Parintii-voluntari in scoala
Raspunsuri - Pagina 5
happiness spune:
Michelle, iti multumesc din suflet pentru detalii si lamuriri!
Ceea ce explici tu aici atat de clar si de frumos la noi nu ar fi decat pe alocuri posibil, pentru ca parintii -o foarte mare parte- vor sa lase copilul 4-8 ore si sa il preia gata spalat, hranit, culcat si educat.Greu gasesti parinti care sa vrea sa ia parte la acest proces minunat de educatie. Sa simta ca au contribuit si ei totusi.Daca la clasa mea , de exemplu, am sansa sa gasesc 2-3 parinti care sa doreasca sa vina cu noi in excursie, daca i-as ruga sa imi aranjeze in biblioraft miile de pagini pentru diverse dosare ale comisiilor de care raspund(asta si apropo de "putinele"ore pe care le facem ),sau ale mapelor copiilor, s-ar considera ca si asa am timp berechet, cum sa apelez la ei sa o faca pentru mine? Ideea e ca unele aspecte pot fi imprumutate si adaptate nevoilor noastre, ale copiilor si entuziasmului mai mult sau mai putin prezent al parintilor.
Sabina, tu ai probleme de sanatate si te inteleg foarte bine, dar daca as fi dna copilei tale si as sti ca te simti excelent, nu as rata sansa de a te avea la clasa, sa le vorbesti copiilor despre frumusetea muzicii.
Gabitza2005, nu e obligatoriu sa te implici in activitatile scolii, pana la urma e o chestie de decizie personala, de principii si prioritati. Eu am in orar astazi totul plin de la 8 la 7 seara, cu diverse activitati, dar daca prin absurd m-ar suna Doamna si m-ar ruga sa fac ceva pentru clasa fetitei mele sau pentru ea, cred ca as gasi o solutie sa nu spun nu.Din pacate, asta rar se intampla, pentru ca avem o Doamna deosebita care face totul minunat si de cele mai multe ori singura...
miri2007 spune:
Asa cum am mai spus este foarte ok sistemul descris de MIchelle.
Problema este ca nu stiu in ce ar degenera daca s-ar implementa la noi.
Dar dupa cum zice si proverbul "omul sfinteste locul", cred ca orice cadru ditactic care isi doreste acest sistem il poate pune in practica, bineinteles daca stie sa-i explice beneficiile in fata parintilor si daca are noroc de niste parinti deschisi la astfel de initiative.
Miri2007
Mai scriu pe / reclama ilegala
Cricor spune:
Eu cred ca depinde si de invatatoar / profesor.
Happiness tu spui ca ai fi bucuroasa daca te-ar ajuta parintii la diverse actiuni. Crezi ca ar fi multi profesori care ar accepta un asemenea ajutor? Eu m-am oferit sa ajut invatatoarele (a avut 2 pana acum), tocmai pentru ca voluntariasem pentru copil intr-un sistem de tipul celui descris de Michelle, iar doamnele au spus ca se descurca (uneori n-au mai avut timp si multe lucruri interesante au ramas nefacute). Fac alte lucruri pentru clasa, dar nici pe departe ce faceam in celalat sistem.
Tocmai de asta am spus mai deveme ca nici profesorii nu sunt pregatiti sa accepte voluntariatul parintilor, asa cum nici parintii nu sunt pregatiti sa-l ofere.
Alt exemplu: la noi la clasa invatoarea nu solicita niciodata, dar niciodata parinti in excursie (mai cerem noi sa mergem daca e un loc interesant), dar ea tot timpul insista ca nu are nevoie de ajutor.
Dorsilia spune:
Da, fara rezerve, m-as duce sa particip, sa ajut, daca as fi solicitata. Numai ca nu ne cheama nimeni
happiness spune:
Am distribuit pe FB un link cu povestea trista a unei fetite sarace-articol din Jurnalul national. Copiii mei au lua atitudine si am facut impreuna pachete pentru acest copil, iar astazi vin doua mamici -voluntar sa ne ajute la sortat/impachetat/trimis coletele. Despre asta e vorba pana la urma...
happiness spune:
Da, parintii din Romania ar vrea sa devina voluntari...Am avut azi si ieri doua mamici- voluntar care au ajutat copiii cu pachetele de care am mai scris. Frumos, natural, fara prea multe vorbe. Erau zambitoare si mandre ca fac ceva cu/pentru copiii lor si eu si mai mandra ca s-a realizat primul pas.
