Jurnalul unei "Homeschooling mom"
Raspunsuri - Pagina 12
ruxij spune:
Marina, uneori supradotatii nu se acomodeaza dpdv social si sunt bullied. Uneori nu pot interactiona cu cei de varsta lor. Si scolile nu sunt perfecte, nu sunt intotdeauna receptive la nevoile lor. Profesorii nu sunt asa bine educati, sunt prost platiti si, sa fim sinceri, deseori incompetenti, necalificati sa se decurce cu genii. De multe ori acesti copii au parinti f. educati, care ar putea fi calificati sa faca HS pt copiii lor. Dc nu au probleme sociale, nu ar fi motive puternice de HS nici pt supradotati. Asta ziceam mai sus, ca hai sa zicem ca un supradotat ar termina facultatea la 14 ani, ca studentul meu, care e graba? Nu vad sensul sa termini facultatea la 14 ani. Oricum supradotatii aia sunt 1% din populatie, nu's pe toate cararile.
patou spune:
Citat: |
Dar daca citesti putin ce se cere , ce metode speciale au si la mate si ro (pe subiectul de mai joc, cls 1 2010-2011 de ex) daca arunci un ochi pe subiectele tip concurs cangurul sau smart realizezi ca adunarile si scaderile sunt doar 10% din ce fac la scoala. Si la un moment dat, copilul se va bate cu astia scoliti in sistem pe un loc in faculta sau pe un post bun in viata de zi cu zi. |
flaviutza ce te face sa fii atat de sigura ca noi n-am terminat de muuulta vreme programa de clasa a doua?
... dar imi dau seama ca daca spun asta mi se va reprosa ca agresez copilul cu prea multe informatii
michelle-usa spune:
gindindu-ma un pic la HS eu cred ca nu mi-as asuma responsabilitatea pt asta. Nu as putea sa ma compar in educatia scolara cu un profesor bun care are experientza si e specializat in asa ceva.
Un alt aspect este ca peste ani si ani ,daca nu intra la o scoala buna de spec. sa nu-imi reproseze mie ca nu l-am invatat...si ca din cauza mea nu a ajuns mare.
Desigur sunt si exceptii cei bogati, cei cu afaceri de familie sau personale, inventori, sportivi de elita...care nu au nevoie mare de scoala.
Dar noi care nu avem prea multe alte resurse sa le dam, ne gindim macar sa invete si sa ajunga cineva, sa-si cistige o piine.
Iar cei care nu pot sa invete macar sa fie indreptati spre o meserie, ceva ce stie sa faca...desi in zilele astea inca patalamaua conteaza...in cele mai multe cazuri.
michelle
greieras spune:
Acum ca am aflat ca ruxij are un dinte impotriva a tot ce e legat de educatie religioasa, si a facut scenarii peste scenarii (bineinteles toate legate de extremismul religios) poate vom merge mai departe la discutii despre homeschooling. Ruxij, imi pare rau ca te dezamagesc, dar nu aceasta este motivul principal pentru care am ales homeschoolingul. Ai dat si tu cu ochiul pe un site si crezi ca esti experta.
Dintre toti pana acum tu esti singura intoleranta.
Cine nu crede ca tine sigur are ceva probleme sau motive ascunse. No, uite ca sunt oameni normali care isi folosesc dreptul de a alege.
Dupa cum am mai spus mi-a luat 2 ani sa ma decid, timp in care am citit foarte mult am audiat seminarii. Ideea cu care a trebuit sa ma obisnuiesc este faptul ca pot sa aleg. Inainte nu am avut aceasta optiune. Am realizat ca am mai multe variante si nu sunt obligata sa fac cum mi se dicteaza, ci din contra, este datoria mea ca parinte sa ma informez si sa fac alegeri responsabile.
Voi ati ales pentru copiii vostri filozofia educationala, sau o faceti pentru ca asa ati prins, sau atata stiti?
Ca si cu alaptatul, pana nu de mult era descurajat de catre doctori, care (spuneau ei) erau foarte bine informati. Au venit niste femei luptatoare carora le-a luat ani de zile de lupta cu mentalitatea si lumea medicala, dar au facut ceva extraordinar, au educat. Acum femeile pot alege daca vor sau nu sa-si alapteze copiii.
