Invatatura din constrangere

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Vauva spune:

Citat:
citat din mesajul lui lorelaim

Mihaela & Vauva - Cunosc caz care a luat dif cursuri - in ultimii 5 ani - la dif fac - si nu are inca nici o calificare.
Eu - cat am fost la sc in Sue - am primit bani (lunar) pe care NU trebuie sa-i returnez (NU e vorba de imprumut).
Apropo de fraudare - m-am ref la sistemul welfare (se poate trai pe welfare bine-mersi) - nu la sist de invatamant.

Lorelai

As a woman, I have no country
As a woman, I want no country
As a woman, my country is the whole world.
Virginia Woolf

Ca nu are inca nici o specializare e treaba lui, nu il tine statul in facultate, asa ca face ce vrea daca are cu ce se intretine.

La ce cursuri ai fost tu, nu sunt parte din sistemul de educatie national sa zic asa, sunt cursuri de invatare de limba pt imigranti si probabil a trebuit sa te inscrii la fortele de munca sa beneficiezi de banii respectivi.La fel e si aici, astea sunt sitemele nordice, bune, rele cum or fi. Ei considera o investitie asta si asteapta mai tarziu un remburs. Ca mai departe tu ca persoana alegi sa tragi matza de coada, sa nu vrei sa lucrezi, se poate si asta...

Ce face Mihaela e altceva, ea nu beneficiaza de nici un ajutor de la asigurari, a zis ca a luat imprumut, are statut de student, ceea ce este diferit.

Ce vreau sa zic, sa nu amesteci sistemele ca nu e acelasi lucru

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maru spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia

Maru, a-ti duce copilu' de sase-sapte ani intr-o toaleta publica si a-i pune o carpa-n mana si a-i spune s-o spele si apoi cand incepe sa urle ca nu vrea tu sa insisti s-o faca, dupa mine e o greseala si inca una mare! Daca ati asista la scena intamplator, ma indoiesc ca n-ati avea nicio reactie, daca un educator ar alege sa aplice aceasta lectie copilului vostru la scoala, cred ca i-ati sari in cap.
Ca cineva, povesteste intamplarea la ani dupa ce a comis-o( sincer sper ca a exagerat cumva din condei) si e incantata de rezultate inseamna ca n-o considera o greseala. A-i spune ca e o greseala si de ce e o greseala mi se pare de bun simt. Eu vad o diferenta intre a atrage intr-o discutie in magazin un copil, ca uite ce greu munceste casiera sau femeia de servici, sau gunoierul si actiunea dura de a-i pune carpa in mana si a-l impinge urland sa spele buda publica. Cam despre asta e vorba.

Lupa s-a pus pe fapta si nu pe persoana, aici la acest topic, ba inca discutia depasise etapa respectiva de niste pagini bune cand unii sau altii au ales s-o-ntoarca la faza initiala si sa mute tinta pe persoana, ba chiar s-o arate ca si cum participantii de pana atunci la discutie aveau sigur o agenda cu ea. Si toate astea zicand c-o apara, ca-i fac un serviciu, ca-i o mama perfecta. Nimeni n-a catalogat nicaieri ce fel de mama e. Greseli fac toate mamele, de multe feluri, la nervi, sau din nestiinta, sau dintr-o inspiratie proasta, sigur toate motivate de cele mai bune intentii, greselile pot lasa urme si de-aia le discutam. Nu prezice nimeni ca sigur alea-s consecintele ci ca-s "efecte posibile" , a tine sau nu cont de asta e pur si simplu alegerea fiecareia.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

aseara, dupa ce am postat, cineva mi-a scris un mesaj, atentionandu-ma ca sunt prea subtila. Am ignorat mesajul si am petrecut o seara placuta cu adolescentu din dotare.
Acum imi dau seama ca a avut dreptate, deh, nu e prima data in viata cand mi se intampla...

Care era constrangerea? A stat mama linga copil si l-a batutu peste degete cu rigla cand nu a scris suficient de repede? L-a fortat sa faca culegeri de matematica (apropos, asta e discursul sotului meu: la varsta ta mancam culegeri pe paine! si copilul meu se uita la el uimit: de ce? la ce ti-a folosit?) fara sa ii dea sa manance pana si-a terminat portia de extra work pe ziua respectiva?

