Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 3
mihaela_s spune:
Aici nu sunt bone . Parintii care muncesc trebuie sa se descurce cu caminul. A mea statea de la 7.30 la 16 si apoi la 17. Abia asteptam cu totii sa ajungem acasa, nu sa mai umblam pe undeva...
Afara ii scoate la orice camin ii duci, e "obligatoriu". Nu sunt asteptari de la camin, regulile sunt uniformizate si nu se face la un camin mai mult decat la altul...
Ah da, mai sunt camine specializate in "dormitul afara". Adica toti copiii dorm la pranz afara(cati dorm, ca nu ii obliga nimeni, e la libera alegere :)) indiferent de vreme :)). Da, stiu, suna nebuneste, dar credeti-ma ca nu e.
szivarvany spune:
diferenta e ca ei, copiii, vad o joaca in cursuri nu o corvoada, cel putin pt fi`mea e relaxare cate si-a ales pana acum
eu sincer cred ca nu i-am putea obliga sa mearga la ceva ce nu vor (vorbesc exclusiv de chestii creative si sau sport, nu materii academice)
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=8" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1
Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Aici nu sunt bone . Parintii care muncesc trebuie sa se descurce cu caminul. A mea statea de la 7.30 la 16 si apoi la 17. Abia asteptam cu totii sa ajungem acasa, nu sa mai umblam pe undeva... Afara ii scoate la orice camin ii duci, e "obligatoriu". Nu sunt asteptari de la camin, regulile sunt uniformizate si nu se face la un camin mai mult decat la altul... Ah da, mai sunt camine specializate in "dormitul afara". Adica toti copiii dorm la pranz afara(cati dorm, ca nu ii obliga nimeni, e la libera alegere :)) indiferent de vreme :)). Da, stiu, suna nebuneste, dar credeti-ma ca nu e. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Off topic:
Bonele s-au impus in Romania pentru ca exista perioade din viata copilului neacoperite de oferta din spatiul public. Adica pana la 3 ani variantele existente pentru ca o mama sa lucreze sunt: bunici sau bona. Cresele sunt (aproape) inexistente.
Deasemenea exista inca multe locuri de munca unde mama nu poate faptic (chiar daca are dreptul legal) sa-si ia concediu sa stea cu copilul cand acesta e bolnav in primul an de gradinita, deci de la 3 la 4 ani iar e problematic.
Insa a venit si oferta la tanc, existand o multime de femei relativ tinere in pensie cu pensie mizera si timp liber.
monica70 spune:
citat din mesajul lui mamagiuliei diferenta e ca ei, copiii, vad o joaca in cursuri nu o corvoada, cel putin pt fi`mea e relaxare cate si-a ales pana acum eu sincer cred ca nu i-am putea obliga sa mearga la ceva ce nu vor (vorbesc exclusiv de chestii creative si sau sport, nu materii academice) |
Sunt total de acord - ba fiica-mea daca ar fi dupa ea, ar vrea si la pian,chitara,balet si la orice alte chestii vede pe altii ca merg Numai de karate si judo a zis ca nu vrea,ca ea nu se bate
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
Bee spune:
Tanti Zavaidoc, citind cum e la voi, am realizat din nou de ce singurul loc unde m-as reloca ar fi Suedia. Au o filozofie de viata (inclusiv de a-si creste copiii) care pe mine ma atrage foarte tare. Se zbarleste pielea pe mine cand vad de scris pagini de cifre la gradinita! Sistemul se schimba si aici in Romania. Se pune parca din ce mai mult accent pe deprinderi, abilitati, competente in detrimentul cunostiintelor (turnate cu galeata in recipientul numit elev), insa cadrele didactice se schimba greu.
Cu sportul si multele chestii extragradinita care se practica in Romania, e vorba si de dorinta multora dintre noi de a le asigura copiilor ce (credem) ca ne-a lipsit. Si mai e si goana dupa un talent, dupa performanta in domenii diferite. Poate ne e frica sa nu fim mai tarziu judecati de copiii pe care noi ii impingem sa faca de toate (presiunea societatii? Cand vezi x parinti care alearga ca bezmeticii si-si tarasc copiii la engleza, balet, karate si innot, nu poti excluzi copilul netarandu-l la randul tau).