Eu nu vreau sa scriu pentru inversunatii care cred ca stiu tot pentru ca asa au auzit ei, ci pentru cei care chiar vor sa afle mai mult. Nu scriu nici pentru cei care sunt convinsi ca au alesdeja ce este cel mai bine, ci pentru cei care sunt nemultumiti de un sistem si sunt dispusi sa incerce altceva sau cei care vor sa afle mai mult ca apoi sa poata alege.
Nu vreau sa ma raman datoare celor care asteapta sa mai auda ce facem asa ca voi spune ce mai facem. Noi am ales un stil mai relaxat. Ne intereseaza mai mult ca fetita noastra sa aiba timp sa exploreze, sa observe, sa traga concluzii, sa-si foloseasca imaginatia. Toate acestea iau timp, dar noi avem timp.
Luni
Litera D
Biblie: ( a citit tati cu ea dimineata)
Biologie: pasarile
Biografii: Am citit despre o doamna din america, care prin 1900 a infiintat una din primele scoli pentru fete in India. Ulterior, a murit pe Titanic, cedand locul ei din barca unei mame. Se intorcea acasa din India ca sa-si ingrijeasca mama bolnava.
Literatura: Citim o carte biografica, despre o Doamna dintr-o familie bogata din Anglia, asstenta medicala la sfarsitul anilor 1800, care a ales sa-si traiasca viata in muntii din Kentucky, salvand vieti si infiintand policlinici. Strabatea muntii pe calare.
Dupa cum vedeti citim multa biografie. Vrem ca Eva sa fie inspirata de vietile eroilor adevarati si sa stie ca orice ar alege sa faca in viata poate atinge si schimba vietile altora.
Marti
Continuam cu litera D (facem cam o litera pe saptamana). Pe cele mai multe la stie deja.
Am citit mai multe carticele de incepatori si o mica dictare.
Biologie: pasarile
Literatura: cartea despre asistenta medicala
Mate: A invatat sa joace Remi (varianta usoara) si ne-am jucat cateva jocuri. Este bun pentru asezarea nr. in ordine, frmare de multimi de acelasi nr.
Sa nu uit. Locuim intr-un loc cu multa padure, si ne-am dus sa ne plimbam sambata, cu care ocazie am discutat despre schimbari in natura, motivele pentru care au ars miristea de langa padure. In timp ce mergeam ne-am trezit brusc in fata unui cerb enorm cu niste coarne imense. Era cam la 15 metri de noi pe carare, si statea calm si se uita la noi. Bineinteles ca am discutat despre cerbi si caprioare o gramada.
Cam atat pentru azi.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Vara 2011
Evil thrives when good men do nothing
patou spune:
greieras,
ca sa ma leg strict de subiect (ceea ce voi face de acum inainte) si de ultima ta fraza, cea cu cerbul.
noi am invatat (spun noi pentru ca am invatat si eu impreuna cu baietelul meu) foarte multe despre lacuste. Plimbandu-ne prin padure am descoperit fara sa vrem modalitatea in care depuneau ouale si am invatat sa facem diferenta intre masculi si femele (e drept ca de fapt nu erau lacuste ci grillon-i pentru ca nu aveau antenele mai lungi decat corpul (nu stiu cum le zice in romaneste pentru ca eu am fost la scoala in timp ce lacustele erau pe camp )
am venit acasa am cautat informatii pe internet despre lacuste pe care le-a(m) citit amandoi cu interes... Din punctul meu de vedere scoala acasa este un prilej de bucurie atat pentru mine cat si pentru baietelul meu.
buflea spune:
Exista cateva aspecte care nu detaliate in mesajul tau si mi-ar placea sa intrii in amanunte :
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Dupa cum am mai spus mi-a luat 2 ani sa ma decid, timp in care am citit foarte mult am audiat seminarii. Ideea cu care a trebuit sa ma obisnuiesc este faptul ca pot sa aleg. Inainte nu am avut aceasta optiune. Am realizat ca am mai multe variante si nu sunt obligata sa fac cum mi se dicteaza, ci din contra, este datoria mea ca parinte sa ma informez si sa fac alegeri responsabile. |
Este o mare senzatie de libertate cand poti alege din mai multe variante. Ca sa poti alege, trebuie ss interactionezi cu ele ... ce sanse oferi tu fetitei tale in a alege mai tarziu modul de viata care i se potriveste ? Cum va putea ea alege pentru ea, atata timp cat nu interactioneaza cu toate variantele (bune si rele) oferite de societatea in care va trai ?
