Dor de Romania....
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
Jonesy spune:
Eu sunt in Europa, mai aproape de Romania decat cei din SUA/Canada si totusi foarte departe...
este mai mult decat dorul de Romania... Romania imi lipseste, pur si simplu, in fiecare zi. Merg de cate ori pot, imi aduc aici prietenii si familia de cate ori pot. La mine in casa este un ceas ca de gara (cu 2 fete)... oferit de cineva cu dedicatie... "sa stiti cand pleaca avionul de Romania".
Nu am emigrat, si nu as putea sa o fac. Sunt expat, am venit sa lucrez, pentru ca oferta de aici era mai buna. Inainte mai aveam ceva idei de imigrare, dar de cand am putut sa ma duc sa vad cu ochii mei cum se traieste prin alte parti, acum stiu sigur ca nu as schimba niciodata pasaportul romanesc. Oricat de hulit ar fi, asociat cu tigani/infractori sau mai stiu eu ce...
cand vin acasa, simt ca traiesc.
maraki draga mea te inteleg atat de bine, cu apa calcaroasa si alimentele din magazine, cu pielea care se usuca si frigul umed cate iti intra in oase, cu buna ziua sterpezit pe care ti-l arunca vecinul...
pe mine ma tine jobul, care imi place, ma anima si ma recompenseaza profesional, dar si material pentru ca acum pot avea grija de cei dragi de acasa chiar mai bine decat puteam din RO. Acum stiu mult mai bine ce face si cum se simte fiecare decat stiam cand eram in Buc, culmea. Atunci eram prea ocupata sa ma tarai intre birouri prin aglomeratie...
dar imi pastrez speranta si incerc sa imi pastrez familia, prietenii... ca sa revin.
Si nu, nu imi este dor de un timp, ci de locuri, de oameni, de felul de a vorbi, de felul in care te primeste cineva, de libertate, de (inca) gradul scazut de ipocrizie si spiritul mucalit, care nu iti permite sa te iei prea in serios.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
Jonesy asa simt si eu
Ana Stroe, pot sa cunosc zeci de oameni in strainatate, tot nu compenseaza pe cei de acasa.Am cunoscut si romani dar sant altfel cei care traiesc in " strainezia ", santem oricum obisnuiti fiecare cu stilul lui de viata in functie de zona in care am trait in Ro.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
![](images/user_woman.png)
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maraki Nu va inteleg pe cele care nu va este dor. Nu iubiti deloc genul de trai romanesc? Atat de rau v-ati simtit cat ati trait in Ro? Monica http://www.community.webshots.com/user/maraki36 mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 ) Foto Angelo Angelo1 Angelo2 Angelo3 Angelo4 filmulete maraki5 |
mie nu mi-e dor de Romania! sunt in america din '97.
in primii ani mi-era dor de 'tara', de rude, de prieteni, de locurile natale, dar dupa ce am revenit in tara si am vazut ca tot ce stiam eu de Romania erau doar amintirile mele din trecut si nimic legat de prezent.
cand am revenit in Romania ma asteptam sa retraiesc acele momente, dar asta nu a mai fost posibil. multi prieteni nu mai erau in tara, blocurile din zona erau neingrijite, strazile pline de hirtoape, oamenii f. nepoliticosi si rai, ipocrizie, lipsa de civilizatie....tot tacamul.
dar nu ai cum sa iti dai seama de toate astea cand te duci in vacanta si stai o luna...sa stai de la 6 luni in sus si atunci o sa-ti dai seama de Romania daca mai e ca cea din vis.
imi este dor si imi pare rau doar ca nu sunt cu parintii mei care acum sunt batrini si bolnavi. atit.
aici unde sunt am locuri super frumoase unde sa ma duc cat vad cu ochii,vecinii sunt prietenosi, am tot confortul care mi l-as dori. ce mai imi lipseste?
mici daca vreau, face sotul...dar prefer mai bine alte bucatarii.
la scoala, medici suntem respectati.
