Nu imi mai suport socrela
Raspunsuri - Pagina 10
miriama spune:
in nici un caz sa nu vanda ai tai apartamentul ca nu e sigur ca vei sta cu sotul tau toata viata in conditiile date; si chiar daca vei sta cu el, socrii tai isi vor mari pretentille fiindca vad ca se poate;
mai ales ca mama ta e bolnava si ar avea mai degarba nevoie de bani ca sa se trateze...
saracul baiat bogat....
emilia.m spune:
Nu inteleg ce prostie e asta cu pusul banilor 50-50 de catre parinti la nunta..
Eu am facut nunta acum 2 saptamani.
In Olt de unde e sotul meu e obiceiul ca nunta sa fie "facuta" de parintii mirelui dar asta e mai putin important. Majoritatea invitatilor au fost din partea lor si putini din partea noastra si a parintilor mei. Parintii mei ai platit masa de dupa cununia civila, pentru ca asa au dorit, adica meniuri pentru 40 de invitati, fiindca cununia am facut-o acum cateva luni. Pentru nunta au cumparat sampania si au platit camerele de hotel pentru invitatii lor si au dat dar la masa.
Socrii au platit rochia mea, costumul lui, verighetele, avansul la restaurant, florile si avansul la lautari. Restul s-a platit dupa nunta.
Si a fost foarte bine!
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
dana789 spune:
Stiu emilia ca se poate si altfel. Eu am o fosta colega care si-a facut nunta week-endul trecut exclusiv din banii proprii ai ei si ai vittorului sot si a iesit extraordinar de frumos. Mai am la fel colegi care au facut fie numai cu banii de la parintii lui sau ai ei (chestie cu care nu prea sunt de acord pentru ca ies discutii dupa) fie au platit dupa posibilitati, fie au facut credit, fie au platit majoritatea cheltuielilor dupa nunta. Posibilitati sa organizezi o nunta sunt multiple nu trebuie facut numai intr-un anumit fel si doar asa, dar ce sa fac, asta este, cu sufletul rupt in bucatele mi-am facut bagajelele si azi si maine ma mut iar in chirie.
N-am nici casa, nici serviciu deocamdata desi cu finantele ma descurc nu-i problema asta, dar asa simt ca n-am realizat nimic in timpul asta si stiu ca e si vina mea in mare parte. Ma apuc iar de invatat cateva luni ca vreau sa dau niste examene pentru un concurs, incerc sa-mi iau viata de la capat desi mi-e terbil de greu, dar incerc sa fiu pozitiva si sa-i multumesc lui Dzeu ca sunt sanatoasa si am parintii care ma sustin in tot ceea ce fac, mai am o prietena foarte buna care m-a ajutat enorm.
Oricum intr-o relatie nu stiu daca ma voi mai baga prea curand, nu stiu daca mai merita sincer. Am mai avut o relatie de un an si una de un an jumate inainte de relatia cu sotul meu de 8 ani (3 in care am fost prieteni si 5 ani casatoriti) plus ca in general am iesit cu destui barbati, stiu cam ce se gaseste pe piata, mai vad si pe la prietenele mele ce specimene intalnesc, chiar sunt total dezamagita.Imi pusesem toate sperantele in casatoria asta. E adevarat ca am mai gresit si eu dar si sotul a gresit destul, nu numai cu parintii, insa au fost probleme si sunt probleme care se pot rezolva de principiu, numai ca la asta cu parintii ne impotmolim. Eu am fost mereu de parere ca intr-o relatie mai faci si compromisuri ca nu se gasesc 2 oameni care sa se potriveasca 100% si am incercat mereu sa fiu rezonabila si sa trec peste unele chestii care nu imi plac la sotul meu pentru ca per total are mai multe calitati insa asta cu parintii chiar nu mai pot sa joc dupa cum vor ei si acum sa-i mai pun si pe ai mei pe la cheltuieli. Si sincer nici nu m-as mira daca dupa nunta s-ar intampla dupa cum relata cineva mai sus ca socrii sa ia din banutii primiti ca dar ca si asa mai bat apropouri cum ca daca vrem sa mobila o camera la vila lor, daca mai vrem sa investim acolo etc.