Cine ti-a dictat, ce, cand si unde ?
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Voi ati ales pentru copiii vostri filozofia educationala, sau o faceti pentru ca asa ati prins, sau atata stiti? |
Da, categoric - am ales sa urmaresc evolutia copilului meu in urma dezvoltarii lui sub tutela unor specialisti. S-au facut studii despre dezvoltarea fizica, emotionala si psihica a copilului si din aceste studii s-a nascut o profesie. Cei care se instruiesc in aceasta profesie au la baza o scoala superioara, o certificare si mai mult sau mai putina experienta. Ei cunosc cel putin statistic, diferitele nivele de dezvoltare pe care un copil sanatos trebuie sa le atinga la diferite varste - si cand spun dezvoltare ma refer la cunostinte academice, gradul de maturitate emotionala, gradul si confidenta in interactiunea cu ceilalti, modul in care gestioneaza conflictele, modul in care interpreteaza o situatie nefavorabila ...etc. Ca si Michelle, eu nu imi pot lua aceasta responsabilitate, pentru ca am alta pregatire profesionala si desi imi place sa ma informez, nu cred ca ma pot specializa doar de pe internet in aceasta noua profesie. De aceea AM ALES doar sa urmaresc dezvoltarea copilului meu si acolo unde nu-mi convine sa intervin suplimentar. Educatia traditionala nu elimina parintele din procesul de formare al viitorului adult, dar nici nu il implica 100%.
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Ca si cu alaptatul, pana nu de mult era descurajat de catre doctori, care (spuneau ei) erau foarte bine informati. Au venit niste femei luptatoare carora le-a luat ani de zile de lupta cu mentalitatea si lumea medicala, dar au facut ceva extraordinar, au educat. Acum femeile pot alege daca vor sau nu sa-si alapteze copiii. |
Eu nu cunosc acest fenomen ... nu cred ca a existat o perioada cand "alaptatul" era descurajat de personalul medical. As dori ceva informatie despre asta, pentru ca nu am auzit de un asemenea curent.
Aparitia "formulei" a fost o alta optiune, nedaunatoare, acceptata si legalizata de toata lumea, mai ales de mamele care aveau dificultati in alaptare. Inevitabil, cand optiunile au crescut, populatia s-a divizat, deci procentul celor care alaptau a scazut. Dar NIMENI nu a descurajat o varianta in favoarea celeilalte.
Citat: |
citat din mesajul lui greieras Eu nu vreau sa scriu pentru inversunatii care cred ca stiu tot pentru ca asa au auzit ei, ci pentru cei care chiar vor sa afle mai mult. Nu scriu nici pentru cei care sunt convinsi ca au alesdeja ce este cel mai bine, ci pentru cei care sunt nemultumiti de un sistem si sunt dispusi sa incerce altceva sau cei care vor sa afle mai mult ca apoi sa poata alege. |
Da, eu ma numar printre cei care vor sa afle mai mult ...mai exact doresc sa aflu motivatiile renuntarii la educatia traditioanla cand copilul de azi va functiona ca adult in societatea traditionala.
Pana acum am retinut ca scoala e traumatizanta, ca profesorii sunt agresivi, ca copiii sunt speriati si timorati, ca exista bullying, ceva cu niste bilete ...etc - toate astea nu le exclud din viata scolara, dar le trec la exceptii si situatii nefavorabile. Daca mai exista alte motivatii, as dori sa le aud, daca nu mai exista, atunci ma intreb daca este responsabil sa incercam sa evitam "exceptiile" vietii, oferindu-i o alternativa care statistic este o exceptie ?
P.S. Fara absolut nici un fel de ironie am observat ca lectiile de viata (sociale mai ales) din programa abordata de tine se petrec pe la 1800-1900. Au trecut doua secole de atunci si cred ca multe din experientele de viata, mentalitatea umana, modul de a trai si insasi normele sociale s-au schimbat considerabil.