5 zile muncim dar 2 le petrecem ba acasa in balcon privind la view-ul superb care il am si ascultind o muzica frumoasasau citind o carte, ori ma duc la piscina, ori ma duc in zone cu tot felul de boutiq-uri, ori in parc si stiu ca nu ne musca nici un ciine ori copilul meu ia pureci, vreau sport la 5 minute de mine e un teren de tenis si gratuit pot sa joc, vreau sa stau la un "pahar de vorba" dau telefon la vecina si ne stringem la un bbq, nu conteaza ca unul e indian, ea rusoaica, alt vecin englez, ea brazilianca...si tot asa...
vreau sa merg la lac...e la 10 min de mine, vreau la munte e la 2 ore, vreau la ocean e la 2,5 ore, vreau in Hawaii...in cateva ore sunt si acolo.
e o diferenta ca de la cer la pamant viatza din Rom. cu cea de aici.
si noi am avut ani grei aici si nici aici nu e totul roz...dar nu se compara cu ce e in Rom.
cand ne-am intors prima data in tara cineva f. contrariat de actiunea noastra ne intrebat: v-ati saturat de bine, de v-ati intors in Romania? probabil ca da...aia era...dar portia de Romania luata ne-a facut sa nu ne mai trebuiasca pt multi, multi ani...poate in vizita candva. desi cand parintii mei se vor duce, nu stiu daca voi mai avea ce sa vizitez.
michelle
maraki spune:
Pot sa am bani sa-i intorc cu lopata, pot sa ma duc in "n" locuri de vacanta, golul din suflet ramane, dorul de " acasa " nu poate fi inlocuit material. Nu am avut nicio bucurie cand a trebuit sa ma intorc la Germanica, am plans pe drum in trei serii.
Monica
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
desprecopii spune:
michelle, nu trebuie sa te intorci in tara ta pentru a 'vizita' ceva. Nu trebuie sa privesti Romania ca pe un loc de vacanta unde sa mai marchezi inca un obiectiv. Romania e un loc cu bune si rele ... dar ii vorbesti limba ce e ea insasi ... o patrie (...) ca sa parafrazez pe cineva
Da, se pare ca ai totul acolo, la cateva ore de mers sau de zbor ...
si totusi, acel loc e atat de departe...
Dar peste ani, la acele morminte nu vei mai trece niciodata?
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
maraki spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui michelle-usa
, imi este dor si imi pare rau doar ca nu sunt cu parintii mei care acum sunt batrini si bolnavi. atit. michelle |
Tocmai asta este, timpul trece si nu se poate intoarce.Ma doare ca am stat 10 ani departe de parinti, ma doare ca nu pot fi langa ei iar timpul trece...trece....trece...
Monica
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
Suntem in alta tara decat cea in care ne-am nascut,insa nu (vreau sa) ma simt dezradacinata.Mi-am luat cu mine radacinile si acolo unde ne vom stabili pentru mai multa vreme,vreau sa ma simt acasa,sa simta copiii mei ca apartin nu doar unei familii,ci unui loc in care suntem completi.Mi se pare nedrept sa ne bucuram de beneficiile altei societati(la care nu am contruibuit noi cu nimic!),de strazile curate,de sistemul financiar solid,de serviciile medicale pline de bun simt,nu doar de profesionalism...si totusi sa stam sa cartim si sa barfim ca babele pe la porti ca,oricat de bine-ar fi,tot nu e ca acasa,in Romania!..
Am ales sa traiesc la timpul prezent,am amintiri frumoase din tara,prieteni buni cu care petrec minunat cand ne revedem,insa viata mea nu mai e acolo,momentele nu mai au continuitate,nu mi-e sufletul in trecut.Poate si de la faptul ca,intre doua perioade de locuit in strainatate,am avut un repaos de 3 ani,cand am locuit din nou in Romania,si toate iluziile mele despre dorul de tara s-au cam disipat.
Le sugerez celor cu un arzator dor de tara sa incerce o cura de 6-12 luni de trai intens in Romania,cu bani castigati in tara,nu adusi din strainatate,cu masina dusa la service o data la doua saptamani,ca se descentreaza rotile de la atatea gropi,cu facturi peste facturi de la electrica,gaz,telefon,pline de recalculari-surpriza ...la zi,pe care nu stie nimeni cum sa le justifice,cu bani 'agatati' de sistem din contul bancar si disparuti peste noapte,manevra pe care o infuleci daca nu o sesizezi,cu lipsa crasa de bun simt si cu manele non-stop,asta ca sa nu mai continuu cu starea in care sunt scolile si spitalele...
Nu,nu mi-e dor de Romania si nu mi-e rusine de ceea ce simt.Nici celor carora le e dor nu consider ca ar trebui sa le fie rusine,sa nu fiu inteleasa gresit :) ,doar ca fiecare suporta consecintele propriilor simtaminte.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/desprecopii/desprecopii.jpg)
desprecopii spune:
julia, cred ca trebuie sa facem un topic special cu
50 de lucruri care ne irita in Romania.
am si eu cateva pentru lista.
