Invatatura din constrangere
Raspunsuri - Pagina 9
viviana spune:
Echipa profesor-elev. hm
Pentru olimpiada asta a primit de la profa subiectul dat in anul precedent si o ora de pregatire. Atat.
A invatat singura si cateodata cand nu pricepea ceva o mai ajuta mama.
Anul asta e an greu. Va fi fara olimpiada.
Ca sa nu mai spun ca tocmai ce "veni-i" de la sedinta.
S-a pus problema motivarii copiilor pentru a pastra liniste la ore.
A iesit un scandal infernal.
Unii au tipat, altii au trantit.
Au inceput sa se acuze unuii pe altii.
Noroc ca m-am asezat strategic in prima banca.
La sfarsit a zis diriginta: Daca dvs. acuma v-ati certat ce pretentie sa mai am de la copii?
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
michelle-usa spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui buflea
Uite aici e de discutat ... Ca principiu nu inteleg de ce este mai bine sa vina parintii si sa faca toata treaba administrativa a profesorilor, pe gratis. Pana la urma ala este un timp care ar trebui platit si pentru care este platita invatatoarea. Suplimentar, in cazul parintilor care lucreaza, dusul la scoala este un efort care costa bani - luat zi de concediu si petrecut in clasa tragand hartii la xerox si asta numai ca sa "vezi" manualele sau sa intelegi cum se desfasoara activitatea in clasa. In plus disponibilitatea mai mare a mamicilor fara serviciu de a petrece timp in clasa, cu invatatoarea, favorizeaza aparitia unor legaturi speciale intre profesor si parinte si implicit copilul parintelui, legaturi care pe mine, ca parinte care nu o poate ajuta atat pe invatatoare, ma fac sa ma simt inconfortabil. Cu alte cuvinte opinia mea este ca "voluntariatul" la scoala nu este deloc un plus al sistemului.
Asa este daca as sti ce am pe suflet - atata timp cat eu nu stiu ce se etrece in clasa aia (decat in cele 3 cuvinte de la copil), nu stiu materia, nu stiu ce le preda - nu stiu ce sa intreb. Poate de fapt nu am nimic pe intrebat si copilul meu se descurca foarte bine, poate nu ...simplul fapt ca eu nu am acces la informatia din clasa imi induce un sentiment de nesiguranta. Despre mine si copilaria mea, va spun sincer ca ori am trecut ca gasca prin apa, ori scoala nu m-a deranjat - eu nu am amintiri din astea de cosmar din scoala - toate cosmaruruile incep prin facultate, pe la examene dar nu e nevoie sa explic de ce . Prin urmare ma intorc la subiect si spun ca unii copii trateaza scoala cu obligativitatile, responsabilitatile si constrangerile ei mai usor si altii mai dificil - e chestie de personalitate. |
anul trecut nu am fost voluntar de loc la clasa, doar pt cateva evenimente si copilul meu nu a fost defavorizat, chiar a terminat printre primii 3 din clasa si a luat diploma.
anul trecut am fost cu casa in remodelare si de asta nu m-am angajat sa fiu voluntar dar o data pe luna sau la 3 saptamani intrebam la sfirsitul orelor cum este William. Doamna atunci imi arata rezultatele lui, imi spunea ce a mai facut...ce prostii si alte de astea...ca baietii.
anul asta insa am hotarit sa voluntariez. nu ma gindesc la plata,nu gindesc asa, consider ca doamnele in loc sa taie la hirtii si sa sorteze mai bine sa faca ceva util pt copii. nu le-am vazut niciodata stind la cafea si pierzind timpul degeaba.
si de fapt tot eu ma consider cea care primeste mai mult prin voluntariat,faptul ca stiu ce se intimpla in clasa.
de ex, am vazut cum se comporta copilul meu in clasa, ca nu este timid, ca mereu are ceva de spus sau corectat daca ceva i se pare gresit, ca daca nu intelege intreaba...ca nu se poate abtine din ris cand cineva face o gluma, cum sunt alti colegii...
