Romanii vazuti de altii

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

1. Nu in toate tarile civilizate exista prezumtia de nevinovatie. Justitia franceza (spre deosebire de altele) functioneaza intradevar pe baza principiului de nevinovatie, dealtfel de asta au si fost eliberati (ceea ce e corect). Acuzarea trebuie sa faca dovada ca sunt vinovati si nu invers. In alte tipuri de justitie ar fi trebuit ca ei sa se apere si sa dovedeasca ca nu au furat ceea ce in cazul asta poate ar fi fost mai dificil. Da, in fata justitiei franceze sunt nevinovati dar asta nu inseamna ca s-a aflat adevarul (daca au furat sau nu).

2. nu stiu cine a zis ca guignols sunt muppets show, sunt mult mai amuzanti decat ei si practica cel mai adesea autoironia. mult prea subtil pentru ziaristii romani... care ar avea dreptul sa critice atunci cand ar exista si la noi emisiuni care sa ironizeze xenofobii si rasistii din propria ograda (ar fi inghesuiala mare acolo:)

asta sustin si comunistii de la rue89, ca daca tot fura aia bogati cu milioanele de ce sa nu fure si saracii cate un telefon acolo; e parerea lor si e o lume libera, nu inseamna ca trebuie sa fim toti de acord

3. benjamin e nume foarte utilizat de francezi cate un "benjamin" e nelipsit din agende. ultimul nascut din familii numeroase de francezi primeste de obicei prenumele asta .. dar nah, daca recunoasteau ca "prietenul" e francez ar fi trebuit sa recunoasca ca de fapt i-a arestat politia doar pentru ca corespundeau descrierii victimei si nu mai puteau sa acuze de rasism si xenofobie. Ce ar mai fi aparut la "gazeta" in cazul asta?:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Ca politistului ii plac sau nu romanii nu avem de unde sa stim ca nu s-a mai dus nimeni sa-l intrebe, bazandu-ne doar pe relatarea celor doi acuzati nu se poate spune ca avem o viziune obiectiva. Si pana la urma e dreptul lui sa "placa" pe cine vrea atata timp cat is face datoria corect si impartial, ca asta i se cere unui politist, nu sa se indragosteasca de alte popoare. Cand si politistii si statul roman or sa se limiteze doar la remarci din astea la limita dar in rest vor aplica legea corect si nediscrimantoriu atunci avem dreptul sa-i criticam pe altii pentru xenofobie.

Imi pare rau, dar pe mine, faptul ca cineva iti interzice sa vorbesti aducand la argument nationalitatea ta, etnia sau religia, ma duce cu gandul la xenofobie si nu la dreptul de-ati placea sau nu de o persoana.

Iar comparatia cu politistul roman care nu respecta nu stiu ce,nu e valabila.
Daca un politist roman aplica niste norme incorect,ba chiar daca e xenofob, asta ii da dreptul altui politist de alta nationalitate sa te discrimineze pe baza nationalitatii tale?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Doruletz, poate daca francezii nu spuneau ca nu suporta romanii si nu erau atat de nesimtiti, mesajul tau parea oleaca obiectiv.

Oricum mi se pare teribil de amuzant cum romanii plecati prin alte tari (nu toti din fericire) incep sa fie orbi la nedreptatile din tarile lor si sa fie "hiper" cand e vorba de ceva din Romania.
daca in Romania se intampla lucrul acesta stiu ce as fi citit pe aici. Ne-am facut iarasi de rusine, numai in Romania se putea intampla asta etc.

unde e tara in care esti considerat automat vinovat si nu pleaca de la prezumtia de nevinovatie?

