Invatatura din constrangere

Invatatura din constrangere | Autor: viviana

Link direct la acest mesaj

De dimineata mi-a sarit in ochi un subiect in care o mamica povestea cum si-a constrans copilul, scolar mic, sa invete ducandu-l sa spele WC-uri. Bineinteles ca, practic, nu s-a ajuns pana acolo.
Se mai spunea ca metoda a dat roade si ca lectiile au devenit dupa aceea o rutina.

Oare?

Voi ati aplica astfel de metode?

Ce impact credeti ca ar avea metoda asta a constrangerii dusa la extrem asupra dezvoltarii ulterioare a copilului si a relatiei mama-copil adolescent?


Si eu, ca multe mame de altfel, am trait sentimentul neputintei in fata refuzului (total sau partial) copilului de a invata, dar niciodata nu m-as fi gandit sa aplic astfel de metode.
Nici macar nu i-am spus vreodata ca va ajunge gunoier, spalatoreasa, femeie de serviciu, zilier (ca sa nu mai zic ca meseriile astea nu trebuie privite ca o rusine).

Am preferat sa-i spun ca ar fi frumos sa invete pentru ea, sa stie cat mai multe pentru a nu fi pusa in situtia de a sta in spatele usii ci la nevoie sa stie sa dea cu ea de perete si cum.
Nu trebuie sa invete nici pentru nota, nici pentru profesor nici pentru scoala.
Profesorul trebuie respectat ca om, scoala ca istitutie si atat.

Intra-adevar metoda constrangerii da rezultate rapide... la unii copii, si parintele poate bifa repejor indeplinirea unei sarcini.
Dar copilul ce poate bifa?

Metoda mea se intinde pe ani de zile, cere multa rabdare, atentie si efort psihic. Scoala nu a ajuns o rutina. Se duce acolo sa acumuleze cunostinte nu sa ia note mari.
Copilul are ce bifa.

La a doua intrebare nu am inca bine structurat raspunsul. Dar sunt convinsa ca va dauna relatiei.


PS
Doresc sa disutam metoda si nu mamica.


Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

oh, la noi metoda constrangerii nu da deloc rezultate rapide.... dimpotriva, mult mai multe rezultate da metoda explicarii pe larg a avantajelor, exemplelor - de genul "iti place ce slujba are cutarica sau cutarescu" sau rude pe care le place si admira - in concluzie "si ei au invatat la randul lor ca sa stie atatea lucruri, ca sa munceasca in asa loc frumos".
(mai glumim noi cu tunsul oilor pentru cine nu vrea sa mearga la scoala... dar o gluma de familie )

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

eu inca n-am pus problema. nici n-as sti ce sa spun pt ca asa cum zici tu Viviana, hotz/cersetor NU, restul sunt meserii
probabil va mai trec un pic de timp pana sa trebuiasca sa aplicam vreo metoda, asa ca va voi citi cu mare interes

_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

da, intradevar, sunt meserii si cele enumerate de voi, dar v-ar place sa va vedeti copiii facand una dintre ele? ati fi impacate cu voi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

eu nu asa imi pun problema.
i-am spus si Giuliei de fapt.
un talent fiecare om il are, acum la scoala trebuie sa descoperim care este. si gata.
deja fac cu nervii cand aud treaba cu FB si note. nu, copilul nu e perfect, nu e robot, nu trebuie sa stie tot la perfectie.
si daca va avea o meserie mai jos de standarde, asta e. mereu se poate tinti mai sus, nu e capat de tara, specializari se pot face si la 30+ de ani.

eu asa gandesc.

