Cand percepe copilul gradinita ca pe o trauma?
Raspunsuri - Pagina 13
beshter spune:
Selene, pe mine nu trebuie sa ma convingi de nimic.
Eu sunt convinsa ca m-ai auzit de-adevaratelea si poate nu acum, ci la urmatoarea 'criza', la urmatorul 'blank', la urmatoarea perioada in care nu te poti ridica din pat, la urmatoarea aducere aminte nitam-nisam ca D n-a fost langa tine cand ai nascut, o sa cauti ajutor.
Si nu ca sa-ti 'corectezi trasaturi de caracter' ci sa inveti sa le accepti si sa te impaci cu tine insati si implicit cu toata lumea.
Lucrarile Ioanei si terapia lui Pinkutz
dana vio spune:
Multe din manifestarile fetitei tale le recunosc la a mea, dar a mea este cu 1an mai mare si parca totusi.
Eu nu-i pictez, noi pictam impreuna, pe aceeasi foaie.
Si ea sta cu mine in baie cand eu fac dush, dar are pregatit un scaunel langa usa si , aseara de ex, mi-a spus povestea "capra cu 3iezi" si i-am promis ca ii citesc si eu povesti cand termin. I-am citit vreo 3 si de-abea apoi m-am uscat.
Si ea face taraboi, dar incerc sa o calmez si stie ca nu este voie si chiar nu sare calul.
Eu te inteleg chiar mai bine decat vrei tu sa ma crezi, in multe privinte, dar cu fetita sa stii ca tu gresesti. Nu este pregatita pentru gradinita, toate aceste manifestari iti spun asta, ar fi bine sa o mai amani pana in primavara. Eu asa am facut si am dus-o pe Alex la aceeasi gradi ptr ca stia si educ si clasa si acum n-avem probleme de acomodare.
Faza cu " iau pastile sa ma simt si eu mai bine" a auzit-o/vazut-o la cineva, in mod sigur. Noi nu luam niciodata medicamente sub ochiii ei. Si nici nu sunt la indemana ei.
"A luat-o bunica cu forta" ?! Stiai ca ai un dead-line, trebuia sa anticipezi cumva asta, duceai fetita la bunici ca in plimbare si fugi la "magazin" etc. Cand lucrezi acasa este mult mai dificil sa te imparti si chiar imposibil cand esti mama cu copil mic, asa ca trebuie sa sistematizezi cumva asta. Lasa fetita acasa, in casa voastra cu bunica, 1-2 ore/zi si mergi cu laptop-ul sa lucrezi la biblioteca publica. Eu am lasat-o pe Alex acasa cu mama mea si ma sunau zilnic, in prima sapt, si Alex plangea in hohote si nu manca nimic si simteam ca o iau razna in conditiile in care am stat acasa cu ea 3ani si cand mi-am reluat serviciul seful meu imi vorbea de parca am lipsit o saptamana.
Tuturor ne este greu. Crezi ca numai tu ai probleme, sau numai fetita ta face asa? Sa vezi cum eu calc noaptea, sau intind rufe pe balcon noaptea, sau vin de la serviciu, pune masa/strange masa, fuga in parc cu Alex cu bicicleta, acum are cu roti ajutatoare si efectiv alerg dupa ea, si la ora 21.30 m-am apucat de gatit. Si pe mine sotul ma ajuta: el aspira cand noi ne plimbam, sau mai intinde rufe cand eu nu am timp, si o culca pe Alex cand eu sunt ocupata sau ne asteapta cu cartofi prajiti, ce stie si el. Dar ea e fetita si vrea sa stea cu mami! Oricum, oricand, oriunde. Ma duc la coafor sa ma vopsesc si vin acasa cu vopseaua in cap ptr ca ea n-are rabdare sa stea acolo si ma spal acasa.
Asta este viata, cu bune cu rele. Nici eu n-am alt ajutor decat sotul meu, mama mea este mai suferinda si eu ma multumesc ca poate sta cu Alex cand si cand, dar n-am alte pretentii de la ea.
