Dor de Romania....

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Eu ii inteleg si pe cei adaptati in strainatate, dar empatizez si cu cei nostalgici.Ce nu-mi place e cind se ajunge la infruntarea categoriilor, cind cei carora le e dor se mira poate cu repros ca celor adaptati nu le e dor, asa cum adaptatii ii trimit pe nostalgici sa-si ia bilet de avion catre Romania.

Dar nu-i inteleg pe cei care, desi intre ei vorbesc cu virf si indesat despre relele din tara de adoptie, fac front comun si-n fata romanilor din tara vorbesc tara de adoptie numai de bine, in timp ce e de la sine inteles ca pe tara de origine e normal s-o vorbim cu totii de rau.
Si nu-i mai inteleg nici pe cei din Ro care doar se pling, dar nici nu pleaca in alta parte.

Julia, eu consider ca-n tara mea cea noua am pus si eu umarul la treaba,asa ca nu ma simt mai datoare ei decit tarii de origine care de ex m-a educat gratis, in timp ce aici as plati orice facultate.Atita vreme cit platesc taxe (chiar si taxe de scoala in cazul in care detin o proprietate)si cit din taxele astea contribui si eu ca cei defavorizati sa primeasca asistenta sociala si copiii lor sa primeasca medicamente gratuite (in timp ce eu pt ai mei le platesc de ex)etc, nu vad de ce ar trebui sa ma simt f datoare si sa n-am curajul sa zic nimic daca as avea de zis ceva.Da, e o lume mai buna si o viata mai usoara aici (si cu siguranta mai peste tot in afara Romaniei), dar si tara care m-a primit tb sa se bucure ca a primit o persoana ca mine,unde mai pui ca am si platit ca sa vin, doar nu m-a luat de pe drumuri.

Si sa stiti ca nu numai romanii sint nostalgici, citi nu pling dupa portocale adevarate sau dupa sardine adevarate sau dupa camile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
Julia, chiar daca am venit in alta tara mai " civilizata " care are un sistem foarte bine pus la punct, platim taxele catre stat si facem munci pe care nemtii nu le-ar face nici daca ar fi platiti cu mii de euro. Nu ne tine nimeni gratis aici, nu imi face nimeni nicio favoare, platesc si mananc din ce muncesc. Despre civilizatie ar fi multe de spus, amenzile sant cele care au adus-o. Va deranjeaza in Ro cand auziti in masini manele cu volum tare? Le auziti cat stati la un semafor deci nu inteleg de ce sant pomenite peste tot manelele.

Nu incerc sa fac elogiul nemtilor,nu traiesc intre ei,ci intre tiganii lor (asa cum sunt considerati austriecii de catre nemti,au si ei problemele lor de individualitate...).Ma indigneaza totusi subiectivismul extrem,pentru ca nu e just.Nu e drept sa spui ca nemtii nu ar face nu-stiu-ce munci.Romanii nu au existat dintotdeauna in Germania,ca sa le spele wc-urile si podelele! Daca e sa privim dpdv istoric,nemtii sunt chiar o natie de laudat.S-a ales praful de mandria si de coloana lor vertebrala,din toate punctele de vedere,dupa al doilea razboi mondial.La nivel modial,toti au aratat cu degetul spre ei,ca sunt criminali...au pierdut enorm,a ramas numai cenusa din stralucitorul Reich.Si...in cat timp?in vreo 30 de ani nu a mai ramas nici urma din injositoarea infrangere,s-au mobilizat ca natiune in mod extraordinar,au construit,au muncit,au pus la punct industrie,agricultura,AU MUNCIT,pe scurt.Si si-au recastigat demintatea ( moral,inca platesc daune statul evreu pentru tragedie),si-au reconstruit tara.
Pe fundalul asta,au fost napaditi de tot felul de imigranti,intre care si romani,care au inceput de jos,nestiind nici limba,neavand nici competente.Cei mai multi au ramas jos,pentru ca nu au avut ambitia sa se ridice de acolo (eu stiu in Austria romani cu cetatenie care inca fac Putzerei,pentru ca nu au invatat nimic,nici macar limba,de cand isi pierd viata pe-aici!).Sunt vinovati nemtii ca unii dintre romani inca spala wc-uri?? Ma tem ca nu.