Si eu l-am pus pe al meu sa curete baia cand mi-a pus ca 70% il multumeste pe profesorul de matematica. N-a vazut legatura si i-am explicat: va trebui sa iti largesti skillurile, ca numai cu 70% nu intri in programul pe care il doresti la facultate. Acum nu mai comenteaza, ci merge singur la marire cand scapa sub 70%.
Cand doar a google'd tema la engleza, si era superincantat ca a terminat f repede, l-am luat la bucatarie sa ma ajute la gatit. L-am iintrebat daca e sigur ca si-a terminat temele. A zis ca da.
Aici nu mi=a mai mers, ca a inceput sa ii placa sa gateasca, si chiar se supara daca pe weekend nu il iau langa mine sa ajute cand gatesc.
Am inotrs foaia. Nu citesti, nu intri in bucatarie langa mine (si eu sufar, ca face niste clatite dementiale)

Nu mai revin pe subiect. M-a deranjat terbil sportul asta caracteristic al DC-ului: aruncatul cu parerea, hai sa ne flexam muschii de parinte, sa le aratam noi celorlati ca nu le au domle! Parerile pe de laturi? fara numar!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Vauva si ca student daca muncesti si nu ai nevoie de imprumut sa te intretii, primesti bani pe care nu trebuie sa ii returnezi. Si nu, nu trebuie sa te inscri la fortele de munca pentru asta, ii primesti cand incepi nivelul intermediar de limba suedeza. Nu la nivelul de incepator insa...
Cum am scris, am beneficiat si eu in primul an de ei(ca studenta) caci am putut munci o perioada mai lunga(am fost scutita cateva luni de scoala pentru ca mi-au fost recunoscute materii facute in Ro) si m-am descurcat numai cu banii primiti asa, pentru ca am folosit toti banii castigati sa ma intretin ca studenta(ce am castigat in 4 luni, am cheltuit in 5 :)). Acum ca trebuie sa invat tot timpul si nu mai am "gaura" in program, nu pot munci si ca atare banii aceia de care spune Lorelai sunt tare putini(eu iau mai multi caci am si doi copii si primesc bani si pentru ei, dar cine e singur fara copii ia atatia bani cat nu-i ajung nici de jumate de chirie) si ca atare am luat imprumut. De asta spun ca acei bani pe care ii primeste studentul care sta de 5 ani din scoala in scoala, sunt praf in ochi, ii ajung probabil de bautura , daca ii ajung...altfel nu stiu de unde poate lua bani sa se "joace" asa cu scoala. Pe bune ca nu poti face nimic, ca student, nu poti lancezi ca nu ai din ce trai decat daca faci ceva pe langa.

Eu ma retrag aici, am fost destul off topic si am cam zis ce am avut de zis. Nu vreau sa fac nimanui educatie, nu e genul meu. Fiecare isi creste copiii dupa cum crede ca e bine. Cineva mi-a spus odata ca despre educatia copiilor sa nu discuti niciodata pentru ca totdeauna ies scantei. E o tipa inteleapta. Am inteles acum de ce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Parintii mei au constatat in timp ca:
- eu am un real talent la matematica si o logica mult peste medie.
- o capacitate maricica de a asimilia o limba straina dar din nefericire dublata de o incapacitate de a avea o pronuntie corecta
- o incapacitate de a scrie compuneri sau macar scrisori
- o ura viscerala de a invata pe dinafara ceva, orice, inclusiv poezii.
- au un copil visator si imaginativ.

Urmare acestor constatari m-au constrans in fel si chip, de fapt s-au dus si m-au inscris ei la liceul pe care ei l-au dorit la sectiunea mate-fizica.
Cu tot talentul meu innascut nu mi-a placut niciodata matematica, deci in liceu nu am facut mare branza. Ah, ba da, m-am straduit sa nu raman corijenta la mate.

Mi-a placut mesajul asta - nu prea are un ton admirativ fata de parintii tai dar parintele din mine spune ca au avut intentii bune.
Singura lor greseala a fost lipsa de diplomatie.
La polul opus au fot parintii mei care au urmat exact aceeasi pasi, m-u studiat si apoi m-au intrebat la ce Liceu vreau sa dau. Raspunsul meu este replica in comediile proaste - "vreau sa dau la Lazar ca este langa Cismigiu" ... atat imi doream eu la 14 ani, sa bat parcurile . Nu aveam nici un plan de viata, nu stiam ce imi place sau nu - imi placeau parcurile. Am toata admiratia pentru cei care au stiut din vreme ce vor - dar copiii ca mine, trebuie canalizati spre ce le e mai bine, astia sunt copiii care trebuie constransi.
Parintii mei m-au manipulat cu armele mele - m-au dus la Liceul de informatica si fara sa intram in liceu, mi-au aratat cat este de aproape de Herastrau ...apoi am fost la tata la serviciu si am jucat o noapte intreaga un joc pe computer ... la intrebarea lor daca nu vreau sa schimb Lazarul pe Informatica, m-am sucit fara ezitare.
M-am dus, avand impresia ca a fost alegerea mea, la ceea ce au ales parintii mei.
Argumentele mele : imi place zona, imi place locatia si imi place sa ma joc pe computer.
Argumentele lor: pe vremea aceea era singurul liceu din Buc care oferea o profesie (ajutor programator) si un loc de munca in cazul in care nu intram la facultate.

