Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 8
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Pai de invatat astea la 3 ani le fac si aici, dar jucandu-se. Nu stau la mese si asculta ce le spune educatoarea, ci in timpul jocului vin intrebari de culori, forme, cate bucati, etc. Cunoasterea naturii o fac tot asa, mergand in plimbari si povestind ce vad...plante, culori, forme, aduna frunze si le numara, etc...apoi anotimpurile la fel. Deseneaza, li se citesc povesti... Scoala incepe la 7 ani dar la 6 ani incep clasa pregatitoare care e la scoala. Unde invata NUMAI ce inseamna sa stai pe scaun la masa, cum sa iti astepti randul cand cineva vorbeste, sa il asculti si sa astepti pana termina ca sa iti exprimi ideea, sa respecti parerea celuilalt...e in adevaratul sens al cuvantului pregatirea pentru scoala, dar educativ, fara performante. Fac si putina matematica, invata literele, se joaca mult, canta. Au sali cu jucarii atasate de sala de clasa si copiilor care nu se pot concentra si sta cu restul la mese li se permite sa se joace putin si apoi sa revina la clasa. La camin, copiii care nu doresc sa doarma, stau cuminti pe canapele sau saltele(au sali speciale) tot in chilotei si maieu cum spune Vauva si asculta povesti citite de o educatoare(au 4 educatoare la 20 de copii, dar sunt 2 deodata la grupa, se suprapun toate 4 numai la pranz cand copiii iau masa), e ora de liniste pentru toti. Nah, am cam divagat vad de la subiect, Tanti nu spre asta voia sa indrepte discutia...imi cer si eu scuze de la autoare, promit sa nu mai intervin decat cand mai am ceva de spus la subiect. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Pai si la noi ii invata prin joaca evident.
Dar chestiile alea de "bune maniere" le invata mai devreme,nu doar de la 6 ani.Adica sa isi astepte randul sa vorbeasca,baietii sa tina usa fetelor,nu mai zic de salut.Si sa mearga frumos doi cate doi pe strada - i-au dus in plimbari/excursii inca din grupa mijlocie - cca 25 de copii cu doua educatoare si o ingrijitoare si n-au avut nicio problema cu ei,au fost ff cuminti.
Plus chestiile practice,sa isi impature pijamalele,sa isi aranjeze patul,sa ude florile (au muulte in sala si pe hol) ,fac de serviciu la bucatarie pe rand (aduc painea,servetelele,etc. aranjeaza mesele - a mea abia astepta sa ii vina randul),planteaza pomi si multe alte chestii.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Laura25 spune:
Eu imi aminesc ca la grupa mica doamnele educatoare spuneau ca activitatile sunt de 10-15 minute maxim, pt ca nu se pot concentra la 3-4 ani mai mult de atat. Deci mitul cu bietii copii romani legati de scaune de la 3 ani cu orele e ... doar un mit.
Nu neg ca sunt gradinite, educatoare mai exact care folosesc pedepse. Dar de ex. la gradinita unde merg ai mei pusul cu mainile la spate este o chestiune de cateva zeci de secunde, ca sa le atraga atentia (eram la o lectie deschisa la ei si pornisera o harmalaie de nu se intelegea nimic, domna le-a spus sa se ridice toti, apoi sa se aseze, sa puna mainile la spate. I-a lasat cu mainile la spte maxim 30 de secunde, timp in care s-a facut liniste si le-a recaptat atentia). Pedepse din ce am vazut eu ar fi asezatul pe un scaunel langa educatoare (celebrul time-out laudat si practicat si in tarile din vest) sau interzisul sa participe la o activitate care ii place pt cateva minute.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Rufus spune:
Asteptarile mele de la gradinita sunt normale. Un loc sigur, placut, in care copila mea sa se simta protejata, iubita.
Ana nu e la cea mai grozava gradinita, din ce spuneti voi ca se intampla prin alte parti; imbinam, insa, nevoia ei de a fi in colectiv cu posibilitatile noastre (de tot felul).
