De la Vinerea Neagra la ... Wikipedia

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

macar americanii au doar o Black Friday pe an. romanii se-mbulzesc cu voiosie la fiecare deschidere de hipermarket cu promotiile aferente, recunoscatori fiind doar celui care-a deschis magazinul (sau nici macar lui). si-n Africa mor copii de foame si wiki are nevoie de donatii, da' nu-s neaparat legate una de cealalta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui ADMIN

Ieri a fost Vinerea Neagra.

In America ziua urmeaza sarbatorii Thanksgiving. O alegere strategica:
- americanii sunt cu burtile pline, cu curcanul in gat- si-au petrecut ceva timp in familie si abia asteapta sa fuga de acasa
- simt nevoia sa faca miscare dar in nici un caz sport sau alta miscare care sa necesite un efort fizic suplimentar
si in loc sa aleaga:
- sa se relaxeze cu o carte
- sa-si petreca timp de calitate cu familia
- sa faca sport ca sa mai arda niste grasimi asimilate chiar cu curcanul si placinta din ziua precedenta

li se ofera posibilitatea sa cumpere lucruri de care nu au nevoie, posibilitate care necesita un efort fizic si intelectual minim.

Si uite asa, cu aceasta ocazie se cumpara milioane de produse, majoritatea nenecesare, spre bucuria economiei chineze care probabil produce o mare parte din aceste articole...

Ceea ce m-a frapat in ultimii ani este modul artificial in care aceasta zi a fost adoptata in Europa si mai nou si in Romania. De la an la an Black Friday este din ce in ce mai prezenta in viata europenilor. La inceput era mai mult online dar acum vad ca deja multe magazine retail intra in hora. Nu se tine cont ca in Vinerea Neagra in Europa este o zi de munca normala...

Daca ai intrat in transa cumparaturilor ori iei zi libera, ori stai cu ochii pe ceas pana se face ora 16.00 si rupi usa, ori pur si simplu iti petreci ziua de lucru pe magazinele online si zici ca muncesti (ca oricum recordul tau la Solitaire este asa de bun ca nu te mai bate nimeni din companie asa ca poti sa iti permiti o zi de pauza).

Indemnul meu este simplu:
- nu ai nevoie de un nou telefon numai pentru ca este cu 30 Euro mai ieftin. Telefonul pe care il ai este inca bun!
- nu ai nevoie de un LCD TV! Sau macar asteapta pana la Craciun,
- copilul tau poate rezista fara jucaria aia chinezeasca care va sta aruncata prin casa in mai putin de 12 ore.

Daca te-am convins sa economisesti macar 5 EURO inchei acest mesaj tot cu Wikipedia. Wikipedia are nevoie de ajutor!
https://wikimediafoundation.org/wiki/Support_Wikipedia/en

Nu m-ar mira ca la anul in Romania sa serbam si Ziua Recunostintei, sa primim cupoane de masa pentru Vinerea Neagra sai sa avem o editie speciala "Dansezi pentru tine" in sambata urmatoare...

Iar pentru aceia carora acest mesaj o sa li se para unul bulevardier, mistificator sau neofobic le spun ca mi-am descatusat deja "energia vinerea neagra" si sunt deschis la critici/polemici (pozitive sau negative).

Astept pareri de la americani ca sa ne spuna si noua ce ne asteapta...

[quote]citat din mesajul lui Androix

Dar de ce simtiti nevoia sa laudati atata curcanu in fata porcului? Bravo, sa va fie de bine ca ati mancat curcan! Va trebuie si aplauze ca v-ati insusit niste obiceiuri din locul in care traiti?

Ana, asa se face de thanksgiving in canadezia?

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">http://www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
http://androixbijoux.blogspot.com/" target="_blank">Androix Bijoux

Androix tie si celorlalti vi se pare un mesaj politicos ce a scris admin in cuvintele pe care le-am subliniat? va ginditi ca sunt membri DC care traiesc aici in America si se simt bine pe continentul asta, care s-au integrat in societate si chiar sarbatoresc cu localnicii, care sunt casatoriti cu nativi?

s-ar fi putut discuta despre vinerea neagra, societatea de consum, etc pe un ton mai politicos si atunci n-ar fi aparut raspunsuri de gen; ruxij si caliopi au explicat frumos.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Dar de ce simtiti nevoia sa laudati atata curcanu in fata porcului? Bravo, sa va fie de bine ca ati mancat curcan! Va trebuie si aplauze ca v-ati insusit niste obiceiuri din locul in care traiti?

Ana, asa se face de thanksgiving in canadezia?