William nu a fost de loc favorizat. a primit pana acum vreo 3 cartonase galbene si 1 portocaliu.
tu trebuie sa vorbesti si cu alte mamici ca fli multe si de la ele. eu de ex am un grup de mamici si ce nu aflu de la al meu...ca stii ca baietii nu spun prea multe despre scoala, dar aflu de la alti copii.
eu nu sunt cadru didactic si nu stiu cum sa-l invat ceva nou , nu stiu metodologia,dar ma ajuta cand vad pe doamne cum explica incat si eu pot sa fac asta cu el acasa.
deci pt mine a fi voluntar ma ajuta pe mine in primul rind pe copilul meu si fac ceva si pt altii. ii multumesc lui Dumenzeu ca mi-a oferit aceasta posibilitate de a sta acasa.
michelle
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Vazui ca nu ati vrut sa-mi raspundeti la intrebarile astea: Ce argumente aduci, ce ii poti spune unui copil demotivat de profesor? Cand copilul este motivat de profesor ce butoane trebuie sa apesi pentru a nu-si pierde motivatia? Asa ca mai adaug una: Copilul superficial, superficial chiar si cu lucrurile care-i plac, chiar cu talentului lui isi poate gasi singur o motivatie? Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
parerea mea ca un copil care nu este motivat de profesor, tu ca parinte trebuie sa-l motivezi.
ba, eu chiar i-as spune ca doamna mi-a zis de multe ori ca face treaba buna ca e baiat bun si asa...chiar daca asta nu e realitatea(va rog sa nu dati cu rosii...ca prin asta mint bietul baiat).
i-as spune ca unele doamne sunt mai stricte dar asta nu inseamna ca nu-i place de el sau ca nu-l considera ca e bun.
apoi eu l-as motiva prin micii premii la sfirsit de saptamana.
michelle
michelle-usa spune:
citat din mesajul lui viviana Echipa profesor-elev. hm Pentru olimpiada asta a primit de la profa subiectul dat in anul precedent si o ora de pregatire. Atat. A invatat singura si cateodata cand nu pricepea ceva o mai ajuta mama. Anul asta e an greu. Va fi fara olimpiada. Ca sa nu mai spun ca tocmai ce "veni-i" de la sedinta. S-a pus problema motivarii copiilor pentru a pastra liniste la ore. A iesit un scandal infernal. Unii au tipat, altii au trantit. Au inceput sa se acuze unuii pe altii. Noroc ca m-am asezat strategic in prima banca. La sfarsit a zis diriginta: Daca dvs. acuma v-ati certat ce pretentie sa mai am de la copii? Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
la ce te referi cand spui ca "s-a pus problema motivarii copiilor pentru a pastra liniste la ore"?
si de ce s-au certat parintii?
michelle
viviana spune:
Michelle, copiii sunt galagiosi la ore. Vorbesc intr-una intre ei.
Sunt profesori in ora carora e liniste si profesori in a caror ora e nenorocire.
Dat fiind faptul ca e an terminal si ca pe copii ii asteapta un examen greu un parinte a spus ca este foarte important ca ei sa fie atenti la ore si ca fiecare dintre noi sa vorbeasca acasa cu copilul si sa gaseasca diverse metode de motivare.
Unii au zis ca nu e nevoie ca al lor copil e cel mai cuminte. Mamicile de baieti au inceput sa dea vina pe fete. Pe cele 9 amarate de fete care se opun celor 16 baieti cuminti.
Apoi s-a discutat de orar si de faptul ca vineri este cea mai grea zi cu 7 ore si 3 ore de matematica consecutive.
Un parinte, profesor universitar, a spus ca legea spune clar - maxim 2 ore consecutive din aceeasi materie.
Un parinte psiholog a vorbit despre faptul ca dupa 2 ore de concentrare isi vor pierde atentia, etc.
