Viata in Romania

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
Cipcipcip: Off topic

Buflea, acele servicii sociale de care s-a vorbit sint, sau ar trebui sa fie prezente, in orice societate civilizata. Nu e vorba de a incuraja lenesii, ci de a asigura un trai minim si acelora care nu sint capabili sa munceasca sau nu au de lucru. Somajul este in crestere peste tot si va creste si mai mult datorita globalizarii (majoritatea firmelor producatoare se muta in Asia dupa cum se stie).

Ce consideri tu ca ar trebui sa faca oamenii ramasi someri pe termen lung? Sa doarma pe strada sau sa dea in cap? Dar copiii lor? Nu crezi ca e uman si corect ca toti copiii sa aiba un start decent in viata? Eu cred ca majoritatea celor care traiesc pe social sint oameni care ar vrea sa munceasca, dar nu pot din diverse motive. Probabil ca sint si 10% care se folosesc de sistem, dar cred ca o societate civilizata poate sa-i suporte si pe acestia. Nu toti oamenii pot fi puternici, adaptati societatii, capabili sa faca fata unui program de lucru. Unii chiar au afectiuni (psihice, fizice) nediagnosticate. Mai bine sa primeasca si ei un minim decit sa doarma sub poduri sau sa-si creasca copiii in baraci (cum se intimpla in atatea tari din lume).

Recunosc ca ma revolta pareri din-astea ultra capitaliste si nu, nu am fost si nu voi fi niciodata vreun fan al societatii americane (desi si acolo exista servicii sociale, nu atit de mult pe cit ar trebui). Am vazut destui amarati dormind pe trotuare in USA, ca sa fiu vreodata de acord cu sistemul lor. Am inteles ca mai nou dorm in corturi, cei care au avut nenorocul sa ramana fara serviciu...

Buflea nu numai in Belgia si Australia exista protectie sociala, cred ca oriunde in Europa. Si in UK sint o groaza care traiesc din generatie in generatie pe ajutor social si casa de la consiliu. Chestia asta se cheama Benefit culture.
uite si un articol:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/8052059/Benefits-culture-Six-children-and-675-a-week....html
N-o duc fantastic dar o duc mai bine decit daca ar munci amindoi (sa zicem ca e o familie formata din mama, tata si copii) pe un salar minim, conform pregatirii pe care o au. Sau sint mame singure care daca ar fi sa munceasca (desigur iarasi marea majoritate au doar 10 clase) pe un salar conform calificarii ar cistiga mult mai putin decit daca stau acasa si claim benefits. Aucm astia de la putere si care nu mai sint de stinga, vor sa-i intarce, sa indeplineasca anumite conditii si sa fie pe termen limitat acest ajutor, nu ca pina acuma cind cite 2 generatii dintr-o familie nu au muncit in viata lor.

Si ca sa raspund la intrebarea lui Xio:

NU.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

portocalia, si in Ro se poate fenta sistemul. Si multi profita. Case de la primarii sunt, fie sociale, fie din case insitutionalizate cu chirii modice, fie noi construite care apoi se vand chiriasilor. La fel, ajutoare sociale ... de multe feluri, de la mai multe institutii.. cu un pic de shmecherie, se poate aplica la mai multe.
Problema mare e coruptia si managementul lipsa.

Imi poti zice si mie cum pot fenta sistemul belgian sa il fac pe sot somer pe viata?

Xio, pt tine banul primeaza. Ai grija ca banul subjuga...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui cleo78

portocalia, si in Ro se poate fenta sistemul. Si multi profita. Case de la primarii sunt, fie sociale, fie din case insitutionalizate cu chirii modice, fie noi construite care apoi se vand chiriasilor. La fel, ajutoare sociale ... de multe feluri, de la mai multe institutii.. cu un pic de shmecherie, se poate aplica la mai multe.

Imi poti zice si mie cum pot fenta sistemul belgian sa il fac pe sot somer pe viata?

Xio, pt tine banul primeaza. Ai grija ca banul subjuga...

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=I%20love%20DC&page=2" target="_blank">Victoria (des.1), fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim!

