Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 4
gabitza2005 spune:
La noi nu invata sa scrie si nici nu fac semne grafice, nu au teme -doamna zice ca gradinita trebuie sa fie o joaca cu toate ca ei sunt la pregatitoare.
I-a invatat sa scrie cifrele -asa cum pot ei, fara exercitiu -deoarece mai fac jocuri cu numarat, adunare si scadere (din alea cu trei alune desenate +1 aluna desenata) si cateodata mai scriu raspunsul
cleo78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monalac SABINA,. Am intalnit si eu,in sfarsit,pe cineva care sa mi sustina teoria.Cum naiba sa fie fericit la 3 ani ca l trezesc de dimineata si l duc intr un loc unde tb sa stea 4 ore cu fundul pe scaun? Dar vai,trebuie sa se descurce singur!De la 3 ani! Eu am posibilitatea sa stau cu copiii acasa si am ales sa i duc la gradinita doar cu un an inainte de a merge la scoala. Mami de Cris si Codrin Poze Cris Bebe Codrin |
monalac, nu toate gradinitele sunt asa. Adica, noi am vizitat ceva gradinite, am fo la 2 in Bucuresti si una in bruxelles, si nicaieri nu am vazut copii pe scaun .
In primul rand copilul meu nu e genul sa stea pe scaun.
Dar uite, ca la 1 an 5 luni a invatat sa manance singura la gradi, dupa 3 zile nu ma mai lasa sa o hranesc, si manca f. mandra de ea! (recunosc, vina mea este ca nu o prea lasam singura ca vai, se murdareste, vai hai sa manancam repede sa scap de corvoada asta etc).
Nici acum, la 3,5 ani, nu ii sta locului fundul pe scaun .
Cat despre scosul afara ca nu este personal suficient, aici e o supraveghetoare la 20 si ceva copii, si e cu toti afara. Cu unul de mana plangand, cu 2 la care le explica cum sa "partager" topoganul, cu servetele sa stearga mucii etc.
Marea suferinta din Ro nu mi s-a parut gradinita. Ci faptul ca parintii au prea putin timp sa aloce copilului, si alternative limitate. Atunci, unii parinti incearca sa compenseze financiar, cautand gradinite scumpe, activitati scumpe, alternative etc etc. Solutia e simpla, unica fiecarui caz, dar e greu de vazut in starea de stres/tensiune.
A, si inca o observatie: o amica educatoare mi-a zis ca fetele sunt mai devreme prietenoase si se adapteaza la gradi mai repede decat baietii de aceasi varsta. Atunci nu am crezut-o, dar uneori ma gandesc ca si asta e o chestie.
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gabitza2005 La noi nu invata sa scrie si nici nu fac semne grafice, nu au teme -doamna zice ca gradinita trebuie sa fie o joaca cu toate ca ei sunt la pregatitoare. I-a invatat sa scrie cifrele -asa cum pot ei, fara exercitiu -deoarece mai fac jocuri cu numarat, adunare si scadere (din alea cu trei alune desenate +1 aluna desenata) si cateodata mai scriu raspunsul |
Tema nu au si nu au avut niciodata nici la fetita mea la gradi,nici litere n-au scris inca,dar urmeaza.Deocamdata fac doar liniute,bastonase si alte hieroglife de gen,cum faceam noi in clasa intai.Plus matematica simpla,multimi si alte chestii de gen,din cartile/caietele alea speciale.
Educatoarele noastre au alte principii: sunt taaare mandre ca mereu invatatoarele din clasele intai au fost foarte multumite de cat erau de pregatiti copiii proveniti de la ele bla bla ... se tot lauda Deci in grupa pregatitoare fac (si) treaba,dar si anul trecut au facut in grupa mare,fiindca 7 dintre copilasi au mers la scoala anul asta.Insa cei ce nu mergeau,aveau "optional" la exercitiile de gen - la a mea insa i-a placut ,asa ca hop si ea mai facea cu cei ce mergeau la scoala
Dar de scris litere si cifre o face demult si-acasa,fara s-o fi pus nimeni,le-a invatat singurica ...
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Laura25 spune:
La sedinta cu parintii de la inceputul anului una din educatoare ne-a spus ca s-a dat directiva de la minister/inspectorat sa fie scosi zilnic copii afara. A zis-o pe un ton de scuza, subliniind ca ele stiu ca au mai fost discutii, ca unii copii sunt mai sensibili, ca ies si alearga si transpira sau e prea rece si se imbolnavesc. In loc sa zica 'in sfarsit iesim afara' au zis 'ne cerem scuze ca o sa incercam sa ii scoatem mai des, dar mai ales acum e vreme buna si nu stam mai mult de jumatate de ora-45 de minute". Si i-au scos zilnic pana la prima rafala de vant mai serioasa. De cand s-a racit (cam de 2 saptamani) nu au mai iesit deloc. Si probabil vor mai iesit in primavara, cand urca temperatura inapoi la 20 de grade cel putin. Eu nu sunt de acord cu ele, dar mi le imaginez incercand sa dea explicatii in fata uneie din cele 'x' mame, cu gura mare ca din cauza iesitului in curte i-a racit odorul. Problema nu e numai la educatoare, ci si la mentalitatea multor parinti.