P.P.S. Am mai observat ca aveti in programa "dictare" cand inca invatati literele.
iulianm spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Lala_D
Ivy League accepta studenti scoliti acasa dar in procent mic, sub 5- 10% si in anumite conditii. In niciun caz insa NU le rezerva locuri! Harvard accepta anual cam 10 studenti educati acasa, deci un nr extrem de mic. "In addition to Harvard, prominent schools like Yale (CT), Princeton (NJ), Texas A&M, Brown University (RI), the Carnegie Mellon Institute (PA), the Universities of Arizona, Maryland, Virginia, Hawaii and many others all have flexible transcript criteria, accept parental evaluations, and do not require any accreditation or a General Equivalency Diploma (GED). At Kansas State University and others like Lipscomb University and Middlebury College (VT), transcripts are optional." These colleges generally require SAT I (one) and/or ACT scores, letters of recommendation, and writing samples. Nu stiu exact dar am impresia ca desi scoliti acasa pentru un colegiu de renume oricum au nevoie de testele standardizate, nu cred sa ii admita doar in baza eseului si pe principiul "te plac atat de mult si te iau chiar daca nu am cum sa vad cat de bun academic esti decat din ce spune mama/tatal tau" |
Merci Lala, cind am pus intrebarea stiam si raspunsul. Ivy League e doar un grup de scoli, la care se adauga altele. Eu doream un raspuns concret, de la autoarea topicului, care a facut afirmatia cu locurile rezervate si copiii HSed considerati speciali.
Conform normelor de admitere insa, partea cu “speciali” cade, tot asa cum cade si partea cu locurile rezervate.
Cei scoliti acasa urmeaza aceleasi cerinte legate de procesul admiterii la college ca si cei scoliti in scoli, fie ele publice ori private. Adica testele standardizate gen SAT, AP, eseurile, transcriptele, scrisorile de recomandare, activitatea extrascolara, etc. Scorurile la SAT devin cu atit mai importante cu cit nu exista transcriptele associate invatamintului classic. Transcriptele se cer, echivalentul lor. Exista citeva cerinte in plus, pt a demonstra ca poseda acelasi nivel de cunostinte cu cei scoliti classic, cum ar fi SAT Subject Tests si ACT. De asemenea, exista anumite cursuri pe care toti aplicantii, HS si clasici, trebuie sa demonstreze ca le-au completat/absolvit.
O alta problema sint scrisorile de recomandare, numarul variaza in fct de universitate. Pt aplicantii scoliti classic e simplu, scrisorile sint scrise de catre profesori ce i-au avut in liceu. Pt HS, le scrie mama (ori tata), ceea ce introduce un conflict de interese. Unele colegii nu accepta scrisori de la parinti, de ex.
Unele universitati accepta copii cu scoala facuta acasa, altele nu. Se pune problema acceptarii dosarului, nicidecum a “locurilor rezervate” celor HSed, pt ca “sint speciali”. Ai mentionat Harvardul, un raport de prin anii 2000 dadea ca cifra pt aplicanti 30 HSed vs 18000. De aplicanti, nu de admisi.
Legat de cine se orienteza spre HS si de ce, studiile de specialitate arata ca
- Programul este flexibil si individualizat, folosind atit curriculum standardizat (cumparat) cit si homemade
- Exista putina interactiune cu scoala clasica si orice tine de aceasta, foarte putini participa in activitati sportive ori muzicale organizate de scoli, si mai putini iau ocazional cursuri intr-o institutie de invatamint
- Accentul se pune pe citit, scris, matematica si stiinte
- Datorita flexibilitatii, multi copii participa in activitati extra scolare (voluntariat in comunitate, internship politic, excursii, misionariat, gradinarit, etc
- Majoritatea este scolita macar 4-5 ani, multi parinti facind HS pina in anii de liceu
- Familiile care aleg HS sint peste medie dpdv al numarului de membri
- Cuplurile casatorite reprezinta 95%
- Parintele HS tipic a frecventat ori/si absolvit o facultate. Cam 50% au BS (diploma de absolvire a facultatii) sau chiar mai sus de BS, insa un numar semnificativ ramine doar cu diploma de liceu.
- Ca venit, 44% $25-44K/anual, 25% $50-74K/anual, 18% sub 25K/anual, si 13% peste 75K. Avind in vedere ca vorbim de familii largi, pt majoritatea vorbim de venituri modeste.
- Din punct de vedere al credintei, peste 75% merg regulat (cel putin saptaminal) la servicii religioase. Majoritatea este crestina, cu concentrare pe doctrine ortodoxe si conservative. Aceasta sustine punctual de vedere prezentat de ruxij, in majoritatea cazurilor considerentele religioase jucind un rol important. Pentru majoritatea subiectilor, religia este legata de optiunea HS.
