Hartuiala digitala - cyber-bullyng

Hartuiala digitala - cyber-bullyng | Autor: viviana

Link direct la acest mesaj

Mii de copii din Europa sunt hartuiti prin intermediul internetului si telefoanelor mobile.
Sunt intimidati, umiliti, amenintati, agresati verbal, calomniati.
Studiul EU KidsOnline releva ca 41% dintre copiii romani intervievati au declarat ca au fost hartuiti atat in lumea reala cat si in cea virtuala, iar 13% online.

Un alt studiu facut de o companie de securitate a informatiei din Romania arata ca 89% dintre parintii intervievati declara ca micutii lor au fost hartuiti pe internet.
Desfausarat pe un esantion de 1740 de parinti din 5 tari a scos in evidenta ca 54% dintre victime au fost grav afectate de stari de violenta, manie, tristete, apatie.

In anul 2007 un numar de state din SUA au votat legi impotriva hartuirii digitale.
Cercetarile facute de americani au demonstrat ca hartuirea are diverse consecinte nefaste.
Victimilie dau dovada de:
- respect de sine scazut
- idei suicidare
- diverse raspunsuri emotionale
- frica
- frustrare
- manie
- depresie
Iar un efect devastator este ca micutii incep sa-si evite prietenii si activitatile.

Am vazut ca in SUA, in urma unor astfel de harturi ce au dus la sinucideri s-au luat masuri legale si de pedepsire si de combatere.

La noi oare se misca ceva? Sau in Europa?
S-a intamplat ca micutii vostri sa fie hartuiti digital de colegi?
Putem face ceva?

Nu de alta, dar din ce in ce mai des aceasta hartuire apare si in mediul adult prin bloguri, ziare online, youtube si alte forme electronice.
Noi ne mai aparam cum ne mai aparam dar copiii nostri nu stiu cum sa o faca.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

La noi sunt campanii publicitare,in care se arata cum trebuie procedat in aceste cazuri!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

La noi, daca apelantul suna cu ID ascuns, nu poti depista numarul si nici compania furnizoare nu poate. Trebuie sa faci cerere la Politie pentru punerea sub urmarire a telefonului si aflarea ID-urilor ascunse.

Eu am lipit prin oras afise pentru traduceri, cum pe afise era si numarul de telefon, normal, am primit mai multe telefoane cu ID ascuns, diversi tineri se amuzau vorbind porcos sau propunandu-mi... altele, intelegeti voi. Ba chiar unul dintre telefoane - cu numar normal, de data asta, a venit din partea unor copii de scoala... generala, clasa a V-a - a VI-a, as zice, dupa voce.

Si da, si eu am simtit manie si frustrare.

Blogul meu - de la noi, pentru ei!

Bazar general - fiecare implicare conteaza!

Lucrusoare de vanzare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

La noi exista demult

www.sigur.info/" target="_blank">http://www.sigur.info/

doar ca probabil multi parinti nu au timp sa-l acceseze.

Plus componentele de parental control din antivirusuri (Bitdefender de exemplu are asa ceva).

Dana & Amelia (21.06.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Dana, despre parental control cred ca stiu aproape toti parintii constienti de capcanele internetului.

Dar sunt mai putini aceia care isi pot da seama, sau stiu ce sa faca, cand copiii lor sunt agresati verbal, hartuiti sau calomniati de catre colegii de clasa, de scoala prin intermediul mess-ului sau diverselor bloguri ce le apartin.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana
Putem face ceva?

Ca in orice alta situatie aparent complexa, solutia este una foarte simpla. Sa tinem micutii cat mai departe de retelele de socializare, internet, telefon.

Dar pentru a face suportabila aceasta izolare, parintii trebuie sa se implice ACTIV in lumea copiilor. Sa se joace cu ei, sa invete cu ei, sa se plimbe cu ei, sa fie sfatuitorii lor, prietenii lor. Numai asa motivele restrictionarii accesului vor putea fi explicate de parinti si mai ales digerate de copii.

Si de fapt nu spun interzicere, ci restrictionare. Accesul la mediile digitale sa se faca impreuna cu parintii. Care sa-i invete ceea ce nimeni deocamdata nu-i invata pe copii in cadru organizat (ma refer in primul rand la scoala): cum sa navigheze intr-o lume complexa, cum sa filtreze si sa gestioneze cantitatea uriasa de informatie. [unul din motive este ca marea majoritate a oamenilor nu stie sa foloseasca eficient tehnologia informationala - e o mica mare problema aici]

A interzice pur si simplu digitalul, fara sa te apropii de copil, nu face decat sa-l instraineze. Copilul va fi prada usoara atunci cand va apuca sa intre in lumea informationala. Si va intra pe ascuns, prin colegii lui. La fel cum se intampla cu tigarile, bautura, sexul, drogul. Simplul NU doar intareste curiozitatea si sporeste riscul aparitiei problemelor.

Barierele de protectie, filtrele, programele de urmarire samd sunt paleative. De ambele parti ale barierei, adica si hartuitorii si potentialele victime, se va incerca eludarea lor. Se restrictioneaza site-uri, apar imediat altele noi, se filtreaza continutul, apar trucuri noi care trec prin filtre ca prin branza. Etc, etc. Daca nu sunt insotite de ceea ce spuneam mai sus, efectul lor este si partial, si temporar.

Internet, mobil si digital cu lingurita. Consumul in exces dauneaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Yaia spune:

Citat:
Putem face ceva?

Ceea ce faci si cand sunt hartuiti 'nedigital' de colegi.