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Imi pare rau, dar pe mine, faptul ca cineva iti interzice sa vorbesti aducand la argument nationalitatea ta, etnia sau religia, ma duce cu gandul la xenofobie si nu la dreptul de-ati placea sau nu de o persoana.

eu nu stiu daca chiar "le-a interzis sa vorbeasca", din cate inteleg au avut timp sa-si arate telefoanele, sa le stinga si sa le aprinda, sa arate pozele personale etc. Or fi facut-o pe muteste, ori prin semne, cine stie. O remarca dezagreabila a unui politist (care daca patruleaza prin Barbès probabil are destule motive sa nu-i placa romanii pe care ii intalneste zilnic, asa cum probabil ca nu-i plac nici senegalezii cu care are de-a face p'acolo, eu una nu-l invidiez) nu iti permite sa caracterizezi nici macar felul in care isi face el jobul cu atat mai putin "prejudecatile" unei natii intregi. altfel faci exact ceea ce denunti.
Pana la urma articolul denunta "rasismul politistilor" care aresteaza doi indivizi doar pentru ca "sunt romani cu iphone". Eu am inteles insa ca nu a fost doar atat ci ca au fost descrisi si identificati de victima unui furt, ceea ce e cu totul altceva. politistii aveau tot dreptul sa-i retina in cazul asta, romani sau nu. Daca victima a mintit in fata politistilor, sa o dea in judecata si sa ceara daune... dar nu stiu de ce am impresia ca nu vor face asta.
Citat:

Doruletz, poate daca francezii nu spuneau ca nu suporta romanii si nu erau atat de nesimtiti, mesajul tau parea oleaca obiectiv.

Oricum mi se pare teribil de amuzant cum romanii plecati prin alte tari (nu toti din fericire) incep sa fie orbi la nedreptatile din tarile lor si sa fie "hiper" cand e vorba de ceva din Romania.
daca in Romania se intampla lucrul acesta stiu ce as fi citit pe aici. Ne-am facut iarasi de rusine, numai in Romania se putea intampla asta etc.

unde e tara in care esti considerat automat vinovat si nu pleaca de la prezumtia de nevinovatie

cum ai ajuns la concluzia ca "francezii sunt nesimtiti"? te referi la cei 60 milioane pe care ii cunosti tu personal (minus vreo 50-100 pe care ii cunosc io) sau doar la cei despre care ai aflat din articolul de ziar?

Exista doua sisteme diferite, inchizitorial si acuzational. nu sunt jurist deci nu-ti pot da amanunte, cel acuzational e folosit in statele anglosaxone unde procesele sunt o batalie de avocati in care suspectii trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia iar prezumtia de nevinovatie e doar teorie (citeste despre perp walk). Statele europene folosesc pe cel inchizitorial.

PS arata-mi te rog unde am scris eu vreodata denigrari la adresa romaniei?

Mergi la inceput

Scuza-ma, credeam ca intelegi despre ce vorbesc eu.

daca acei francezi despre care discutam aici si despre care se discuta in articol, adica acele persoane care lucreaza in Franta la stat si au arestat si interogat romanii. daca ei nu ar fi facut remarci rasiste la adresa celor 2 romani despre care discutam aici, femeia si barbatul, atunci te-as fi inteles.

Acum e ok?

Pt. P.S: nu iti voi arata unde ai scris, dar eu asa tin minte, deci cu siguranta ai scris. arata-mi tu ca nu ai scris nicaieri asa ceva. :)) Ca tu esti vinvata, tu trebuie sa te disculpi.

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Scuza-ma, credeam ca intelegi despre ce vorbesc eu.

daca acei francezi despre care discutam aici si despre care se discuta in articol, adica acele persoane care lucreaza in Franta la stat si au arestat si interogat romanii. daca ei nu ar fi facut remarci rasiste la adresa celor 2 romani despre care discutam aici, femeia si barbatul, atunci te-as fi inteles.

Acum e ok?

Pt. P.S: nu iti voi arata unde ai scris, dar eu asa tin minte, deci cu siguranta ai scris. arata-mi tu ca nu ai scris nicaieri asa ceva. :)) Ca tu esti vinvata, tu trebuie sa te disculpi.

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

"cei doi romani" erau trei: vasile (zis constantin), georgiana si Benjamin. tu chiar citesti subiectele inainte de a raspunde la ele? :) cu siguranta ca nu, da' bine macar ca "tii minte" tot ce scriu altii vreodata pe forum

Mergi la inceput

Eu ma refeream la fata si la prietenul ei, ca ei i-a fost pusa intrebarea cu Sorbona si el nu a fost lasat sa vorbeasca pt. ca era roman.

Acum intelegi?

