Primele 400 de facultati din lume
Raspunsuri - Pagina 24
![](images/user_woman.png)
tamar spune:
Daca mai intereseaza pe cineva despre medicina in sistemul american:
Primii 2 ani de facultate sint "teoretici"; la sfarsitul lor se da Step 1, care e din materia studiata. Anii 3 si 4 sint in spital, rotations, cite 2-6 saptamani pe specializare (chirurgie, medicina de familie, psihiatrie...).
La inceputul anului 4 se aplica pt rezidentiat. Fiecare aplica la ce specializare vrea, si se ia in consideratie in primul rind nota de la Step, dupa aia notele din anii "clinici" (de fapt anul 3 si nitel), dupa aia notele din anii 1 si 2, scrisori de recomandare, activitati extra-curriculare. Spitalele/programele de rezidentiat invita candidatii la interviu. Dupa interviu, studentii fac o lista cu spitalele in ordinea preferintelor, si spitalele fac o lista cu studentii tot in ordinea preferintelor:). Dupa aia computerul ii "potriveste" (matching-ul de care zicea Miere).
Step 2 se da la sfarsitul anului 4, si are si o componenta "Clinical Skills" - dar scopul nu e neaparat sa arati ce medicina stii, ci mai mult sa arati ca stii cum sa interactionezi cu pacientii, sa iei o History (anamneza?), cum sa faci examenul fizic (nu stiu cum se zice in Ro).
Rezidentiatul dureaza cum zicea Miere, de la 3-6 ani. Primul an se cheama "internship", dar e parte din rezidentiat. In functie de specializare, se pot rota la diferite "unitati" (de ex, daca faci rezi in pediatrie, faci cu schimbul intre neonatologie, clinica, spital, urgente etc). Dupa rezidentiat esti doctor "intreg" - attending. Daca vrei, dupa rezidentiat mai poti urma o specializare "fellowship" (pt rezidentiatele "generale" ca medicina interna, pediatrie - de ex in endocrinologie, cadio, nefrologie, etc) dupa care esti "specialist". Dar OB/Gyn de ex, sau anesteziologie, esti attending dupa terminarea rezidentiatului, 3-4 ani.
Ah, si mai exista un Step 3 dupa terminarea rezidentiatului, ca sa devii "Board certified"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Eu nu pot face comparatie intre sistemul american si cel romanesc pentru ca nu sunt direct implicata.
Nu pot sa pun punctul pe "I" si sa insir exact ce-i lipseste invatamantului medical romanesc pentru ca nu am date suficiente.
Insa, sigur are niste lipsuri. Sunt abordari diferit din unghuri diferite.
Tamar, sora mea este si "Board Certified".
Asa ca pot adauga: certificarea se face numai pentru 5 ani. Dupa acesti 5 ani trebuie sa dea un nou examen.
L-a dat din nou saptamana trecuta. Rezultatul apare dupa 3 luni.
Am avut ocazia sa rasfoiesc cartuliile dupa care invata. Pe langa cartulia de interne a mai avut una de farmacologie, biochimie, analize de laborator si alte alea. Nu in sensul ca trebuie sa stie sa interpreteze analize (toti medicii stiu) ci sa le lucreze propriu-zis sa se uite la o lama si sa stie exact ce se intampla acolo. Cu alte cuvinte ceva ce intra in atributiunile medicului de laborator. Nu mai vorbesc de interpretari pentru ecografie, RMN, CAT,
Clinica unde lucreaza are angajati numai medici "board certified" si daca nu ia din nou acest examen trebuie sa-si cate de lucru in alta parte. Nu conteaza ca lucreaza acolo de 5 ani, si ca a primit o placheta din argint pentru cel mai bun specialist in diabetologie (specialitate secundara).