Eu zic ca ar trebui sa-ti gasesti o slujba clasica si ceea ce faci acum sa fie pe langa. Un extra-venit.
Iar cu fetita, daca tu esti nemultumita si agitata, din orice motiv, si ea va fii la fel.
Imi pare rau daca te-am suparat si iti urez numai bine!
Alexandra Maria
14.12.2007
Selene_Bunny spune:
dana_vio, nu m-ai suparat, doar ca ai evaluat prost situatia, respectiv din punctul de vedere al unei mame careia i se pare ca o alta mama (inca) se plange. Nu ma plangeam deloc, doar povesteam si eu cum a fost in timpul statului la Cluj.
Cat despre deadline, iar nu stii cum a stat, de fapt, treaba, ca n-am dat eu toate detaliile, dar acum a trecut, proiectul a fost predat la timp. Bunicii stau in apartamentul vecin, adica usa lor este langa usa noastra.
Lucrurile enumerate de tine - treburile gospodaresti - le fac si eu. Mai mereu.
Referitor la slujba clasica: este ori, ori. Ori slujba clasica, 8 ore pe zi la serviciu, departe de casa, ori traducerile. Pentru ca nimanui nu-i convine sa fie refuzat la infinit, pe motiv ca "eu am serviciu". Isi vor cauta alti colaboratori si vor gasi urgent. Cu duiumul.
La Cluj am stat aproape o saptamana. Nu mi-am luat laptopul cu mine, am anuntat pe toata lumea ca nu voi fi disponibila. Am fost exclusiv la dispozitia Dariei, iar Daria a beneficiat de atentie si din partea mea, si din partea matusii mele, si a unchiului meu, plus varul meu si prietena lui. Nu i-a lipsit nimic, a fost inconjurata de grija si iubire. Am fost cu ea in parc, la piscina, la jocuri mecanice, la plimbare. A avut chiar libertate, pana la un punct (am scris care). Daca a vrut sa stea cu mine, cu mine a stat. Daca a urlat sa o car in brate, am carat-o, desi, la cele 15 kg pe care le are, nu e usor.
Cu toate astea, crezi ca nu vad ca este, in continuare, schimbata?
Nu am mai dus-o la gradinita. Analizele au aratat ca nu are nicio infectie urinara, problema genitala a trecut de pe o zi pe alta, dupa spalarea cu ceai de galbenele, plus coada-soricelului si pelin.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny dana_vio, nu m-ai suparat, doar ca ai evaluat prost situatia, respectiv din punctul de vedere al unei mame careia i se pare ca o alta mama (inca) se plange. Nu ma plangeam deloc, doar povesteam si eu cum a fost in timpul statului la Cluj. Cat despre deadline, iar nu stii cum a stat, de fapt, treaba, ca n-am dat eu toate detaliile, dar acum a trecut, proiectul a fost predat la timp. Bunicii stau in apartamentul vecin, adica usa lor este langa usa noastra. Lucrurile enumerate de tine - treburile gospodaresti - le fac si eu. Mai mereu. Referitor la slujba clasica: este ori, ori. Ori slujba clasica, 8 ore pe zi la serviciu, departe de casa, ori traducerile. Pentru ca nimanui nu-i convine sa fie refuzat la infinit, pe motiv ca "eu am serviciu". Isi vor cauta alti colaboratori si vor gasi urgent. Cu duiumul. La Cluj am stat aproape o saptamana. Nu mi-am luat laptopul cu mine, am anuntat pe toata lumea ca nu voi fi disponibila. Am fost exclusiv la dispozitia Dariei, iar Daria a beneficiat de atentie si din partea mea, si din partea matusii mele, si a unchiului meu, plus varul meu si prietena lui. Nu i-a lipsit nimic, a fost inconjurata de grija si iubire. Am fost cu ea in parc, la piscina, la jocuri mecanice, la plimbare. A avut chiar libertate, pana la un punct (am scris care). Daca a vrut sa stea cu mine, cu mine a stat. Daca a urlat sa o car in brate, am carat-o, desi, la cele 15 kg pe care le are, nu e usor. Cu toate astea, crezi ca nu vad ca este, in continuare, schimbata? Nu am mai dus-o la gradinita. Analizele au aratat ca nu are nicio infectie urinara, problema genitala a trecut de pe o zi pe alta, dupa spalarea cu ceai de galbenele, plus coada-soricelului si pelin. Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... |
Tu stii mai bine. Eu doar am incercat sa-ti spun o parere "din afara".