_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Neata.
Fara sa am o solutie, ma alatur discutiei cu 2 perspective: a fiica-mii si a nepotului meu. Fac un preambul...
Eu am fost un copil studios, rebel dar studios, mergeam si la mariri de nota in facultate de la 9 la 10 desi pierdeam noptile in cluburi cu colegii. Dar imi iesea. Si acum culeg roadele acestor rezultate bune.
Pe de alta parte sora mea mai mica s-a lasat de scoala in clasa a 9a. Nu intru in detalii, cert e ca s-a lasat. Acum munceste cu ziua, face menajul, ingrijeste copii/batrani, ma rog greu, munceste mult pe bani putini, munca fizica indarjita.
Amandoua avem copii: nepotul meu e cu 6 luni mai mare decat Maria. El invata ca un apucat, tot, e un copil destul de dificil social (introvertit, nerafinat emotional) dar un constiincios cu disperare. Obiectivul lui este sa ajunga ca mine, nu ca maica-sa: sa stea la birou si sa castige bani (desigur nu fac doar asta, imi crapa capul de cat muncesc, dar aparenta asta este pentru el). Vrea sa aiba tot si sa nu isi refuze nimic, din banii lui munciti. Lucreaza singur suplimentare in vacante, e incredibil.
Maria mea pe de alta parte e lenea intruchipata. O iubesc de mor, dar nu ar face suplimentar nici un rand in plus. Daca doamna le da sa faca cateva randuri de litere sa zicem, ea face fix 3 si imi explica ca 3 inseamna cateva... 1, 2, cateva... cam asa numara ea, desi pagina are 7-8 randuri...
Are FB la scoala (desigur abia am intrat in clasa a2a), dar nu face nimic in plus. Si eu i-am explicat practic ca daca nu invata o sa faca lucruri fizice, grele, pe bani mai putini... si imi spune: o sa ma descurc.
Scopul meu nu este sa o fac o disperata tocilara ca mine, se baga la toate competitiile, chiar daca nu iese prima, nu se oftica... si o incurajez sa nu se supere... caci important e sa participi si sa te evaluezi obiectiv. Si o incurajez sa aiba si viata sociala, eu un scoala doar toceam, fara alte amintiri placute de socializare, am deschis ochii asupra distractiei abia in facultate.
Eu incerc sa ii fac cumva previziuni de viata, daca alege diverse directii... insa nu musai o stresez cu asta.

Si la a2a intrebare, da, cred ca pe termen lung constrangerile si prelegerile dauneaza relatiei copil-parinte... eu mi-am facut un obicei de a ma aseza in autobuz/metrou sau in parc langa adolescenti. Nu ca sa ma oripilez si sa le fac morala, ci sa le inteleg comportamentul, obiceiurile, limbajul... chiar daca ma socheaza uneori, ma straduiesc sa imi tin mintea deschisa si sa ma upgradez. Si ii aud cum vorbesc despre parintii lor si imi dau seama ce erori poti face fara sa vrei, manat de bune intentii si sa iti indepartezi cumplit copilul.

Fain subiect, bravo.
O sa mai stau pe aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Cand eram in ciclul primar invatatorul ne spunea ca daca nu invatam ajungem la "punct si virgula". Era o metafora pt maturator (pe care eu am inteles-o abia printr-a treia, probabil de aia nu m-a marcat ). Maica-mea imi spunea ca daca nu invat o sa ajung la vaci. Nu m-am intrebat, cum ar face copiii nostri acum, ce-au vacile de e urat sa ajungi la ele, dar nici nu ma oripila perspectiva. Am invatat fiindca am fost un copil (moderat de) constiincios si mi-am pastrat intotdeauna dreptul de a munci mai mult la materiile care-mi plac si doar strictul necesar la cele care nu-mi placeau. Per total am fost, cred, un copil bun (la scoala vreau sa zic).

Asa ca, sincer, nu stiu cum ar fi mai bine, dar inclin sa cred ca nu constrangerile sunt cheia succesului intr-ale invataturii, totusi.

Ceea ce cred cu tarie este ca un om ar trebuie sa faca ce meserie ii place. E mare lucru sa ai acest noroc. Stateam de vorba recent cu un domn, sofer la o firma de transport. Imi povestea ca el soferie a vrut sa faca de mic, si n-ar da asta pe nici un job, indiferent pe cati bani, fiindca lui asta ii place. Povestea cum, in copilarie, ii intreba invatatoarea ce vor sa ajunga, el spunea sofer si toti copiii radeau de el, dar a fost singurul din clasa respectiva care chiar a ajuns ce si-a dorit.

Asa ca, pentru fi-miu, cred ca merg mai bine explicatiile cauza efect, stimularea constiintei de sine si a valorilor personale si indrumarea lui spre ceea ce-si doreste cu adevarat in viata. Sper sa-mi iasa.

