecat la ora 15:00 P.M. Costurile implicate pentru aceasta procedura (medici, asistente, spitalizare 6.5 ore, aparatura ...etc) a costa $3.800.
michelle-usa spune:
Asa este...in ROmania atita timp cat contributiile sociale sunt reduse, nu are cum sa creasca nivelul actului medical. Medicamentele, echipamente, scolarizare dr etc. toate sunt scumpe.
Dar cu ce nu sunt de acord e ca in America cat priveste sanatatea e chiar exagerat de scump.
Te duci la doctor,te cantareste, iti ia temperatura si tensiunea, se uita 5 min la tine iti da o retzeta si consulatatia costa $100-150. La dentist, un root canal e cel putin $1000...
Iar ca sa iti cumperi o asigurare medicala dai cel putin $200/luna si tot platesti coplata la medic si medicamente si multe le platesti in totalitate daca nu sunt acoperite de planul tau.
Tare mult vreau sa se schime sistemul asta e preaincurcat si prea scump.E chiar exagerat!
Dar adevarul e ca esti tratat pe unde te duci cu respect...
michelle
michelle-usa spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
pai, daca ai bani, nu stai la bloc in cartier, iti tragi viluta mai à côté. nu te deranjeaza asa de tare gaurile din asfalt, caci iti tragi jeep (e si ptr protectia ta , cum am auzit pe aici si pe aiurea). nu te duci la spital, ci te tratezi la clinica la viena. copilul il dai la gradinita/ scoala privata si apoi il trimiti la studii in strainatate. si-n rest, toate bune si frumoase. |
dasr cand ai o urgenta medicala tot la cel mai apropiat spital te duci ...asa cum e el.
michelle
portocalia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Letitia1
sau mai simplu, face ea ceva nasol la job, o dau aia afara si iau amindoi ajutor maxim . Doamne fereteste, nu poti sa-ti doresti sa ajungi la ajutoare sociale. |
nimica nu stii! pai de ce s-o dea afara de la job? strica sa primeasca ea salariu normal si el somajul maxim?
divortul e doar pe hartie, pentru serviciile sociale.
in rest, da, doamne fereste!
michelle-usa spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui Glicina
Ba TREBUIE, Xio, TREBUIE!!! Iti spun eu ca TREBUIE, pt ca altfel un bolnav operat de cancer, in plina chimioterapie, risca sa fie plimbat pe coridoarele spitalului de la ora 9 si pana spre ora 13, dupa care i se-nfige-n dusmanie un ac in mana si e poftit sa-si savureze coctailul de citostatice intre doua usi, intr-un curent de te ia pe sus :( In momentul in care tu afirmi, in calitate de om, nu de medic, subliniez, in calitate de OM, ca nu trebuie sa dai, o faci din doua motive: ori n-ai idee despre realitatile din spitalele romanesti, ori iti face placere sa desconsideri suferinta celuilalt, putin conteaza ca e bolnav sau un apropiat al bolnavului! Despre calitatea ta de medic nu discut, ca nu te cunosc... Pot doar sa-ti spun, crede-ma, fara malitiozitate, ca eu n-as avea incredere intr-un medic (si nici intr-un avocat, zidar sau orice altceva) care petrece timp pretios scriind mesaje contra curentului, pt ca mi s-ar parea ca timpul pierdut astfel i-ar putea servi la altceva. Bunaoara sa acumuleze mai multe cunostinte in domeniul lui de activitate, sa se perfectioneze, sa fie bun, mai bun, din ce in ce mai bun, pana la foarte bun. Mai ales cand e tanar si fara experienta profesionala. Ca cei geniali sunt putini si au pus altii mana pe ei, dupa cum bine ai vazut si tu. Iti doresc sa te faci mare! |
Glicina,se vede ca esti nou venita pe forum. Xio e de mult obisnuita cu astfel de remarci. Stai sa vezi cat de repede o sa-ti raspunda ca nu e treaba ta ce face cu timpul ei si ca ea si toti dr din spitalul ei nu primesc spaga.
michelle