Iar la noi a fost cam asa: in septembrie am avut criza cu gradi, in decembrie m-am intors la serviciu si de-abea prin aprilie/mai Alex a inceput sa-ntrebe de gradi. deci schimbarea va mai dura o perioada. Si nu m-am gandit ca te plangi, eu m-am gandit sa-ti dau o sugestie.
De ex. am o prietena care are gemeni, cu 6luni mai mari decat Alex a mea; si povestim tot felul si chiar daca in final face tot cum vrea ea, e dreptul ei!, faptul ca "ne ascultam" una-pe-cealalta ne ajuta mult.
Deci, pana la urma e viata ta, tu stii.
Alexandra Maria
14.12.2007
Selene_Bunny spune:
dana_vio, uite, iti prezint o situatie, te rog, daca poti, sa urmaresti toate detaliile si sa imi spui tu ce ai fi facut:
Lucrezi intr-o companie cu mai multi angajati si esti specializata intr-un anumit domeniu. In acelasi domeniu este specializata doar o alta colega, cu care formezi o echipa. Va puteti baza doar una pe cealalta in domeniul vostru, nu si pe alti angajati.
Intr-o zi, seful va anunta ca veti primi un proiect important, mai complex, pe care va trebui sa il impartiti, 50-50, fiindca termenul de livrare nu este prea... lung sau cum sa spun. Contravaloarea proiectului este destula cat sa conteze.
Evaluezi partea ta de proiect si stabilesti ca, daca vei lucra 4 ore pe zi, va fi suficient pentru a termina chiar inaintea termenului de predare.
Te apuci de lucru, depasesti norma zilnica, ceea ce reprezinta un "plus" pentru tine. Te apropii de finalul partii tale din proiect, te bucuri ca vei termina.
Dar primesti un telefon. Colega ta iti transmite ca este la urgenta, pentru o problema care nu se stie cat de grava este, si ca te roaga sa preiei si partea ei de proiect. Atunci, in acel moment. Si sa te duci pana la capat cu el, pentru ca ea nu stie cat vor dura investigatiile.
Ce faci? Cum gestionezi situatia? Termenul de predare a ramas acelasi, tu ti-ai facut planuri pentru 50%, acum, urgent, trebuie sa iti faci pentru inca 50%, pentru ca ratarea proiectului nu iti va aduce prejudicii numai tie, ci si intregii companii, iar seful nu va fi deloc, dar deloc, multumit.
Deci, ce faci?
Lucrusoare de vanzare...
ali spune:
Selene Bunny, s-ar putea ca schimbarea asta de comportament al fetiteti tale sa fie o forma de protest la schimbarea aparuta in viata ei.Si probabil ca va mai dura putin.
SI noi am inceput gradinita de curand, am facut deja si cateva zile de repaus acasa din cauza racelii.Reintoarcerea a fost iarasi grea si cu proteste.
Si Andrei are comportamentul putin schimbat.Adica are momente care face numai ce vrea el, chiar daca ii spun ca nu-i voie ca e periculos sau ca sparge ceva. Cateodata e greu si obositor, si din pacate mai strig la el.Chestii care pana atunci le stia ca sunt periculoase, adica ceaiul fierbinte arde- de ex, acum parca nu mai stie chestia asta si se catara acolo unde l-am pus la racit.