Sanatate si o zi cu soare va doresc!
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook
maraki spune:
Julia, chiar daca am venit in alta tara mai " civilizata " care are un sistem foarte bine pus la punct, platim taxele catre stat si facem munci pe care nemtii nu le-ar face nici daca ar fi platiti cu mii de euro. Nu ne tine nimeni gratis aici, nu imi face nimeni nicio favoare, platesc si mananc din ce muncesc. Despre civilizatie ar fi multe de spus, amenzile sant cele care au adus-o. Va deranjeaza in Ro cand auziti in masini manele cu volum tare? Le auziti cat stati la un semafor deci nu inteleg de ce sant pomenite peste tot manelele. Eu am patit-o aici cu un mos care era in statia de autobuz. Cand a auzit ca sant romanca, a inceput sa gesticuleze din maini si sa isi arate o sila pe fatza spunand " romanii nu sant buni, departe de romani, noua nu ne plac " printre care " noi( nemtii ) santem nazi " Ce ar fi trebuit sa fac? Daca ma puneam la mintea lui si-i aratam ca este nebun, posibil sa ma fi trezit chemata si prin tribunale.
Monica
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
Eu am venit in sua la putina vreme dupa revolutie si am trecut prin diverse etape. Initial eram total anti-Romania. Vedeam numai mizeria, rautatea din tara etc, etc, etc si normal discutam in contradictoriu cu niste amci timisoreni care erau mistuti de dor. La un an timisorenii s-au intors definitv in Ro dup ace isi dadusera doctoratele si dupa un alt an erau inapoi in sua la post doc, de data asta hotariti sa se stabileasca definitiv, ceea ce au si facut. Acum situatia e cumva inversa (ha!)
Ani de zile dupa aceea, mai ales dupa ce mi-am luat casa, am simtit ca ca acasa e in SUA. Acum nu mai simt asa. Pur si simplu de cind au murit citiva prieteni mi-am dat seama ca NU vreau sa fiu ingropata aici. Nu e tara mea, nu ma leaga nimic de acesti oameni. Sint structural altfel decit ei. Cred ca vreo doi ani de zile de la moartea acestor prieteni m-am tot analizat si am ajuns la concluzia ca nu m-am adaptat, ca nu am prieteni americani buni, la fel ca cei romani – am numai cunostinte -, ca sint structural altfel, ca nu imi plac nici politicienii lor, nici asigurarile lor de sanatate, nici political or externa, nici faptul ca voi munci pina la 67 ani.
Fireste inteleg bine ca in tara e mult mai bine acum decit cind am plecat eu si nu pot spune ca acolo e mai bine ca aici – pt ca nu e, insa acolo am prieteni, familie, ma simt in largul meu. Cum spunea Buflea, imi incarc bateriile.
Pentru mine dorul de Romania se inscribe undeva pe o harta a sentimentelor care evolueaza in timp. Nu pot spune vai ce bine e in Ro sau ce rau e in Ro. Ar fi prea simplest. Legatura mea cu Romania e mai profunda de atit si din pacate, legatura cu America nu este. Fireste am vizitata, am facut concedii frumoase, barbeque-uri, picnicuri tot ce vreti si ce nu vreti insa multi dintre oamenii cu care am facut aceste lucururi sint romani. Cu strainii, daca mai imi amintesc numele lor, nici macar prietena pe FB nu sint. Imi dau seama ca am venit aici pentru o exostenta materiala mai buna. Din punct de vedere spiritual nu a fost asa de bine.
Din cauza asta ma gindesc la modul f. serios ca la pensie nu o sa stau in tara asta si prin urmare ma gindesc sa ma intorc mai nainte de venerabila vistra de 67 ani sis a ma stabilesc in Europa sis a deschid o afacere in Ro in asa fel incit sa vin f. des in tara. Ca precizare, in momentul de fata pt mine nu exista un loc pe care sa-l numesc acasa. Cel mai apropiat de notiunea aceasta ar fi apt din Bucuresti.
PS. Desi stiu ca se vor lua unii mai tineri de mine affirm cu sinceritate ca am avut moment cind mi-am invidiat colegii de facultate care au locui de la 23 ani pina in zilele noastre in Constanta sau Gura Humorului, Alba Iulia etc… Sint mult mai calmi ca mine, cistiga ok (sintem toti IT-isti) si au vazut Europa mai mult decit am vazut eu America #61514; ba eu chiar nici nu am vazut Europa.