In acelasi timp,de vreo 20 de ani se bucura si romanii de o libertate si democratie prost intelese! Ce s-a construit in tara,ce a renascut din cenusa? Cred ca nici nu suporta comparatie cele doua situatii...Romanii nu vor fi nemti niciodata,mentalitatea poporului german e un hap greu de rumegat pentru natia noastra latina.

Spui ca nu te tine nimeni acolo,ca muncesti si platesti.Pai toata lumea face la fel,inclusiv nemtii get-beget.Au obligatii mari,dar au si beneficii pe masura.Asa mi se pare normal sa fie in orice societate (si relatie de orice fel,de altfel) NORMALA.

Mai zici de manele.Se vede ca nu ai locuit la bloc in ultimii ani,ca nu ai prins petreceri intre vecini,care se dau cu muzica (proasta-proasta!) la maxim,ca nu ti-au batut la usa cheflii,speriindu-ti copiii la miezul noptii,ca ei cauta pe una,Aurica,nu e cumva la noi?? Chiar daca suni la politie,vine cea de proximitate,gardienii de cartier,care-s mana-n mana cu petrecaretii,scriu hartia la tine si se duc la ei la un pahar...

Androix bine zicea,va e dor de un timp,de o Romanie ideala,de o copilarie fericita sau de familia ramasa in tara.Romania,asa cum arata ea acum,e doar caricatura unei Romanii zugravite de Grigorescu,pusa-n versuri de Goga si condusa de un Cuza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Am uitat sa precizez ceva: fireste ca nu putem simti cu totii la fel si nu exista un adevar absolut in ceea ce priveste dorul de tara natala. Insa ma regasesc in ce spune Buflea: colegii mei de liceu au ramas prieteni, fac revelione si concedii impreuna, merg la gym impreuna,se ajuta. Aici noi avem prieteni insa lucram atit de mult iar in weekend sintem ocupati cu alte chestii – gradina, curat, spectacole etc - incit rar ne vedem cu amicii. Plus chefurile din Romania… nuntile si revelioanele care se termina la 6 dimineata. Aici am fost la nunta la care nu s-a servit alcool si la ora 8 seara s-a dat spargerea. Orice as face, sintem latini, ei sint anglo saxoni. Ulei si apa.. M-am fortat sa devin ca ei, sa gindesc ca ei, dar nu pot. Eu sint eu.
Si inca o chestier pt cei cu copii mici care spun ca au emigrat sau ca stau in tarile gazda pt copii: sa nu fiti surprinsi daca la 18 sau dup ace termna facultatea copiii vostri vor zice ca s-au saturat de tara asta si ca vor in Romania. Stiu cel putin doua cazuri. Ba nu, trei. Si atunci ce facti domnilor si doamnelor? Cupila-meu a zis clar ca lui nu-I place America si ca vrea… nici el nu stie ce vrea, ca si ma-sa. Pina atunci lucreaza aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

nu vad de ce ar trebui sa ma simt f datoare si sa n-am curajul sa zic nimic daca as avea de zis ceva

Nu ma simt indatorata,ma simt doar recunoscatoare pentru ceva ce s-a facut in lipsa mea.Faptul ca de cand suntem aici cotizam,o facem si pentru noi,pentru scolarizarea copiilor,pentru eventuale pensii,de ne prind aici batranetile... Daca am de zis ceva,zic,nu ma impiedica nimic sa imi spun punctul de vedere,daca e just.Chiar cu nenea primarul din satul nostru am avut o discutie aprinsa ,fara sa stiu ca e primar,pe tema gradinitei copiilor mei,ca nu imi convenea mie sa ii las cu busul la gradinita...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Julia, blocul meu din Drumul Taberei are interfon, nu te poti trezi la usa cu oricine mai ales la ore tarzii.Petreceri la sfarsit de saptamana nu se dau, imi amintesc ca aveam probleme cu vecinii cand eram in scoala si ascultam muzica foarte tare in timpul zilei. Nu stiu cum iti este tie printre austrieci dar la nemti un auslander, ramane auslander.Macar austriecii vor sa vorbeasca in engleza cu strainii dar nemtii se fac ca nu stiu.
Si da, nemtii sant reci.Era un vecin pe care-l vedeai in fiecare zi afara in fatza blocului. Intr-o zi nu l-am mai vazut si abea a doua sau a treia zi cand eram la parter, au iesit din lift 4 persoane imbracate in negru cu flori in mana...se duceau sa-l inmormanteze. Din obisnuita mama si fratele lui mi-au zambit cand ne-am salutat.