Stia pana acum ca nu are voie sa fuga in zona masinilor si ca mergem de mana si dintr-o data a uitat asta si fuge in zone periculoase.
Astea sunt numai 2 exemple recente din comportamentul lui schimbat.
Asa ca ce sa zic poate la unii copii e normal sa se schimbe asa.Poate e si varsta cand incep sa fie mai incapatanati...
Cred ca ne trebuie numai rabdare...si mult calm, ca eu am observat ca daca ma enervez pe el si strig la el nu-l potolesc dar daca abordez cu calm problema e mai usor.
Stiu ca uneori e greu....
ingridnen spune:
pai, Selene, cel mai simplu este sa te imbolnavesti si tu
astfel seful va fi pe deplin fericit
Ingrid si Cristi 8 ani
Selene_Bunny spune:
ali, asa ma gandesc si eu, ca este o forma de protest. Si Daria la fel face, ce stia, pana acum, ca este periculos, exact aia incearca.
Si supararea ei pe mine se manifesta si prin lovit, cum am spus.
Acu' 10 minute, de exemplu, mi-a cerut lada cu jucarii. I-am spus ca i-o dau imediat, intr-un minut, ca tre' sa fac pipi, ca fac pe mine. Am fugit la baie, m-am asezat pe WC, ea a intrat dupa mine si mi-a tras cateva, nu tare, dar mi-a tras. De ce am fugit la pipi, in loc sa ii dau ei lada, atunci, pe loc.
Daca o intreb de ce face nazbatii, zice ca nu stie.
ingridnen, lasa ca am facut puroi pe amigdale cat am stat la Cluj. Si nici in bazin nu m-am putut balaci, ca eram in acea perioada a lunii. Ceea ce s-a simtit "minunat" pe serpentinele dintre Cluj si Oradea.
Lucrusoare de vanzare...
coracora spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Acu' 10 minute, de exemplu, mi-a cerut lada cu jucarii. I-am spus ca i-o dau imediat, intr-un minut, ca tre' sa fac pipi, ca fac pe mine. Am fugit la baie, m-am asezat pe WC, ea a intrat dupa mine si mi-a tras cateva, nu tare, dar mi-a tras. De ce am fugit la pipi, in loc sa ii dau ei lada, atunci, pe loc. |
Sunt curioasa, i-ai mai dat lada cu jucarii dupa faza cu lovitul?
kariguld spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Daca o intreb de ce face nazbatii, zice ca nu stie. |
ai un copil perfect normal. e in natura copiilor sa faca nazbatii, asa cunosc lumea din jur, isi dezvolta abilitatile.
cu toata prietenia iti spun, multe din lucrurile nomale si naturale care se intampla le amplifici si le dai prea multa importanta.
si findca subiectul era despre inceperea gradinitei nu vreau sa minimalizez ce sa intamplat acolo. cred si eu ca e prea micuta sa inceapa gradinita. poate nu e bine sa renunti de tot la gradinita, e bine s-o duci din cand in cand si sa stai cu ea acolo.
la nemti exista aceasta optiune, mama sta cu copilul cateva zile/saptamani poate, sa vada daca se obisnuieste.
si e foarte normal si bine sa fie atasata de tine pana acolo sa te urmeze si la toaleta. e ceva rusinos sa avem necesitati fiziloogice? sunt lucruri care fac parte din viata de zi cu zi, copilul le invata si se obisnuieste cu ele.
as da orice sa mai am copii mici, sa-i mai vad facand nazbatii si imprastiind in casa de sus si pana jos toate lucrurile. as vrea sa ne mai jucam cu jucariile pe covor, sa stam lungiti impreuna si sa facem lupte cu masinute/trenulete. anii astia trec asa de repede incat nici nu bagam de seama ca jucariile au disparut, masinutele au fost impartite cu generozitate altor copii. cartile, revistele, enciclopediile si biletul de pe usa "Please, do not disturb" le-au luat locul.