Nu-mi plac optionalele. Nici macar cel de dans, ce sa mai vorbim de engleza, calculator. Am vazut la serbari ce "produc" la sfarsitul anului: jenant. Nu pentru ei...pentru "profesori". Ana nu se omoara cu ele...poate pentru ca acum merge la Palatul copiilor, sunt alte date ale problemei acolo.
Eu sunt adeptul invatamantului pomenit de cei plecati in alte tari. Il vad mult mai practic. Si da si rezultate...
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
monica70 spune:
La noi ii puneau cu mainile la spate exclusiv cand le turna supa in farfurii la amiaza si asta la grupele mici ... si va cam dati seama de ce
Iar pedepsele au constat in asezarea deoparte pe un scaunel cand erau mici - asta pana se "calmau" , sau ridicatul in picioare acum ca au mai crescut (cel putin de "doamna de engleza" asa imi zicea fetita ca face cu ei,cand nu-si tin gura in timpul lectiei).
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
mihaela_s spune:
Monica, m-ai inteles gresit . Nici aici nu-i invata asta DOAR la 6 ani, invata de la 1 an de cand se duc la gradinita. Absolut! Nu-ti imagina ca aici merg buluc pe strada cand merg in plimbari :)). In plus ii duc pe cei mici in carucioare ca sa le fie usor copiilor. Iar pe cei maricei ii duc de manute, tot doi cate doi. Sau au mai vazut ca au mereu sfori colorate cu ei si se tin de sfoara...o educatoare in fata, una in spate cu cate un capat de sfoara si intre ele copiii care tin sfoara si ei. Mereu ii numara cand se dau jos din autobuse, nu i-am vazut bulucindu-se si mereu li se spune sa nu se ingramadeasca, sa astepte randul...asta la copii de 2-3 ani.
Si nici la 6 ani nu se opresc sa ii invete asta, desigur. Era doar o exemplificare a ceea ce fac in clasa pregatitoare, atat.
Acum divaghez putin, dar nu ma pot abtine sa nu spun cat de socata a fost cea mica a mea cand in vara in Ro nu se putea da pe tobogan in Ro...aici toti copiii stau frumos, isi asteapta randul. In Ro ea steatea cuminte si veneau mereu altii din spate si se bagau in fata ei. M-a intristat foarte tare asta...La leagane la fel, cum se elibera unul, cum se aruncau vreo 2-3 copii pe ele si era batalie. A mea nu e obisnuita cu asa ceva.
corap spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Vauva Pe mine ma surprinde sa citesc ca mai exista inca metoda cu statul in bancute cu mainile la spate si pedepse.:( |
iaca eu tocmai ma gandesc sa fac o reclamatie la inspectorat (ca la directoare n-a functionat) ca educatoarea noua a lu' fi-mio (aia de l-a pus la colt ca n-a vrut sa spuna poezia) ii tine inainte de masa 10 minute in picioare cu mainile sus "ca sa nu puna mana sa deranjeze tacamurile pana vine masa" .
bine, am aflat si ca tot ea a fost reclamata de un parinte ca a urlat la copil "magarule" in curtea gradinitei.
parerea lu' fi'miu despre ea " e rea ca o vrajitoare si nu iubeste copiii si eu o urasc".
fi-mea a preferat sa stea la tzara cu bunica-sa decat sa mearga la gradinita.
iar mie imi e foarte greu sa le explic "de ce merg la gradinita", "de ec trebuie sa mergem si azi la gradinita", "de ce ne invata gresit la gradinita", "de ce tu imi spui asa si doamna ne spune altfel" etc...
nu stiu cum rezista copiii mei, dar mie mi-a iesit gradinita pe urechi.
si in afara de partea cu socializarea nu am gasit alt argument pentru care ar trebui sa mearga. iar argumentul "socializare" mi-a fost respins ca "si in parc sunt copii si ne jucam cu ei, si la noi acasa vin prietenii nostri cand ii chemam si ne jucam mai frumos cu ei decat la gradi".