La aceeasi sedinta, cand s-a discutat de optionale (cele facute in timpul programului, de la 8 la 17) eu am intrebat daca nu pot face ceva mai 'sportiv' : dans sau gimnastica. Au sarit imediat alte mame pe mine ca ce 'sportiv' imi trebuie? Daca vreau gimnasica sa ma duc la clubul 'x','y' (particular, dupa ora 17), ca sunt la grupa pregatitoare si mai bine sa faca engleza (unde nu invata nimic, dupa parerea mea) si ceva romana/matematica.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Vauva spune:
Mihaela_s, intottdeauna mi-a placut cat de frumos descrii viatza voastra in Suedia. Te citesc cu placere!
Tanti Zavaidoc, gradinitza din Finlanda este cred ca identica cu cea din Suedia, dupa cum descrieti voi. La fel si eu sunt foarte incantata de modul cum functioneaza si trateaza copiii. Fiica mea a inceput gradinitza la 2 ani in ideea socializarii si invatarii cat mai rapide a limbii, care se stie ca este foarte dificila si integrarii ei in societatea copiilor finlandezi, avand in vedere ca noi acasa vorbim doar romaneste cu ea. Si rezultatele se vad. La 5 ani vorbeste limba cursiv, face rime chiar si are o armata de prieteni.
Lucrul care ma incanta pe mine foarte mult, este ca ii scoate afara de doua ori pe zi, indiferent de vreme, exceptie facand doar daca tuna si fulgera sau afara sunt mai putin de minus 15 gradeDar au si echipamente corespunzatoare:costume cauciucate si cizme de cauciuc pe timp de ploaie si salopete foarte groase, anti vant, anti umezeala pe timp de iarna, ca si manusi si caciuli la fel. In picioare niste ghetute groase care la fel sunt facute sa reziste la conditiile de aici(de iarna, ma refer).Si toate educatoarele si ingrijitoarele ies cu iei afara...
terishka spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Ai mei au invatat despre 112, ambulanta, pompieri, politie (ce face fiecare, vizite ale lor la sediul Pompierilor, actiuni comune cu politia, concursuri etc) in fiecare an , chiar de la grupa mica. Si sunt la gradinita de stat. Presupun ca nu sunt o exceptie. Este un politist care vine de 2-3 ori pe an si le vorbeste despre reguli de circulatie, siguranta in trafic, au facut si un concurs f, frumos anul trecut in care toti copii s-au implicat cu mult entuziasm. La Pompieri merg de 2-3 ori pe an, le sunt aratate masinile, furtunele, instrumentele folosite, barcile de interventie, li s-a explicat ce trebuie sa faca in caz de incediu sau alte pericole. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Ce activitati frumoase, Laura! Daca n-ai fi precizat nu as fi crezut ca sunt la o gradinita de stat.
terishka spune:
Eu sunt dezamagita de gradinita de stat la care merge fetita mea de 4 ani. Merge de anul trecut, e al doilea an, a si schimbat educatorele.
Ea se simte bine, dar educatoarele ei inca aplica metode de mult apuse ziceam eu: mainile la spate, statul la colt. Invata tot felul de poezii dupa mine inepte, tatal se duce la serviciu, mama sta acasa si calca, mai era una zicea ceva de genul nu trebuie sa ii ascund lui tati "rautatile" ce le fac cu alti copii... Mare accent mai pun si educatoarele, dar si parintii am vazut eu la sedinta, pe poeziile astea. Si serbarile plac foarte mult, tot la sedinta am vazut - la sedinta din septembrie deja se discuta serbarea de Craciun.
Mi-a placut anul trecut ca i-a scos mai des decat ma asteptam afara, iarna au facut om de zapada si chestii de gen. Apoi au facut frumos cunoasterea toamnei de exemplu, cu jocuri sa recunoasca fructe/ legume legati la ochi, sa stie care leguma se foloseste la ce mancare etc.
Ca sa raspund la intrebarea din titlu, cred ca scopul gradinitei e sa asigure un mediu cat mai cald copilului, mai ales la grupa mica. Tot atunci, sa se joace mai mult si sa se incerce ca scopul sa fie sa se simta copiii bine intr-un mediu supravegheat. In anii mai mari de gradi, jocurile in care se intercaleaza si invatarea de cunostinte si activitatile practice de genul celor descrise de Laura mi se par foarte ok.
