Dor de Romania....

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki

Julia, chiar daca am venit in alta tara mai " civilizata " care are un sistem foarte bine pus la punct, platim taxele catre stat si facem munci pe care nemtii nu le-ar face nici daca ar fi platiti cu mii de euro. Nu ne tine nimeni gratis aici, nu imi face nimeni nicio favoare, platesc si mananc din ce muncesc. Despre civilizatie ar fi multe de spus, amenzile sant cele care au adus-o. Va deranjeaza in Ro cand auziti in masini manele cu volum tare? Le auziti cat stati la un semafor deci nu inteleg de ce sant pomenite peste tot manelele. Eu am patit-o aici cu un mos care era in statia de autobuz. Cand a auzit ca sant romanca, a inceput sa gesticuleze din maini si sa isi arate o sila pe fatza spunand " romanii nu sant buni, departe de romani, noua nu ne plac " printre care " noi( nemtii ) santem nazi " Ce ar fi trebuit sa fac? Daca ma puneam la mintea lui si-i aratam ca este nebun, posibil sa ma fi trezit chemata si prin tribunale.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5



Ma intreb la ce joburi te referi. La toate firmele unde am lucrat femeile de servici erau nemtoaice. Si m-am inteles de minune cu toate. Femei mai vesele nu am vazut in alta meserie!
Si pina acum oamenii pe care i-am intilnit au respect pentru toate meseriile, nu numai pt cele cu diplome si titluri. Iar pt mii de euro chiar ca ar face acele meserii, ca nu ii pica nici neamtului casa, masa si pensia malaiata.


In afara de Arbeitsamt, eu nu m-am simtit tratata ca Ausländer. Bineinteles ca nu am aceleasi drepturi ca si germanul. Dar e omenesc si de inteles. Daca ar venii o invazie de chinezi sa zicem in Romania si ar cere salarii mai mici ca romanii pt ca s-ar multumi cu mai putin si daca ar primii ei serviciile lasindu-i pe romani pe dinafara, oare romanii ar fii bucurosi si ar accepta asta cu zimbetul pe buze?

Cit despre raceala: ce numim noi raceala e doar o alta mentalitate. Pur si simplu le place sa nu te bagi cu de-a sila in viata lor si prefera prietenii trainice unora fugare. Multi dintre romanii cu care am fost prietena la catarama, a fost de ajuns sa se mute cu 100 de mai departe si gata prietenia.

Despre dorul de Romania: bineinteles ca mi-este dor. Si asta nu are de-a face cu adaptarea mea aici. Egal unde as trai, Romania e locul unde imi traieste familia si unde sunt mormintele stramosilor mei.

Sansa de a emigra m-a inbogatit spiritual. Mi-a dat sansa sa vad ce e etern uman, ce caracterizeaza timpurile nosatre cit si diferentele de mentalitati dinte popoare. M-a facut sa ma relaxez in privinta victimizarii romanului. Acum stiu ca nu exista nici-o tara perfecta, ca oamenii trebuie intelesi prin prisma lor si nu prin prisma mea, ca e normal sa existe diferente. Mi-a calmat durerea imperfectiunii "romanului ca arhetip". Ma doare sa vad ca nu s-a schimbat mult in bine. Ma doare pt ca mi-as dori tot ce poate fii mai bun pt Romania. De ce am plecat? Tocmai pt ca mi-am dorit aceasta imbogatire spirituala. Am primit multe in schimbul altor lucruri pe care a trebuit sa le pierd. E un echilibru in toate. As putea sa pling dupa prietenii pierduti, din cauza racealii care simt ca se strecoara in relatiile mele cu cei din tara odata ce timpul trece si tara si vremurile se schimba fata de timpul petrecut de mine in tara. SI poate uneori pling. Dar am sansa sa caut aici alte legaturi.Si o folosesc. Nu astept sa vina neamtul la mine sa ma intrebe daca vreau sa fim prieteni si nici nu (mai )caut alti romani cu luminarea ca sa imi acalmez dorul.EU imi fac prieteni dupa interese comune si dupa afinitati spirituale indiferent de natie. Si asa am prieteni si nemti, si romani, si alti emigranti. Si am avut experiente negative si cu nemti, si cu romani, si cu alti emigranti.

Daca nu mi-as fii facut familie aici,poate as fii plecat mai departe. Nu pt ca nu m-am adaptat, dar lumea e asa de fascinanta si sunt atitea inca de descoperit!

Eu prefer sa spun nu ca mi-am pierdut radacinile, ci ca se intind pe sub pamint pina in tara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Citat:
citat din mesajul lui Ana Stroe


termenul neadaptat nu are nimic pejorativ in sine; nu ai cum spune altfel unui om care nu se simte bine unde e, care sufera zi si noapte dupa radacini si nu gaseste nimic sa-l combleze in viata din tara adoptiva...si vede doar bubele asteia; unii au nevoie de timp mai mare de adaptare, altii nu se adapteaza de loc si-i corect, suntem diferiti;
si nici nu reusesc sa-i inteleg pe cei ce ramin suferinzi si suspendati aiurea prin lume in loc sa se intoarca; la vreo doi ani dupa ce am ajuns aici am fost pe picior de retur si nu m-am simtit deloc jenata de asta; in plus stiu oameni destui care s-au intors, au luat ca pe experiena pozitiva perioada din tara de adoptie, chapeau pentru ei!

chiar ma depasesc sensibilitatile astea



http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759


Bine bine il folositi asa de chichi da ce inseamna combleze????


imi cer scuze, raspund in timp ce lucrez ceva si uneori ma ia sindromul `mutu`...da' chichi ce inseamna?

combler, verbe transitif

Sens 1 Remplir un trou, un creux... Synonyme boucher Anglais to fill in
Sens 2 Satisfaire pleinement une personne [Figuré]. Ex Votre appel m'a comblé ! Synonyme satisfaire
Sens 3 Gratifier, donner en abondance. Synonyme choyer Anglais to shower somebody with

Conjugaison voir la conjugaison du verbe combler




http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Deci nu exista in romana?