concluzia: eu inca n-am gasit raspunsul la intrebarea din titlu - si nu am gasit o utilitate gradinitei (de stat, din romania)
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Monica, m-ai inteles gresit . Nici aici nu-i invata asta DOAR la 6 ani, invata de la 1 an de cand se duc la gradinita. Absolut! Nu-ti imagina ca aici merg buluc pe strada cand merg in plimbari :)). In plus ii duc pe cei mici in carucioare ca sa le fie usor copiilor. Iar pe cei maricei ii duc de manute, tot doi cate doi. Sau au mai vazut ca au mereu sfori colorate cu ei si se tin de sfoara...o educatoare in fata, una in spate cu cate un capat de sfoara si intre ele copiii care tin sfoara si ei. Mereu ii numara cand se dau jos din autobuse, nu i-am vazut bulucindu-se si mereu li se spune sa nu se ingramadeasca, sa astepte randul...asta la copii de 2-3 ani. Si nici la 6 ani nu se opresc sa ii invete asta, desigur. Era doar o exemplificare a ceea ce fac in clasa pregatitoare, atat. Acum divaghez putin, dar nu ma pot abtine sa nu spun cat de socata a fost cea mica a mea cand in vara in Ro nu se putea da pe tobogan in Ro...aici toti copiii stau frumos, isi asteapta randul. In Ro ea steatea cuminte si veneau mereu altii din spate si se bagau in fata ei. M-a intristat foarte tare asta...La leagane la fel, cum se elibera unul, cum se aruncau vreo 2-3 copii pe ele si era batalie. A mea nu e obisnuita cu asa ceva. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Wow aia cu carucioarele e beton N-am mai auzit ... dar probabil e vorba de copii de cresa.Nu stiu cum e la noi la cresa,dar nu prea cred sa ii scoata la plimbare si nici vorba sa aiba carucioare in dotare.
Cu toboganele cam ai dreptate e cam imbulzeala si eu am vazut asta,dar cred ca degeaba ii mai invata la gradinita una alta (unde ii invata ,ca sunt educatoare si educatoare ) ,daca nu ii mai educa si parintii ... In plus sunt si copii mai agitati,zburdalnici,carora le zici odata,au inteles si peste un minut iar fac cum le vine lor Care-s descurcareti bine,se vara un-doi,dar la restul trebuie sa mai intervina parintii/bunicii sa mai faca putina ordine pe-acolo ....
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Laura25 spune:
Cora, uite de ex. fata mea, care e mai saritoare si mai harnicutza din fire a venit cateva zile la rand cu abtibilduri in piept, date de educatoare pt ca a ajutat la pus servetelele pe masa, la impartit paharele sau la strans tavile si tacamurile dupa masa. Deci ce se intampla la unele gradinite e doar din vina educatoarelor. Nu e politica de stat sa se tina copii cu mainile in sus inainte de masa sau alte aberatii de astea. Generalizarile nu isi au rostul, cred eu. Te inteleg si iti inteleg copilul ca e frustrat si nefericit. Dar asa cum sunt educatoare ca a voastra sunt si educatoare ca ale noastre.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
mamitzica spune:
Si in Canada sint scosi afara zilnic-exceptie daca toarna cu galeata sau e mai frig de -25.
Sint invatati de mici sa se imbrace singuri-isi pun jacheta pe jos,deschisa si o iau dind-o peste cap.
monica70 spune:
CORAP pai fa frumos reclamatie educatoarei si dupa aia cauta alta gradinita/alta educatoare si gata.Daca ai avut ghinionul sa nimeriti asa "prost",asta nu inseamna ca gradinita nu are nicio utilitate - eu in 4 ani n-am avut nicio nemultumire majora.
Eventual nu prea mi-a placut in grupele mici ca le-au dat prea multe foi de colorat,decat sa le dea foi goale sa deseneze ei pe ele la liber - dar e o chestie subiectiva fiindca a mea e f. buna la desen si coloratul era prea simplu pt. ea. Sau as fi preferat sa le dea mai des sa lucreze cu plastelina, decat sa coloreze.Deci chestii absolut minore ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"