Multumesc tuturor pentru sustinere, daca mai aveti completari sunt binevenite
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Dar nu e normal sa ceara parerea soacrei inainte sa faca un copil? Pentru ca acest copil va trai in casa soacrei. Daca nu vor sa ceara parerea soacrei sa se mute din casa ei si atunci pot sa faca ce vor ei. |
Eu raspund tarziu, dar...
Chiar am intrebat-o pe soacra mea, o soacra de nota 10, despre chestia asta. Si ea a spus ca ei NU i se pare normal. Noi am conceput copilul in casa ei, stateam, pe atunci, la ea, nu eram si nu suntem casatoriti. Chiar si asa, ea a spus ca ea nu considera ca trebuia sa isi dea acordul in aceasta privinta - fie chiar si casa ei, cu regulile ei. Ca este viata noastra si noi alegem singuri ce si cum. Oricum, ea s-a bucurat f. mult cand a aflat, oficial (aveam o luna de sarcina si deja ma simteam rau, da' rau, banuia ea ca asta e).
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dana789 Stiu emilia ca se poate si altfel. Eu am o fosta colega care si-a facut nunta week-endul trecut exclusiv din banii proprii ai ei si ai vittorului sot si a iesit extraordinar de frumos. Mai am la fel colegi care au facut fie numai cu banii de la parintii lui sau ai ei (chestie cu care nu prea sunt de acord pentru ca ies discutii dupa) fie au platit dupa posibilitati, fie au facut credit, fie au platit majoritatea cheltuielilor dupa nunta. Posibilitati sa organizezi o nunta sunt multiple nu trebuie facut numai intr-un anumit fel si doar asa, dar ce sa fac, asta este, cu sufletul rupt in bucatele mi-am facut bagajelele si azi si maine ma mut iar in chirie. N-am nici casa, nici serviciu deocamdata desi cu finantele ma descurc nu-i problema asta, |
Pana aici am citit. Daca tot nu ai servici, de ce nu te muti unde au parintii tai apartamentul, macar nu mai platesti chirie?! (Presupun ca nu e in acelasi oras unde stai tu acum.)
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
Katya spune:
Draga Blackgirl0 , eu zic sa n-o inviti nici de Craciun, pt ca sigur va zice ca ce sa mai plece acasa de revelion, doar e peste citeva zile , adica daca tot a batut drumul si platit transportul pina aici, sa mai ramina, doar sint sarbatori, a mai ramas mincare, ea acasa n-a facut pregatiri etc. Vor spune asa si sotul si ea, asa ca mai bine spune-i tu ca vrei ca primele sarbatori din casa noua sa le petreceti doar intre voi, o inviti la anul...Imi pare rau ca ai asa o soacra profitoare, iar daca-ti pare cu planuri sa locuiasca la voi pe viitor, mie mi-ar fi o frica, as face tot posibilul sa-i tai orice avint, fa cum zice lucialu, pune-o la punct si arata-te zmeoaica.
E dificil cu mamele de baieti, asta-i adevarul, n-am prea auzit de barbati plingindu-se de soacre, dar de femei...Eu ca metoda si sfat am: spusul adevarului in fata, in fata soacrei si in fata sotului, nu tacut si inghitit si lasat de la tine.
Eu o inteleg si pe autoarea sb-lui, dupa ce i-a zis soacra ce i-a zis, si aici sint cu totul de acord cu Hannen, e lesne de inteles ca o fi vreuna de n-o mai poti vedea fara sa te enervezi, chit ca esti in casa ei.Iar o soacra care gazduieste un fiu nu e de plins neaparat: in pr rind ca e o sansa pt ea sa-si vada fiul mai des/zilnic, apoi sa se pregateasca psihic de ruperea de el, ca sa nu mai vorbim ca multe dintre ele au ocazia sa fie 'sefe' si bucuria de a asupri pe cineva vulnerabil.
