Romanii vazuti de altii
Raspunsuri - Pagina 8
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
In legatura cu medicul roman concediat care totusi inca lucreaza si este platit cu salariul de 20 de ori mai mare decat cel din Romania,el a ales,chiar dupa acel moment,sa informeze televiziunea din Romania despre ce s-a intamplat(pentru ca sotia lui vazuse reportajul despre care el spune ca nu stia ca este difuzat),sa faca fotografia aceea de mare impact,care,fara nicio explicatie,chiar arata un om,medic roman,ce doarme pe strada (explicatia lui cu filosofia despre cinstea in Franta e auxiliara,doar daca declara el cu SINCER VA SPUN...,stii la ce anume se refera poza respectiva) si sa declare,la urma urmei,prim minutul 15-16,ca si lui ii este greu sa mai lucreze pentru oamenii ACEIA,pentru pacientii ACEIA (cetateni francezi,ups!),cu care se are bine,de altfel,pentru ca toti i-s prieteni.
Cred ca faptul ca e roman e doar unul dintre aspectele situatiei,care a fost ales sa fie subliniat tare-tare,pentru a involbura apele si mai rau.
Probabil unui medic sef de sectie care este platit cu un asemenea salariu nu i s-ar mai fi oferit camera in internat,pentru ca practic deja spitalul ii ofera un salariu care ii permite domiciliul in afara spitalului.Directorul spitalului nu l-ar fi amenintat cu desfiintarea contractului de munca din cauza faptului ca e roman,chiar el,medicul,a declarat ca toate se asezasera pe un fagas normal,ca deja primea banii pe care i-a pretins.Problema a intervenit in momentul in care televiziunea romana a mediatizat un anume incident (care? cine i-a informat? ) si directorul spitalului a aflat despre asta. Faptul ca i s-a cerut sa elibereze camera de internat si ca a fost amenintat cu desfacerea contractului au fost pure coincidente,asa cum a spus si el.
La urma urmei,fusese prevenit anterior ca francezilor (ori celor de acolo,din conducerea spitalului) le place sa rezolve lucrurile amical,chiar verbal,nu cu cereri scrise si petitii,daramite plangeri televizate,pe motiv de discriminare ( daca ar fi fost atat de refractari fata de romani, cum de a ajuns totusi sef de sectie numit de francezi?).O fi fost lipsa de tact din partea medicului,exces de zel si abuz de drepturi...se pare ca il costa acum.
p.s. Daca situatia e asa de neagra,cum de omul inca lucreaza? Deci contractul de munca nu i-a fost desfacut,slujba e in functie,iar evenimentul e o furtuna intr-un pahar.Iar dau astia cu piatra-n romani,off!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ramiris/ramiris.jpg)
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui JuliaSM In legatura cu medicul roman concediat care totusi inca lucreaza ![]() |
Julia, poti sa recitesti fraza si sa vezi daca o intelegi? Pare o insiruire de cuvinte mitraliate fara mare legatura intre ele... si-atat. Daca incerci sa o imparti in mai multe propozitii cu sens poate ca o sa ne fie si noua clar ce vrei sa spui de fapt.
Eu chiar am asteptat argumentele tale si as vrea sa pot citi si intelge ce-ai spus mai sus, chiar nu e nici o urma de ironie sau rea vointa in ce iti scriu.
ramiris spune:
citat din mesajul lui JuliaSM Faptul ca nici ambasada Romaniei nu a luat atitudine arata ca o fi vorba despre un conflict alimentat cu valente personale si subiective,nu e caz de pura discriminare. |
Contactata de Ioan Stoica, Ambasada României de la Paris si-a declinat competenta în ceea ce priveste asistenta si sprijinul de care are nevoie medicul, îndrumându-l înspre consulatul din regiunea în care se afla.
Consulul din consulatul respectiv, Ioan T. Morar, l-a sunat personal pe medic oferindu-si sprijinul, sesizat fiind de o televiziune din Romania.
Deci ambasada nu s-a dat inapoi pentru ca "putea" ceva ci pentru ca exista o alta institutie competenta care s-a implicat imediat. Asta ce-ti spune? Ce fel de "valente" are conflictul acum?