Laura25 spune:
terishka, eu sunt foarte multumita de activtiatile lor (in afara de ora de engleza si iesitul putin afara). Au facut in fiecare an cateva activitati mari, intinse pe mai multe zile, organizate in colaborare cu alte insitutii. De ex. au venit copii de la liceul de informatica si le-au citit povesti scrise de ei, s-au jucat cu ei, au mancat o prajitura si un suc impreuna. Apoi cei mici au fost in vizita la liceu. Li s-au aratat sali de clasa, laboratoare. Apoi dupa cateva zile au fost impreuna la Casa de cultura la o lansare de carte scrisa de copii, unde s-a lasat tot asa cu cantece, recitat de poezii, facut poze etc.
Anul trecut au facut o actiune legata de mancarea sanatoasa cu alt liceu. Au mers la scoala respectiva unde cei mari pregatisera o piesa de treatru despre alimentatie sanatoasa, au facut impreuna (fiecare copil mic a avut un partener dintre cei mari) salata de fructe si legume apoi le-au mancat. Piticii au pregatit cate o floare si un desen pt cei mari. Gradinita are revista prorpie, scoasa lunar de educatoare.
Au lunar ore de ecologie, au plantat flori in curtea gradinitei. Saptamana trecuta, cred, cand a fost ziua celor ce intervin in caz de dezastre au fost la cortul amenajat de pompieri in centrul orasului si au discutat cu pompierii, li s-au dat materiale promotionale, reviste.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
inapreda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina pentru mine, personal, pana pe la o varsta de 4-5 ani, gradinita este un loc unde parintii isi duc copiii pentru ca trebuie sa mearga la serviciu ca sa castige bani. Asadar, am pretentia ca in acel loc copiii sa se simta bine, sa se joace, sa fie totul cat mai placut, deoarece nu este un mediu natural , in mod natural, copiii de aceasta varsta au nevoie de mama si de tata. Lor nu le foloseste nimic asa zisa socializare, in opinia si din experienta mea cu doia copii, sunt niste fraze sforaitoare inventate de catreunii ca sa linisteasca constiinta parintilor. In sprijinul acestei idei stau si toate marturiile psihologilor cu eu-ul interior care se construieste incet incet toata copilaria, iar un atasament sanatos implica legatura ma stransa cu parintii pana pe la 4 ani. Insa noi nu traim intr-o lume ideala, parintii trebuie sa puna paine pe masa. Asa ca isi duc copiii la cresa/gradinita samd. De aia acolo vreau un loc cat mai sigur pt copil, cat mai prietenos, cat mai cald. E sg lucru care conteaza. Dupa 4 ani, 4 ani si ceva, multi copii simt nevoia sa stea mai degraba cu alti copii decat cu parintii. De-abia atunci vad utila gradinita pentru copil. E un loc unde are viata lui interioara, constient separata de a parintilor. Nu sunt de acord cu multimi predate la masuta, dar la invatarea unor notiuni prin joaca, da, ader :) Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Nu te cunosc dar te iubesc!!!!!!!!!!
Vorbim aceeasi limba!
Mama lui Ian.
mihaela_s spune:
Lali, ai perfecta dreptate. Stiu si eu cum era, ca doar am crescut copiii in Ro. Cea mare pana la 11 ani si cea mica pana la 4. Am avut mare noroc ca pe cea mare am dat-o la cresa la 2 ani...sunt orase in care mai exista crese, sa stiti...iar pe cea mica mi-au primit-o la 2 ani la o gradi particulara unde chiar daca plateam mult, am fost tare multumita de ce faceau. Totusi in orasul in care stateam noi nu era asa trend cu activitatile extra...cea mare a facut sport si in Ro si mergea la Clubul copiilor la desen. Cea mica nu a facut nimic, era prea mica.
Am spus de trend pentru ca eu asa am concluzionat...in ro e in trend sa ii duci la cat mai multe activitati, de mici...pentru ca apoi nu mai au cand. Tin minte ca si noi cand eram copii mergeam, era trendul intre noi, copiii, dar eram mai mari, peste 8-9 ani...am fost la modelaj, la traforaj, la dans, apoi am descoperit sportul si am jucat handbal si apoi am facut atletism. Pana la 14 ani cand am intrat la liceu si nu mai aveam timp.
Pe cand aici e trendul cum spuneam. Dupa o varsta, cand copilul e independent, stie ce isi doreste, etc. Eu si sa vreau nu as avea unde sa duc copii mai mici de 6-7 ani. Poate in orasele mai mari sa fie, eu traiesc intr-un orasel, departe de lumea civilizata . Tanti daca are timp poate ne spune cum e la ea, ca locuieste intr-un oras cu traditie in cultura si scoli impunatoare.
Vauva, multumesc mult. Foarte mult seamana sistemele de invatamant finlandez si suedez, eu am studiat problema. Deosebirea e ca finlanda chiar are cel mai "tare" invatamant din Europa, pe cand Suedia e mai jos. Mai lenesi asa...:).
Laura25, minunat ce scrii ca fac copiii la camin. Cred ca e prima data cand citesc asa lucruri frumoase, ma bucur mult sa stii!