Multa putere si curaj nurorilor!
Carolyne spune:
Dana,
Ceea ce spui tu acolo despre vanzarea apartamentului ca sa hranesti armata adusa de socrii la nunta mi se pare de domeniul fantasticului !!!!!
Este efectiv o lipsa crasa de bun simt !!!!!! Si daca nu aveau apartament nu mai faceati nunta sau cum????????
Ca sa nu mai spun ca peste 200 de invitati mi se pare enorm. Pe cati ii cunosti personal?
Mi se pare o risipa fantastica sa ai sute de invitati cand eu cunosc mai putin de jumate! Inteleg ca si socrii cheama acolo cativa prieteni,un vecin, etc dar sa platesc pentru toate mamaicile si tataicii , NO WAY !!!
Eu si sotul am facut nunta in R si am ales intentionat un restaurant care acomoda un numar redus de invitati. Am avut doar 80 de invitati si totul a fost platit de mine si sot.
Socrul avea o lista lunga, dar i-am taiat elanul: astea sunt locurile si nu inghesuim pe nimeni. Sotul a fost si este alaturi de mine in permanenta. Nici soacra mea nu face parte din categoria "bun de pus pe rana", dar dupa 10 ani dau totul la spate cu o indiferenta de nota 10.
Ceea ce face sotul tau este absolut de neimaginat !!!!
Amana/anuleaza nunta, muta-te singura si vezi daca sotul se desteapta in al 12 lea ceas si vine dupa tine in ideea de a va construi un cuib al vostru. In fond sunteti casatoriti. Daca nu si nu si tot tine cu platit 50-50 sa isi gaseasca alta fraiera!!!
Ai vazut ca soacra ia si banii la nunta, fetelor nu poate fi adevarat asa ceva !!!!. Mie mi se pare de cosmar, eu nu as fi tacut.
ANP cred ca multa rabdare ai avut sa treci prin asa intamplari cu socrii. Multa putere iti doresc si tie sa iei cea mai buna decizie ori poate sa se mai dezmeticeasca sotul un pic.
Dana deja ti-au spus mai multe forumiste aici ca si dupa multi ani socrii nu se vor schimba in bine.
Fii tare si nu te lasa manipulata.
Iti doresc numai bine,
Carolyne
mihaelaradu spune:
Draga Dana, da-mi voie sa te alin intrucat, mai mult sau mai putin, am traversat situatii asemanatoare.
Sotul meu si cu mine formam un cuplu inca din 2009. Am locuit impreuna in Romania pentru 1 luna, dupa care am hotarat sa ne mutam in Cipru (de unde e sotul). Aici locuim separat de soacra (parintii sotului sunt divortati de mai bine de 25 ani), dar intr-un apartament al familiei lui (obtinut in timpul casatoriei de catre socrii, ramas in urma divortului in proprietatea soacrei).
Relatia cu soacra mea, timp de 2 ani, a fost simpla, nu de prietenie, ci de respect. Noi, amandoua suntem firi dinamice, impulsive si nedeschise la critici, tocmai de aceea m-am ghidat dupa principiul "zic, ca ea, fac, ca mine!". Lapte si miere, pana cand am anuntat ca vom face nunta.
O petrecere in Romania pentru rudele mele si o petrecere in Cipru pentru ale lui. Hotararea am luat-o singurei si ne-am decis ca noi vom suporta toate cheltuielile din banii primiti ca "dar" de la invitati.