JuliaSM spune:
citat din mesajul lui ramiris Julia, poti sa recitesti fraza si sa vezi daca o intelegi? Pare o insiruire de cuvinte mitraliate fara mare legatura intre ele... si-atat. Daca incerci sa o imparti in mai multe propozitii cu sens poate ca o sa ne fie si noua clar ce vrei sa spui de fapt. Eu chiar am asteptat argumentele tale si as vrea sa pot citi si intelge ce-ai spus mai sus, chiar nu e nici o urma de ironie sau rea vointa in ce iti scriu. |
Am incercat sa rescriu si mi-a iesit numai modificarea primului mesaj,scuze,sunt cu bebeloiul in brate.
![](icon_smile_blush.gif)
Ce scriam pentru Saskia in primul mesaj si s-a dus cu modificarea:
Nu conteaza ce nationalitate am,conteaza cum privesti situatia dinafara,ca observator.
Cu ultimele evenimente din presa internationala si locala,care ii mentioneaza pe romani,mi se pare ca noua,romanilor,ne chiar convine situatia si incercam sa tragem spuza pe turta noastra,asa cum o fac de altfel si negrii,si musulmanii care,prin situatii de genul acesta,cand s-a pus accent pe discriminare si rasism,acum nimeni nu mai are curajul sa le spuna verde-n fata ca sunt negri sau musulmani necrestini,ca se pot trezi imediat cu un proces de discriminare!
JuliaSM spune:
citat din mesajul lui ramiris Deci ambasada nu s-a dat inapoi pentru ca "putea" ceva ci pentru ca exista o alta institutie competenta care s-a implicat imediat. Asta ce-ti spune? Ce fel de "valente" are conflictul acum? |
Om trai si-om vedea.E foarte probabil ca medicul sa primeasca ceva daune,pentru ca nu te joci cu un caz mediatizat de...discriminare.Si acest precedent va fi un bun punct de plecare pentru muuulte alte cazuri,mai mult sau mai putin asemanatoare,pentru ca romanul nu s-a nascut numai poet,ci si mare oportunist si facator de furtuna din nimic.
Astept rosiile,mi le asum.Nu ma vor face sa-mi schimb parerea.
![](icon_smile_big.gif)
ramiris spune:
citat din mesajul lui JuliaSM ...acum nimeni nu mai are curajul sa le spuna verde-n fata ca sunt negri sau musulmani necrestini,ca se pot trezi imediat cu un proces de discriminare! |
Si asta e rau?
Ce relevanta au culoarea pielii, rasa, religia, etnia, nationalitatea in evaluarea unei persoane? Te face faptul ca esti crestin ortodox mai bun decat un crestin catolic sau decat un musulman?
Asta este esenta discriminarii: aplicarea de stampile indivizilor bazate pe idei preconcepute.
Si da, sunt de acord ca e plin de tigani si romani hoti si cersetori, dar asta nu ar justifica nici macar 5 minute de nedreptate facute unui singur roman onest!
E greu de luptat impotirva mentalitatii asteia. Chiar mama a venit astazi acasa suparata pentru ca fiul meu a fost pus in banca cu o fetita de etnie roma. Nu cea mai isteata din clasa si nici cea mai cuminte. Dar pe mama nu o suparau ultimele doua aspecte, ci etnia. S-a uitat mirata cand am intrebat-o "Asa, si? Ea nu e copil? Ea nu e la scoala? Cine sa stea in banca cu ea daca toti parintii si bunicii gandesc ca tine? Nu m-ai crescut asa!" si si-a dat seama ca a reactionat in virtutea unei prejudecati. Si mi-a spus asta.
JuliaSM spune:
Tocmai asta e,ca nu au relevanta.Nici macar una de pe care sa poti trage foloase,ca parte lezata.Prea repede sarim ca ne numesc altii romani si ca venim din Romania.Da,asa este,sunt roman si vin din Romania.Pana aici informatia e corecta,nu e pricina de discriminare.Altceva?? despre calitatea mea morala,sociala vreau sa aud.Nu sa sar ca muscata de undeva ca m-a facut roman si ca in lume romanii sunt vestiti ca hoti si cersetori - nici macar nu e asa,insa ne place noua sa innegrim propria imagine despre noi insine,ca sa aratam altora cat de abuzivi si plini de discriminare pot fi!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Marox/Marox.jpg)
Marox spune:
Imi amintesc ca e pe forum o doctorita românca, daca nu ma insel, lucreaza intr-un spital chiar in departamentul in chestiune. Cine stie, daca citeste aici si are informatii mai precise poate ni le impartaseste si noua.
