Ajutor privind diversificarea!
Raspunsuri - Pagina 2
LoraG76 spune:
Despre autodiversificare:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=159912&whichpage=1
Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
delsim spune:
Bebelusul se afla la inceputul masticatiei la varsta asta. Indiferent de dinti sau gingii, bebelusii nu fac miscari de masticarie complexe la inceput asa cum facem noi cand mestecam. la inceput face doar miscari de taiere a hranei inttre dintii din fata si inghitire, de-abea e la inceputul procesului de invatare a mestecarii si nu poate manca de-a dreptul bucatele, chiar si mici, mai mult le inghite nemestecate. Pe masura ce creste, de-abea spre 1 an se poate spune ca a invatat masticatia, ca si-a perfectionat miscarile necesare plimbarii prin gura a mancarii, ca o poate mesteca, toca, marunti.
Asa ca nu cereti bebeului ce inca nu poate sa faca pentru ca fiziologia nu-i permite. Nu stiu de unde graba asta de a da bebeului bucatele.E destul timp, nu au intrat zilele in sac si copilul nu mananca ca un om mare.
Si masticatia e un sct motor complex care cere timp pentru inbunatatire, perfectionare. Nu mai ardeti etapele.
sophia33 spune:
draga mea,
eu cred ca este important si cati dinti are. baiatul meu, la 10 luni, are 8 dinti si tot pasat mananca. pui legume fierte in apa/abur, carne/galbenus si dai la blender. ca sa aiba gust bun eu mai pun putin ulei de masline / unt si condimente proaspete - busuioc, etc... nu sare! parerea mea este sa nu grabesti procesul si sa ai rabdare. va invata cu siguranta sa manance. ai vazut tu adulti care mananca doar piureuri de legume / fructe ca nu stiu sa isi foloseasca dintii ?:) eu am inceput diversificarea la 6 luni, dar nu e o regula stricta. daca tu ai inceput la 4 luni si copilul e bine continua si ai incredere in instinctele tale de mama. eu am inceput, dupa cum iti spuneam, diversificarea la 6 luni dar am dat multe dintre legumele "interzise" pana la nu stiu ce varsta... si le-am introdus in alimentatie destul de repede una dupa alta. daca copilul tolereaza bine, mananca, ia in greutate ok, totul e bine. am intrebat pediatrul in legatura cu pasarea si mi-a spus ca pana la un an copilul mananca pasat, dupa un an sa incep sa dau bucatele mici si sa incurajez autoalimentatia. la cel mai mic semn ca masa nu mai e un moment confortabil (se ineaca, etc..) pentru copil sa revin sa stadiul anterior pana cand copilul va fi pregatit.
Sabinamea spune:
Multumesc mult pentru sfaturi si incurajari. Totusi cred ca unele mamici nu m-au īn#539;eles prea bine. Vorbeam de mixarea mancarii pana la nivelul lichidelor. Am dat un exemplu cu carnea si cu merele date pe razatoarea mare. Oricum ii mixez totul cu blenderul, dar daca se īntampla compozitia sa fie mai groasa, se ineaca. ASA ca ori pun fructe zemoase, ori adaug apa. Ceea ce nu mi se pare normal. Mai am o feti#539;a de 7 ani si cu ea nu mi s-a īntāmplat asta, chiar daca primul dinte i-a ie#537;it abia la 11 luni.
Culmea, baietelului i-au ie#537;it primii dintisori la 4 luni, iar acuma avem deja 4 dinti.
Am īnceput diversificarea mai repede pentru ca dr. mi-a explicat ca bebelusii hraniti mai mult cu lapte formula au nevoie sa-si suplimenteze necesarul de vitamine.
Baby1320 spune:
sa mai vin si eu sa va spun ca baiatul meu de 1 an jumatate, mananca inca pasat ? :D. Am incetat sa imi mai bat capul cu problema asta. Mananca bucati de orice ii dai in mana, insa cand sa il pun la masa sa ii dau mancarea .... scuipa si daca da de o boaba de orez neterciuita. Singurul gand care ma mai linsiteste cand pasez si pasez si pasez este ca nu am vazut adult sa manance doar terci asa ca ........ o veni si vremea noastra.
Oricum, initiatoarea subeictului cu bietul copil de 5 luni pe care incearca sa il chinuie cu bucati e cel putin dusa. Sorry darling, dar chiar nu ai un medic cu care sa discuti ?!! Ce e viteza asta nebuna cu diversificare pe care incerci tu sa o faci ?? Are doar 5 luni bietul copil .... inca trebuia sa suga la san si atat ...... hai .. cu ingaduinta, sa pape pire de legume, dar de carne e muult prea devreme.
Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010
Anne45 spune:
Noi am inceput diversificarea la 4 luni jumate . Am inceput cu fructe , omogenizate , dupa care am introdus legumele fierte frulate in combinatie cu carnea liofilizata . Am trecut apoi la carnita de miel , iepure , apoi cal , pui , vitel etc. Acum are 1 an si 3 luni si imi mananca mincarea normal . Bucatelele nu sunt foarte mari . Ii place sa manance painica -ii dau cate un pic de bagheta. Nu mi-a refuzat niciodata legumele sau carnita. Am avut in schimb o perioada in care nu-mi accepta fructele dar s-a rezolvat .Trebuie sa ai multa rabdare si sa nu insisti prea mult . Chiar si 2-3 lingurite la o masa pentru ei este de ajuns la inceput . Trebuie sa ai mare grija si cu gusturile . Sa nu combini prea multe la o masa .Da-i timp sa se obisuiasca treptat.
https://picasaweb.google.com/102421590206055963392/15Ottobre2011FotoGiuliTunsulica?authkey=Gv1sRgCMS3KHyIr72AE
monmary spune:
Salut!
Am avut si eu probleme cu diversificarea la puiul meu. Pe la sase luni abia ii introduceam supa de legume sau mai bine spus pasta de legume, data prin blender, pe care mi-o scuipa de numa. In schimb combinata cu mar ras mergea...
Legat de carnita cu legume, mie medicul mi-a recomandat sa-i dau pe la 7 luni si atunci data prin blender.Si cam in toate schemele de diversificare pentru copii alaptaticam asa se recomanda. Aparatul digestiv nu e pregatit. Carnita introdusa progresiv, azi, maine cat o nuca, apoi mai cresti un pic, mai faci o zi pauza, dar prin blender. Pana pe la 1 an tot pasat i-am dat desi dintisorii de jos i-au iesit pe la 8 luni.
In concluzie, eu nu mi-as face griji ca nu mananca bucatele, mai mari, inseamna pur si simplu ca nu e pregatit. Deci lasa-l sa manance pasat si eventual mai tarziu peste o luna, doua, ii dai si bucatele mai mari. Ii poti da sa mozoleasca bucati de para, de mar, de avocado, pe care sa le poata tine el in manuta.
Legat de autodiversificare, de care eu, spre rusinea mea, am aflat prea tarziu, ai aici niste informatii:
http://happy-mami.blogspot.com/p/diversificarea-pe-luni.html
http://happy-mami.blogspot.com/search/label/Autodiversificarea
Succes!
LoraG76 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Baby1320 sa mai vin si eu sa va spun ca baiatul meu de 1 an jumatate, mananca inca pasat ? :D. Am incetat sa imi mai bat capul cu problema asta. Mananca bucati de orice ii dai in mana, insa cand sa il pun la masa sa ii dau mancarea .... scuipa si daca da de o boaba de orez neterciuita. Singurul gand care ma mai linsiteste cand pasez si pasez si pasez este ca nu am vazut adult sa manance doar terci asa ca ........ o veni si vremea noastra. Oricum, initiatoarea subeictului cu bietul copil de 5 luni pe care incearca sa il chinuie cu bucati e cel putin dusa. Sorry darling, dar chiar nu ai un medic cu care sa discuti ?!! Ce e viteza asta nebuna cu diversificare pe care incerci tu sa o faci ?? Are doar 5 luni bietul copil .... inca trebuia sa suga la san si atat ...... hai .. cu ingaduinta, sa pape pire de legume, dar de carne e muult prea devreme. Mama lui Joshua-Luca din 6.04.2010 |
"Darling", vezi ca a explicat fata in postul anterior postului tau ca a inceput diversificarea la sfatul medicului. Inteleg ca stii ca nu e bine, dar de la asta si de la a-i spune ca e dusa, e xcale lunga...ai grija cum te adresezi interlocutorilor tai!
Lora, mami de Iustina (31.10.2004) si Adelina (02.09.2010)
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
patryss_88 spune:
Fetelor , lamuriti-ma si pe mine va rog :
Am un baietel de 4 luni care e maricel pt varsta lui - are 8 kg si 66 cm , si este hranit cu lapte praf exclusiv.
A pus foarte bine in primele luni de viata , iar medicul mi-a recomandat ca dupa 4 luni sa incep diversificarea .
Deocamdata i-am dat sucuri de fructe si de morcov , iar alaltaieri i-am dat mar ras ceva cu mai multa pulpa.
Precizez ca am vrut sa ii dau sa guste , nu sa incep diversificarea in adevaratul sens al cuvantului , as vrea sa astept pana la 4 luni jumatate - 5 , pentru siguranta ca totul e in regula .
Acum va intreb : ar fi o problema ca a incercat deja sucurile si marutul ?
Voi cum a-ti procedat ?
Va multumesc mult
de gaza mica Luca Adrian
lulu77 spune:
patrysss, de ce atata graba? chiar si alimentat numai cu LP, mai ai timp pana pe la 5 luni si ceva.