Un cumul de factori.
Scopul gradinitei ar fi sa-i educe (complementar educatiei primite acasa) si sa le formeze deprinderi manuale, practice, de comunicare.
Iar povestea cu 112 si gura, nas, ochi, mi s-a parut geniala!
monalac spune:
SABINA,.
Am intalnit si eu,in sfarsit,pe cineva care sa mi sustina teoria.Cum naiba sa fie fericit la 3 ani ca l trezesc de dimineata si l duc intr un loc unde tb sa stea 4 ore cu fundul pe scaun?
Dar vai,trebuie sa se descurce singur!De la 3 ani!
Eu am posibilitatea sa stau cu copiii acasa si am ales sa i duc la gradinita doar cu un an inainte de a merge la scoala.
anya spune:
Si ai mei ar vrea tot felul de cursuri, numai la scoala nu. Motivul? Ca se scoala prea devreme si le da teme .
Gradinitele de stat din Romania nu prea scot copiii afara. Mai deloc. Motivele sunt multe. In afara de comoditate, exista si personal f putin. O educatoare care are 30 de copii in grija, sa-i imbrace si dezbrace, sa-i pazeasca pe tobogan...ca asta e tot ce au in curte...cam greu. Multe gradinite nu au sala de sport iar in clasa sunt evident tot 30 de suflete. Ar ramane sa faca putina gimnastica, precun chinezii.
Job-urilesunt in general pe program 9-18.00. Daca parintii ies la 18.00, mai fac cam 1 ora in trafic, in cel mai bun caz ar putea fi acasa la 19.00, dar cum pe la multe firme se poarta orele suplimentare (neplatite, evident) si cum toti vor sa-si pastreze job-ul...se intampla ca parintii sa ajunga mai tarziu acasa. Chiar citeam despre parinti care isi vad seara copiii dormind, cand ajung ei acasa .
Practic, toate cursurile astea, pe langa dezvoltarea copilului mai au doua functii: 1.Sa suplineasca ce nu se face in gradinita/scoala
2.Sa compenseze lipsa parintilor
Trist.
szivarvany spune:
eu am grupat scoala+after+activitatile extra pana in orele 18,00 cand ies eu, macar dup`aia sa fim free
as vrea si eu job pana la 16,00
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=Vara 2011 amintiri de vacanta&page=8" target="_blank">Concurs-Vara2011-mag1
monica70 spune:
citat din mesajul lui monalac Cum naiba sa fie fericit la 3 ani ca l trezesc de dimineata si l duc intr un loc unde tb sa stea 4 ore cu fundul pe scaun? |
A mea era o exceptie deci? Ca abia astepta sa mearga si n-avea inca 3 ani impliniti.Si se si trezea/trezeste singura!
Diferenta e ca nu statea 4 ore cu fundul pe scaun,ca mai mult se jucau.Iar ea pasionata de desen fiind,de multe ori cand avea liber la joaca,se apuca singura sa deseneze si la gradi, singura ei nemultumire era ca foile li se dadeau cu portia,nu avea ca acasa la discretie ... Chiar si acum la pregatitoare ii place la nebunie sa scrie in caietele speciale (caligrafie )
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
gabitza2005 spune:
Am avut de ales intre gradinita cu program prelungit si bona. Am ales gradinita -am zis ca mai bine se joaca cu copii si poate invata cate ceva de la doamna decat sa stea cu vreo doamna plicisita care se uite la telenovele.
A invatat multe lucruri la gradinita, a invatat cum sa se poarte cu copii, cum sa se descurce in unele situatii. Pana la gradi daca avea o problema cat de mica venea la mine acum majoritatea si le rezolva singur.
Daca as fi avut posibilitatea sa stau cu el l-as fi dat mult mai tarziu la gradinita.
El singur a cerut sa participe la multe optionale la gradinita -le vede ca pe o joaca nu ca pe o corvoada.
Din pacate nu prea ies pe afara si asta din cauza parintilor -cand e cald ca transpira copii, cand e frig ca e prea frig si ingheata copilasi.
Extra face fotbal si instrument -la cererea lui.