Mi-a placut liceul la nebunie - a fost un liceu cu pretentii, cu competitie, cu un anturaj extrem de bun in care m-am dezvoltat si maturizat numai si numai pentru ca m-am dus cu valul.

Citat:
citat din mesajul lui viviana
Revenind in prezent.
Ieri a fost mama la mine incercand din rasputeri sa ma convinga sa nu-mi las copila la filologie - acolo unde vrea ea.
Argumentele ei sunt destul de solide.
Am avut un deja-vu deci conversatia nu a avut un final prea fericit.
Nu doresc sa-mi constrang copilul sa faca ceva ce nu-i place chiar daca talentul ei se indreapta spre acel ceva.
Oricum conversatia cu mama mi-a ridicat niste semne de intrebare. Si zau daca le doream!

Cred ca este bine sa ne evaluam copiii si sa le oferim alegerea noastra pentru ei ... in functie de maturitatea lor, cred ca este foarte ok sa-i si manipulam ...nu este tocmai etic, dar e spre binele lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Buflea, pe vremea noastra era si liceul pedagogic (ieseai invatatoare), liceul sanitar (ieseai asistenta medicala) si liceul economic (sectia Finante-Contabilitate - ieseai contabil).

Acelasi a fost si argumentul parintilor mei...in caz ca nu intru la facultate, am o meserie. Ghici, ghicitoarea mea unde a TREBUIT sa dau in pofida preferintelor mele?

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Buflea, pe vremea noastra era si liceul pedagogic (ieseai invatatoare), liceul sanitar (ieseai asistenta medicala) si liceul economic (sectia Finante-Contabilitate - ieseai contabil).

Acelasi a fost si argumentul parintilor mei...in caz ca nu intru la facultate, am o meserie. Ghici, ghicitoarea mea unde a TREBUIT sa dau in pofida preferintelor mele?

Intuitia mea care de obicei ma inseala spune ca eu te-as fi manipulat spre contabilitate ... chiar daca nu iti place, trebuie sa recunosti ca este o profesie care ti s-ar potrivi.

Da, ai dreptate - erau 4 licee care te scoteau cu o profesie. Probabil ca parintii mei m-au evaluat si au decis ca informatica este mai de viitor si mi se potriveste. Nu au gresit ...

Am dat exemplul meu ca sa punctez mai multe aspecte :
- sunt copii care habar nu au ce vor sa faca cu viata la 14 ani
- evaluarea parinteasca este de cele mai multe ori corecta
- sfaturile parintesti sunt directionate spre o profesie / viitor cat mai usoara
- parintii NU au intotdeauna dreptate dar au cele mai bune intentii
- copilul de 14 ani trebuie manipulat si nu constrans pentru ca o sa ia constrangerea ca pe o ingradire a libertatilor si se poate revolta.
- un liceu prost ales nu este neaparat sfarsitul lumii
- o facultate prost aleasa este din pacate o importanta pierdere de timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Din lista ta nu pot fi de acord decit cu doua lucruri:

-sunt copii care habar nu au ce vor sa faca cu viata la 14 ani
-parintii NU au intotdeauna dreptate dar au cele mai bune intentii

Eu as fi vrut sa dau la Iulie Hasdau (filologie), apoi m-am orientat (la presiunea parinteasca) catre Liceul Pedagogic. Parintii nu au avut incredere in mine ca voi intra (nu vreau sa imi aduc aminte de intrunirile parintesti unde se discutau capacitaile mele academice) si atunci surubul a fost strins in directia Economicului.

Am intrat a 13a pe lista cu medie suficient de mare sa fi intrat ORIUNDE as fi vrut.

Am facut ceva din Economic (sectia Finante-Contabilitate) cu practica la spalat salam in Bucur Obor (salamul sosea invechit si plin de un soi de mizga care trebuia spalata cu furtunul). Salamul se distribuia pe baza de buletin (200gr de persona). Acolo am invatat "sa trag la cintar"!

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Eu le multumesc parintilor ca nu m-au lasat sa fac ce voiam eu.