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

michelle, nu trebuie sa te intorci in tara ta pentru a 'vizita' ceva. Nu trebuie sa privesti Romania ca pe un loc de vacanta unde sa mai marchezi inca un obiectiv. Romania e un loc cu bune si rele ... dar ii vorbesti limba ce e ea insasi ... o patrie (...) ca sa parafrazez pe cineva
Da, se pare ca ai totul acolo, la cateva ore de mers sau de zbor ...
si totusi, acel loc e atat de departe...
Dar peste ani, la acele morminte nu vei mai trece niciodata?

Sanatate si o zi cu soare va doresc!

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

pt cine nu-mi stie povestea...da, am dat sanse Romaniei..ca mi-a fost dor de Romania. Ani de zile am crezut ca acasa insemna Romania si lacrimam cand auzeam cantece vechi romanesti.

cand m-am intors in ROmania , am vrut din toata inima sa fiu in tara mea, alaturi de parinti, de locurile unde am crescut si sa-i vb limba .

Dar Romania , eu zic, ca s-a schimbat.Si nu a fost o schimbare in bine.
Lumea in primul rind a devenit rea si neprimitoare.
Noi am revenit cu bani si cu intentii de a face ceva pt tara si pentru cei din jur. dar am fost primiti cu f. multa austeritate si rautate pura, cum nu am fost tratati nici macar o zi in America.

Limba dupa care tinjeam sa o aud...nu stiam cum sa-mi inchid urechile sa nu mai aud atitea injuraturi si vorbe mizere care au devenit o obisnuita in cultura si media romaneasca.

referitor la cat de aproape sau departe e America...aproape/departe de ce? pt mine aici a devenit acasa.
cat despre morminte de vizitat...prefer sa ma gindesc ca parintii mei vor fi in Rai nu in morminte si candva ii revedea in persoana.

Eu zic pt toti cei plecati in straintate sa se uite bine in jurul lor si sa nu ia cu usurinta ce le ofera acesti "straini" si aceasta tara in care se afla.
Cum traim noi instraintate, stau sa ma gindesc, ca Becali cu toti banii lui nu are acest lux.

Romania e departe de visurile si amintirile noastre din copilarie.
A fost cindva o lume perfecta pentru cand eram poate copii, acum e cu totul alta poveste. Pt mine acum e o tara f. trista si cu multi oameni tristi care nu stiu cum sa isi mai innece amarul si sa le treaca viatza.

Asta a fost doar parerea mea. Suntem diferiti, gindim diferit asa ca nu ma astept sa mi se dea dreptate. Dar asa simt eu.
Nu mie dor de Romania!

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BalMascat spune:

Asa cum s-a spus ne e dor de cei ce am fost cu ani in urma, de experientele trecute, de situatiile in care am fost. si eu as revedea cu placere Shorley, sau politehnica, si gradina botanica, si multe alte locuri in care bantuiam in facultate. doar ca atunci cand merg in Romania, nimic nu mai e ca atunci. si imi dau seama ca nu exista nimic de care sa-mi fie dor. Ce este acum este altceva, din care eu nu mai fac parte. Si nci nu MAI simt vreo emotie sau nostalgie.
chiar si prietenii, sau rudele....toti au viata lor, asa cum si noi avem viata noastra. s-a mai zis, uneori pleci si nu apuci sa vezi pe cineva care iti era candva drag.

am locuit in mai multe state din America si mi-e foarte dor de locul unde s-a nascut fiul meu, de peisajele minunate ale Soutthwest-ului, pt ca mi-e dor de el mic, de tot ce faceam amandoi. sau mi-e dor de unde am locuit inainte de a se naste el, si aste nu sunt locuri in Romania.

Pt mine dorul de Romania este estompat de alte doruri mai recente :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Eu nu cred ca gropile, mirlania, injuraturile etc au vreo insemnatate en discutia de fata.
Chiar daca imaginea asta apocaliptica ar fi reala, tot nu ar schimba cu nimic datele problemei.
Iti iubesti parintii nu pentru ca ar fi frumosi, destepti etc, ci pentru ca sint ai tai. Camilele tale. Sardinele tale.

Subscriu cu multe din cele spuse pe aici.
Saptaminile care trec intr-o goana permanenta. Week-end-urile la fel Curatenie, cumapraturi, tot ce n-ai putut face in timpul saptaminii.
Copii pe care ii cresti fara nici un ajutor (ok, nu toti din romania au un ajutor).