Eu ma mir ca un oras cu 8000 locuitori si un spital nu are decit un hotel si ala inchis . Eu stau intr-un sat de 1700 loc. si avem 3 hoteluri.
In alta ordine de idei, intr-adevar, au venit multi medici români in Fr. Nu stiu daca au venit in majoritate in spitale sau mai degraba ca medici de familie in cabinete individuale. Despre cei din prima categorie nu stiu mare lucru. Stiu mai multe despre cei din a doua. Comunele unde s-au instalat le-au primit cu bratele deschise, e mare, mare nevoie de medici de familie la tara. Asa ca primariile le-au creat conditii, amenajat cabinete, dat locuinta. Insa dupa citeva luni sau citiva ani, doctorii astia n-au rezistat, au plecat. Seful meu ma intreba de ce cred ca s-a intimplat asa. I-am spus ca medicii români sint in foarte mare majoritate citadini, obisnuiti cu o viata culturala variata si bogata + alte facilitati specifice orasului. Copiii lor merg la cela mai bune licee si facultati din orasele mari. Ei bine, ajung intr-un satuc pierdut din Fr., la 20 min de cel mai apropiat supermarché, la 100 km de primul teatru, cinema, butic (restaurant, nu, ca de-astea sint peste tot ). Copiii sint la colegiul "de cartier", iar cei de facultate, o fac in Ro (autentic, am citit un interviu cu un medic român in Fr.)In plus, mai au de-a face si cu persoane in virsta, conservatoare prin excelenta si adesea vorbind un dialect local, carora trebuie sa le cistige increderea. Asa ca multi string niste banuti pentru zile (mai) negre si pleaca de aici. Se intorc oare in România? Nu stiu.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
doruletz spune:
citat din mesajul lui ladyJ Ok, hai sa le nominalizam. Judecat un pic la rece, din valul de imigranti prezenti in tarile occidentale, romanii sunt printre cei mai´´ blanzi´´ chiar daca-s certati cu legea. Ce auzim des despre romani? Cersetorie si furt din buzunare. Sigur, exista si cazuri mult mai violente, dar ce ni se reproseaza in genere e cersetoria si furturile mici. |
din pacate acestia sunt cei mai vizibili si cei cu care cetateanul de rand are contact cel mai adesea. Traficanti de droguri, retele de prostitutie, marele "banditism" cum zic aici, despre astea cetateanul X stie ca exista dar rareori are de a face direct cu ei. In schimb cu hotii din metrou ...
Si sunt convinsa ca foarte multi cetateni straini isi fac o imagine despre romani si Romania din.....povesti cu zmei. Altfel nu-mi explic cum un cetatean care NU a fost niciodata in Ro si nu a cunoscut cat de cat niciun roman, poate sustine ca: -in Ro e periculos sa mergi pe strada, vin romanii cu SUV-urile, te blocheaza in trafic, iti iau banii si masina sin te lasa-n popoul gol -femeile romance cauta doar bani si lux, te vrajesc si iti iau tot apoi te abandoneaza -e saracie lucie in Ro, oamenii nu au canalizare sau apa potabila -etc. E de vis, nu? Cand ti le spune cineva in fata, te gandesti intai daca e vreo gluma proasta sau omul ala chiar vorbeste serios? |
Presa franceza nu e doar ceea ce apare prin pe la latrine antene, niste emisiuni de divertisment prezentate tendentios. "Presa franceza" nu inseamna le parisien si nici rue89, inseamna Le monde (care au corespondent permanent in romania), sau L'express, inseamna reportaje facute profesionist la fata locului, de curand am vazut unul despre echipele de voluntari (tineri romani) de pe salvarile sociale din bucuresti etc
Multi dintre francezi au o idee obiectiva despre romania, cunosc problemele si nu fac amalgamuri. E de ajuns sa citesti comentariile cititorilor la articolele care mai apar prin presa.