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tamar Daca mai intereseaza pe cineva despre medicina in sistemul american: Primii 2 ani de facultate sint "teoretici"; la sfarsitul lor se da Step 1, care e din materia studiata. Anii 3 si 4 sint in spital, rotations, cite 2-6 saptamani pe specializare (chirurgie, medicina de familie, psihiatrie...). La inceputul anului 4 se aplica pt rezidentiat. Fiecare aplica la ce specializare vrea, si se ia in consideratie in primul rind nota de la Step, dupa aia notele din anii "clinici" (de fapt anul 3 si nitel), dupa aia notele din anii 1 si 2, scrisori de recomandare, activitati extra-curriculare. Spitalele/programele de rezidentiat invita candidatii la interviu. Dupa interviu, studentii fac o lista cu spitalele in ordinea preferintelor, si spitalele fac o lista cu studentii tot in ordinea preferintelor:). Dupa aia computerul ii "potriveste" (matching-ul de care zicea Miere). Step 2 se da la sfarsitul anului 4, si are si o componenta "Clinical Skills" - dar scopul nu e neaparat sa arati ce medicina stii, ci mai mult sa arati ca stii cum sa interactionezi cu pacientii, sa iei o History (anamneza?), cum sa faci examenul fizic (nu stiu cum se zice in Ro). Rezidentiatul dureaza cum zicea Miere, de la 3-6 ani. Primul an se cheama "internship", dar e parte din rezidentiat. In functie de specializare, se pot rota la diferite "unitati" (de ex, daca faci rezi in pediatrie, faci cu schimbul intre neonatologie, clinica, spital, urgente etc). Dupa rezidentiat esti doctor "intreg" - attending. Daca vrei, dupa rezidentiat mai poti urma o specializare "fellowship" (pt rezidentiatele "generale" ca medicina interna, pediatrie - de ex in endocrinologie, cadio, nefrologie, etc) dupa care esti "specialist". Dar OB/Gyn de ex, sau anesteziologie, esti attending dupa terminarea rezidentiatului, 3-4 ani. Ah, si mai exista un Step 3 dupa terminarea rezidentiatului, ca sa devii "Board certified" |
Pacientul Buflea este foarte multumit de acest sistem de testare / departajare a medicilor americani - a tuturor medicilor care practica in America, indiferent de locul unde au facut facultatea.
Imi da asa o siguranta numai cand citesc cat au de invatat pentru examenele alea si cat de periodic trebuie sa le dea
![](icon_smile_blush.gif)
Desi imperfect, pana la urma cred ca sistemul american este cel mai de succes ... unul din motivele majore pentru care este asa este ca este FOARTE SCUMP, si majoritatea finantarii vine de la contribuabili. Pentru ca se vehiculeaza multe fonduri, sistemul american isi permite sa investeasca in pregatirea personalului, in aparatura si in research ... nu cred ca s-a gasit inca sistemul perfect, care sa multumeasca pe toata lumea - dar asta e alta discutie
![](icon_smile.gif)
In opozitie, pacientul Buflea (care le stie pe toate (
![](icon_smile.gif)
![](icon_smile_blush.gif)
Imi place inca sa cred ca scoala romaneasca de medicina scoate profesionisti buni si ca ei se "jigaresc" pe parcurs ... si DA, cred totusi ca legatura asta intima cu pacientul lipseste cu desavarsire din metoda romaneasca si aceasta lipsa construieste o neincredre si o lipsa de respect de ambele parti.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Vauva spune:
Da mai Buflea, da zi si tu, chiar e mai bine sa fie asa de scumpe si multi sa nu-si permita o banala interventie chirurgicala, pt simplul motiv ca nu isi fac sau nu-si permit aceasta asigurare.
Eu am o vara in State de vreo 10 ani, nu are asigurare medicala pt nimeni din familia ei( n-am intrebat-o niciodata de ce), are 2 copii ii trateaza ea dupa ureche cand sunt bolnavi, cu medicamente aduse din RO si a considerat ca mai bine isi aduna ea 20 000 de dolari sa-si plateasca o nastere la spital decat sa-si faca aceasta asigurare.
