Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 7
boticelina spune:
Nu-i chiar matematica la grupa mica, acolo se pune accentul mai mult pe proprietatile obiectelor (mic/mare, scund/inalt, slab/gras, lung/scurt) si localizare spatiala, sus-jos, in/in afara, langa/departe, in fata/in spate, ii invata formele geometrice de baza (cerc, triunghi, patrat) si sa numere pana la 3. Mai fac si secvente temporale din trei imagini (sa le puna in ordinea corecta - de la samanta la pom, de ex.)
De la patru ani incep sa le explice cum e cu multimile (de unu-trei elemente), traseaza pe contur si recunosc cifrele pana la 5, fac serii simple (pana in 3 elemente)
Edit: e adevarat insa ca exista caiete pt ciclul I (3-5 ani) foarte grele, noi am avut unele din astea anul trecut si copiii nu au putut lucra decat maxim 20% din ele. anul asta au altele mult mai bine facute, n-au sarit nicio pagina, sunt exact ce trebuie pentru ei (grupa mijlocie).
Eu am mai gasit insa un grup de galerii pe picasa unde isi impart materialele didactice educatori din America de Sud si am scos cateva mii de fise de acolo si e o placere sa lucrezi pe ele, copilul le devoreaza. Le-am pus si la dispozitia educatoarelor ei de la gradi si mai intercaleaza din ele cu cea au in caietele de lucru si copiii lucreaza cu placere. Eu am sansa sa ma ocup pt grupa fetitei mele de "aprovizionare" asa ca i-am blindat cu tot felul de accesorii si materiale (de la fire de lana la decupatoare de bicuiti) si lucreaza foarte multe activitati manuale/practice/creative
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Pai Cleo cum prea brusc daca se spune ca fac matematica din grupa mica? Mi se par perceptii contradictorii. Se cheama gradinita dar copiii practic incep notiuni de scoala mai devreme, de pe la grupa mare, in jur de 5 ani (unii chiar mai timpuriu). |
Cine-a zis ca fac mate din grupa mica ???
Cel putin la gradinitele de stat nu cred ca au asa ceva in programa.
La noi caiete speciale au avut abia din grupa mijlocie si-s ff simple ,practic sunt carti de colorat,pe temele "domeniul om si societate", "domeniul limba si comunicare","domeniul stiinte" ,iar matematica aia grea consta in cifrele pana la 5 si operatii cu multimi - sa grupeze trei masinute la un loc,doua baloane chestii de genul asta.Dar ce e drept la gradi la fetita educatoarele au zis ca daca vad ca se descurca f bine copii ele ii invata si la un nivel mai crescut - de exemplu in loc de cifrele pana la 5 ,ii invata pana la 10.Dar chestiile astea multi copii chiar le stiau inca de-acasa ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Laura25 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui monica70
Cine-a zis ca fac mate din grupa mica ??? Cel putin la gradinitele de stat nu cred au asa ceva in programa. |
Ba sigur ca fac matematica de la grupa mica, dar 'matematica' asa cum a zis boticelina: orientare in spatiu, numarat 1,2,3, notiuni de mai mic, mai mare, mai gros, mai subtire etc ... toate astea se incadreaza la materia 'matematica' si se fac prin jocuri, desene, activitati practice. Nu ii pune nimeni in banci cu caietul cu patratele in fata si le da sa rezolve intergale.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Vauva spune:
Pe mine ma surprinde sa citesc ca mai exista inca metoda cu statul in bancute cu mainile la spate si pedepse.:(
mihaela_s spune:
Pai de invatat astea la 3 ani le fac si aici, dar jucandu-se. Nu stau la mese si asculta ce le spune educatoarea, ci in timpul jocului vin intrebari de culori, forme, cate bucati, etc. Cunoasterea naturii o fac tot asa, mergand in plimbari si povestind ce vad...plante, culori, forme, aduna frunze si le numara, etc...apoi anotimpurile la fel. Deseneaza, li se citesc povesti...
Scoala incepe la 7 ani dar la 6 ani incep clasa pregatitoare care e la scoala. Unde invata NUMAI ce inseamna sa stai pe scaun la masa, cum sa iti astepti randul cand cineva vorbeste, sa il asculti si sa astepti pana termina ca sa iti exprimi ideea, sa respecti parerea celuilalt...e in adevaratul sens al cuvantului pregatirea pentru scoala, dar educativ, fara performante. Fac si putina matematica, invata literele, se joaca mult, canta. Au sali cu jucarii atasate de sala de clasa si copiilor care nu se pot concentra si sta cu restul la mese li se permite sa se joace putin si apoi sa revina la clasa.