Ai mei nu pot sa spun ca au o situatie financiara super buna, dar se descurca. Problema in cazul meu a fost ca si surioara mea s-a decis pentru nunta tot in acest an, la doar 5 luni diferenta. Ce sa zic? Pentru noi a fost o bucurie mare (mai ales ca mama noastra e atat de bolnava incat ne asteptam mereu la ce e mai rau). Acesta a fost motivul principal pt care am insistat sa platim noi cheltuielile. Pe de alta parte, nici situatia soacrei mele nu e mai roz: fiica cea mica e studenta in Londra si asta ii mananca 80% din salar, lunar.
Ok! Nunta din Romania a decurs minunat! Am strans niste bani frumosi de la doar 100 invitati..
Problema si schimbarea de comportamnet a soacrei mele a survenit la 3 zile dupa nunta, cand am depus leii la o banca din Romania.
Fara un motiv anume, seara s-a pus pe cearta, iar eu vazand ca ma umileste si ma ataca in fata parintilor mei (care nu pricep prea multa engleza) mi-am luat inima in dinti si i-am raspuns la jigniri. Maica-mea intelegea franturi de genul "stupid", "no brain", "no education" si ma tot intreba daca toate apelativele astea imi sunt adresate. Da! In fata parintilor si a sotului, ma facea proasta, needucata, fara cultura, obraznica, etc.
Sotul tacea rusinat si cu lacrimi in ochi. Tatal meu ii cerea lui socoteala. El a racnit o data, iar noi ne-am potolit. Ea a inceput sa planga, sa se isterizeze, m-a luat in brate si mi-a spus ca ma iubeste mai mult decat pe propriile fiice. Eu mi-am jurat ca nu o voi ierta niciodata! Si asa e si azi!
Am ajuns in Cipru unde a continuat sa ma hartuiasca cu telefoane si reprosuri.
Sotul meu era la mijloc: dimineata il suna ea si ii turna, seara venea de la munca si incepeam eu. Ne-a pus pe amandoua la masa si ne-a spus sa ne rezolvam problemele pentru ca el ne iubeste la fel de mult pe amandoua (dar in moduri diferite, sper ca s-a inteles) si nu ne mai poate auzi. Noi am decis sa incercam sa restabilim relatia de dinainte de Romania. Din partea ei s-a vazut o schimbare, din partea mea, nu..Nu pot sa ii uit pe parintii mei care au ramas in poarta casei, singuri, scuturandu-se de plans si intrebandu-ma mereu daca asta e viata care o duc zi de zi in Cipru. Nu. Viata mea cu Theo e un rai. Sunt cea mai iubita si rasfatata sotie, iar acum ma bucur ca e doar el in mintea si sufletul meu.
Vara, perioada care a coincis cu primul trimestru de sarcina m-a terorizat dna soacra cu vizite neanuntate, intrari inopinante in casa (are cheia de rezerva), cautari prin dulapuri, etc. In plus nu aveam voie sa mut/cumpar nimic in casa. Toate astea ma rodeau, cazusem intr-o depresie accentuata si de "hormonii de sarcina", pana cand am plecat in Romania. Am stat 3 saptamani la mama mea acasa si am incercat sa fac un bilant. Pe el nu vreau sa-l pierd, iar el nu poate alege intre noi doua. Ea l-a purtat in pantec 9 luni, asa cum eu imi port fetita acum. Nu o respect pt nimic; mi se pare urata, prefacuta, proasta, inculta, manipulatoare, barfitoare, dar ea l-a adus pe lume pe sotul meu.Fara ea, eu nu l-as fi avut pe el si implicit bebelusa noastra..
Pe langa asta, am vazut ca tot eu eram cea pusa intr-o lumina proasta, in sensul in care ea isi poate controla grimasele ff bine, in timp ce pe fata mea se poate ghici urgent ca nu o plac. De ce sa ma arate lumea cu degetul ca nu am fost atat de inteligenta incat sa depasesc toate obstacolele astea?!
Acum imi privesc soacra precum o sesiune prelungita la facultate. Stiti cum erau examenele la dl premier Boc? Invatam materia si el ne examina din notele de subsol. Uite asa e viata: ne obisnuim cu una, ne apar altele neinchipuit de dificile.