Burtocika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui happiness Ceea ce explici tu aici atat de clar si de frumos la noi nu ar fi decat pe alocuri posibil, pentru ca parintii -o foarte mare parte- vor sa lase copilul 4-8 ore si sa il preia gata spalat, hranit, culcat si educat.Greu gasesti parinti care sa vrea sa ia parte la acest proces minunat de educatie. Sa simta ca au contribuit si ei totusi. |
Pai da, si mi se pare normal, tinand cont ca dupa ce il iei de la scoala / gradinita, de cele mai multe ori esti obligat sa stai cu el acasa sa reiei ce ar fi trebuit sa stie de la profesori, eventual si sa-i pui meditatori pe care trebuie sa-i platesti cu bani grei, pt a suplini carentele procesului minunat de educatie Crede-ma ca parintii simt din plin ca au contribuit !
In conditiile in care fii-mea face la grupa mijlocie aceleasi lucruri pe care le facea si la grupa mica, respectiv colorat niste planse, si se uita la desene animate toata ziua la gradinita, atunci cand ajung de la servici nu-mi arde de actiuni de voluntariat, din pacate, ci trebuie sa preiau rolul educatoarelor si sa lucrez cu ea fisele corespunzatoare varstei.
In principiu as fi de acord cu activitati suplimentare, dar, cel putin la gradinita, se creeaza o discrepanta intre copiii ai caror parinti POT veni la aceste actiuni si cei care nu pot. Una este sa fii mama casnica sau sa fii la 4 acasa de la serviciu, si alta e sa lucrezi pana la 7 seara, iar copilul nu intelege de ce mama lui Gigel poate sa vina tot timpul cu ei si mama lui nu. Daca voluntariatul este in afara orelor de clasa, mi se pare mai ok.
happiness spune:
Nu toti parintii lucreaza pana la ora 19, sa fim seriosi... Si apoi, dintr-o clasa de 20 de copii, la 4-5 activitati cu parintii pe an, sa spunem ca ar fi cazul sa se implice fiecare parinte de 1-2 ori, si chiar daca nu se implica nu e nicio problema. Doar cine poate...
buflea spune:
Ia sa ma pun eu contra curentului ...
Eu nu sunt de acord cu voluntariatul in scoala. Am trei argumente pentru asta :
1. Mi se pare un avantaj de care profesorii (americani, ca vad ca aici se practica asta) beneficiaza pentru o munca care le apartine si pentru care sunt platiti. Sigur, ma astept sa imi spuneti ca sunt 25 de copiii in clasa si profesorul nu are timp sa traga la xeros, sa puna in dosare, sa faca toata munca administrativa, pentru ca trebuie sa se ocupe de copii ... ei bine, contra-argumentul meu este ca mult-putin intra in datoria lui de serviciu sa se ocupe de clasa si sa faca acea munca adnimistrativa - aceasta se poate face in orele lor de gym, muzica, spaniola - deci cand copiii au ore cu alti profesori sau de ce nu cand copiii termina scoala.
In definitiv oricine munceste isi face treaba fara voluntari si daca treaba este multa, sta peste program ... de ce ar fi profesoratul o profesie mai speciala din acest punct de vedere ? Mai ales cand timpul liber, vacantele lungi sunt beneficii specifice acestei profesii, nu inteleg de ce cei ce o practica trebuie "ajutati" in munca administrativa ?
2. Voluntariatul este un conflict de interese ... profesorul ajutat este tentat sa ofere o "multumire minima" pentru ceea ce primeste pentru ca are interes sa il mai primeasca, cat mai mult si cat mai des ...aceasta "multumire" se manifesta printr-o atentie marita la copilul parintelui voluntar - urmarire mai atenta a acestuia, activitate mai dinamica in clasa, antrenare mai activa la clasa ...etc. Se creeaza o legatura nescrisa intre profesor si parintele care se ofera care favorizeaza aparitia inegalitatii in tratamentul copiilor.
Sunt sigura ca o sa primesc argumente cum ca nu e adevarat si ca copii sunt tratati la fel. Nici eu si nici voi nu ne putem demonstra variantele cu probe - dar varianta mea are o logica care nu poate fi contestata.
3. Copiii (mai ales cand sunt mici) a caror parinti sunt des in scoala capata o atitudine superioara fata de ceilalti, atitudine care in loc sa fie descurajata ar trebui sa fie evitata.
In excursii sau activitati de mare amploare sunt ceva mai permisiva - e greu sa organizezi de unul singur un party de Halloween sau sa tii sub ochi 25 de copii in exursie. Acolo ajutorul parintilor este necesar si bine venit ..dar pentru tras la xerox, bagat in dosare, impartit creioane ...etc sunt total impotriva. Ca sa nu mai vorbesc de ajutat alti copii la lectii ? Asta chiar mi se pare revoltatoare - eu doresc ca copilul meu sa fie supravegheat si eventual ajutat de un cadru specializat si nu de o mamica aflata in pauza de maturat acasa ... nu mai vorbesc de corectat teme, sper totusi ca asta nu se intampla.