O mama a inceput sa tipe ca ei ii convine asa ca daca schimba matematica cu o alta ora vor avea de invatat joia la o materie in plus.
Apoi toti au inceput sa tipe.
S-a propus sa votam cererea catre directiune. Altii au inceput sa tipe ca ei nu voteza nimic si ca indiferent cum va iesi votul se vor opune.
Unul dintre parinti a propus sa repare pe cheltuiala lui aerul conditionat.
Altu' a zis ca mai bine il lasa stricat ca nu e bun pentru copii. Alta a zis ca asta-vara la 34 grade in clasa copilului ei i s-a facut rau.
Sala e foarte inalta si a/c de putere mica este asezat foarte sus.
Altu' a zis ca copilul lui sta langa calorifer si ca la iarna o sa-i fie foarte cald.
Alta, a zis ca numele ei inseamna putere si bunatate si ca fata ei nu poate sta langa baiatul x al carui nume este tamplaru'
Nu mai e cazul sa continui.
Eu am desenat. Doamne ce m-am enervat! Este prima oara cand am asistat la asa ceva.
Daca nu aveam de vorbit cu o mama al carei baiat ii face sicane nasoale fetei plecam.
Fata s-a plans tot timpul de unii dintre colegii ei, insa m-am gandit ca e ea prea sensibila.
Aseara mi-am dat seama, dupa ce am vazut o hoarda de parinti dezlantuiti ca ea, saraca avea dreptate.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Didididi spune:
Pe mine m a bufnit rasul, cand am citit ce ai scris Viviana. Nu imi imaginam ca niste adulti se pot certa asa. La mine in firma o parte din colegi lucreaza in asa numitul open-space. Si situatia este hilara vara cu aerul conditionat: ori jumatate din ei sunt lesinati de cald, ori cealalta jumatate este racita si cu ochii rosii. Dar niciodata nu si au pus poalele in cap.
Motivarea propusa de Michelle, nu merge. Copiii au simt foarte ascutit al dreptatii si stiu cand minti.
buli spune:
citat din mesajul lui viviana Alta, a zis ca numele ei inseamna putere si bunatate si ca fata ei nu poate sta langa baiatul x al carui nume este tamplaru' vivi |
serioos?
CorinaDani spune:
foarte interesante discutiile voastre !
urmarindu-le, mi-am amintit alte metode de constrangere, de pe vremea comunismului, folosite de scoala/sistem, nu de catre parinti : va mai amintiti orele de practica industriala sau practica agricola ?
ei bine, pentru mine si majoritatea colegilor mei, copii nascuti si crescuti la oras, elevi la liceu de mate-fizica, orele astea obligatorii cred ca ne-au dat un impuls, acela de a invata pentru facultate, astfel incat sa nu ajungem sa lucram in agricultura sau intr-o uzina, pentru ca, la acea varsta, munca din uzina sau in agricultura ni se parea foarte grea dpdv fizic, mult praf, stat in soare, maini batatorite - la practica agricola sau unsoare si funingine, miros de chimicale - la practica industriala.
cei de-o seama cu mine probabil isi amintesc despre ce vorbesc eu aici...
ah, si mai era ceva : daca nu intrai la facultate din prima incercare, primeai repartitie pentru un loc de munca, de obicei pe la spatii verzi, sere de legume, ferme. teoretic erai obligat sa te prezinti, practic se gaseau portite de a te eschiva. baietii, daca nu intrau la facultate, se duceau la armata si faceau stagiu mai lung. cei care intrau la facultate tot nu scapau de armata, dar faceau doar 6 luni. si aveau armata mai usoara in comparatie cu cei care nu intrasera la facultate...
michelle-usa spune:
Viviana, asta da circ!
nu stiu de cand parintii stabilesc orarul si materiile...
daca, copii nu sunt linistiti la anumite ore, acesti profesorii sa-i intrebe pe ceilalti cum fac de au liniste in clasa.
michelle