Idealul, la 14 ani, era sa intru la MF3, ca era vremea "Liceenilor". Nu m-au lasat sa dau acolo ca ar fi insemnat sa traversez Bucurestiul, din Berceni in Balta Alba. M-au convins sa dau la MF4, ca era masina care ma ducea pina la Platforma Magurele. Iar dupa treapta a doua am ajuns la Balcescu.

Ca materii, imi placeau romāna si istoria. Mi-ar fi placut sa fiu profesoara de romāna. Parintii m-au lamurit ca nu mi-ar place sa traiesc la tara, cu WC-ul in fundul curtii. Asa e, nu-mi placea. Ei ar fi vrut sa dau la Poli, dar dupa ce-am schimbat liceul, am descoperit, sa nu rideti, ca exista ca facultate si ASE-ul (cind eram la Magurele, inconjurata de viitori matematicieni si fizicieni, in anii 88-89, ASE-ul era considerat un moft). Cind, in noiembrie 89 i-am anuntat pe ai mei ca vreau sa dau la ASE, nu m-au luat in serios. Norocul meu a fost revolutia si faptul ca eram in clasa a XI-a si inca aveam timp berechet de pregatire si taica'miu si-a dat seama ca n-ar fi o idee chiar atit de proasta. Si dupa ce am intrat la ASE mi-am dat seama ca-mi place foarte mult. Dupa foarte mult timp mi-am dat seama ca n-as fi reusit la filologie - eram buna la materii umaniste intr-o clasa de matematicieni, unde nu aveam concurenta pt ca celorlalti nu le pasa. Daca as fi fost la liceu la Zoia probabil ca as fi incercat, inconstient sau nu, sa fiu buna la matematica.

Si le mai multumesc parintilor ca mi-au dat cursuri de franceza. Ca daca ar fi cedat in fata incapatinarii mele (nu-mi placea ca eram obligata sa fac o activitate in plus, pe care o socoteam inutila, la scoala facind engleza si rusa - mi s-a intimplat si sa ma prefac ca dorm cind a venit profesoara ...), nu l-as fi cunoscut niciodata pe sotul meu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Eu, ca si buflea, nu prea aveam habar ce voiam sa fac. Parintii m-au convins sa merg la Liceul Sf. Sava, dar nu a tb sa munceasca prea mult pt asta. Am fost de acord imediat:)
Apoi la facultate, eu voiam sa dau la ASE, dar mediatorul meu de mate, care ma placea pe mine f. mult si pe care il placeam si eu f. mult, avea un dispret suprem fata de ASE si mi-a fost rusine sa dau acolo. El zicea sa dau la matematica, dar mi-a fost teama, iar parintii ziceau ca o sa ajung profa la tzara. Mama m-a indemnat sa dau la Chimie , ca era si ea chimista si ma putea ajuta sa gasesc job. Ceea ce a si facut, dar tot a tb sa plec din tara cu meseria asta. Colegii ramasi nu prea o practica.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ocebine

Din lista ta nu pot fi de acord decit cu doua lucruri:

-sunt copii care habar nu au ce vor sa faca cu viata la 14 ani
-parintii NU au intotdeauna dreptate dar au cele mai bune intentii

Eu as fi vrut sa dau la Iulie Hasdau (filologie), apoi m-am orientat (la presiunea parinteasca) catre Liceul Pedagogic. Parintii nu au avut incredere in mine ca voi intra (nu vreau sa imi aduc aminte de intrunirile parintesti unde se discutau capacitaile mele academice) si atunci surubul a fost strins in directia Economicului.

Am intrat a 13a pe lista cu medie suficient de mare sa fi intrat ORIUNDE as fi vrut.

Se pare ca ma erijez aparatoarea parintilor din toata lumea ... nici ai tai nu mi se pare ca au gandit prost. Pe vremea comunismului o profesie economica era valoroasa si social si material ... o profesie umanista era "NIMIC".
Teama de esec la liceu era iar explicabila - la liceele bune se intra foarte greu, erau subiecte diferentiate pe grade de dificultate si mediul in care bagi un adolescent este mai important decat liceul in sine ...

Cred ca nu esti de acord cu lista mea (care e brilianta ca e a mea ) pentru ca gandesti in alte coordonate - ai o formare mai mult americana decat romaneasca si traiesti si in alte timpuri decat pe vremea comunismului. Acum si aici iti poti permite mai usor sa patinezi printre profesii, pana decizi ce vrei de la viata. Pe vremea aceea nu se prea putea ...

Mergi la inceput