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mie nu imi trebuie nici aplauze, nici penalizari, ci doar o intelegere corecta a faptului ca oamenii sunt oameni peste tot, au familii pe care le iubesc si isi tin sarbatorile, e urat sa dai in sarbatorile oamenilor. Pentru mine asta nu este doar "locul in care traiesc", sunt cetatean american de origine romana, deci asta este tzara mea. Expresiile rautacioase referitoare la "americanii imbuibati cu curcan se duc la cumparaturi in loc sa se duca sa alerge in parc" se refera la mine, eu sunt "americanii", toti americanii suntem emigranti. Eu am incercat sa explic ce inseamna aceasta sarbatoare, nu cred ca merita dispretuita. Comparatia cu porcul vine din faptul ca s-a exprimat dispretul la adresa obiceiului de a manca curcan de thanksgiving, ca si cand ar fi ceva urat. Nu e ceva urat, e ceva frumos, traditia de a petrece timp cu familia si a fi recunoscator. Noi mancam si porc de Craciun, pastram si obiceiurile tarii de origine, fiecare familie isi creeaza traditiile proprii. Toate popoarele se "ghiftuiesc" de Sarbatori, nu inteleg de ce trebuie sa se dea in sarbatoarea aceasta, doar pt ca uram noi americanii in general. As intelege sa vorbeasca asa japonezii, care manaanca numai peste si orez, dar romanii sunt destul de carnivori si ei si nu se dau in laturi de la mese imbelsugate. Black Friday nu are legatura neaparat cu Thanksgivingul, ci da startul sezonului comercial de sfarsit de An, coincide cu thanksgivingul pt ca sunt zilele acestea libere pt oameni. Nu trebuie neaparat sa ai Thanksgiving joi, ca sa se dea startul cumparaturilor de Sarbatori. Faptul ca s-a adoptat vinerea neagra a americanilor, este intr-adevar dovada ca cc cultura americana are o influenta globala, dar nu mi se pare un capat de tzara si atata motiv de oftica. Cum am spus, este in avantajul economiilor locale. Poate unii sunt impotriva consumerismului in general, ma rog, asta e pozitia lor, dar e una nerealista, dupa parerea mea personala. Ura combinata cu pretentia nejustificata de superioritate morala, nu prea se imbina bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns admin spune:

Nu am avut intentia sa jignesc pe cineva. Am incercat sa adaug o bruma de umor mesajului vorbind la modul general si fara sa personalizez. In plus esenta mesajului meu se referea la Europa si la modul (artificial in opinia mea) cum sunt "importate" diverse sarbatori de peste ocean... Pentru cei care s-au simtit jigniti - imi cer scuze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Mie mi s-a parut ca vrei sa donam la Wikipedia de ai pus linkurile alea fara legatura cu Black Friday.
Despre Black Friday aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Friday_%28shopping%29

Si stai sa vezi ce va mai asteapta, maine este Cyber Monday:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Monday

muahahahahaha, muahahahahaha, muahahahahaha

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Admin

In Canada vinerea neagra se desfasoara traditional pe 2 sau 3 ianuarie, prima zi dupa anul nou cind se deschid magazinele; lumea sta la rind incepind cu ore mici de dimineata, un chilipir nu strica; in vremurile noastre, si in stilul canadian destul de zgircit traditional, lumea nu alearga la orele alea in frig sa cumpere ce nu are nevoie; daca se nimereste in schimb sa vrei atunci un tv sau stiu eu ce alt aparat electronic, e o afacere buna si rabzi frigul;
orice initiativa comerciala e benefica pentru economie, pe consumerism se bazeaza capitalismul.

fara legatura cu Thanksgiving care e o sarbatoare foarte frumoasa, pacat s-o amestecam aici.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

noi avem Boxing Day care e o varianta a Black Friday.
A doua zi dupa Craciun magazinele taie preturile si 80 la suta. Nu gasesti un loc de parcare, e statutory holiday!

in topic:
nu credeti ca era mai potrivit sa luam ce e bun de la sarbatoare? In afara de un cuvant bun celor ce sarbatoresc (noi am sarbatorit in Octombrie), o urare calda, as fi apreciat din partea adminilor un subiect in care sa se discute despre ce suntem recunoscatori. E o sarbatoare a bilantului. Pentru ce sunteti recunoscatori anul asta?
Sotul unei DC-iste, american sadea, a intrebat-o: care alte popoare mai au un Thanksgiving? Ganditi-va la semnificatia numelui: thanks giving!

si ca sa fie o nota de umor: eu sunt recunoscatoare fiului meu, ca a invatat sa faca clatite si imi face de fiecare data cand simte ca am nevoie de a fi alintata!
in nota serioasa: sunt recunoscatoare ca anu asta am fost sanatosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui maru
noi avem Boxing Day care e o varianta a Black Friday

In US e pe dos: Black Friday a devenit o varianta a www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/a/2011/11/26/national/a141344S48.DTL" target="_blank">Boxing Day.

De la bal mall, la spital!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

bine macar ca nu erau si niste moaste acolo (vezi ce se intampla la Iesi in fiecare Octombrie de Sf Paraschiva)...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Maru, nu mai are nimeni sarbatoarea asta, ca unu-i ameraicanu'. Nu conteaza ca mai sunt altele in lumea larga mai frumoase, pline de semnificatie..etc

Mergi la inceput