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


ce anume, chichi ? ma indoiesc...



http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Nu, comblerul. Chichi e un fel de "bonkers" sau "itsy-bitsy"

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Noi, toti cei care ne-am spus parerea la acest subiect sintem emigranti la prima generatie. Intotdeauna prima generatie e de sacrificiu.
Copiii sau nepotii nostrii nu vor avea asemenea doruri, mai ales daca sint nascuti in Strainezia. Nepotii nostrii nu vor vorbi deloc romaneste si – in cel mai bun caz – vor sti unde e Romania pe harta. Am stat si m-am gindit – parca n-as vrea asta. Avem –noi romanii - totusi un trecut, o istorie, o existent de mii de ani. Americanii au o istorie atit de scurta… Sincer nu ma regasesc aici, insa ma mobilizez sa gasesc un plan de intoarcere in “n” ani. Numai ca sper sa nu fie ca in piesa lui Cehov, “Trei Surori” (ha, ha). Moscova mea e… (era sa zic in bucuresti ) well, Moscova mea... inca o mai caut - ca sa-l parafrazez pe cehov.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mona, cand am fost cu taica-miu cu metroul in Toronto vorbeam evident romaneste intre noi.
Am coborat si vine langa noi un baiat de vreo 20 si ceva de ani intrebandu-ne in engleza daca suntem cumva romani. Noi i-am spus ca da, iar el extrem de entuziasmat a inceput sa ne spuna ca bunica lui a fost romanca si vorbea atat de frumos despre Romania incat el s-a indragostit de tara noastra.
O si pt bunica aceea.

**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns msl1 spune:

Nu vad la romanii de aici dorinta de a mentine limba traditiile sau ce mai e legat de ro cum vad la alte natii la indieni, chinezi, vietnamezi sud amenricai si alte natii...si mi-e ciuda! dar nici nu exista facilitarea mentinerii lor de fapt, nu exista un centru unde sa se intilneasca copii impreuna si atunci cum sa se mentina...mi-e ciuda cind vad ca alte natii sint "unite" sau nici nu stiu cum sa numesc termenul; multi parinti ro nici macar nu vorbesc romineste cu copii lor, pai cum sa transmita mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns robotzica cucului spune:

Cu enormul risc de a ma trezi cu nenumarate rosii in cap, indraznesc sa spun ca limba in care vorbim cu copiii nostri este rezultatul unui amestec intre alegerea noastra, comunitatea in care creste copilul (ca doar it takes a village...) si nu in ultimul rand, flexibilitatea si impacarea noastra cu situatia.

Noi suntem in Canada de 9 ani. Fetita noastra are 6 ani si nu vorbeste romaneste. Imi pare rau, dar stiu ca avem justificari cu care sunt impacata. Nu am deloc senzatia ca nu i-am "transmis" ceva. Pur si simplu, e rezultatul alegerilor noastre (de a emigra, de a o naste dupa ce am emigrat, de a lucra amandoi full-time, de a locui intr-un oras mic, fara picior de alt roman), rezultatul conjuncturii (babisittera canadiana), si nu in ultimul rand acceptarea de catre noi a faptului ca bunicii au si ei viata lor, pe care le e drag sa si-o traiasca impreuna, in casa lor, nu facand cu randul sau impreuna de garda la nepoata.

As mai putea insira. Ma opresc. Daca cineva din Romania s-ar minuna ca un copil in conditiile enumerate nu vorbeste romaneste, nu m-as mira. Dar ca un emigrant sa "acuze" parintii intr-o astfel de situatie mi se pare ... nu stiu cum sa zic... total lipsit de empatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

robotica cucului.. nu arunca nimeni cu rosii ca fiecare face ce vrea... eu zic ca singurul lucru pe care l-ai facut a fost sa privezi copiii de a invata fara nici un efort o alta limba... ca in cazul de fata e romana sau ar fi fost alta limba nu conteaza.. era vorba de o alta limba fara a face nici un efort.. .iti spun asta ca ai mei dupa ce au terminat facultatea au stat in Ardeal si bineinteles ca pe etaj aveam unguri si nemti... jucandu-ma cu ei, normal ca incepusem la varsta aia de 3-4 ani sa prind si eu germana, moment cand toata lumea a sarit in sus ca nu mai vorbesc romana si uite asa m-am intors redepe la bunici ca sa ma creasca.... si acum regret ca nu stiu germana cu toate ca aici nu imi trebuie nici macar un cuvant si cand am fost in Europa m-am descurcat cu enlgeza in zonele turistice... dar mi-ar fi placut cand ma duc pe undeva sa intalnesc un neamt si sa stau de vorba in limba lui....

motivatiile pe care le-ai listat nu au nici o legatura cu limba romana, chineza sau mai stiu eu ce... fetita noastra s-a nascut in Canada, am lucrat si lucram amandoi full time, ai mei vin odata la 3-4 ani pe aici si atunci in vizita de o luna, nu cate 6 luni sa creasca copilul si nu e nici problema ca ea sa nu stie romana... merge la gradinita in engleza, nu avem prieteni romani pe aici asa ca .... daca as putea as invata-o si chineza si araba si rusa si ce alta limba ar fi posibil.. la varsta asta absorb orice fara efort asa ca nu strica.... my 2c :) dar poate tu ai alte motive. Nu o lua ca pe aruncat cu rosii ca nu e... e experienta mea de copil care am fost privat sa invat o alta limba si atat...

Mergi la inceput