Cleo, nu m-ai citit bine. E chiar opusul.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui cleo78

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=I%20love%20DC&page=2" target="_blank">Victoria (des.1), fetita frumoasa si curoajoasa, te iubim!

cred ca daca sotul apuca sa munceasca ceva in belgia cu contract de munca si este dat afara, isi poate lua somaj pe baza anilor lucrati in romania. mai nou, se iau in considerare si anii lucrati in UE. si voila. daca vrea somajul maxim, ar trebui sa divortati , pentru ca din cate stiu, indemnizatia se calculeaza in functie de venitul menajului, iar daca tu lucrezi, probabil nu va primi prea mult. insa daca divortati, el ramane singur in menaj va primi mai multi bani. stiu cazuri de astfel de divorturi "formale", LOL. foarte multe chichite nu stiu nici eu si oricum banuiesc ca somajul depinde si de statutul vostru, daca aveti sau nu rezidenta, drept de munca, etc... dar poate merita sa te interesezi, cat mai merge sistemul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Pun aici si ce am scris la celalalt subiect:

In Romania se traieste rau nu neaparat din cauza salariilor mici sau din cauza ca nu isi permite omul un BMW ci din cauza:
- nu exista un sistem de sanatate universal si pus la punct. Coruptia din sanatate este de-a dreptul ridicola.
- nu exista justitie, cine da banul rezolva problema
- nu exista un sistem de invatamant decent
- nu poti avea incredere in politie
- nu exista legi
- nu exista siguranta zilei de maine
- nu exista joburi
- nu exista politicieni interesati sa redreseze situatia ci doar sa se capatuiasca
- nu exista spirit de comunitate
- si probabil cel mai nasol, romanul are un dialog interior foarte negativ si o atitudine de neputinta invatata

Unii romani cred ca o duc bine in ciuda celor de mai sus din cauza ca au bani ca sa cumpere un rudiment de ingrijire medicala, poate accesul la justitie si isi permit sa puna mancare pe masa. Dar nesiguranta zilei de maine si lipsa unui sistem de protectie sociala face situatia 'rozalie' a unora sa se naruie ca un castel de nisip atunci cand sursa de venit se pierde.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Daca la lista cu situatia dramatica, s-ar face o lista cu cauzele, si apoi una cu masurile necesare ca sa se schimbe situatia, si daca am face ceva sa punem masurile in aplicare, am iesii din starea asta.
Noi ne oprim la contemplare, 6 pagini facem comparatii si ne plangem de mila.
Acolo unde se traieste mai bine, se fura mai putin, se risipeste mai putin pe prostii, si se munceste mai mult, nu neaparat individual, ca populatie ocupata.

Atunci cand inlocuiesti cuvintele acelea ingrosate si pui in loc de "s-ar face", "am facut",si in loc de "sa se schimbe", "am schimbat" sa ma anunti.

Daca tu nu ai facut asta nu inseamna ca toti cei care scriu de 6 pagini sunt la fel, doar pentru ca nu au trambita la ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
portocalia: daca vrea somajul maxim, ar trebui sa divortati

sau mai simplu, face ea ceva nasol la job, o dau aia afara si iau amindoi ajutor maxim . Doamne fereteste, nu poti sa-ti doresti sa ajungi la ajutoare sociale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Spun si eu ceva offtopic, scuze Xio.

S-a scris de cateva ori ca daca ai bani se traieste bine in Romania. Si-s nelamurita. Adica, daca ai bani, nu mai vezi blocurile gri si hidoase? Nu mai inspiri aerul poluat? Se pitesc cainii vagabonzi cand iesi pe strada? Devin soferii mai respectuosi fata de regulile de circulatie? Faci poc din degete si apar rampe pt carucioare peste tot? Nu mai scuipa oamenii pe strada, nu mai injura? Toata lumea culege rahateii cainilor proprii de pe jos?
Daca ai bani, nu mai vezi copii batuti de parinti pe strada, in mijlocul strazii sa vada toata lumea? Nu mai fumeaza lumea in lifturi?
Am dat doar asa cateva exemple care mi-au venit aiurea in minte, dar daca ma lasi pana maine tot insir. Nu am ajuns la justitie, la invatamant, la ingrijiri medicale!
Deci cu ce ne ajuta banii?

