Dor de Romania....
Raspunsuri - Pagina 8
Edip spune:
si daca tot am scris, sa scriu si cateva randuri la subiectul Loredanei... Noi am plecat din Ro cu gandul sa ne intoarcem in 4-5 ani... joburi super bune in Ro, apartament, teren de casa si cam tot ce iti doresti la 30 de ani... Ne-am facut casa ca ne intoarcem ca asta era planul si.... uite ca nu ne mai intoarcem... mi-ar lipsi spatiile largi de aici, Muntii Stancosi, California, Alaska, Pacificul, Vancouver Island si alte cele... Le poti vedea si din Ro dar e drumul mai lung... aici dai o fuga una doua... Deci nu are nici o legatura cu situatia din RO... ci pur si simplu e alt loc care mi se potriveste si imi place... si atat...
columbiana spune:
Edi, nu-i vorba ca stie sau nu sau de ce stie copilul romaneste, ci ca toata lumea stie cum e bine sa-ti cresti tu copilul; altfel fiu'meu a refuzat sa vorbeasca romaneste pina la 7 ani (eu i-am vorbit romaneste el a raspuns numai in franceza); cind a mers in Romania si a descoperit ca lumea nu-l intelege si nu poate comunica cu copiii care-i placeau a schimbat foaia...acum vorbeste romaneste cu noi, asa ca nu depinde doar de cum vrem noi ca ei sa vorbeasca;
pe mine nu m-au trimis parintii sa invat ungureste, dar intelegeam tot cit eram in Romania din inertie, din interactiunile cu prieteni...
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Edip spune:
De acord cu tine ca depinde de copil...diferenta e ca baiatul tau refuza sa vorbeasca dar stia romana la un anumit nivel si i-a fost usor sa se adapteze...
nu ca era fain sa intelegi ungureste? Mie mi se pare super sa stii cat mai multe limbi.
Eu tot "plang" dupa germana:)
alexmom spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui robotzica cucului Noi suntem in Canada de 9 ani. Fetita noastra are 6 ani si nu vorbeste romaneste. Dar ca un emigrant sa "acuze" parintii intr-o astfel de situatie mi se pare ... nu stiu cum sa zic... total lipsit de empatie. |
Si noi sintem in Canada de 9 ani iar copilul de 7 ani e nascut aici si vorbeste foarte bine romaneste, si nici nu concep sa vorbesc in alta limba cu el, asta mai putin cand de fata se afla o terta persoana care nu intelege limba romana. Consider ca e natural ca atata timp cat parintii vorbesc romaneste in casa, copilul sa vorbeasca in aceeasi limba cu ei. Mi se pare cel putin patetic ca eu sa vorbesc cu el in alta limba. La noi bunicii din Romania nu vin in vizite, iar prieteni romani avem putini. In afara de romana vorbeste foarte bine limba franceza si ceva engleza.
Si da, imigranta fiind, m-am socat efectiv cand am intalnit nu demult un cuplu de romani stabilit aici de 8 ani ce aveau un baietel de vreo 6 ani care nu vorbea deloc romaneste pentru ca, ziceau ei, au considerat ca limba romana (in care ei inca mai viseaza, gandesc si graiesc perfect) l-ar incurca pe bietul copil sa se integreze in peisajul canadian. Nimic mai fals, dovada e copilul meu si ai altor romani.
Eu nu critic si nu arunc cu rosii in nimeni, insa sint total lipsita de empatie fata de imigrantii romani de prima generatie cu o astfel de mentalitate.
robotzica cucului spune:
Ana
!
Edip, intr-adevar, sansele de a invata o limba in copilarie nu trebuie ratate. Nici noi nu le-am ratat complet. Am spus ca nu vorbeste, nu ca nu pricepe romaneste. Cat despre "alte motive", da, am avut alte motive, strict legate de copil si de grijile mele de mama dornica sa-si vada copilul capabil sa se exprime intr-o limba - oricare. Eu cred ca ii trebuie un trigger adecvat. Eu nu intentionez s-o las nemancata pana cere pe romaneste (exagerez, va rog sa nu credeti ca imi inchipui ca a facut cineva asa ceva vreodata).