Dar pe de alta parte devine este frustrant pentru toata lumea sa vada cum se imultesc pe zi ce trece cersetorii (barbati in toata firea, nu batrana aia din film) la fiecare intrare in magazin, sa se loveasca de bandele de pickpocket pe care le aresteaza politia zilnic dar dupa cateva ore sunt iar in metrou si le rad in nas (ca politia ii aresteaza dar justitia le da drumul "din lipsa de probe"
![](icon_smile_big.gif)
restul sunt clisee ca peste tot (desi aia cu apa potabila nu sunt sigura ca e cliseu, romania e o tara rurala si statistic chiar s-ar putea sa fim pe ultimele locuri la accesul la apa potabila din pacate)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
doruletz spune:
citat din mesajul lui AB_AC Doruletz eu din articol am citit ca nu li s-a spus ca avocatul e gratis. Asta da scapare! Nu se pune problema ce ai face tu. Se pune problema ce trebuie sa i se spouna unuia care nu stie ce sa faca. Unde sa reclame trebuie sa i se spuna. Oamenii nu au toti o reactie identica in fata autoritatii, cei mai multi i se supun orbeste si le e frica de ea. Rasismul e foarte periculos mai ales la ora de varf. Si tu nu-l vezi ca nu vrei sa-l vezi. Nu stau sa discut de ce te crezi tu la adapost ca asta-i treaba ta personala. Nici eu nu-l intalnesc la job, dar sigur e acolosa pitit ceva mai jos si mai sus de scara mea sociala de intelo. Am mers in vara asta sa iau sandale fetitei intr-un boutique destul de elegant in Franta. Copiii mei vorbesc engleza intre ei si o vanzatoare "desteapta" a inceput sa-i laude cand a vazut ca-i raspund in franceza... si i-a intrebat cate libi vorbesc. Cel mic a inceput repede sa insire...printre altele si romaneste pentru ca bunica ne vorbeste in romaneste. S-a lasat tacere la ceva la care in US ar fi fost wow ce frumos ca ascultati povestile bunicii in limba ei. Am profitat de ocazie si le-am explicat copiilor in engleza (cat sa priceapa duduita dar sa nu poata interveni) ca rasismul asta inseamna. Cineva care n-a vazut-o niciodata pe buni si nu o stie... o crede o hoata sau pur si simplu o "lowlife" pentru ca multi romani in sudul Frantei cersesc si fura. Fetita mea dupa ce am platit i-a spus ca nu-i frumos si ca bunica ei e grozava, iar eu am informat-o ca si eu sunt romanca. Rasismul nu inseamna sa ajunga sa-ti dea cineva in cap pe motiv ca esti roman. Aceea e deja o crima rasista. |
e bine ca de la 'i-au arestat degeaba' (stiu ca nu ai spus tu asta, au zis-o altii) am ajuns la "de ce nu le-a spus ca avocatul e gratuit" ceea ce se apropie mai mult de realitate:) Eu zic insa ca deja au facut foarte mult ca le-au propus un avocat, legea spune ca pt acuzatia de "furt in banda organizata" au dreptul sa intarzie intrevederea cu avocatul pana la 48h de la retinere:
"La loi Perben II de 2004 a toutefois prévu des exceptions au droit d'avoir accès à un avocat, formulées à l'art. 706-73:
cet entretien de la première heure est porté à 48 heures pour les affaires concernant le proxénétisme, d'extorsion de fonds aggravée, d'association de malfaiteurs, de vol en bande organisée, et de destruction"
eu nu vb engleza cu fetita mea in magazine, noi doua vorbim numai romaneste
![](icon_smile_big.gif)
La scoala toata lumea stie ca fetita mea vorbeste si romaneste si toate invatatoarele pe care le-am avut pana acum au laudat-o si ne-au incurajat sa continuam.
In schimb in romania o patim de fiecare data cand vorbim in franceza (atunci cand suntem toti trei) nu a fost sofer de taxi care sa nu arunce fraze xenofobe (francezii sunt ingamfati, prosti, ce ati cautat acolo, sunt toti negri etc) fara sa-si dea seama ca si ceilalti doi membri ai familiei mele inteleg romana. Cu politia nu am avut de a face in ro dar probabil nu ar fi prea departe in materie de xenofobie de soferii de taxi sau de vanzatorii din piete. Si nu numai ei din pacate.
Daca am reactionat la subiectivismul si incitarile la ura ale latrinelor presei romanesti este doar din acest motiv, ca noi venim des in romania si nu m-am straduit atat ca sa o invat pe fetita mea romaneste ca acuma sa inteleaga tot felul de porcarii rasiste de cate ori ajungem pe acolo. Altfel putin mi-ar pasa de ceea ce cred romanii despre alte natii si de cum se agita patriotismul in antene, asa cum nu-i doare nici la 5m in spate pe francezi de porcaiala din presa romana.