Altceva, ai vazut si tu poate:) documentarul lui Michael Moore despre sistemul de asigurari al Americii, eu m-am speriat, chiar asa este de rau pt unii?
Sincer eu n-as putea trai asa... Cam ce procent din populatie isi permite o asigurare cat de cat acceptabila la pret si cat mai cuprinzatoare?
Totusi, sistemul vecin, canadian, la fel de bun, este total diferit si permisibil tuturor cetatenilo, nu?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Vauva Da mai Buflea, da zi si tu, chiar e mai bine sa fie asa de scumpe si multi sa nu-si permita o banala interventie chirurgicala, pt simplul motiv ca nu isi fac sau nu-si permit aceasta asigurare. Eu am o vara in State de vreo 10 ani, nu are asigurare medicala pt nimeni din familia ei( n-am intrebat-o niciodata de ce ![]() Altceva, ai vazut si tu poate:) documentarul lui Michael Moore despre sistemul de asigurari al Americii, eu m-am speriat ![]() Sincer eu n-as putea trai asa... Cam ce procent din populatie isi permite o asigurare cat de cat acceptabila la pret si cat mai cuprinzatoare? Totusi, sistemul vecin, canadian, la fel de bun, este total diferit si permisibil tuturor cetatenilo, nu? |
In general toti cei care muncesc legal, intr-o forma sau alta, beneficiaza de asigurare medicala prin angajator. Am spus intr-o forma sau alta pentru ca sunt diverse planuri de asigurare si in functie de ce alege angajatorul sa plateasca, serviciile medicale pot fi mai scumpe sau mai ieftine pentru individ.
Mi-e greu sa formulez o opinie despre "cum e mai bine" pentru ca eu insami sunt confuza.
Pe de o parte, pot spune cu fermitate ca serviciile medicale in sine sunt bune, exista tot felul de optiuni, atentia pentru bolnav este foarte buna, cadrele medicale sunt foarte amabile si dau impresia ca stiu ce fac. Contactul meu cu sistemul de sanatate a fost foarte decent (2 cezariene, 1 operatie pe ovar si 2 operatii de hernie copilului) si nu am avut evenimente neplacute, nu am stat luni de zile in asteptare, nu am calatorit km pentru a gasi un specialist, totul a decurs foarte lin. Toate aceste interventii au fost facute insa sub acoperirea asigurarii medicale, care costa ...
Pe de alta parte si pe mine ma sperie putin posibilitatea pierderii asigurarii medicale. Nu stiu cum o familie poate supravietui psihic stiind ca nu o are. Exista un confort prin faptul ca dac ate duci la urgente, sunt obligati sa te trateze, apoi primesti facuturile acasa si pur si simplu nu le platesti ... deci de murit nu mori, dar nu vad o solutie in asta.
In al treilea rand, cand ma uit la cati bani platesc pe luna pentru serviciile medicale, parca imi vine sa spun ca e mai bine la canadieni - desi pe undeva si ei platesc serviciile alea prin taxe care sunt duble decat cele americane.
Deci inca o data, nu mi-am formatinca o parere despre care e mai bun, care e mai ieftin, care e mai avantajos ...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Nu prea inteleg cum spui tu ca e in Germania. In America e ca si in Romania referitor diagnosticarea unei boli - te doare ceva, de duci la medicul de familie, ala iti da tratament sau te trimite la un specialist si daca e nevoie de o interventie chirurgicala, medicul care te opereaza te trimite la unul din spitalele la care este el afiliat. Din punct de vedere financiar, o interventie chirurgicala are 3 costuri: Chirurgul, Anestezistul si Spitalul care pune la dispozitie resursele aferente (sala de operatie, aparatura, personalul medical, patul, medicamentele, consumabilele (vata, siringile, perfuziile), mancarea ...etc). Asigurarea medicala care acopera pacientul primeste prin urmare trei facturi din 3 parti diferite si le plateste total sau partial in functie de planul de asigurare al bolnavului. Ce nu plateste asigurarea, este responsabilitatea financiara a pacientului.