**Fur is for petting***
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Romanii vazuti de altii?
In avion, ruta New York-Paris. Un amic, cu prietena, fiul si alt amic. Amicul amicului, langa o pereche in varsta (americani). Mosul, vorbaret, il intreaba pe ala: de unde esti? Din Romania. Din Romania? Mosul nu prea stia unde-i aia...Dar il lamureste babuta: de acolo unde vin tiganii. Asta se blocheaza, se supara, nu mai vorbeste. In Paris, in timp ce ieseau pe culoar, amicul meu o lamureste pe baba: e o ofensa greu de digerat, romanii nu-s tigani, tiganii se trag de prin India, au venit de acolo, s-au asezat pe unde au gasit. Babuta se scuza, se scuza necontenit...n-a stiut, asa a citit ea intr-o carte.
Asa ca, atunci cand lumea nu ne cunoaste pe propria piele, ne stie din carti....

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

acum cateva saptamani m-a sunat o prietena sa ma intrebe cum se ajunge cu trenul de la Bucuresti la Ticleni. Nici nu stiam pe unde vine asta, asa am aflat si eu ca e un sat pe langa targu jiu. Am intrebat-o de ce si mi-a spus povestea Ioanei, 75 de ani, de 4 ani traieste pe strazi in Paris, si a lui Joel, avocat parizian (da,da, francez de "souche", d'aia "rasisti" si "prefacuti"). Intr-o seara de iarna iesind de la birou Joel a trecut pe langa batrana infasurata in paturi si a crezut ca si-a recunoscut bunica. Era imbracata la fel ca in copilaria lui, cu broboada si fusta. Asta e

S-a dus acasa si a scris la repezeala pe o bucata de carton "je pourrais être votre grand-mère" (as putea sa va fiu bunica). In zilele urmatoare batrana castiga atat de multi bani ca un "concetatean" ii fura pancarta. Doar ca "magia" nu mai functioneaza, or fi considerati francezii naivi dar nici chiar sa dea bani unui zdrahon de nici 30 de ani care poarta o pancarta cu "as putea sa va fiu bunica".

Avocatul se reprofileaza pe facut pancarte pentru cersetori, "crise financière", "parachute doré" "je partirais mais ailleurs c'est pire", "soif d'idéal" etc.

Pana la urma din toata povestea asta a rezultat un scurt metraj in care batrana Ioana, taranca la pensie din valea jiului si SDF (fara domiciliu) la paris, e eroina principala. Cele mai multe piedici in timpul filmarilor le-au pus chiar concentatenii mamei Ioana (amenintari cu moartea, batai etc), deranjati de "publicitatea" gratuita (probabil rudele lor stiau ca studiaza la Sorbonne :).
Filmul se numeste "As putea sa va fiu bunica" si a luat numeroase premii de scurt metraj.

Si ca sa n-o lungesc, prietena mea (care ii cunoaste pe Joel si Bernard, realizatorii filmului) imi spune ca dupa terminarea filmului batrana Ioana a fost ajutata de cei doi francezi sa ajunga acasa, la Ticleni si de atunci tot ei ii trimit 300€ in fiecare luna. Acum voiau sa mearga sa o viziteze.
stiu ca povestea asta n-o sa-i atinga pe cei ce cred ca "numai tiganii" cersesc si nici pe cei care sunt plini de prejudecati visavis de francezii toti rasisti, am spus-o pentru ceilalti (cati or fi). Si daca se gaseste vreun suflet caritabil care sa-l indrume pe francezul Bernard sa ajunga la Ticleni in octombrie, cu atat mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Doruletz, parca am mai explicat ca nu consider toti francezii rasisti. Trebuie sa zicv atsa la fiecare post?

Scuza-ma, nu am locuit niciodata in Franta. Poate asta ma descalifica din a vorbi despre francezii aia care considera ca-s paduchioasa sau hoatza, desi nici ei n-au stat fata in fata cu mine niciodata? Si nici in Romania n-au locuit.

Tu gasesti scuze si alora cu glumele lor de doi bani, si politistului din poveste. Numai pe mine aici ma vezi plina de prejudecati si cu judecata stramba.

In alta ordine de idei, habar nu am cum se ajunge la Ticleni. Poate doar cu o masina inchiriata din tg jiu.

Mergi la inceput