Cele citeva cunostinte cu care te vezi din an in paste, cind au ele (si tu) un loc liber intr-o agenda incarcata.
Rendez-vous -uri planificate cu saptamini inainte (cea care zicea ca poate sa-i dea telefon vecinei pentru o cafea, chiar are noroc).

Si inca ceva, greu de explicat. Poate ca tine doar de mine, insa cu ne-romanii relatiile nu decurg la fel de firesc.
Nu ca as sta tot timpul inghetata de spaima sa nu calc in strachini, insa undeva in adincul constiintei mele cineva vegheaza sa descifreze codurile unei lumi in care am ajuns la batrinete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Michelle pe mine ma apuca cam la 3 ani dorul de Romania. Ma duc in vizita in tara si-mi trece :) Dar ma simt minunat intre rude si prieteni. Si sa nu-mi fie cu suparare dar teatru ca in Romania nu gasesti in America. parol. O spun eu si a spus-o i naiintea mea Neagu Djuvara care s-a hotarit sa ramina in Romania dupa ce a vazut un spectacol la Bulandra. Andrei Serban vine in tara sa is faca meseria si la fel si altii.

Din pct meu de vedere exista doua Romanii, una de care mi-e dor si-mi lipseste constant, cu oameni cititi, educati, politicosi, oameni cu coloana vertebrala si alta cu manele, mizerii, vedete de mucava, pitipoance si proxeneti (pe care o detest)

Si eu tot in Dr Taberei am locuit si ma trezesc uneori primavara suspinind dupa parfumul de tei sau copacii in floare. Imi lipsesc parcurile, strazile pe care poti sa mergi pe jos, mersul pe jos, pietele, tigancile cu flori... Insa urasc traficul din Ro soselele si nu concep ca dupa 22 ani nu s-a construit nici macar o autostrada.

Deci acum stiti de care Romanie mi-e dor. Insa ii inteleg pe cei care au doruri mai recente. Isabel Allende declara intr-un interviu inaintea alegerilor trecute, ca daca iese mccain ea se i ntoarce in Chile. La care reporterul a intrebat-o pai cum sa va intoarceti, aici aveti copii si nepoti, aveti familie. In cele din urma a recunoscut si ea ca asa era: avea radacinile mult prea bine infipte in America pentru a se gindi la intoarcere.
Ale mele nu sint infipte de loc, radacinile. Ale mele plutesc usoare pe apa. Sint nufar :) Si in mod aproape sigur ma voi intoarce in Europa - aproape de Ro, in mediul meu :) Noi am luat inclusiv in consideratie pensia in alta tara, cu sist medical foarte bun si cu costuri de viata mici (Brazilia, panama, Chile de ex...) insa inclinam mai mult spre Europa, spre mediterana. Si vorba aceea in 2 ore pot fi in Ro sa vad o piesa de teatru, pretty much cum fac acum cind zbor la New York :)

Am uitat sa pun cireasa pe tort: dupa vara asta in grecia nu mai mi se pare ca Romania e asa bau-bau :) grecii sint mai rai ca noi. Si la ei se conduce ca la balamuc, nimeni nu respecta nimic, nu le pasa de decit de propria persoana, asta e ce am constatat eu... concluzia mea e ca ceea ce acuzam in Ro se numeste de fapt fel de a fi balcanic pe care il intilnim si la alte natii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Citat:
citat din mesajul lui maraki

Nu va inteleg pe cele care nu va este dor. Nu iubiti deloc genul de trai romanesc? Atat de rau v-ati simtit cat ati trait in Ro?

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

La prima intrebare raspunsul este NU. La a doua intrebare este DA.

----------------------------------------------
mama de Alexa,minune vie, 23mai1997 si Sandra ingeras 4septembrie2004/august2007

O palma sau urlat la copil nu inseamna educatie!O palma inseamna ABUZ emotional si fizic asupra copilului !ZERO TOLERANTA PENTRU CEI/CELE CARE-SI LOVESC COPILUL FIZIC SAU PSIHIC ! NU EXISTA MOTIVATIE SI NICI SCUZA!

PUTETI AJUTA CU O JUCARIE,O HAINUTA,UN BANUT PE CEI CARE AU ATATA NEVOIE AICI:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=152788&whichpage=11

Mergi la inceput