La camin, copiii care nu doresc sa doarma, stau cuminti pe canapele sau saltele(au sali speciale) tot in chilotei si maieu cum spune Vauva si asculta povesti citite de o educatoare(au 4 educatoare la 20 de copii, dar sunt 2 deodata la grupa, se suprapun toate 4 numai la pranz cand copiii iau masa), e ora de liniste pentru toti.
Nah, am cam divagat vad de la subiect, Tanti nu spre asta voia sa indrepte discutia...imi cer si eu scuze de la autoare, promit sa nu mai intervin decat cand mai am ceva de spus la subiect.
Vauva spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Laura25
Ba sigur ca fac matematica de la grupa mica, dar 'matematica' asa cum a zis boticelina: orientare in spatiu, numarat 1,2,3, notiuni de mai mic, mai mare, mai gros, mai subtire etc ... toate astea se incadreaza la materia 'matematica' si se fac prin jocuri, desene, activitati practice. Nu ii pune nimeni in banci cu caietul cu patratele in fata si le da sa rezolve intergale. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Banuiesc ca matematica asta se face cam in toate gradinitele in ziua de azi. Cel putin aici, am inteles ca si in Germania, copiii au o evaluare de aptitudini, limba, cunostiinte(care include si ceea ce enumerati voi) in jurul varstei de 4 ani. In plus mai au si un control amanuntit medical cu test de vaz, auz si un control stomatologic. Astea sunt cam obligatorii.
Vauva spune:
Exact cum spune Mihaela, totul se invatza prin joaca cu implicarea activa a educatoarelor, nu doar stau pe scaun si se uita la ei ce fac.
Tanti Zavaidoc spune:
Ba discutati si divagati, ca asta era ideea, sa facem schimb de pareri.
Revin mai tarziu cu povesti despre dormitul afara, excursii si plimbarile cu gradinita prin oras.
Si la noi sunt baieti si fete, unii voluntari, altii care invata ca sa devina educatori, cum spunea Mihaela. In Suedia se incurajeaza mult existenta barbatilor educatori in gradinite, iar copiii ii adora efectiv (da, au idei mai bune decat femeile in ce priveste masinutele, castelele de nisip).
Sper sa imi amintesc sa povestesc si despre ce activitati au ei in curtea gradinitei (invata sa bata cuie si sa `vopseasca´).
Dar, cum zicam, toate acestea intr-un episod urmator
monica70 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Laura25
Ba sigur ca fac matematica de la grupa mica, dar 'matematica' asa cum a zis boticelina: orientare in spatiu, numarat 1,2,3, notiuni de mai mic, mai mare, mai gros, mai subtire etc ... toate astea se incadreaza la materia 'matematica' si se fac prin jocuri, desene, activitati practice. Nu ii pune nimeni in banci cu caietul cu patratele in fata si le da sa rezolve intergale. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Pai eu una nu m-am gandit sa numesc chestiile astea chiar "matematica",sunt lucruri simple pe care ai mei le-au cam stiut de-acasa inca de pe la 2-3 ani si oricum chiar nu mi se par deloc grele pentru copii de 3-4 ani cat au cei din grupa mica.Nu mai zic ca nu e cazul de dat cu capul de pereti ca vai cum ii indoapa in Ro cu matematica din grupa mica si stau lipiti de banci
Si nici la scoala nu ajung asa brusc sa stea 4 ore in banca,cel putin la noi ne-au avertizat ca anul asta la pregatitoare vor face mai mult exercitii,decat ii vor lasa la joaca . De fapt au luat-o treptat inca din grupele mici.Intai mai stateau in banca la desenat,lipit,jucat cu plastelina etc. si incet incet, au ajuns si la scris ...
Si la gradinita la fiica-mea sunt cativa copii,mai ales baietei, care se descurca greu,unii chiar foarte greu mai ales acum la pregatitoare ,dar educatoarele se ocupa mult mai mult de ei decat de ceilalti care "prind din zbor". Si mie se pare normal,altfel la anul la scoala va fi jale pentru ei ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Vauva spune:
Ce pot eu sa spun ca am o prietena in Cluj a carei fetitza a inceput clasa I si mi-a zis ca are extrem de multe teme de facut acasa incat nu mai are timp de joaca sau uitat la televizor.