Primele 400 de facultati din lume
Raspunsuri - Pagina 23
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
Citat: |
XIO: Evident ca se pica din moment ce am spus ca am colegi care nu au luat rezidentiatul. |
Si cam ce procent pica?
Apropo de ce zicea buflea, eu m-as lasa consultata de un medic roman, dar as vrea sa stiu daca acesta a facut facultatea la stat la sau privat, ca e o diferenta uriasa, toata lumea stie cam cum se intra si se ieste de la privat.Deci printre altele m-ar interesa si aspectul asta.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/elyda/elyda.jpg)
elyda spune:
Si uite asa citind cele 23 de pagini in sfarsit m-am lamurit care-i treaba cu cele mai bune facultati din lume...parca asa se numea subiectul...nu?!
Dana
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Eu accept ca spuneti voi, ca poate multa informatie invatata la examenul acela nu a folosit niciodata ...dar totusi imi este greu sa accept ca acel examen este inutil (asa cum sugereaza XIO). Dupa mine examenul ala se da la finalul facultatii si acopera materia din facultate, banuiesc intr-un alt format. Sigur ca in cariera de doctor n-o sa folositi toata informatia invatata in facultate - dar de aici pana a spune ca examenul este inutil si ca oricum de invatat meserie, inveti dupa rezidentiat mi se pare exagerat. Desi nu cred in el, si acest rationament imi confirma suspiciunea - ca medicii practicanti in Europa vin cu cunostinte / experiente diferite si nu exista o aceeasi referinta de la care sa plece toti in cariera - poate examenul de rezidentiat romanesc, pe langa ca este jurizat in mod corupt, mai are si multa informatie inutila. Poate rezidentiatul din alta tara europeana este mai util si se focuseaza mai mult pe informatie actualizata. |
nu, nu trebuie sa ti se para exagerat ca meseria o inveti dupa examenul de rezidentiat - adica in timpul rezidentiatului; asta-i si scopul lui (al rezidentiatului), sa te invete meserie, adica specializarea respectiva. nu merg pana acolo incat sa spun ca-i inutil, pentru simplul fapt ca e nevoie de o departajare, si inca nu s-a gasit alta metoda care sa se aplice tuturor. dar daca tot tinem cont de nota de la rezidentiat, de ce sa n-o luam in calcul si pe cea cu care am intrat la facultate? dupa cativa ani de specializare au cam aceeasi relevanta.
fireste ca pe langa specialitatea lui un medic trebuie sa aiba si alte cunostinte. dar in mod logic acestea ar trebui sa se axeze strict pe cazurile de urgenta, ca sa stii ce sa faci intr-o urgenta majora cu pacientul tau, pentru care poate fi prea tarziu pana soseste salvarea sau colegul de specialitate potrivita. insa nu-i deloc relevant pentru orice medic specialist (in afara de pneumoftiziologi, care-o mai aud de o suta de ori pana ajung s-o puna in practica), care-i doza si durata tratamentului cu rifampicina in TBC. si nu-i relevant pentru niciun specialist, nici macar pentru chirurgi, sa stie ca in cartea x publicata la inceputul anilor '80 scrie ca 34% din totalul cazurilor de abdomen acut il reprezinta apendicita. asta e genul de materie total inutila, care testeaza doar memoria de scurta durata, si raspunsul perfect la intrebari de genul asta nu i-ar fi ajutat cu nimic pe pacientii mei, daca eu le-as fi gresit planul de radioterapie, si nici pacientele lui Xio n-au de ce sa fie prea impresionate daca ea le-a stiut la examen, daca n-ar recunoaste, de exemplu, o extrauterina mai atipica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Letitia1
Si cam ce procent pica? Apropo de ce zicea buflea, eu m-as lasa consultata de un medic roman, dar as vrea sa stiu daca acesta a facut facultatea la stat la sau privat, ca e o diferenta uriasa, toata lumea stie cam cum se intra si se ieste de la privat.Deci printre altele m-ar interesa si aspectul asta. |
Uita-te pe siteul rezidentiat.info, il gasesti daca dai search pe google.
Sunt x psturi si locuri scoase la concurs, candidatii care nu iau nota minima il pica.
Buflea, in Germania nu trebuie sa dam rezidentiatul. Si uite ce medici sunt acolo si ce sistem sanitar au.
Am un coleg care a intrat la facultate cu 9,88 si abia a terminat-o, si colega care a fost prima picata sub linie si a terminat-o cu brio si burse.
In imtpul rezidentiatului inveti, asta inseamna rezidentiatul. pana atunci inveti cum sa consulti pacientul, cum sa recunosti urgentele medicale si chirurgicale, in timpul rezidentiatului inveti doar bucata aleasa de tine.
Prin urmare ar trebui sa ti se falfaie ca eu am luat nota 6 in anul 1 la anatomie, din moment ce sunt rezident pe chirurgie si stiu anatomie. Este logic si evident ca din anul 1 nimeni nu mai stie anatomia, si trbuie sa o reia.
Anatomie nu inseamna sa stiu unde e ficatul si cate camere are inima, e cu totul altceva.
mianna a expliact foarte clar si bine si scurt tot ce ma chinui sa-ti explic. Sper ca intelegi d la ea .