Eu nu "plang" dupa germana, in orasul in care am crescut cred ca erau vorbitori nativi cati sa ii numeri pe degete. Insa, cand mi-a fost necesara limba germana, am invatat-o de la zero, si anume dupa ce am terminat facultatea. Ar fi fost mai simplu in copilarie, dar n-a fost sa fie. A fost sa fie mai tarziu, si cu efort (pupa-m-as pentru efort, ca sa citez pe cineva de mai sus, buflea, daca nu gresesc).
Unul din efectele emigrarii asupra mea este ca am devenit mult mai empatica (daca or exista grade de comparatie). O fi avand ceva de a face si cu varsta... Alexmom, cred ca esti foarte tanara, si ma bucur pentru tine.
Katya spune:
Robotica cucului, n-ai de ce sa te temi de rosii, ca n-ai de dat explicatii nimanui, e decizia ta si gata.
In ceea ce ma priveste, sint total de acord cu Edip, o limba in plus e o limba in plus, fie ea si un dialect din cele mai indepartate insule. Plus ca e un cadou pe care-l fac copiilor mei, un aspect al intimitatii si al complicitatii dintre noi, oriunde am fi in afara casei, avem aceasta limba pe care ceilalti n-o inteleg, ma simt asa fericita cind le iau de la scoala si le imbratisez si le adresez un draga mamii, iubirea lu' mama, papusica lu' mama!, nu simt a fiu politicoasa fata de ne-romanii care asista la scena si in secundele alea nu-mi pasa ca invatatoarea nu intelege ce spun, e momentul nostru si n-o sa le zic fetelor in fraceza ma cherie sau altceva, de altfel nimeni nu se supara ca-ti vb limba, avem noi un sentiment al politetii exagerat.
Alexmom, si eu stiu romani care se tem ca, daca vb rom cu copiii, acestia n-or sa faca fata la scoala, ceea ce e complet fals, eu sint fascinata de cum creierul lor absoarbe informatia, cunosc copii romani nascuti crescuti aici care au luat examene la toate secundarele la care au dat, efectiv nu stiau ce sa aleaga si care vb romaneste fara niciun pic de stilcire(ca sa nu le dau ex pe ale mele care sint inca mici, abia incepem clasa 1,deci poate nu e relevant ce zic eu, dar si ele vb rom la perfectie, chit ca pl lui pix e picsi
).
Edip spune:
robotica cucului...vezi unde e problema? tu te-ai gandit ca prin forta se face educatia.. ( stiu ca ai glumit cand ai zis ca nu ai lasat copilul nemancat dar totusi te-ai gandit la o metoda de educatie prin constrangere si asta e buba:) ).
Ma rog, asa cum am zis nu e treaba mea cum isi educa cineva copii asa cum nu e nici a altora cum ii educ eu pe ai mei...
Eu nu am talent la limbi straine si nu am mai avut nici timpul necesar sa mai invat germana cand am fost matur asa ca... de aia am zis ca imi pare rau. Sunt convins ca daca nu ai putin talent nu mai inveti o limba straina dupa 14-16 ani si mai ales daca nu stii deja cel putin una f. bine... dar e parerea mea.
muffin spune:
Pentru cei care nu mai pot de dorul Romanicai,iata un instantaneu al vietii de acolo
aici link: http://www.youtube.com/watch?v=00Wl6K0aHN8&feature=player_embedded#!
XIO spune:
| citat din mesajul lui muffin Pentru cei care nu mai pot de dorul Romanicai,iata un instantaneu al vietii de acolo aici link: http://www.youtube.com/watch?v=00Wl6K0aHN8&feature=player_embedded#! |
da, asta e Romania.
da' de astea ce spui?
http://www.youtube.com/watch?v=WApx6lXAwMQ
Imi amintesti de o bucuresteanca de pe un forum care se mira ca in provincie exista magazine
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Rufus spune:
| citat din mesajul lui XIO da, asta e Romania. |
Nici chiar asa...
Rufus, Tora si iadele
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010