Care e scopul gradinitei?
Raspunsuri - Pagina 5
andre_ea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Laura25
Ai mei au invatat despre 112, ambulanta, pompieri, politie (ce face fiecare, vizite ale lor la sediul Pompierilor, actiuni comune cu politia, concursuri etc) in fiecare an , chiar de la grupa mica. Si sunt la gradinita de stat. Presupun ca nu sunt o exceptie. Este un politist care vine de 2-3 ori pe an si le vorbeste despre reguli de circulatie, siguranta in trafic, au facut si un concurs f, frumos anul trecut in care toti copii s-au implicat cu mult entuziasm. La Pompieri merg de 2-3 ori pe an, le sunt aratate masinile, furtunele, instrumentele folosite, barcile de interventie, li s-a explicat ce trebuie sa faca in caz de incediu sau alte pericole. Am marfa la bazar umanitar DC Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Ba da, Laura, sunteti cam exceptie.
Te-am mai citit si alta data despre lucrurile frumoase pe care le fac copiii tai la gradi. Felicitari educatoarelor!
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009
Delu Prichindelu'
Prichinduta
Speranta si incredere pentru David
anangel_lexi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc Buna tuturor! Am observat ca exista diferente mari intre felul cum e privita gradinita in Romania si cum e ea vazuta in Suedia. Aici copiii merg la gradinita strict ca sa se joace si sa socializeze. In Romania, am vazut pe lista de activitati de la grupa mica o multime de ŽoptionaleŽde genul engleza, pian, dans, karate. Nu vreau sa comparam sistemele, vreau doar sa inteleg de ce exista tendinta asta de suprastimulare a copiilor relativ mici si daca efectele pe termen lung sunt evident pozitive. Mi se pare mult pentru un copil de 3-4 ani sa inceapa ore de limbi straine sau studiul unui instrument muzical. Excludem cazurile in care copilul are inclinatii incontestabile (desi la varsta asta, am putea vorbi de geniu, nu doar de talent). Voi ce asteptati de la gradinita? Sunteti de acord cu modalitatea de ŽpredareŽa matematicii la varste mici, in sensul de a aseza copiii la masuta si educatoare sa le explice cum se pun multimile in corespondenta? Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Nu am citit tot ce s-a scris la subiect dar mie, sincer, nu-mi convine ca la gradinita la fii-mea nu se face nimic. Adica gradinita de aici e ca cea din Suedia, o poezie nu stie fii-mea in germana. Si asta nu e bine, mai ales ca ea e bilingva. Educatoarele nu-i arata fructele, legumele, animalele si denumirea lor in germana iar fii-mea, desi merge de peste 2 ani la gradinita, nu vorbeste germana. tot eu, cand vin seara obosita de la serviciu, incerc sa-i mai arat una-alta. Si nu mi se pare normal. Mai ales ca ea e obisnuita sa-i vorbesc in romana si nu accepta cand incep sa vorbesc germana.
Si nu, nu mi se pare deloc mult ca un copil de 3-4 ani sa inceapa sa invete o limba straina, la varsta asta copiii au un potential fantastic iar creierul lor absoarbe informatia ca un burete. Pe mine una m-a socat cand am aflat ca in Germania nu se invata limbi straine la gradinita. Eu am inceput sa invat germana la 3 ani si jumatate si acum mananc o paine de pe urma acestui lucru. Nici o secunda nu am simtit ca sunt in vreun fel defavorizata sau chinuita fata de alti copii, chiar daca, in timpul scolii, incepeam dimineata orele cu o ora mai devreme decat altii iar in vacante faceam meditatii.
de Maria Cornelia (20.09.2006) si 27+ cu
Din ce in ce mai mare
Perlute de domnisoara
Bobuletul
Tanti Zavaidoc spune:
Vauva, sistemele de invatamant sunt similare in toate tarile scandinave. Cum zic suedezii, in Finlanda e scoala la fel de buna, numai ca mai buna decat in Suedia De fapt, aici vin mereu profesori din Finlanda, cred ca din cauza salariilor mai mari si a conditiilor mai bune.
Bee, daca decizi sa vii in Suedia, ar fi bine sa te grabesti, se cam inchid portile.
Anangel_lexi, mi se pare foarte ciudat ca fiica ta nu stie germana dupa doi ani de gradinita. Poate stie si nu vrea sa vorbeasca? Nici aici nu le spun numele fructelor in mod expres, mai degraba e o conversatie normala, la modul: "Vrei rosie? Dar broccoli iti mai pun?"