- Ca etnicitate, 85% sint albi non-hispanici
BD Ryan, Worldwide Guide to Homeschooling. Nashville, TN: Broaclman & Holman, Publ.
Una peste alta, religia nu are ce cauta intr-o scoala laica/sistem de invatamint laic decit ca informatie legata de cultura generala, informatie inclusa in cursuri precum Istoria Religiilor, cind copilul ia cunostinta de toate religiile pamintului. Religia reprezinta si trebuie sa ramina o chestiune privata, de dezbatut si invatat in familie ori la scoala de duminica. In special pe continentul nord american, unde chiar se regasesc toate religiile pamintului, cu subdiviziunile aferente. De aceea exista scoli private (religioase), de aceea exista HS, pentru ca peisajul laic sa ramina …laic. Cine doreste o educatie religioasa accentuata, este liber sa o faca, pe banii proprii, acasa sau in institutii private.
In felul acesta, peisajul laic ramine necontaminat de cereri precum includerea creationismului, intelligent design si altele asemenea, sustinute si promovate de traditionalistii si conservatorii religiosi. Stiinta predata din unghi creationist este o aberatie, promovata de persoane total neinstruite dpdv al stiintei.
iulianm spune:
Buflea, ca sa intelegi de pe ce pozitii discuta greieras, citeste (ori reciteste) despre:
- Creationism
- Intelligent design
Creationismul si respectiv creationistii fac parte din ramura fundamentalista dpdv religios. Mai mult, creationismul nu se limiteaza la crestini. Si multi crestini, care isi educa religios copiii (la un nivel decent) nu sprijina creationismul, mai mult, sint multi care il combat.
Claimul cu dreptul de a alege functioneaza atita timp cit ramine restrins la spatial propriei case ori la un spatiu platit din buzunarul propriu. Ori greieras e clar nemultumita, printre altele, de faptul ca in scoli se preda evolutionismul, doar evolutionismul, nedindu-se sanse creationismului. Cu alte cuvinte, macar sa se predea amindoua. “Nici macar nu au bunul simt sa predea ambele variante (creationism, evolutionism)”, potrivit afirmatiilor ei.
Hm, oare de ce, in tara tuturor posibilitatilor, nu exista optiunea aceasta ? Ce este creationismul? O non-stiinta (in mod cert departe de a fi pe picior de egalitate cu evolutionismul). Si ce spune Constitutia US? Ca interzice predarea non-stiintelor in scoli (publice). Mai clar, predarea creationismului violeaza Constitutia US, partea cu separarea dintre stat si biserica. Easy, eh?
Aici nu este vorba de dreptul cuiva de a alege, ci de intoarcerea in timp,undeva la nivelul anilor 30-50 si nu e sigur ca vom mai avea parte de boostul de la sfirsitul anilor 50. US a mai trecut o data prin faza asta. De inapoiere, din pct de vedere intelectual, academic, stiintific. Nu e decit un deja vu. In loc sa progresam, hai sa mergem inapoi. Creationistii depun doar eforturi mari in directia asta. Un raport Gallup recent arata ca cc creationismul are succes la persoanele care au terminat cel mult liceul, in timp ce evolutionismul este asociat cu cu cei care au educatie universitara si postuniversitara.
Nu mi se pare corect, pentru potentialii interesati de HS, ca sub umbrela informatiilor despre HS sa se promoveze mascat creationismul. Asta nu mai are legatura cu educatia religioasa, ci cu fundamentalismul religios. Tot asa cum nu e corect sa li se prezinte informatii gresite, in cel mai fericit caz denaturate, despre optiunile si drumul ce-l au de parcurs cei HSed dupa anii de liceu. Nu toata lumea are talent de antreprenor si nu toata lumea scoate un business cit ai bate din palme.
corap spune:
Creationismul este si in programs copiilor scolarizati in scolile publice din Romania. La disciplina nonfacultativa religie.
flaviutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marina M-ati omorat cu astmul si scoala, care e legatura ca sincer mi-a scapat. Marina |
Fi-mea facea wheezing la fiecare raceala cat de mica.asta pe langa alergii. astm indus viral. invariabil ajungeam la pufuri .asta insemnand ca o duceam luni sanatoasa si pe miercuri joi o luam cu wheezing si trageam doua sapt sa o vindec.