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

la noi metoda constrangerii nu da niciun rezultat. pe termen scurt da, poate, dar M e genul mai nesuspus si sfidator, asa ca ar trebui sa il ingenunchez de-a dreptul ca sa-l oblig sa faca ceva. si probabil as ajunge in situatia sa nu-mi placa de mine.

la noi functioneaza umorul bine de tot. iar explicatia rationala care a prins cel mai bine a fost aceea ca, daca invata bine si la toate, cand va fi mare va avea la dispozitie o multime de alegeri, iar daca e superficial optiunile se reduc considerabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Nici macar conditionarile nu sunt o cale spre succesul la invatatura,daramite constrangerile extreme,care mai si modifica perceptia copilului asupra realitatii obiective si a valorilor! Pana la urma,si cel care spala in mod frecvent wc-uri,si cel care ne ia saptamanal tomberoanele cu gunoi,si cei care cresc oi sunt oameni si trebuie respectati pentru ca muncesc,iar munca lor e importanta pentru noi toti,ca si comunitate ( nu-mi place activitatea in sine,dar iubesc pe cel care o presteaza pentru mine sau in locul meu!).
E drept ca o persoana cu studii superioare,master si doctorat e mai bine platita,asadar mai bine vazuta in societate...insa ce ne-am face daca am fi toti doctor-ingineri?

Cred ca un copil trebuie stimulat altfel sa invete,trebuie gasita cauza pentru care nu ii place sa o faca in mod natural -suna aberant la prima vedere,SA VREI SA INVETI NEIMPUS,insa tocmai aici e problema.De multe ori,aceeasi schema rigida de invatamant nu se potriveste tuturor personalitatilor si temperamentelor,ori un profesor, de altfel bun in domeniul lui,dar fara abilitati de comunicare a informatiilor catre elev poate fi problema...anturajul si presiunea pe care o face acesta (hai,ba,ce esti prost sa inveti?!! noi nu invatam niciunul si ne descurcam...),ori jocurile pe calculator,care la o anumita varsta sunt chiar periculoase(daca nu la toate varstele,ca am citit si pe DC de oameni in toata firea care au fost prinsi de virusul asta,uitand de nevasta,copil si job...).

Lucky us,deja sunt si in Romania destule alternative pentru studiu,precum Montessori,Waldorf,Step by Step,se bate moneda acum si pe homeschooling si probabil va prinde in viitor si la noi...Si chiar daca nu,cel putin merita studiate variantele astea,pentru ca arunca o lumina cu totul diferita decat ce stiam pana acum despre invatatura,educatie,sisteme de notare etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Miriama, sigur ca nu ne-ar placea meseriile astea pentru copiii nostri, insa ele nu trebuie devalorizate in discutiile cu ei.
Copilul va ajunge, pana la urma, sa devalorizeze persoana insasi ceea ce din punctul meu de vedere nu este acceptabil.

Dar stiu asa (in cazul in care ar ajunge sa faca o astfel de meserie, sau ghinionul o va purta spre un liceu neadecvat):
Fata mea are o anumita educatie si un standard de viata cu care va intra in conflict in cazul in care va urma caile de mai sus. Nu va fi fericita si va avea permanent remuscari.
Eu stiu asta, ea nu stie.


Si atunci ce-i de facut?
De ce sa scoti in evidenta meseriile "rele" si sa faci paralele intre copil si persoanele cu meserii dezavuate cand este mult mai simplu sa scoti in evidenta calitatile propriului copil?

Excat asa cum spunea si Mamagiuliei. Este timp pentru dezvoltarea personala si dupa 30+.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

la noi metoda constrangerii nu da niciun rezultat. pe termen scurt da, poate, dar M e genul mai nesuspus si sfidator, asa ca ar trebui sa il ingenunchez de-a dreptul ca sa-l oblig sa faca ceva. si probabil as ajunge in situatia sa nu-mi placa de mine.


Precum baiatul tau,cred ca am fost si eu in copilarie si adolescenta,pentru ca,atunci cand mi se impunea ceva, ma indarjeam si mai tare in ideea mea initiala, nu mai spun cat de ranita ma simteam ca nu mi se dadea credit pentru alegerea mea.Am fost un copil silitor si consecvent,dar scoala si parintii m-au stricat,vorba aia...

Mergi la inceput