Ati mai zis si despre mentalitatea parintilor. Chiar asa, credeti ca s-ar schimba ceva daca ar veni propuneri de la personalul didactic? Daca, sa zicem, gradinitele ar avea independenta sa decida asupra unor aspecte (cred ca dormitul afara nu ar avea succes in Romania, dar e clar un lucru bun ). Cand spun aspecte, ma refer exact la metodele de predare. "Programa" gradinitei presupune ca un copil cu varsta n sa stie anumite lucruri, dar prin ce metode il invata educatoarea acele lucruri sa fie la latitudinea ei. Sa aiba mai multa libertate si educatorii.
Ilinca_M. spune:
Bun subiect! Rezonez cu multe pareri!
Si eu am o fetita pe care am dat-o la gradinita la 1 septembrie, la 2 ani si 5 luni. Cum visam eu gradinita:
- un loc unde in primul rand sa-mi stiu copilul IN SIGURANTA, sa nu stau cu frica in san ca i s-ar putea intampla ceva grav cat sunt eu la serviciu.
- un loc unde macaaar la grupa baby sa nu-i piseze cu "activitati educative", sa-i lase sa se joace cat vor, sa nu le impuna reguli de tip stat musai pe scaunel, sa nu-i pedepseasca, sa fie un mediu calm si cald.
Am inceput sa ma interesez de gradinite particulare si am inceput sa am discutii despre gradinite in general cu amice/ colege etc. Majoritatea spuneau ca sunt multumite de gradinite dar cand spuneau de ce, ma dezumflam total, caci motivele erau mereu:"fac o multime de activitati, au multe optionale, au o educatoare suuuper adica: autoritara, stricta, severa (!!)" si tot asa Aveam impresia la un moment dat ca sunt eu o ciudata, ca nu-mi doresc o educatoare "suuuper", care "sa-i puna la respect, sa le impuna reguli, sa nu lase dupa ei"
Slava Domnului ca am gasit exact gradinita imaginata, unde copilasii nu-s siliti sa faca la olitza, "ca asa e frumos", unde sunt acceptati cu pampers si daca au 3+ ani, sunt lasati sa se joace cat vor, li se citesc povesti si li se canta, dar daca n-au chef sa stea roata sa asculte sunt lasati sa faca altceva.
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
Tanti Zavaidoc spune:
Ma gandeam de ceva timp sa pun intrebarea asta pe forum. Spunea cineva ca generalizarile nu sunt bune. Nici nu generalizez, DAR:
- m-am interesat si eu de gradinita in Bucuresti inainte sa plec din tara si... am fost cam dezamagita, in mare masura din motivele expuse de Ilinca
-singura acceptabila din aproape toate punctele de vedere era una a unei comunitati etnice (nu cred ca are importanta care), dar avea ca dezavantaj major ca avea si tenta religioasa si nu se potrivea cu ideile mele
-citesc pe forum tot felul de pareri care ma conduc la concluzia ca parintii isi cresc fiii si fiicele sa fie 'mai cu motz'
Apoi am venit aici si am descoperit multe lucruri care erau in acord cu ce credeam eu ca trebuie sa fie o gradinita: un loc sigur, unde copiii se joaca si se simt bine cat timp nu sunt cu parintii. Un loc mai degraba destinat educatiei, nu invatamantului.
A nu se intelege ca aici totul e perfect. Tocmai de asta am zis din start ca nu compar, intreb doar cum vedeti voi lucrurile.
Laura25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc -citesc pe forum tot felul de pareri care ma conduc la concluzia ca parintii isi cresc fiii si fiicele sa fie 'mai cu motz' Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Adica? Cum 'mai cu motz'? Nu inteleg ce vrei sa spui.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Tanti Zavaidoc spune:
Adica incearca sa isi stimuleze copiii creand o competitie fara sens: 'Uite, Gigi se duce la tenis, karate, engleza si incepe si pianul luna viitoare. Tu trebuie sa fii mai bun decat el! Deci hai sa mergem si la aeromodelism".
monica70 spune:
Si la fetita mea la gradi le-au prezentat in fiecare an legumele / fructele de sezon - toamna si primavara si incepand cu grupa mijlocie au facut si salata de fructe si legume.Ieri chiar a dus de-acasa un mar,o para,un strugure,o nuca si o pruna ... Gutuie n-aveam acasa,dar sper ca a adus altcineva ... ca asa e la noi,trebuie sa le aduca de-acasa copiii.
Si ecologie au tot facut,au fost si in padurea de langa oras de vreo 2 ori pe an si le-a tinut un "nene" (padurar?) ceva lectie pe-acolo.