===============================================
Irina, mami de Tudor Cristian (08.10.2007) si Alexia Briana (30.03.2010)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Capcaunule, foarte frumoase spusele tale.

Numai ca problema apare mai ales printre copiii mai maricei care au nevoie de calculator si internet. Nu poti sta mereu in spatele lor atunci cand au de facut proiecte si altele pentru scoala.

Fetita unei prietene a fost fotografiata cu mobilul, de catre o colega la toaleta. Apoi filmuletul a ajuns pe youtube. Si in mai putin de 2 zile era vazut de toata scoala.
Fata nu a suportat presiunea si umilintele ulterioare si a trebuit sa o mute de la scoala.

Yaia,
Nu este asa de simplu.
Hartuiala traditionala este diferita de cea digitala.
In primul rand cunosti hartuitorul si poti interveni.
In al doilea rand hartuirea se petrece intr-un colectiv restrans.

La cea digitala el poate ramane anonim (Cum a spus si Selene Bunny suni cu nr. ascuns) si deci nu vor exista constrangeri morale si sociale ale acestui comportament.
Copiii fie ca sunt victime sau ofensatori pot ascunde de parinti urmele - poate stiu mai bine decat parintii sa manuiasca tehnologia.
Numarul de persoane care "participa" este infinit mai mare.

Andacos,
Campaniile publicitare se refera, mai exact, la ce?

vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Pe partea scolara a revolutiei digitale, eu sunt dezamagit din doua motive. In primul rand pentru ca s-a adoptat pe nemestecate o tehnologie prea complexa, care pe termen lung mai mult incurca decat ajuta. In al doilea, pentru ca nu se impun restrictii clare si fara comentarii in privinta detinerii si folosirii acesteia.

Primul punct e foarte complex, dar se refera la metodologia scolara. Alta tema.

Al doilea punct tine de latura, din pacate din ce in ce mai decazuta, a disciplinei. Ar trebui ca odata pentru totdeauna sa se instituie un regulament clar de folosire a dispozitivelor informationale de orice natura in incinta scolii.

Intr-o scoala nu au ce cauta telefoanele mobile, aparatele foto, consolele de jocuri, notepadurile, notebookurile, orice dispozitiv capabil de inregistrare sau de redare a sunetului sau/si imaginii, sau care are o asemenea functionalitate. Nu au ce cauta la indemana elevului in afara orelor in care se impune folosirea acestora, care oricum se face sub indrumarea profesorului.

Se evita orice fel de discutii, scandaluri, hartuiri, chiar si discriminarea elevilor in functie de gadgeturile afisate. Tati, cand imi iei smartfone, ca toti colegii au? este un text pe care-l auzim majoritatea parintilor. Corectez, pe care-l auzim minoritatea parintilor pentru care dragostea parinteasca nu se masoara in numarul de pixeli ai camerei foto daruite copilului, sau in numarul versiunii de ipad etc, etc (la adolescenta unitatile de masura vor fi caii putere ai cadoului de bac).

Prins cu telefonul la wc? Ca si la fumat. Confiscat, amenda parinti (ei sunt principalii vinovati), nota la purtare scazuta daca se repeta, in extremis exmatriculare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Viviana sunt in graba,dar uite asta e clipul care e difuzat pe posturile Tv in Germania:

Pentru mine cybernet(poate gresesc)e efectiv mobbing pe net,fara legatura cu telefonia(gen telefoane anonime)!Dar poate gresesc!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Citat:

Yaia,
Nu este asa de simplu.
Hartuiala traditionala este diferita de cea digitala.
In primul rand cunosti hartuitorul si poti interveni.
In al doilea rand hartuirea se petrece intr-un colectiv restrans.

La cea digitala el poate ramane anonim (Cum a spus si Selene Bunny suni cu nr. ascuns) si deci nu vor exista constrangeri morale si sociale ale acestui comportament.
Copiii fie ca sunt victime sau ofensatori pot ascunde de parinti urmele - poate stiu mai bine decat parintii sa manuiasca tehnologia.
Numarul de persoane care "participa" este infinit mai mare.

Ba se pot lua exact aceleasi masuri ca si in sa zicem realitate: plangere la politie iar acestia trebuie sa-si faca meseria si sa afle despre cine e vorba ca traim in 2011, nu in 1012. Se poate afla dupa adresa de IP si chiar daca sunt mai multe IP-uri, pana la urma se gaseste cine la ce ora s-a logat din locul respectiv.
Asa cum a fost posibil aici sa se ia masuri impotriva unui individ si a tampitei cu care traia pentru ca au injurat, amenintat si batjocorit pe cineva virtual(caz cunoscut mie personal si nu auzit de la bunica matusii nepotului nevestei unchiului vecinei), asa se poate face si in Romania.
Si cu telefoanele se poate face in acelasi mod daca in momentul in care li se spune de catre companiile telefonice ca trebuie sa se deplaseze la Politie multi ar renunta la plangeri ca nu se pot obosi sa se miste pana acolo.
E adevarat ca in Romania birocratia te omoara dar daca la toate plangerile scrise cereti numar de inregistrare si spuneti 2 vorbe despre cererea de dreptate in justitie, va spun ca se misca lucrurile sigur.

----------------------------------------------
mama de Alexa,mandria ochilor si sufletului meu, 23mai1997 si Sandra ingeras frumos 4septembrie2004/august2007

O palma sau urlat la copil nu inseamna educatie!Inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC ! NU EXISTA MOTIVATIE SI NICI SCUZA! Aceeasi intoleranta pentru abuzul de orice fel.

PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT PE CEI CARE AU ATATA NEVOIE AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11

Mergi la inceput