J si Carla (05.02.2006)
www.prin-casa.ro/" target="_blank">Culinare

pai, daca ai bani, nu stai la bloc in cartier, iti tragi viluta mai à côté. nu te deranjeaza asa de tare gaurile din asfalt, caci iti tragi jeep (e si ptr protectia ta , cum am auzit pe aici si pe aiurea). nu te duci la spital, ci te tratezi la clinica la viena. copilul il dai la gradinita/ scoala privata si apoi il trimiti la studii in strainatate.

si-n rest, toate bune si frumoase.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Buflea, vis a vis de costurile sociale prea mari pentru contribuabili vreau sa iti spun ca si voi, americanii platiti pentru "pacea sociala" ( nu stiu daca e termenul cel mai potrivit, dar altul nu gasesc acum) explicata de fetele din tarile nordice.

OK, nu aveti sisteme sociale atat de generoase care sa conduca la temperarea unui anume tip de criminalitate, dar aveti forte de politie mult mai numeroase si mai bine dotate si antrenate pentru acelasi lucru. Care sunt platite tot din banul public.

Nu exact asta se discuta in cazul atentatului terorist de pe insula Utoya, ca sunt foarte putini politisti in multe zone din Norvegia pentru ca, pur si simplu nu e nevoie de prea multi. Am generalizat putin referindu-ma la tarile nordice si la Belgia dar, din cate stiu eu sunt asemanatoare ca idei de baza in sistemul de protectie sociala.

Eu cred ca sunt doar metode diferite care vizeaza acelasi scop. Sigur ca e de discutat care e mai buna si care costa mai mult.

In alta ordine de idei iti raspund si la intrebarea despre coruptia din Romania. Nu neaparat de legi ducem lipsa ci de oameni in posturi cheie interesati sa le aplice. Din pacate, coruptia a cuprins si politia si justitia, ca politicul e viciat de mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia
in zona mea, francofaga

De francofili si francofobi am auzit.
Dar francofagii ce-s? Canibali? Adica mancatori de francezi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Desiree, si aici urgentele sunt gratuite pt. toata lumea.

Gratis in afara de ce trebuie sa bagi in buzunar .
Ce fac cei cu boli cronice, care au nevoie de medicamente, de tratament mai lung de 3 zile? Pe aici primesc TOT ce au nevoie.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Bird, nu TREBUIE sa bagi ceva in buzunar. Cei care dau dau pt. ca asa vor sau pt ca sunt speriati de legende, dar asta este alta poveste.

Ba TREBUIE, Xio, TREBUIE!!! Iti spun eu ca TREBUIE, pt ca altfel un bolnav operat de cancer, in plina chimioterapie, risca sa fie plimbat pe coridoarele spitalului de la ora 9 si pana spre ora 13, dupa care i se-nfige-n dusmanie un ac in mana si e poftit sa-si savureze coctailul de citostatice intre doua usi, intr-un curent de te ia pe sus :(
In momentul in care tu afirmi, in calitate de om, nu de medic, subliniez, in calitate de OM, ca nu trebuie sa dai, o faci din doua motive: ori n-ai idee despre realitatile din spitalele romanesti, ori iti face placere sa desconsideri suferinta celuilalt, putin conteaza ca e bolnav sau un apropiat al bolnavului!
Despre calitatea ta de medic nu discut, ca nu te cunosc...
Pot doar sa-ti spun, crede-ma, fara malitiozitate, ca eu n-as avea incredere intr-un medic (si nici intr-un avocat, zidar sau orice altceva) care petrece timp pretios scriind mesaje contra curentului, pt ca mi s-ar parea ca timpul pierdut astfel i-ar putea servi la altceva. Bunaoara sa acumuleze mai multe cunostinte in domeniul lui de activitate, sa se perfectioneze, sa fie bun, mai bun, din ce in ce mai bun, pana la foarte bun. Mai ales cand e tanar si fara experienta profesionala. Ca cei geniali sunt putini si au pus altii mana pe ei, dupa cum bine ai vazut si tu.
Iti doresc sa te faci mare!

Mergi la inceput