![](icon_smile.gif)
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna nu, nu trebuie sa ti se para exagerat ca meseria o inveti dupa examenul de rezidentiat - adica in timpul rezidentiatului; asta-i si scopul lui (al rezidentiatului), sa te invete meserie, adica specializarea respectiva. nu merg pana acolo incat sa spun ca-i inutil, pentru simplul fapt ca e nevoie de o departajare, si inca nu s-a gasit alta metoda care sa se aplice tuturor. dar daca tot tinem cont de nota de la rezidentiat, de ce sa n-o luam in calcul si pe cea cu care am intrat la facultate? dupa cativa ani de specializare au cam aceeasi relevanta. |
Nu mi se pare anormal ca meseria sa se invete in rezidentiat, insa trebuie sa fii de acord cu mine ca pentru a ajunge in rezidentiat iti trebuie o baza teoretica minima - care este banuiesc testata de rezidentiat. Nota de la intrarea in facultate masura alt nivel de cunostinte (cele de liceu) ...pare firesc ca inainte de a intra in lumea reala medicala (adica spitalul) sa se testeze toata informatia acumulata in cei 6 ani de facultate.
Acum e clar ca probabil in 6 ani de facultate exista multa informatie care nu se aplica niciodata in practica. Eu cred ca genul acesta de informatie aparent inutila exista in orice profesie si in orice facultate din lume, fie ca este el in Germania, in America sau in copacul din Moldova. Noi cei care suntem obligati sa o invatam alegem mereu sa spunem ca programa e proasta, si poate chiar nu este perfecta ... dar poate ca exista o ratiune pentru care informatia aceea este pusa acolo. Poate explica niste fenomene medicale, poate explica niste procese care duc la anumite reactii (mai rar intalnite), poate au legatura cu anumite reactii ... nu stiu.
... probabil ca adevarul este undeva la mijloc, dar asta nu face examenul de rezidentiat mai putin important. (zi si eu
![](icon_smile.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
presupun ca te-ar surprinde sa iti spun ca nu cunostintele din facultate sunt testate la rezidentiat, ci cele dintr-o bibliografie speciala. asta am incercat sa spun pana acum - nu stiu cum sa explic mai clar ca as fi putut fi as la chirurgie in anul 3, fara sa stiu insa procentul de 34% scris in cartea lui cutarica, ale carei pagini faceau parte din bibliografia de rezidentiat in anul cutare (ca in anul urmator se schimba si bibliografia, si noul autor era posibil sa sustina ca apendicita-i doar 32%, nu 34). nu cred ca cineva care a fost un student excelent, dar n-a deschis minunea de bibliografie, poate lua un rezidentiat (parerea mea, ca nu cunosc pe nimeni sa-si fi asumat acest risc), dar practic daca ii pui pe cei doi in fata aceluiasi caz, studentul s-ar descurca, zic io, mai bine (nu c-ar avea vreo importanta, nici unul, nici celalalt, n-au dreptul sa-si asume vreo raspundere fara sa fie supervizati).
iar baza teoretica minima se reia oricum la inceputul rezidentiatului - cel putin eu am avut parte de reluarea cursurilor de oncologie. la nivel mai mic, ce-i drept, decat le facusem eu in facultate, fiindca oncologia a fost una din materiile care s-au facut excelent la Cluj, si era o diferenta intre ce stiam eu si ce stiau absolventii din Bucuresti. diferenta care s-a estompat in primul an, insa ce voiam sa zic e ca nu se bazeaza nimeni pe ce-ai invatat in facultate.
si daca tot disecam aci rezidentiatul, sa dau exemplu de o intrebare care m-a marcat in asa hal de-am retinut-o atata amar de ani:
"O bunicuta se duce intr-o dimineata in parcul de vis-a-vis de blocul in care locuia, cu nepotelul ei de 4 ani; acolo, in timp ce bunicuta povestea cu alte mamici si bunici din parc, nepotelul s-a dat pe tobogan. La un moment dat nepotelul cade la aterizarea de pe tobogan, se sprijina in mana stanga, si face fractura "in dos de furculita". Cum se numeste acest tip de fractura?" (din cele 5 raspunsuri enumerate trebuia sa alegi "fractura Pouteau Colles")
pentru mine intrebarea asta a ramas chintesenta examenului de rezidentiat, si ca "relevanta" a cunostintelor examinate, si ca stil al enuntului la fel de intortocheate erau majoritatea intrebarilor, incat am avut colegi care n-au terminat grila - pur si simplu iti lua cam de 3 ori mai mult sa intelegi ce te intreaba de fapt.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Nu vreau sa spun decat un lucru.
Soru-mea a terminat medicina cu vreo 9,90, a facut un an juma de rezidentiat (pe care l-a luat, bineinteles cu 10) la nu stiu ce spital din Bucuresti dupa care si-a luat jucariile si a plecat.
Acolo a luat-o de la cap cu rezidentiatul si dupa vreo luna mi-a spus:
"AM invatat de mi-au sarit capacele si am crezut ca sunt grozava dar constat ca pe langa colegii mei de aici cu aceeasi pregatire par o mare proasta"
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Ok ..ma dau batuta pentru ca banuiesc ca voi stiti mai bine. Rezidentiatul este o prostie, medicii romani de nota 10 sunt niste prosti in comparatie cu cei din afara, cei mediocrii din Romania banuiesc ca sunt niste analfabeti ...si meseria se invata in spital ..I mean, in spitalele europene desigur, ca ce materie te poate invata un medic profesant in Romania ?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
OanaP spune:
Experienta cumnatei mele sustine experienta surorii Vivianei.
Probabil numai medicii care nu au contact cu occidentul pot sustine ca medicina romaneasca este ultra super meseriasa.
Sau probabil au criteriu de comparatie cu cine stie ce "repetent" de la ei.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Buflea, dupa atata amar ed pagini si timp, iti mai pot spune doar atat : las-o balta.
E cum vrei tu, americanii sunt cei mai tari, rezidentiatul e decisiv in cariera unui medic samd.
Letitia, cam care e buba care te racaie pe tine?
ca sunt cautati? sau ca sunt romanii cautati?
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)