Dana, ai trait 5 ani cu el si ai facut compromisuri. Ei si? Pentru ce le-ai facut? Oare in viata de zi cu zi nu facem mii si mii de compromisuri? Oare nu ti-ai dorit pantofii Gucci dar ai luat o replica cu 150 lei de pe piata? Sunt putini aceia care pot spune ca nu au convenit la nimic, niciodata!
Viata insasi e un sir lung de renuntari si compromisuri. Renuntam la placeri mici pentru a dobandi adevarata fericire. Mama mea timp de 25 ani nu si-a mai cumparat ceva nou, ceva care sa o puna pe ea in evidenta. Mama mea a facut compromisuri pentru ce iubea mai mult: pentru noi, copiii si sotul ei. Compromisurile in dragoste sunt cel mai frumos rasplatite: prima zi de scoala a copilului vostru, absolvirea facultatii, nunta, primul nepot. Mama si tatal meu sunt tot mai frumosi pe zi ce trece! Asteapta primul nepot! In urma cu 27 ani, mama a trecut prin situatia ta: IDENTICA! Nu a renuntat si noi putem spune azi ca avem cea mai buna si devotatata mama din univers.
Rabdare si intelepciune! Stai si rumega consecintele faptelor tale
22 Are mama o fetita frumusica foc
Daca tacerea e de aur, atunci rabdarea e de platina :)
mihaelaradu spune:
Dana, noi, am uitat sa precizez anterior, am intampinat aceeasi problema din partea soacra-mi: Mai asteptati si voi un an ca uite parinti lui Mihaela o au si pe sora ei (cu toate ca pt ai mei nu s-a pus problema asa). Cand a vazut ca nu merge cu asta, a incercat cu "bunica grav bolnava", apoi "matusa din Anglia nu poate veni in iunie, schimbati data"..Si tot asa cu matusa, verisoara, sora, etc pana cand l-am intrebat frumos intr-o seara: Ai auzit tu vreodata din partea alor mei astfel de chestii? Ti-au spus neamurile mele vreodata ca nu pot veni din "n" motive?
Raspunsurile negative la intrebarile de mai sus au determinat stabilirea nuntii in Cipru pe 8 octombrie (azi sunt 3 saptamani de la nunta de aici).
Cununia civila: am bagat actele, am asteptat programarea. Intr-o zi de joi ne-au anuntat ca luni, 9 mai, la orele 13:00 trebuie sa ne prezentam in fata ofiterului de stare civila pt oficierea casatoriei. Am anuntat prietenele mele cele mai bune, prietenul lui, o sora de-a lui, bunicul lui si soacra. Ea, cu o expresie de ingropaciune s-a prezentat cu tort, prajituri, etc pe care, respectuos le-am refuzat. Ai mei nu au fost de fata si nu am vrut sa facem circ, petrecere, etc. Am spus "da" si ne-am intors la munca. Ne-am casatorit in pauza de pranz :)
In ceea ce priveste imparteala cheltuielilor, fiecare pereche de parinti sa plateasca meniurile pentru invitatii lor: ai tai 20, ai lui 200. Muzica, prajiturile, florile,fotograf etc le platiti voi. Ai mei asa au facut la sora mea. Noi am avut 60 de pers invitate la nunta, iar mirele 240. Cheltuielile de meniu le-au suportat parintii, restul mirii.
Multa bafta, Dana, dar nu renunta!
22 Are mama o fetita frumusica foc
Daca tacerea e de aur, atunci rabdarea e de platina :)
ego71 spune:
este trist ca o nunta,care ar trebui sa fie un motiv de implinire,de bucurie,naste atatea..controverse.
eu mai bine as renunta la toata tigania asta,decat sa fac o nunta care numai asa nu se numeste.
mai importanta este viata pe care o vei trai langa cel drag decat nunta in sine.poti avea o nunta de vis,dar o casnicie de tot rahatul.