De pompieri am zis ca au fost in vizita la ei copiii,dar politisti la gradinita n-au fost.Doar ceva stomatoloaga sa ii invete sa se spele pe dinti.Da' bonus, i-a dus educatoarea si anul trecut si anul asta ... la biserica sa se imparataseasca (inainte de Paste parca).De sarbatori au fost cu colinda la cateva firme/magazine/intr-o piata unde lucrau unii dintre parinti si au venit evident incarcati de cadouri.Pe urma i-au dus in excursii,la zoo,la Muzeul vinului,la ceva manastiri si mai stiu eu pe unde.Si la camine de copii si de batrani au fost.
De iesit afara in curte mai mult cand e vreme frumoasa o fac si la noi,desi au o curte f. frumoasa.Dar macar fac sport de 2 ori pe saptamana - si au o sala spatioasa de sport.
Legat de faza ca unii parinti isi cresc copii ca sa fie mai cu motz, nu prea cred.Si azi cand am fost la palat la engleza,fetita a vazut poze pe pereti cu diverse activitati si iar a inceput ca vrea si chitara si aia si ailalta
Iar de cand a venit acasa ne-am si certat,ca voia musai sa citim din abecedar,iar eu o rugam sa se joace cu frate-su ,macar pana nu-l expediez la buni,ca are timp dupa aia.Si acum ma asteapta sa citim M-am luat dupa ea aseara si am stat langa ea pana a citit din Abecedar (literele mici nu le prea stia) si nu se mai satura,striga intruna "Imi place! Imi placeee!" si abia am reusit sa o pun la somn.Eu presupun ca si copiiilor care merg la pian,karate sau mai stiu eu ce le place la majoritatea - nu o fac de fitza parintilor! Eu am dat-o pe-a mea anul trecut la inot si dupa un curs n-a mai vrut ca ii era frica - efectiv nu aveam cum sa o oblig sa continue,asa ca mi-am facut abonament de we si m-am dus eu cu ea sambata si duminica si am invatat-o eu.Acum nu-i mai e frica si cred ca as putea sa o inscriu iar la inot - doar banii ne opresc la fel e si cu patinajul,baletul,sau tenisul.Sigur copiii ar vrea sa mearga la multe,dar putini parinti isi permit sa ii dea.Atunci macar cei ce-si permit,bine fac ca ii inscriu la cat mai multe si diverse!
Ideea e ca rar sunt copiii care pot fi fortati sa faca ce nu le place - cel putin ai mei nu-s genul ala.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
DidiAlex spune:
Tanti pt subiect..sper sa isi ating scopul
Anagel_Lexi am ramas soc cand am citit mesajul tau. sunt multe de scris..pacat ca forumul asta Domn'le nu e vorbitor.
1. schimba gradinitza.
2. cum vb cu pretenii ei? invitati copii de la gradi, 2,3 ore cat se obisnuieste la ei.
3. se face un control de 4 ani in care e evaluata la limba? pediatru ce a spus?
4. e in grupa prescolara? daca da a avut evaluarea cu medicul din primarie..cum a evaluat-o? io am fost cu copilul la aceea evaluare si mi s-a parut extrem de grea ( e ex i se punea o caseta si trebuia sa repete germana ca un robotzel, daca schimba topica, uita un articol era greseala) a mers super bine dupa parerea mea atunci copilul dupa parerea lor a mers prost si a mai primit o recomandare sa continuam logopedul.
si nu in ultimul rand NU ii vb in Germana. in primul rand ca se recomanda o limba o persoana si in al doilea rand ei tre sa aiba o limba materna in care sa gandeasca..ai mei din pacate pt mine gandesc pe germana. ii vad cand numara sau cand isi obositi ca nu-si gasesc cuvintele pe romaneste.
chiar mi se pare un caz nemaintalnit..rezolva-l acu pt ca la scoala o sa ii fie greu.
Tanti Zavaidoc spune:
Nu vreau sa divagam si sa ajungem sa discutam despre copiii bilingvi, dar o sa fiu putin offtopic
Pe fiu-meu il amuza teribil cand ma aude vorbind in suedeza. Si nu, nu rade de accentul meu, desi ar avea motive Pur si simplu i se pare nefiresc. Uneori chiar se supara. In schimb, daca discut cu educatoarea, trage putin cu urechea, fara sa se supere sau amuze. Stie ca la gradinita se vorbeste limba aia.
Cand merg sa il iau, o da imediat pe romaneste, desi l-am auzit de cateva ori bodoganindu-si un coleg pe suedeza.
Acasa nu vorbeste deloc suedeza. Mai spune cuvinte pe care nu le stie in romaneste si atunci ii spun imediat ce e respectivul lucru si repeta si el in romaneste.
As zice ca fetita lui Lexi vorbeste germana, dar poate nu acasa. E important insa ce zic si educatoarele.
Am incheiat cu destainuirile si off-topicul. Ii cer scuze autoarei subiectului