Este mai multa flexibilitate in sistemul american ...pana la urma tot o singura institutie plateste interventia (asigurarea medicala) dar exista mai multe companii de asigurare si este competitie mare intre ele ... drept urmare, au tot interesul sa prezintepreturi cat mai favorabile, planuri cat mai variate si servicii cat mai bune. Nu totul merge uns, dar in fine ...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Adica in celelalte tari tu nu nasti cu doctorul cu care ai tu chef ci cu cine e de serviciu.
Nu te duci la spital de stat la medicul la care ai tu chef, daca vrei un medic anume te duci la cabinet la el.
Asa toti medicii au pacienti si activitate.
mie sistemul din America nu mi se pare ok deloc (ma refer la impedimentele din cauze financiare)
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Adica in celelalte tari tu nu nasti cu doctorul cu care ai tu chef ci cu cine e de serviciu. Nu te duci la spital de stat la medicul la care ai tu chef, daca vrei un medic anume te duci la cabinet la el. Asa toti medicii au pacienti si activitate. mie sistemul din America nu mi se pare ok deloc (ma refer la impedimentele din cauze financiare) **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini www.adoptiipisici.ro Nimeni nu ramane virgin, viata tot ne-o trage o data. |
in functie de asigurarea care o ai poti sa nasti si cu dr care il alegi tu (si este pe lista companiei de asigurare).
eu de ex am nascut cu doctora ginec. la care am mers 9 luni la control si ecograf.
mi-am ales si spitalul unde am vrut sa nasc (am avut de ales din 2 sau 3)si unde dr mea putea efectua nasteri.
noaptea cand au inceput contractiile am sunat-o, ea a raspuns mi-a spus sa ma duc la spital. ea a sunat spitalul sa ma astepte.
a venit dupa 2 ore, am nascut usor si totul a mers ca pe roate.
asigurarea mea de la servici mi-a acoperit toate costurile 100% . dar am fost un caz fericit cu o asigurare buna.
michelle
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Eu cred ca Michelle a fost un caz particular ca doctorita care a urmarit-o s-a deplasat de acasa cspecial pentru paciennta Michelle.
Cred ca a fost o favoare care a tinut de doctor si nu de asigurare.
In general este cum a spus XIO - te urmareste 9 luni un doctor si cand te apuca nasterea, daca ai noroc ca doctorul sa fie in spital la momentul respectiv, atunci nasti cu el, daca nu, nasti cu cine e pe tura ...
Pana la urma asigurarea nu este decat un administrator financiar al procedurilor medicale - nu poate spune asiguarea cine cu cine sa nasca.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Eu cred ca Michelle a fost un caz particular ca doctorita care a urmarit-o s-a deplasat de acasa cspecial pentru paciennta Michelle. Cred ca a fost o favoare care a tinut de doctor si nu de asigurare. In general este cum a spus XIO - te urmareste 9 luni un doctor si cand te apuca nasterea, daca ai noroc ca doctorul sa fie in spital la momentul respectiv, atunci nasti cu el, daca nu, nasti cu cine e pe tura ... Pana la urma asigurarea nu este decat un administrator financiar al procedurilor medicale - nu poate spune asiguarea cine cu cine sa nasca. |
totul s-a intimplat in urma cu vreo 8 ani...poate s-au mai schimbat lucrurile in rau de atunci...ce sa zic.
nu a fost nici o favoare. asa facea cu toate pacientele din cate stiu. doar daca se intimpla sa fie ocupata cu alt caz si sa nu poata fi in 2 locuri atunci anuntza ca nu vine (asa mi-a spus si mie ca se poate intimpla).
michelle
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)